Átadták Pécs középkori egyetemét!

2014. április 15. 10:00 - Dél-Dunántúl

kozepkori_egyetem_vezeto_01.jpg

Magyarország első egyetemét szokatlan módon nem a királyi székhelyen alapították, hanem Pécsett. Ennek oka, hogy az V. Orbán pápa által 1367-ben kiadott pápai bulla szerint Pécs a tudomány művelésére különösen alkalmas. Az egykori egyetemi tantermek fölé emelt védőépület az ország első egyetemét bemutató kiállításnak is helyszínt biztosít majd. A látogatók előtt március 21-től nyílt meg az újabb pécsi attrakció, megtekintése előre meghatározott időpontokban, csoportos idegenvezetéssel történik.

Az egyetem napjainkban egyértelmű fogalmat takar, a legmagasabb szintű felsőoktatási intézményt jelöli, amely a jogszabályok szerint belső autonómiával rendelkezik. Az universitas szó eredeti jelentése bizonyos mértékig eltért a maitól: közösséget, összetartozó csoportot jelentett, a communitashoz hasonlóan.

Éppen ezért vált a 12. századtól kialakuló, önkormányzattal rendelkező európai felsőoktatási intézmények nevévé.
A pécsi egyetemet 1367. szeptember elsejei bullájával alapította meg V. Orbán pápa. Az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését a pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr926028076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása