Hosszú hétvégék sokasága: 2015-ben is irány Dél-Dunántúl!

2015. január 08. 10:00 - Dél-Dunántúl

2015-ben 7(!) hosszú hétvégén pihenhetjük ki a munkával töltött hétköznapok fáradalmait. Igaz, egy már meg is volt, de nem panaszkodhatunk, volt időnk arra, hogy felkészüljünk a 2015-ös évre, és az új évben tettre készen álljunk a mindennapi élet kihívásai elé.

Idén március 15. ugyan hétvégére, vasárnapra esik, de semmi okunk elkeseredni. Három hétre rá Húsvét (április 4-6.), melyet a május eleji hosszú hétvége követ (május 1-3.). Még ebben hónapban lesz Pünkösd is (május 23-25.), és persze a nyári szabadságolások végén nem maradhat el a Szent István-naphoz kötődő hosszú hétvége sem (augusztus 20-23.). Ősszel egy kicsit belehúzunk, aztán október végén hátra is dőlhetünk egy kicsit (október 23-25.), már csak karácsonyig kell kibírni (december 24-27.)!

kovagoszolos_zsongorko_latnivalok_horvath-gabor_jakabos-zsuzsanna-_hires-ember_a.jpgKilátás a Jakab-hegyről (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Dél-Dunántúl 2015-ben is a jól ismert, színvonalas és közkedvelt rendezvényeivel várja a régió látogatóit, a hosszú hétvégéken is!

Kezdjük mindjárt a Húsvéttal. Ha Húsvéthétfő, akkor Emmausz. Ha Emmausz, akkor Bóly! Az Emmausz-járás máig fennmaradó, 100 évre is visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Húsvéthétfő délelőttjén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária dombon szabadtéri szentmisével kezdődik a rendezvény.
Az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor az évszázados hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a 400 pince közül a legtöbb présházként és pincefogadóként működik.
Ha itt járunk, ne felejtsük el végigkóstolni a Mohács-Bólyi Fehérborút fantasztikus nedűit! Ha pedig a Busójárás (február 12-17.) idén kimaradt, látogassuk meg az egész évben látogatható fantasztikus Busóudvart!

boly_mohacs-boly-tersegi-feherborut-egyesulet_boros-szolgaltatok_horvath-gabor_lanyok-a-palinkaval_a_resize.jpgSokac lányok a Mohács-Szőlőhegyen (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Emmausz – Húsvéthétfői vigasságok a bólyi pincefaluban
2015. április 6. Bóly

 A munka ünnepének hétvégéjén számos program csábít régiónkba. Kezdjük mindjárt a BorZsongással a Villányi borvidéken, amely három napon át igazi, zsongó majális hangulat! Az autós sportokat szeretők most jöjjenek! Ugyanezen a hétvégén idén Pécsen kerül megrendezésre a Mercedes-Benz Classic Csillagtúra, melynek során 70 oldtimer autó indul el Budapestről, hogy a baranyai megyeszékhely, a Mecsek és a Villányi borvidék legszebb útjain teljesítse túráját!

villany_borkapu_latnivalok_ismeretlen_fotos_borkapu11_a.jpgA Villányi Borkapu (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

BorZsongás
2015. május 1-3. Villány
Mercedes-Benz Classic Csillagtúra
2015. május 1-3. Pécs

Május utolsó hete is számos meglepetést tartogat! Kezdjük mindjárt a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincékkel! Pünkösdvasárnapján kitűnő borok, egy igazi műemlék pincesor és sok-sok kultúra várja a borvidékre utazókat! Ha pedig történelmi izgalmakra vágyunk, látogassunk el a bikali Reneszánsz Élménybirtokra, ahol másodízben kerül megrendezésre a Történelmi Ízek Fesztiválja!
Akár meg is hosszabbíthatjuk az ünnepet. A hét második felében Kaposváron a festők tiszteletére létrehozott Rippl-Rónai Fesztivál hozza el a bohém, párizsi hangulatot a belvárosba!

palkonyai-pnyp-piheno.jpgPalkonyai Nyitott Pincék (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék
2015. május 24. Palkonya
Történelmi Ízek Fesztiválja
2015. május 24. Bikal
Rippl-Rónai Fesztivál
2015. május 29-31. Kaposvár

Augusztusban hová máshová is invitálnánk Önöket, mint Pécsváradra, a Szent István alapította bencés monostor ünnepére! A lelki és kulturális feltöltődés után pedig fogjuk a gyerekeket és irány Pécs és a méltán országos népszerűségnek örvendő Szamárfül Fesztivál! A hosszú hétvége három napján a kikapcsolódás az egész család számára garantált!

00o26a7230.jpgSzamárfül Fesztivál (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Szent István-napi Ünnepség
2015. augusztus 20. Pécsvárad
Szamárfül Fesztivál
2015. augusztus 21-23. Pécs

Októberben a szüreti fesztiválok sokasága után igazán ránk fér egy kis wellnessezés! Dél-Dunántúl fürdői és szállodái tárt karokkal várják a wellness szerelmeseit! Tolna megyében megtanulhatjuk a selfness alapjait, Baranya egyetlen kastélyszállójában igazi marokkói hangulat vár, míg a bor Dél-Dunántúli fővárosában megtapasztalhatjuk, milyen is borban fürödni!

bikal_puchner-kastelyszallo_szallashelyek_-vendeglatohelyek_horvath-gabor_marokkoi-furdo_a.jpgMarokkói fürdő (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

2015-ben is induljunk hát útnak, hiszen Dél-Dunántúl közelebb van, mint gondolnánk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr917046817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása