Ünnepi készülődés mediterrán hangulatban - egy este a pécsi adventi vásáron

2015. december 04. 10:19 - Dél-Dunántúl

Az időjárás idén igencsak megtréfált bennünket. A télre készülődve elővettük a szekrény mélyéről a meleg holmikat - sálat, sapkát, bundás csizmát, kötött pulóvert -, erre hirtelen tavasz lett 17 fokkal. Aztán egy hétre megmutatta a hideg évszak is az arcát, de épp csak bekukkantott. Így érkezett el advent első vasárnapja is.

Mindig úgy hittem, az ünnepi fényekhez hozzátartoznak a hidegtől kipirosodott arcok, a kesztyűs kezek, a hidegtől párás lehelet. Ehhez az időjáráshoz párosul végül igazán a forralt bor, a puncs, vagy a tea. Mert ki akar forró italokat fogyasztani, ha kellemes szellő lengedezik és még a kabátot sem kell begombolni?

Aztán tegnap este megdőlt ez a teória.

Este öt után munkából haza igyekvő emberekkel, kisgyermekes családokkal van tele a tér, akik meg-meg állnak az árusok bódéi előtt, hogy nézelődjenek, ajándékozási ötleteket gyűjtsenek, vagy a szorgos nap fáradalmai után egy jól megérdemelt ünnepi ital mellett megpihenjenek.

Feltűnik, valami készülődik itt. Iskolások egy csoportja áll fel a város karácsonyfája előtt; a pécsi Rotary Klub ismert arcai tűnnek fel mellettük. Még néhány perc és ismert karácsonyi dallamok csendülnek fel csillogó gyerekhangokon.

A Rotary Advent 3. napján a Kodály Gimnázium énekkara énekelt a Széchenyi téren

Szerző: Rotary Club Pécs, 2015. december 1.


Nem véletlen a humanitárius szervezet említése. A barátságra alapozott önzetlen szolgálatot, a társadalmi szolidaritás elősegítését és a közösségek támogatását küldetésének tekintő Rotary Club idén is különleges akcióval készült. Mindennap 17 órakor jelképesen kinyitják a Nádor Szálló adventi naptárrá alakított egyik számozott ablakát, és így jutalmaznak meg számos, kiemelkedően jól tanuló, de szerény körülmények között élő iskolást; idén összesen 27-et. A jutalomban részesülő diák iskolája pedig az alkalom tiszteletére műsort ad a Széchenyi téren.

11235438_989326741111292_844915473135316475_n.jpgA pécsi adventi naptár (fotó forrása: Pécsi Rotary Club facebook oldala)

A műsor után indulhat a séta, hogy kiválasszuk a nekünk tetsző itókát az illatok alapján.
S ha már az itókánál tartunk: Sokévnyi szünet után - az adventi vásárra időzítve - újra lehet inni Mecseki Itókát!
Egy régi pécsi érték született újjá, amely erősíti a "tükék" identitását.
Az ital pécsi eredetű, 1933 óta létező gyógynövénylikőr, amelyben az illatos fűszerek, gyógynövények (pl. borókabogyó, kamillavirág, gyömbér, enciángyökér) kombinációja egyedi ízhatású, különleges zamatú likőrkülönlegességet eredményez.
Egy vásári este igazán tökéletes alkalom a nedű megkóstolására, kipróbálására!

mecseki-itoka.jpgAz eredeti Mecseki Itóka (fotó forrása: okpecs.hu)

És még valami, ami idén különlegessé teszi a Pécsen élők, itt vendégeskedők számára az adventi időszakot. Ebben az évben a vásárnak külön bögréje van, amelyet jelképes összegért lehet megvásárolni, s aztán végigkortyolni a rengeteg finomságot!

Kell hát az igazi hideg tél az adventi hangulathoz ezek után? Nem gondolom. Adventkor is Irány Pécs!

12342555_669358343166987_9127194855690668296_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr378138704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása