A Mecsek "zöld" útján jártunk - 2. rész

2015. november 26. 10:00 - Dél-Dunántúl

Hol is hagytuk abba? Megvan, az adrenalinnövelő overallos barlangi kalandtúránál. Mostanra már minden bizonnyal megéheztünk, hiszen "alig" ettünk ma valamit. Induljunk hát el Cserkútra, és ismerkedjünk meg a Mecseki Ökocsalival.

Pécstől 10 km-re, a Jakab-hegy oldalában fekszik Cserkút. A kis település már a kora vaskorban lakott volt, később színpompás római villák épültek itt, amelyet a felszínre került régészeti leletek is bizonyítanak. Itt született meg néhány évvel ezelőtt a Mecseki Ökocsali, azzal a céllal, hogy a hozzájuk látogatókat - ahogy ők írják magukról - csodálatos természeti "élményfürdőben" részesítsék, miközben feltöltődnek és megújult erővel vágnak újra neki a dolgos hétköznapoknak.

20151115_194839.jpgGazétkek (fotó forrása: Mecseki Zöldút)

A fenntarthatóság mellett elkötelezett csapat tevékenységének középpontjában az egészséges táplálkozás, a gyógynövények felhasználása áll. Megkóstolhatjuk a vadon termő, ehető "gazokat", mint a zamatos turbolya, a csicsóka, a csipkebogyó, a kökény vagy akár a berkenye. A belőlük készült ételek szintén felejthetetlenek! Akad itt natúr lekvár, bio zöldségkrém, kézműves sajt és kolbász, gazleves, chutney (csatni), prósza, málé és porcsinos lecsó is.

20151115_195617.jpgLaktató gazlakoma (fotó forrása: Mecsek Zöldút)

A tevékenységbe a csapat aktívan bevonja látogatóit is, a gyűjtögetéstől elkezdve az előkészítésen át a sütésig-főzésig, mi több, az evésig is (természetesen)! A szolgáltatás különlegessége - ha a gazételek nem lennének elég különlegesek -, hogy bárhol részünk lehet benne: Biobia portáján, a Babás szerköveken, a Zsongorkőn, a Cserkúti Mézesfészerben, egy erdei asztalon, ahol csak akarjuk!

Ha már ettünk egy jót, és megismerkedtünk az Árpád-kori építészet egyik talán legszebben fennmaradt épületével, a Keresztelő Szent János templommal, jöhet ismét egy mozgalmas program.

eden_study_16.jpgBolondos bicikli (fotó forrása: Furák Zoltán, Magyar Turizmus Zrt.)

Cserkúton bolondos bringák bérelhetők, mégpedig nem is akármilyenek: ellenhajtós, ellenkormányzós, hullámzó, excentrikusan fűzött, egy Pino, egy balance-bike...hogy nem értjük, mit jelent? El kell jönni és ki kell próbálni!

eden_study_02.jpgA csúcs meghódítása (fotó forrása: Furák Zoltán, Magyar Turizmus Zrt.)

A falu minden pontjáról látható hegycsúcsot látva kihagyhatatlan program egy Jakab-hegyi túra. Mehetünk kíséret nélkül is, hiszen a kijelölt útvonalak mentén gyönyörű a táj, de aki igazán különleges élményre vágyik, induljon el Biobiával, az őstermelő, környezeti nevelő, falusi vendéglátóval egy erdő-mező kóstoló túrára, és garantáltan felejthetetlen emlékekkel tér haza!

1242_2_4.jpgCigánylecsó (fotó forrása: Gasztroangyal)

Még egy csapat van, akiket kár lenne kihagyni. Ha a környéken járunk, látogassunk el a Színes Gyöngyök Egyesület Kóstoldájába. Maga az egyesület több, mint 10 éve jött létre azzal a céllal, hogy javítson a roma nők társadalmi megítélésén. Kulturális programjaikkal a roma identitást kívánják erősíteni, a Kóstolda pedig abból a célból jött létre, hogy a roma ízvilág országszerte ismertté váljon.
A cigány ételek kóstolása nem egyszerű feladat. Bár a magyar konyhára mondják, hogy zsiradékban gazdag ételekkel van tele, a cigány még inkább. Elképesztő mennyiségű zsiradékkal készítik ételeiket - a cigánylecsót, a babos káposztát, vagy a rántásos palacsintát, s hogy mindez lecsússzon, nem sajnálják a csípős ízeket sem belőle. Az ételek nagyon finomak, bár az első kanál cigánylecsó lenyelése után csillagokat látunk, annyira karakteres, erős ízeket érzünk.
Habár, ahogy ezt az ott elköltött gasztro-kulturális kaland során megtudhattuk: Minden csak megfelelő mennyiségű punya (azaz kovász nélküli cigánykenyér) kérdése!

Számtalan jobbnál jobb időtöltés vár még bennünket a Mecsek Zöldúton, csak győzzük ízekre éhes gyomorral!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr108091436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása