Az Európai Bizottság 2015-ben immár kilencedik alkalommal írt ki pályázatot a ,,Kiváló Európai Desztinációk’’ témában. Az idei pályázat témája a helyi gasztronómiára épülő turizmus, melynek címe: ,,Egy csipet Magyarország".
A legízletesebb vendégváró úti cél (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)
Az idei cél egy olyan, európai szinten is versenyképes desztináció kiválasztása, amely a már legalább két éve létező, saját helyi gasztronómiájára alapozott speciális turisztikai kínálatával elnyerheti a „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja” címet.
A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szerint a gasztronómia egyre inkább az utazási élmény központi elemévé válik.A nemzetközi kutatások szerint a turisták költésének több mint harmada a gasztronómiai termékek fogyasztásához kapcsolódik. A gasztronómiai motivációval utazók érdeklődésének középpontjában elsősorban az élelmiszer-termelők, a gasztronómiai fesztiválok, az élelmiszeripari kiállítások és rendezvények, a termelői piacok, főzőbemutatók és a különleges ételek kóstolója áll.
Az elismerő címet elnyerő hazai térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2 millió Ft értékben járul majd hozzá.
A pályázathoz kapcsolódó dokumentumok az eden.itthon.hu honlapon elérhetők.
A pályázat benyújtási határideje: 2015. május 26.