Sej lagzi, lakodalom - Lakodalmas parádé Márokon

2014. július 23. 10:00 - Dél-Dunántúl

2014. augusztus 9-10-én igazi hagyományőrző lakodalom veszi kezdetét a Baranya megyei Márokon, a két napos Mároki Lakodalmas Parádé. 

Ez a legjobb alkalom, hogy megismerkedjünk a környék népviseletével, ízeivel, szokásaival, vagy egyszerűen csak mulassunk egy jót.

hkjghkh (44).JPG

Az augusztus 9-én kezdődő Mároki Lakodalmas Parádé első napján a falu két részét képviselő menyasszony és vőlegény házasságot köt. Ezen a napon a hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviselteti magát, így a faluba látogató részt vehet a vőfély által vezetett násznép felvonuláson, a lánykikérésen és a szertartás minden mozzanatában. A gasztronómia is különleges szerepet kap ezen a napon: a helyiek által sütött lakodalmas sütemények, helyi borok, lakodalmas ételek mind megkóstolhatók.

A helyi önkormányzat "Baranya ízei" főzőversenyt és házisütemény főző versenyt is hirdet; a legjobbnak  ítélt ételeket természetesen díjat kapnak!

hkjghkh (2).jpg

A két napos ünnepség másnapján  német hagyományőrző ifjú zenekarok és tánccsoportok érkeznek az ország minden részéből, ezen kívül kézműves vásár, nyitott múzeumok és templomok várják az érdeklődőket mindkét napon. Az estét hagyományos svábbál zárja.

1.jpg

A 450 lakosú Márok a megye dél-keleti részén található, Villánytól 5 kilométerre. A kis község a falvak szerelmeseinek igazi kis paradicsom: csend, nyugalom, tiszta levegő. A határban egy gyönyörű  horgásztó található, kisebb kirándulások kedvelt célpontja. A környék jellegzetessége a savanyítóüzem munkája is, ahol a régi, megszokott ízeket visszahozva igyekeznek feldolgozni a helyben termet zöldséget és gyümölcsöt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr976518433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása