“Ez mind-mind Pécsi Kesztyű, Pécsi Kesztyű!”

2014. április 08. 10:00 - Dél-Dunántúl

Emlékek a kesztyűgyártás múltjából - áprilisban minden a kesztyűkről szól

1981_Pecsi_kesztyu_reklam.preview.jpg

Új kiállítás nyílik a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának szervezésében 111 év – 111 kesztyű – Emlékek a kesztyűgyártás múltjából címmel április 9-én 16 órakor a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.).

A világhírű Hamerli J. Kesztyűgyár mai Vince utcai telephelyét 1903-ban – vagyis 111 évvel ezelőtt – adták át. A Pécsi Kesztyűgyári ipartörténeti gyűjteményt 2006-ban védetté nyilvánították, majd a kollekció állami vásárlás után a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe került. A gazdag, országosan is egyedülálló gyűjteményt már korábban is több kiállításon megismerhették az érdeklődők.

kesztyu-450x270.jpg

A kiállítás látogatói egykori filmrészletek segítségével bepillanthatnak a kesztyűgyártás titkaiba, megcsodálhatják a régi pécsi Hamerli-, illetve Hunor kesztyűmodelleket, megismerkedhetnek különleges kesztyűkkel (vaskesztyű, apró tokba rejthető kesztyű, az egyetlen magyar kesztyűszabadalom modellje, egyházi liturgiában használt kesztyű, indián kesztyű), régi eszközökkel, speciális gépekkel, s különféle viseleti darabokkal, divattörténeti tárgyakkal is. Az érdeklődők interaktív módon szerezhetnek ismereteket a kesztyűbőrfajtákról, azok felismerésének praktikáiról, s a „boldog békeidők” kesztyűnyelvét is kipróbálhatják.

kesztyu1.jpg

A kiállítás ideje alatt a Janus Pannonis Múzeum szakemberei – előzetes bejelentkezés szerint – tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. Érdeklődni a JPM Történeti Osztályán lehet Gál Éva főmuzeológusnál (7621 Pécs, Felsőmalom u. 9., Tel.: 72/310-165,  varostort@jpm.hu, gal.eva.jpm@gmail.com).

A tárlat 2014. április 9-től 2014. október 5-ig tekinthető meg kedd-vasárnap 10.00-16.00 óra között.

További információ: <<<ITT>>>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr375974173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása