Bor, Babits, babák – 3 napnyi élmény

2014. június 25. 10:00 - Dél-Dunántúl

Szekszárdra nemcsak híres-neves vörösborai, hanem gazdag természeti és kulturális kincsei miatt is érdemes ellátogatni. Három nap alatt élménydús programban lehet részünk városnézéssel, kisvonatos erdei kirándulással, középkori borpince túrával.

szekszard3.jpg.png

1.nap – Bor és művészet

A Szekszárd szívében található Béla király térről rövid sétával jutunk el két fontos látnivalóhoz: Babits szülőháza, a Babits Mihály Emlékház közvetlen szomszédságában található a Mészöly Miklós Irodalom Háza, melyben a város másik híres szülöttének személyes tárgyait tekinthetjük meg. A gasztronómia kedvelői ne hagyják ki a közeli Bormúzeumot és a Mézeskalács Múzeumot. A Béla király térre visszatérve megnézhetjük Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomát. Mellette található a Pollack Mihály tervei alapján, klasszicista stílusban épült Vármegyeháza, udvarán az I. Béla király által alapított a bencés apátság romjaival, a kertjében pedig a Borkúttal.

garay_elmenypince.jpg

A város sétálóutcáján lesétálva a Garay térre jutunk. Itt áll a Háry János alkotójának, Garay Jánosnak a szobra, valamint a Német Színház is. A Garay Élménypince különleges felfedeznivalókat kínál: kezünkben egy pohár zamatos szekszárdi borral járhatjuk be a középkorban épült pincerendszert és fedezhetjük fel az itt található kiállítást, amely a bort és a borászatot valamennyi érzékszervünkre hatóan ismerteti meg velünk. Az Élménypince bepillantást nyújt a borászat, a borkészítés rejtelmeibe-de nem a szokványos módon! Itt az illatoknak, ízeknek, a tapintásnak, a művészeteknek és a tudománynak egyaránt fontos szerep jut. www.garaypince.hu

nk000014.jpg

A térrel szemben található az Augusz-ház, ahol Liszt Ferenc több alkalommal is vendégeskedett.  A Szent István téren továbbhaladva érünk el az egykori zsinagóga épületéből kialakított Művészetek Házához, amely ma hangversenyeknek és kiállításoknak ad otthont. Az épület szomszédságában áll a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, melynek interaktív kiállításait szintén érdemes megtekinteni.



2.nap - Panoráma és lösz-szurdikok

szdtsv107.jpg
Kezdjük a napot a város fölé magasodó Kilátónál, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szekszárdra, a Sárközre valamint a várost övező történelmi borvidék szőlőültetvényeire. A gyönyörű panoráma után irány a vadregényes szekszárdi lösz-szurdikok! Két különleges tanösvény (6,1 km és 3,1 km) vezet a lösz-szurdikokon keresztül. A túra útvonala a löszbe vájt egykori barlanglakások, hagyományos és modern művelésű szőlőterületek mellett vezet, ahol alkalmanként csodálatos kilátás fogadja az idelátogatót. Este egy hangulatos borospincében finom vacsora mellett megkóstolhatjuk a híres szekszárdi Kadarkát és Bikavért.



3. nap- Néphagyomány és vadon

p7306857a.jpg
Délelőtt látogassunk el a Sárközbe. A babamúzeumban 150 népviseletbe öltöztetett baba fogad. A Decsi Tájházban megismerhetjük a sárközi ember életét, díszes népviseletét, hétköznapjait és ünnepnapjait. Továbbutazva Pörbölyre, az ökoturisztikai központból kirándulhatunk kisvasúttal a Gemenci erdőben.

 

Plusz egy tipp: víziélmények

75258_377127085663249_182989898410303_1029576_366764316_n.jpg

Fadd-Dombori üdülőtelepe Budapesttől 150, Szekszárdtól 20 kilométerre a faddi Duna-holtág mellett helyezkedik el. A 12 km hosszú Duna-holtág a csend és nyugalom birodalma, ideális hely a nyugodt pihenésre vágyóknak és a vízi sportok kedvelőinek egyaránt. Az üdülőtelepen több jól kiépített strand található tenisz-, foci-, kézilabda-, kosárlabda- és strandröplabda-pályával, így a sportos nyaralást kedvelőknek is ajánlható, vízibicikli, csónak, kajak, kenu kölcsönzésre több lehetőség is nyílik. A Holtág a horgászás rajongóinak igazi paradicsom, Dombori főként óriásharcsáiról ismert.

Csodálatos természeti környezet, madárcsivitelés, tiszta, friss levegő, ápolt zöld környezet várja az idelátogatókat. Az üdülőtelep "zsákfalu", mentes az átmenő forgalomtól és nincs "balatoni tolongás", így ideális a környezet a nyugodt nyaralás kedvelőinek. A gyermekek biztonságban kerékpározhatnak, görkorcsolyázhatnak az üdülőtelep kis utcáin, strandoláshoz a kisgyermekek számára homokos-sóderes félsziget van kialakítva. Minden strandon úszómester tevékenykedik és elsősegélyhely is működik. www.dombori.eu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr766407253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása