Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben

2015. február 18. 10:10 - Dél-Dunántúl

Ha már egészen "kitorkoskodtuk" magunkat, íme egy újabb indok, miért érdemes márciusban is a Dél-Dunántúlra, ezen belül is régiónk fővárosba, Pécsre jönni!

2015. március 9-én veszi kezdetét a Zsolnay Kulturális Negyedben a Csillagászati Hét, ahol olyan érdekes kérdésekre kaphatunk választ például, hogy van-e élet a Marson, hogy milyen megpróbáltatásokat állnak ki az űrhajósok, de láthatjuk a legnagyobb Magyarországon talált meteoritot is!

1005_kollath_zoltan_csillagnezo_tura.jpgCsillagos égbolt (fotó forrása: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, fotós: Kolláth Zoltán)

Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben
2015. március 9-13.
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed

Március 9-én, hétfőn, 16 órakor 50 percben "A magyarok ősi égboltja" címmel planetáriumi vetítés lesz. 17 órakor az Űrcsillagászat című előadás keretében találkozik a tudomány és a fantázia. Dr. Kiss László csillagász, aki nem mellesleg a legfiatalabb magyar akadémikus(!), beszélni fog az űrtávcsövekkel történő felfedezésekről, és a a magyar kutatók részvételével készített Rosetta-szonda üstökösre való leszállásáról is.

10-én, négykor "Helyünk a világegyetemben" planetáriumi előadás, majd délután öt órakor veszi kezdetét Dr. Kereszturi Ákos geográfus-geológus-bolygókutató - már a foglalkozása is izgalmas (!) - előadása a geotermikus kazánról, napos teraszról, fűtött medencéről. Megtudhatjuk, mitől függ, hogy egy égitest lakható-e, milyen égitestek jöhetnek szóba az élet szempontjából Naprendszerünkben és azon túl.

Másnap ugyanebben az időpontban "érkeznek" az égből pottyant kövek. Végre kézzel fogható közelségbe kerülnek a legnagyobb hazai meteoritok, vagy más égi kövek; és Dr. Hegedüs Tibor segítségével észrevétlenül bepillantást nyerhetünk a Naprendszer létrejöttének történetébe is. Az előadás előtt pedig "kalandozhatunk egyet a csillagos égbolton", hol máshol, mint a Planetáriumban?

Csütörtökön "A magyarok ősi égboltja" után az Űrsztárok és űrsztorik órájában történeteket hallhatunk Schuminszky Nándor, űrhajózás-történet kutatótól az űrhajósok felkészüléséről, munkájáról és életéről is. Az előadó sok embert személyesen is ismer, akik részt vettek az űrkutatási programokban. Érdekes estének ígérkezik!

A Csillagászati Hét utolsó napján, március 13-án, pénteken először a Barangolás a Holdfényben előadás segítségével ismerkedhetünk meg a Naprendszer holdjaival, majd a Mars-kutatás legújabb eredményeiről hallgathatunk beszámolót Dr. Sik András geográfus, Prima-díjas bolygókutató előadásában. Ma már tudjuk, hogy a Mars múltja hasonló a Földéhez, de vajon mit hoz a jövő?

Az előadások a Zsolnay Negyed Planetáriumában, illetve a Látogatóközpont 24-es teremben lesznek. A távcsöves bemutató (csak derült idő esetén) a Planetárium kupolája melletti teraszon.

Jegyár: Planetáriumi előadásokra egységesen 700 Ft/fő, a 17 órás előadásokra 400 Ft/fő.

 "Az űr a legvégső határ" - Csillagászati Hétre fel!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr317182419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása