Gyógyvízben jók vagyunk! Gyógyászati központ nyílt Pakson

2014. május 13. 10:00 - Dél-Dunántúl

paks_2.jpg

A paksi gyógyászat, ha nem is méretében, de konstrukciójában mindenképpen különleges. A két gyógymedencét ugyanis nem töltő-ürítő módban üzemeltetik, hanem egy speciális víztisztítási eljárást használva, napokig nem engedik le a medencéket, jelentős mennyiségű gyógyvizet megtakarítva, ezzel az eljárással.

Paks vezetése 2009 elején döntött arról, hogy a több évtizede fellelt gyógyvíz felhasználására, a város hétéves egészségügyi programjának részeként, megépíti a kistérség igényeire alapozott, szükséges és elégséges léptékű gyógyászati intézményt és gyógyfürdőt.

A több, mint 3.000 négyzetméteres létesítményben nem csak a gyógyfürdő kapott helyet. Itt működhet a reumatológiai és ortopédiai szakrendelés, ide költöztek a gyógytorna kezelések, az urológia és a bőrgyógyászat. A fő "profil" azonban a gyógyvizes kezelés és a hozzá kapcsolódó fürdőgyógyászati ellátás.

A gyógyfürdő ellátásához 810 m mély, új kutat kellett építeni, a hozzá tartozó gáztalanító berendezéssel és puffer tartállyal. A 3250 négyzetméter hasznos alapterületű épületben 218 négyzetméter vízfelület várja a gyógyulni vágyókat.

Az 52 ºC hőmérsékletű víz sótartalma igen magas, 14.450 milligramm literenként (ez kb. tízszerese a hazai átlagnak), amely gyógyhatás szempontjából igen kedvező. A beruházás során a Pécsi Orvostudományi Egyetem Orvosetikai Bizottsága felügyeletével elvégzett kettősvak ún. „Placebo kontrollos” gyógyvízzé minősítési eljárás során kiemelkedően jó hatásfokúnak ítélték a sós-kloridos gyógyvíz hatását. A feltörő gyógyvíz hőtartalmát egyébként a kisebb hőmérsékletű terápiás medencék fűtésére használják, ezzel is elősegítve a takarékos működést. A gyógyfürdő medenceterében egy súlyfürdő, egy tornafürdő és két, különböző hőfokú, élményelemeket is kínáló medence áll rendelkezésre.
/Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr136155072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása