Leonardo remekművei Pécsen!!!

2014. március 19. 10:00 - Dél-Dunántúl

 

2014. április 15-én, három helyszínen nyílik meg Pécs belvárosában az a kiállítás, amely a megszokottól eltérő módon állít emléket a világhírű olasz polihisztornak. A tárlaton Leonardo da Vinci szenzációs találmányai alapján készült, pontos, korhű modellek, eredeti rajzok, kéziratok, valamint a modern kor multimédiás eszközei segítségével ismerhetjük meg e nagy elmét.



A kiállítás újszerűsége, hogy Leonardot, nemcsak mint feltalálót, vagy mint művészt mutatja be, hanem egyszerre ismerhetjük meg az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt, s a repülést és az anatómiát egyforma elmélyültséggel tanulmányozó tudóst.
A pécsi lesz a helyszínek számát, s a kiállítási terület nagyságát tekintve a legnagyobb, és tartalmában is a leggazdagabb Leonardo-tárlat, ugyanis a korábbi magyarországi és más európai városokban együtt, ez a három tematika még nem szerepelt.

Sforza ló épül a pécsi Széchenyi téren, melynek felállítása március 18-án kezdődik. E kolosszus mása 8,5 méter magas. Eredetijét a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezte. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból (a kiegyensúlyozás végett) közel 8000 liter víz kerül.

A pécsi kiállítás másik két helyszíne a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára (Pécs, Papnövelde u. 5.) és a Martyn Múzeum (Pécs, Káptalan u. 4.) lesz.

Itt többek között megtekinthető lesz Leonardo automobilja, melynek szerkezetről számos, téves rekonstrukció készült korábban, az évszázadok során. A most látható modell hűen mutatja be a korabeli, zseniális tervet, három, különböző méretű modell formájában is.

A Leonardo-tárlat tudományos anyagának tulajdonosa a Firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum, a kiállítás szellemi megalkotója, főkurátora az intézmény igazgatója, Paolo Galluzzi professzor. A kiállítást az Opera Laboratori Fiorentini társaság építi. A cég rendszeresen dolgozik többek között az Uffizi, valamint a Pitti Palota Múzeumnak.

A pécsi Leonardo-kiállítás 2014. április 15-étől szeptember 30-áig tekinthető meg.

További információ: www.pecsimuzeumok.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr435866212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása