A Mecsek "zöld" útján jártunk - 1. rész

2015. november 23. 10:00 - Dél-Dunántúl

Idén ősszel díjzápor hullott a Dél-dunántúli régióra, többek között szeptember végén derült ki az is, hogy "Magyarország legízletesebb vendégváró úticélja" az idei EDEN-pályázaton a Mecsek Zöldút, azaz egy olyan 2012 óta élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely (egyesület) lett, amely lehetőséget nyújt a helyieknek az idelátogatóknak és a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre.

Jó tudni!
Az Európai Bizottság 2006-ban indította útjára a Kiváló Európai Desztinációk nevű projektjét, amely az európai kontinens természeti, kulturális és szellemi örökségének sokszínűségét hivatott bemutatni a turisták számára. A pályázat keretében az Európai Unió tagállamaiban évente változó témakörben kiválasztásra kerül nemzetenként egy kiváló desztináció. Magyarország az indulás éve óta aktív résztvevője a programnak. Eddigi hazai nyerteseink sikeres nemzetközi bemutatkozása és a díj elnyerése óta növekvő népszerűsége is azt mutatja: van mire büszkének lennünk.

Egy derűs novemberi napon indultunk útnak, hogy az összefogással érintett települések kínálatát igazi bakancsos turistaként végre személyesen is megismerjük.

Orfű neve bizonyára minden a Dél-dunántúli régiót ismerő turista számára ismerősen cseng, elég, hacsak a csodálatos tórendszerre, vagy a Fishing on Orfű alterfesztre gondolunk. Ősszel azonban más arcát mutatja a táj, és bár a víz még ilyenkor is gyönyörű, most mégis a szárazföld felé vezet utunk.
Az öt apró faluból álló, hihetetlen panorámájú településen - Orfű, Mecsekrákos, Tekeres, Bános, Mecsekszakál ez az öt falurész - most készült el a Medvehagyma Ház, a "medvehagyma brand" legújabb tagja. Az ide betérő látogató a medvehagyma mellett megismerkedhet a Nyugat-Mecsek érdekességeivel és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeivel is; természetesen mindezekkel játékos formában, interaktív módon.

Innen néhány lépésre a Kemencés Udvar csalogatja már évtizedek óta a vendégeket. Itt kerül sor minden év tavaszán a Medvehagyma Fesztiválra, de az év más időszakában is kóstolhatunk itt medvehagymás kelteket - pogácsát, csigát, kalácsot -, sőt, akár mi magunk is elkészíthetjük őket!

tajhaz_es_kemences_udvar.jpgKemencés Udvar (fotó forrása: Orfűi Turisztikai Egyesület)

Pár percnyi sétára a faluközponttól egyedülálló ipartörténeti élményben lehet részünk. Az Orfűi Malommúzeumban betekintést nyerhetünk a különböző típusú malmok műhelytitkaiba. Láthatunk itt működő szárazmalmot, vízi malmot, és egy új beruházás eredményeképpen jövő tavasztól egy papírmalmot is, ami óriási szenzáció, mert napjainkra egyetlen ilyen malom sem található az országban.
És hogy mi az itt, ami ennél is jobb? Hogy az összes malom működik és termel: gyártja a kiváló minőségű búzából a lisztet, tradicionális grafikai eljárásokkal dolgozva papírt fog előállítani és fel is dolgozza azt. Itt aztán elválik az ocsú a búzától!

8845_463931980363814_1621131395_n.jpgOrfűi Vízimalom (fotó forrása: Orfűi Malommúzeum facebook oldala)

Orfűtől csak néhány perc autóval Kovácsszénája, s még inkább megközelíthető lesz, ha elkészül a két települést összekötő kerékpárút. Így ugyanis mindösszesen 2 kilométernyi üdítő két keréken gurulás után elérjük az alig 70 fős lakosú települést, ahol a vendégeket egy üdítően fiatal és lelkes csapat várja (élükön a polgármesterrel), hogy helyi termékkóstolóval - kovászos kenyérrel, sajttal, kolbásszal, mézzel, finom nedűvel - borral és pálinkával,  és a világ legeredetibb szálláshelyével egyszer s mindenkorra elkápráztassa.

disznyo.jpgDisznyó Hotel (fotó forrása: Kovácsszénája község honlapja)


Merthogy a Kerékbár udvarán áll a Disznyó Hotel. Az 1900-as évek elején épült disznóólat az önkormányzat munkatársai nemrég tatarozták, és így az megújult funkcióval, 7 db nyári szállással várja vendégeit. Ne egy átlagos szállást képzeljünk el! Az ólak eredeti formájukban maradtak meg, csupán az áram került bevezetésre a kutricákban. Fekhelyként a letett szalmabálákat használhatjuk, így azért érdemes hálózsákot is vinnünk magunkkal, ha eme különleges szálláshelyet választanánk kirándulásunk során.

 barlangasz.jpgOverallos barlangi kalandtúra (fotó forrása: Orfűi Turisztikai Egyesület)

A finom étkek mellé még aktív izgalmakra vágynánk? Kihagyhatatlan adrenalin növelő kaland a Nyugat-Mecseki karszt legjelentősebb barlangjainak egyike, a Trió-barlang, ahol overallos barlangi kalandtúra során ismerkedhetünk meg a sziklaüreg rejtélyes világával, néhol kúszva-mászva, félelmetes mélységekkel lábaink alatt.

Folytatjuk....

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr848091128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása