Márton-napi újbor köszöntők és libavacsorák - a Villányi borvidék ajánlatai

2014. október 24. 10:00 - Dél-Dunántúl

A Márton-nap egy nagyon kedves népszokás. Ideje a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó napra esik. Ilyenkor megengedett a jóízű falatozás, a hatalmas lakomák, melyekhez természetesen vigasság is társul. Az asztalról két dolog nem hiányozhat: egy valamire való libafogás és az újbor.

A Villányi borvidéken Márton-nap idén egész novemberben tart. Változatos rendezvények, újborköszöntők, liba étkek, népi szokások felelevenítése, lampionos fel vonulás, különleges, újbor körüli izgalmak várják a vendégeket.

Jó tudni! A Márton-napi libavacsora húsából szokás volt küldeni a település papjának is. Merthogy a középkorban még az étel is adózott. Nos, a jónép az állat kevésbé húsos, hátsó részéből vitt a helyi vallásvezetőnek. Innen ered a "püspökfalat" elnevezés.

Villány__Hangulatok_Horváth-Gábor_Bor-körtével_i_2.jpgFotó: Újbor hangulatában (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Horváth Gábor)

Az országos hírű Bock Pince november 7-én és 8-án várja régi és új vendégeit. A csúcsminőségű borok és libaételek mellett pénteken a Budapest Bár, St. Martin és a Bartók Béla Férfikar gondoskodik a hangulatról, szombaton pedig Lázár Chéf főzőshow-ja, a BrassDance táncshow és a Back II Black zenekar koncertje kínál feledhetetlen élményt!

A Polgár Bortrezor sem adja alább! November 8-án, szombaton, a borok egyházi felszentelése után fellép a Bartók Béla Férfikar, amelyet a villányi Kadarka Néptánccsoport bemutatója követ. Este 21 órától Kökény Attila élő koncertje járul hozzá az újborok élvezetéhez!

Günzer Tamásékhoz ugyanezen az estén Tóth Vera látogat el, és persze az igazi kulináris élvezetet nyújtó menüsor sem utolsó. A vacsorát és a koncertet a pincészet november 15-én is megismétli.

Gere Tamáséknál 8-án a Lakner Tamás vezette BorCanto együttes énekel, és vendég lesz Kulcsár-Székely Attila székelyudvarhelyi színművész is!

 

Pécs_Kalamáris Vendéglő_Vendéglátóhelyek_ismeretlen fotós_halpástétom közelről01_i.jpgFotó: Gasztronómiai költemény (Kalamáris Vendéglő, Pécs)

És még nincs vége! November harmadik szombatja, azaz november 15-e is számos meglepetést tartogat!

Sauska Pincészet séfje mennyei őszi falatokkal készül a hétvégékre, hagyományos sváb ízekkel, könnyed eleganciával. Szombaton Váczi Eszter és a Quartett jazz bulijától lesz hangos a környék.

A Mandula Étterem idén a "bor és az irodalom" témát választotta. 15-én este Tompos Kátya, Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő köszönti a megjelenteket, míg november 22-én Mécs Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt látja az étterem vendégül.

Számos pincészet várja még vendégeit egészen november végéig, köztük a Blum Pince, a Halasi Pincészet, a Szende Pince és az Agancsos Pincészet is!

További információ a Márton-napi vigadalomról <<<ITT>>>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr596797735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása