„Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéje”

2014. március 27. 10:00 - Dél-Dunántúl

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2014-ben először nyitott hévégét szervez az országban működő népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák számára. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet ezen létesítményekre és arra, hogy milyen értékek hordozói a tradicionális népi kézművesség továbbörökítő helyei, az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek pedig a megörökölt tudás képviselői és megújítói.

A "Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéje" 2014. április 4-5-6-án kerül megrendezésre.

Régiónkban a következő műhelyekbe látogathatunk:

könyv.jpg

Könyv Családi Alkotóház és Műhelygaléria (Simontornya, Petőfi u. 12.)
Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész munkáival törekszik a hagyományos tárgyi örökségünk továbbvitelére, annak megújítási törekvéseinek a bőrművességen belüli bemutatására. A gazdag honfoglalás-kori magyar motívumvilág felhasználásával a mai kor igényeinek megfelelő, nő-férfi táskák, tarsolyok, övtáskák, mappák, borítok, protokoll tárgyak készítésére. Simontornyai közös műhelyükben dolgozik Könyv István János grafikus művész férjével. Könyv István János grafikai lapjait a műhelygaléria falain megtekinthetik a látogatók és közvetlen beszélgethetnek az alkotóval az alkotás folyamatairól. Megismerhetik a tollrajz és a sokszorosító grafikai eljárásokkal készített képgrafikákat. Ugyanitt a galéria falán, - kisebb válogatásban - megtekinthető egyik lányuk Könyv Kata Barcsay-díjas festőművész néhány alkotása is.
A rendezvény időpontja: 2014. április 4 – 5-én 10.00-től 16.00-ig

habán.jpg

Habán Alkotóház és Kiállítás (Tolna, Szent István u. 51.)
Verseghy Ferenc habán fazekas
, a Népművészet Mestere. Mestere, A nevéhez köthető a Verseghy-féle kék habán.
A „Betekintés a habán kerámia világába” című kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a habán formavilágával korongozás közben, miközben betekintést nyerhetnek a habán motívumok festésébe is. A gyűjtemény megtekintése után lehetőség nyílik az agyaggal történő megismerkedésre is.
A rendezvény időpontja: 4-5-6-án 9-12-ig és délután 14-17 óráig

englert2.jpg

Busómaszk faragó bemutató műhely (Mohács, Kígyó u. 7/a)
Englert Antal munkáiban a legfontosabb elv, hogy a néphagyomány, a népművészet valódi értékeit kell megőrizni, átmenteni korunknak. A kézműves 1998 májusában kapta meg a Népi Iparművész címet. Maszkjaival rendszeresen szerepel különböző szintű kiállításokon, pályázatokon. A program során az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listán szereplő Busójárás kellékeinek bemutatására, történetére, valamint a maszk faragás bemutatására kerül sor.
A rendezvény időpontja: a nyitva tartás az országos rendezvényhez kapcsolódva folyamatos

lukafa2.JPG

Magyarlukafai Néprajzi Műhely (Magyarlukafa, Fő utca 16.)
A Magyarlukafai Néprajzi Műhely, ez az öreg épület, mely valamikor az 1820-as évek környékén épülhetett nem az egykori módon lett berendezve, hanem az egyes szobákban műhelyek lettek kialakítva. Az egykori tisztaszobában textiles műhely, a konyharészben szerszám és anyagraktár, a hátsó lakószobában pedig fazekasműhely lett kialakítva. A felső pajta fás munkák, gyertyák készítésére alkalmas, míg az alsóban papírmerítő és kosárkötő műhely működik. Az itt található műhelyekben a hagyományos kismesterségek alapfogásaival ismerkedhetnek meg azok akik a tavasztól őszig tartó időszakban hosszabb-rövidebb időre ellátogatnak a faluba. Évente több száz látogató keresi fel a tájházat és közülük jó néhányan olyan alkotótáborok résztvevői, akik itt egy-egy mesterséget alaposabban is el kívánnak sajátítani.
A program résztvevői a Kaptár Egyesület mesterei segítségével bepillantást nyerhetnek, a népi kismesterségek rejtelmeibe.
A rendezvény időpontja: 2014. április 5. szombat 10:00- 16.00

tolna.JPG

Tolna Megyei Népművészeti Egyesület (Sióagárd, Zrínyi u. 31.)
A 2013 évben megvalósuló Építő közösségek pályázat segítségével indult szövőműhely, a program befejezését követően folytatta a sióagárdi vászon szőttesek készítésének felelevenítését. A programban résztvevő gyerekeken kívül ma már felnőtt tagok is erősítik a csoport értékmentő munkáját. 2014-ben a szakkör szombatonként tartja foglalkozásait a Sióagárdi Tájház melletti Alkotóházban, melyet a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület működtet. Az Alkotóházba látogató láthatja a működő szövőszéket, kipróbálhatja a vászonszövést, megtekintheti a Tájházat, megismerkedhet Sióagárd épített- és szellemi kulturális örökségével.
A rendezvény időpontja: 2014. április 5. 15.00-18.00 óráig

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr995877752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása