Egy újabb ok, hogy fantasztikus borokat (és ételeket) kóstoljunk: Vince-nap a Villányi borvidéken

2016. január 21. 12:03 - Dél-Dunántúl

Hordós...Dűlőjáró...Vacsorázó... A Villányi borvidéken jártas utazónak már biztosan ismerősen hangzanak ezek a jelzők, hiszen évek óta a Villány-Siklósi Borút év eleji első jeles rendezvénye a Vince-napi hagyományokhoz ápolásához kapcsolódó "Pincéről pincére - variációk Vincére" elnevezésű program.

Az év első boros ünnepének hagyománya a közeli Drávaszögből indult hódító útjára, melynek során a Vince-vesszők állapotából megjósolták a szüret gazdagságát, papi áldást kértek a szőlősorokra. A legjellemzőbb azonban a pincejárás volt, amikor is a borászok pincéről pincére járva kóstolták meg egymás borait és áldomást énekeltek a jó termésért.

Pincéről pincére - variációk Vincére
Villány borvidék
2016. január 23. szombat

vince_2013_06_1.jpgFotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

HORDÓS Vince már kora délelőtt a borvidékre csalogatja a "borisszákat". A program során megismerkedhetünk a forgalomban még nem található hordókban érlelődő borokkal a Bock Pincénél, Gere Attilánál, Günzer Tamásnál, vagy akár a Polgár Pincészetnél is.
A kóstoló mellett természetesen a borkorcsolya sem maradhat el: házi szőlőmaglisztes lepény, füstölt sajt és mangalica szalonnás lepény indulnak csatába szilveszteri fogyókúrás fogadalmainkkal szemben!

vince_2013_00_1.jpgFotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

DŰLŐJÁRÓ Vince napközben, azaz 11.30 és 18.30 között kényezteti ízlelőbimbóinkat. Lesz szőlőszentelés, cigányzene, dugózó verseny, Büdös Vornyik...
Ínyencséget "dűlőjáró uraság" is tartogat: disznótoros és parasztreggeli, házi májpástétom kemencében sült cipóban várnak a vendégekre a kitűnő borok mellé. Jól hangzik, ugye?
A napközi programban résztvevő pincészetek: Joó, Vylyan, Gere Tamás és Zsolt, Jackfall, Mokos, Blum pincék

vince_2013_03.jpgFotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

Ha leszáll az este, jön VACSORÁZÓ Vince! Az esti vendégfogadásba nemcsak a pincészetek, a borvidék turistacsalogató, messzi földön híres éttermei is beszállnak! Libamáj terrine-t, füstölt babgulyást ehetünk a Tenkes Csárdában, PalKonyha orjalevessel és toros káposztával hívogat. A Jackfall Bormanufaktúránál pedig akár magunk is elkészíthetjük vacsoránkat .

A nap során találkozhatunk a Villányi borvidék prémium bortermelésének legjavával: siklósi olaszrizling, rosé cuvée, portugieser, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot - pohár és torok nem marad szárazon!

Egy hétvége Villányban? Mindig nem késő foglalni...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr658298938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása