Várda egyedülálló csodái - avagy Dél-alföldi kollégánk régiónkban járt

2015. november 17. 11:39 - Dél-Dunántúl

Egyáltalán nem véletlen, hogy a világhírű képzőművész, Szász Endre ebben a hangulatos kis Somogy megyei faluban telepedett le! Az erdők és szelíd patakvölgyek között található Várda virágos utcáit, gondozott portáit és ápolt tereit a szívébe zárja, aki erre jár! A település motorja, Varga András polgármester fogadott bennünket és mutatta meg a látnivalókat.

varda_1.jpgVirágos Várda  (fotó: Várda Község Önkormányzatának facebook oldala)

Ha a térképen keressük, Várda Kaposvártól 14 km-re észak-nyugati irányban, a Fonyódra vezető út és vasút mellett fekszik. A település a XVIII. százdban került a Záborszky család birtokába, majd később a Sommssich családé lett. Ekkor épült a falu meghatározó nevezetessége, a klasszicista stílusú kúria, amely napjainkban a Szász Endre Kastélymúzeum (Fő u. 97.) elnevezést viseli.

Szász Endre egykori  lakhelyére lépve özvegye, Szászné Hajdu Katalin fogad bennünket, aki körbevezet bennünket az antik műtárgy gyűjtemény darabjaival berendezett kastélyban, megcsodálhatjuk a Szász-életművet, a kastélyhoz tartozó 6 hektáros arborétum jellegű parkot valamint a hajdani műteremet is.

szasz_endre_emlekmuzeum.jpgSzász Kastély (fotó: Várda Község Önkormányzatának facebook oldala)

A Fő utcán sétálva rátalálunk a Madárbarát mintakertre. A „Madárbarát település” címet Magyarországon elsőként Várda kapta meg a Magyar Madártani Egyesülettől! Mellette a funkcióját vesztett egykori községi posta épületéből pedig kialakításra került a Szász Endre Könyvtár és Közkincsház (Fő u. 105.), ahol megtalálható az ország egyetlen állandó origami kiállítása Ácsné Dóczi Éva munkáiból valamint a szintén egyedülálló állandó kötött csipke kiállítás, illetve Tóth Ila festőművész kiállítása és Tóth György: „A tárgyak új életre kelnek” című, újszerű szoborkiállítása.

400678_631993340148331_1767212728_n.jpgPolgármesteri hivatal (fotó: Várda Község Önkormányzatának facebook oldala)

A kiállítások mellett további érdekesség a Szász Endre által életrehívott alkotótáborban készült munkákból álló  szoborpark. Szintén a Fő utcán található a római katolikus templom és a nemrég felújított református imaház is.

Az önkormányzat udvarát számos különleges szobor és régi mezőgazdasági eszköz díszíti és itt is megtalálhatjuk Tóth György néhány alkotását. Itt lehetőség van szabadtéri programokra, sütésre-főzésre is, amelyet kiépített kemencék és tűzrakó helyek biztosítanak. Specialitás a prósza, amely egy krumplis tésztából készülő pite, fogyaszthatjuk magában vagy lekvárral megkenve, így is, úgy is isteni!

297986_631994196814912_2086026820_n.jpgVirágos Várda (fotó: Várda Község Önkormányzatának facebook oldala)

A Faluház tetőterében kialakított szálláshelyen 2 db 15 ágyas hálóterem illetve 2 db 2 ágyas hálószoba kiválóan alkalmas osztálykirándulások, családi találkozók, csapat építő tréningek tartására.

További programlehetőségek:

- Éjszakai madárles és vadász program
- Századeleji falusi középbirtokosi porta megtekintése
- „Élő Falu” – állatok, mezőgazdasági eszközök
- Kerékpártúrák
- Lovasudvar - lovaglási lehetőség, sétakocsikázás
- Kemencés kenyérsütés, szalonnasütés, kondérozás
- Utazás traktor vontatta pótkocsival
- Séta Várdán
- Szoborpark és Madárbarát Mintakert
- Római katolikus templom és Református imaház
- „Szépség és harmónia” – Poldesz László fotói

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr298085772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása