Új festménnyel ünnepli a Magyar Kultúra Napját Pécs városa

2015. január 22. 14:06 - Dél-Dunántúl

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Pécsen pont a mai naptól lesz megtekinthető Csontváry Kosztka Tivadar Önarckép című alkotása a róla elnevezett múzeumban megyeszékhelyünkön.

A műalkotást egyébként 1948-ban hamisnak nyilvánították, és éppen ezért több mint 60 évig egy raktárban porosodott. De január 22-től újra Pécsen lesz látható a tervek szerint hosszú évekig.

pecs_csontvary-muzeum_latnivalok_ismeretlen-fotos_maganyos-cedrus_a.jpgCsontvári Kosztka Tivadar: Magányos cédrus (fotó forrása: Baranya Megyei Múzeum Igazgatóság)

Csontváry a magyar festészet egyik talán legkülönlegesebb egyénisége. Eredetileg gyógyszerésznek tanult, azonban saját tehetségét felismervén másképp döntött. Igazi különc volt, Magyarországon nem is igazán ismerték el munkásságát, pedig mintegy 100 nagyobb művet alkotott.

Képei a csodának köszönhetik, hogy elkerülték a véget, ugyanis a művész halál után rokonai anyagárban kívánták eladni a vásznakat. Ekkor lépett elő Gerlóczy Gedeon - egy fiatal építész - , aki az utolsó pillanatban felvásárolta azokat. A kiállítás végül 1973-ban nyílt meg Pécsen, amely igazán kiemelkedő eseménynek számított; már a megnyitó hónapjában húszezren keresték fel a múzeumot.

Ma múzeum a festőművész 100 alkotásból álló életművéből 42 műtárgyat, 14 grafikát és 28 festményt őriz. Az elmúlt húsz évben 1 millió látogató volt kíváncsi az alkotásokra.

A Csontváry Múzeum homlokzatát, a földszinti helyiségeit és a hátsó udvarát 2014-ben újították fel a "Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig" elnevezésű 1,5 milliárd forintos projekt keretében, így már méltó körülmények állnak rendelkezésre Csontváry festményeinek és azok megtekintéséhez.

 

 




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr917097599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása