Korhű kalandjátékok, hőspróbák - lezárult a Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter továbbfejlesztése

2015. július 02. 11:37 - Dél-Dunántúl

Az 5 évvel ezelőtt megalakult turisztikai klaszter nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy összefogja a régió történelmi várait és kastélyait. A kezdeményezéshez olyan jelentős várak csatlakoztak, mint Dunaföldvár, a magyaregregyi Márévár, az ozorai Pipo Várkastély, a Pécsváradi Élményvár, Siklós, Simontornya és Szigetvár.

Az együttműködés eredményeképpen a várakkal számtalan helyen és módon találkozhattunk. A legutóbbi  OMÉK-on például középkori kosztümös fotózással, ahol a vendégek 7 helyszín közül válogathattak, hol szeretnének várúrnők, várurak, várkisasszonyok vagy várvitézek lenni:

img_2923.jpgA Pécsváradi Élményvár "várura" és "várkisasszonyai" (fotó forrása: Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter)

Tipp: Idén se hagyjuk ki a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK), ahol minden eddiginél változatosabban és színesebben mutatkoznak be az ország turisztikai régiói és a határon túli területek!

 

A középkori játékokból az iskolások sem maradtak ki. Az elmúlt év során rendhagyó történelemórákon vehettek részt a szerencsés osztályok, ahol a hagyományos tanóra helyett izgalmas időutazásban lehetett részük a kalandoroknak:

dscn1960.JPGRendhagyó történelem óra (fotó forrása: PTE 1. számú Gyakorló Általános Iskola)

2014-ben az év egyik legjelentősebb kiállítását tekinthették meg a Pécsre utazó vendégek, a Leonardo kiállítást. A kiállítás egyik helyszínének udvarán Hőspróba Reneszánsz Játszóház működött egészen szeptember végéig, ahol az óvodásoktól egészen általános iskola felső tagozatig gyermekek százai harcoltak a török ellen, vagy járták be Dél-Dunántúl várait egy interaktív társasjáték keretében:

jatszohaz.jpgReneszánsz Játszóház (fotó forrása: Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter)

Azoknak sem kellett búsulni, akik nem jutottak el a várakba, a rendezvényekre, vagy bármelyik egyéb helyszínre! A várak Hőspróba oldalán sikeres Hőspróba online játék működött (és működik), ahol számtalan nyeremény talált gazdára. Ezen felül a mai kor igényeinek megfelelően mobil applikáció is tartozik a játékhoz természetesen. A játék virtuálisan elrepíti a játékosokat a középkori Dél-dunántúli várudvarok varázslatos világába úgy, hogy a gyerekek játszva tanulhatnak történelmet:

hosproba_jatek.jpgHőspróba online játék (fotó forrása: Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter)

Bár a pályázati program véget ért, Dél-Dunántúl várai és kastélyai továbbra is várják a családokat, hogy a kis apródok kipróbálhassák magukat egy korhű kalandjátékban, a Hőspróbákon!

A Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter továbbfejlesztése című projekt az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program keretén belül kerül megvalósításra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr347590230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása