Hősök, ízek, élmények - Zrínyi Napok Szigetváron

2014. augusztus 27. 10:00 - Dél-Dunántúl

Szigetvár és Zrínyi; két név, amely már több, mint 400 éve összekapcsolódott. Az Országgyűlés 2011-ben – Szigetvár védőinek tántoríthatatlan bátorságáért, a hazaszeretetből és áldozatvállalásból való példamutatásáért – Szigetvár városnak a „Leghősiesebb Város” („Civitas Invicta”) címet adományozta, így emlékezve az 1566-os ostrom idején a várat védő katonák, és gróf Zrínyi Miklós hősies tetteire.

Szigetvár_Szigetvári-vár_Hangulatok_Horváth-Gábor_GAB3550_a_1.jpg

Szigetvár lakói, civil szervezeti 1833 óta élesztgetik, táplálják Zrínyi Miklós és hős katonáinak emlékét. Minden év szeptemberének elején így emlékezik a város a vár "sajnos elestéről". A kezdeti egyházi ünnepekből napjainkra az egész várost és Szigetvár kistérségét megmozgató ünnepség sorozat fejlődött.

Zrínyi Napok
2014. szeptember 5-7.
Szigetvár

A Zrínyi Emlékünnepség és várjátékok, mint az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő rendezvénye, jelentőségét tekintve túlmutat a hagyományos fesztivál kereteken. Olyan hangulatot teremt, amellyel a rendezvény látogatói méltán gondolhatják, hogy visszafordult az idő kereke, és egy középkori végvárban találják magukat. A török kort idéző forgatagban számtalan hagyományőrző program utal a múltra, a hadijátékoktól a gasztronómián keresztül a művészetig.

DSC_0376.jpg

Az idei fesztivál igazán gazdag programkínálattal vár minden korosztályt.

Programkavalkád a Zrínyi téren
A város központjában számos kézműves, helyi termelő kínálja portékáját az Ízek terén. Napközben a helyi együtteseké a főszerep, délutánonként és esténként népszerű előadók szórakoztatják a nagyérdeműt: Somló Tamás, Tóth Gabi, Gypo Circus, Cserpes Laura, Beats, Komonyi Zsuzsi, Nótár Mary
Mindhárom nap várja az apróságokat a gyermekek utcája, játszóház, bábszínház és interaktív műsorok.

DSC_0127.jpg

Hagyományőrzés a Szigetvári Várban
Péntektől vasárnapig a várban hagyományőrző hadijátékok zajlanak; a végvári katonák tábori életébe nyerhetünk betekintést csatákkal tarkítva, középkori kalandozások és interaktív történelemóra is lesz: bemutatót tart a Siklósi Sárkányos Lovagrend, a Börzsönyi Lövészklub, a Nádasdy Bandérium, az Egri Vitézlő Oskola, a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület; vasárnap délután várható a "végső roham". Ezen kívül lesz még népi játszótér és póni lovaglás, korhű gyermekjátékok

DSC_0199.jpg

Szulejmán nyomában a Vigadóban
A szervezők pénteken fórumot tartanak a "Szulejmán nyomában" régészeti feltárásról, amelyet filmvetítés követ. Másnap Nemzetközi Pipaszívó Bajnokság színesíti a programot, este a "Zrínyi Lakoma" csábít a belvárosba. 

kép2.jpg

Érdemes hát többnapos utat tervezni a "déli végre". A fesztiválozásban elfáradt vendégeknek a vár mellett lévő, impozáns létesítmény, a Szigetvári Gyógyfürdő nyújt kikapcsolódási lehetőséget, mely több, egymást kiegészítő egységből áll (nyári strandfürdő, uszoda, termálvizes medencék, élménymedence, gyógyfürdői szolgáltató részleg), így minden korosztály számára színvonalas pihenési, felüdülési lehetőséget nyújt. A fürdő szolgáltatásai az idei évben is tovább bővültek különböző kényeztető masszázsokkal, fényterápiás infraszaunával, valamint egy sószoba kialakításával.

Bővebb információ a Zrínyi Napokról>>>
Bővebb információ a Szigetvári Gyógyfürdőről>>>
/Fotók: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr696622891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása