Jégvirág és forró csokoládé

2013. január 03. 14:54 - Dél-Dunántúl

A fényt és a melegség érzését csempésszük vendégeink testébe-lelkébe a „fő áramlatoktól” távolabb eső, az ország legdélebbi, a Naphoz legközelebbi régiójában. Érdemes hát útra kelni, és élni a meghosszabbított SZÉP-kártyák minden előnyével az év elején is!

Európa talán legbiztonságosabb, legkisebb forgalmú autópályáján lecsorogni Pécsig már önmagában is kikapcsolódás.
Zsolnay Negyed_0657.jpgAz ország legnagyobb kulturális komplexumában, a Zsolnay Kulturális Negyedben február 1-jétől 3-áig Jégvirág Fesztivál és Csokoládé Karnevál csalogat izgalmas és édes élményekre. Március 7-éig élvezhető kiváltság ebben a lélegzetelállító építészeti, történelmi környezetben, a Pirogránit téren kialakított jégpályán korcsolyázni. Lesz a fesztiválon minden, ami jégből, hóból alkotható, - jégszobor készítés, óriás hógömb gyúrás, s aki már átfagyott, a melegben, forró csokoládéval olvaszthatja fel magát. A helyi kézműves csokoládék kiállítása és vására, és megannyi csokoládé témájú program édesgeti Pécsre az ínyenceket februárnak ezen az első hétvégéjén.

Siklós__Rendezvények_Ismeretlen-fotós_Tenkesalja-Böllérverseny-Huszár_a.jpgA legfagyosabbaknak a közeli Siklóst ajánljuk figyelmükbe. Az ország egyik legújabb és belsőépítészeti szempontból is a tömegből kivilágló fürdője területén a minap adták át azt a négy csillagos szállodát, amelynek ablakaiból nem csak a víz látványa élvezhető. Büszkén magaslik felette a híres siklósi vár, melyet tavaly újított fel ez a kedves történelmi kisváros. A tél kiváló időpont arra is, hogy a térség zamatos fehér borait a kandalló melegénél barátainkkal kóstoljuk végig.
Január 12-én a hagyományos siklósi Böllérfesztiválra várnak mindenkit, aki él és mozog. Sajnos, a malacok nem sokáig tartozhatnak már ebbe a táborba. Erről gondoskodik majd az a féltucatnyi celeb előadóművész, akik nem csak a mikrofont, de a nagykést is megragadják ezen a napon, és megmutatják, hogy ők is legények a gáton. Közreműködésükkel rekordkísérletet is tesznek a versenyzők: a lehető legesleghosszabb kolbászt tervezik elkészíteni.

Kaposvár__Hangulatok_Horváth-Gábor_Dorottya-Napok-GAB1071_a.jpgKaposváron a farsang a Dorottya Napokkal jelent egyet. A belvárosi karnevál idén is, február első hétvégéjén, mint minden évben, felvonultatja a helyi kulturális élet szereplőit, - ami meglepően és magával ragadóan sokszínű és nívós. A városban a színművészet, a képzőművészet és a folklór területén egyaránt jeles csoportok működnek, s ilyenkor a közönségre is átragadó, nagy örömmel mutatkoznak be.
Kaposváron, Dél-Dunántúl leglátványosabban fejlődő városában a közelmúltban adták át a megújult, kibővült gyógyfürdőt és sportuszodát, ahol minden generáció megtalálja a testére szabott lazítási, feltöltődési lehetőséget.

A közeli Patca a gyerekes családok paradicsoma. Igazi eső és fagyálló hely, hiszen itt működik Magyarország legnagyobb beltéri csúszdaparkja, aminek legmeredekebb pályája még a legvagányabb apukákat is próbára teszi. Persze, a kicsikre és bátortalanokra is gondoltak, a hosszú, de szelíd lejtésű csúszdákkal. És ha láttak már olyan gyereket, aki megunja a csúszdázást (mi még nem ismerünk egyet sem), akkor neki a téli időszak hagyományos kézműves foglalkozásait, a szövést-fonást javasoljuk.

Innen egy ugrás Kardosfa, ahol az erdő közepén található szálloda néhány napja újabb teremmel bővült. A téli nagy kirándulások után jólesik felmelegedni a hotel melegvizes medencéjében. Ezt a kényeztetést már csak az étterem á la carte rendelhető vadétel különlegességei képesek fokozni. A Zselic európai ezüst fokozatú csillagos égbolt rezervátum. Itt, Kardosfán, az erdő mélyén érthetjük meg igazán ennek okát.

Tolna megyében sem kell nélkülöznünk a termálvizet, ha téli kikapcsolódásra vágyunk. Családdal, gyerekekkel Tengelic és Bikács egyaránt remek úti cél. A kedves, szelíd táj, a környező falvak egyszerű szépsége, e szép és barátságos szállodák megnyugtató kényelme feltétlenül megéri az egy-másfél órás utazást Budapesttől.

Tamási_Gyulaj-Erdészeti-és-Vadászati-Zrt._Erdészetek_Ismeretlen-fotós_Bőgés_a.jpgTamási gyönyörűen átalakított, minden ízében akadálymentes fürdője is családbarát. Igazi napfürdőzés a hatalmas déli üvegfelületek mögötti medencékben lubickolni. A régió legnagyobb só-barlangja és szauna-együttese is emellett a hely mellett szól. Az ápolt, szép kisvárosban számos panzió kínál kedvező áron szállás lehetőséget. Az ugrásnyi távolságban található gyulaji erdők vadászházai nem csak kulturált, de romantikus búvóhelyek is.

Felnőtt utazóknak a híres Dombóvár-Gunaras gyógyfürdő saját, vadonatúj szállodáját ajánljuk. A Tolnában megszokott kedvesség jellemzi, ami konyhája házias ízeiben is megmutatkozik. Dombóváron találják az egykori cukrász világbajnok családi vállalkozását. A náluk készülő kézműves csokoládék (pl. Liszt Rapszódia) nem csak világhírűek, de mindannyiunkat téli boldogság hormonokhoz juttatnak.
(HZS)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr74996043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása