Év eleji szemezgető: 2016. évi gasztrofesztiválok a Dél-Dunántúlon

2016. február 19. 10:00 - Dél-Dunántúl

Itt a tavasz, a testünk-lelkünk alig várja, hogy végre újra a verőfényes napé, a kellemes melegé legyen a főszerep. A jó idővel pedig együtt jár a "fesztiválozás". Legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, néphagyományokról, vagy mindenki kedvenc elfoglaltságáról, az eszem-iszom fesztiválokról.

Dél-Dunántúlon íze van az életnek! A csodálatos borok, nemzetiségi konyhák (magyar, sváb, sokác, székely, roma), és az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő helyi termelők mellett se szeri, se száma a gasztronómiai témájú programoknak, fesztiváloknak. A következőkben megnézzük, mit kínál nekünk a 2016-os év, ha "gasztro fesztiválra" vágyunk.

Április

Április mindannyiunk egyik kedvenc növényéről nevezetes. Bizony ekkor már mindenki medvehagymát gyűjt az erdőben, vagy indul Orfűre, a Medvehagyma Fesztiválra (április 9-10.), ahol az illatos ételek mellett zene, játékok, bemutatók, versenyek és kisvonatozás is várja az érdeklődőket.

>>Még több medvehagyma ITT

medvehagyma_fesztival_2_sajtofoto.jpgMedvehagyma Fesztivál (fotó: Orfűi Turisztikai Egyesület)

Május

Május első hétvégéjén már igazán beindul a fesztivál szezon! A baranyai megyeszékhely Bor, Mámor, Pécs (május 4-8.) rendezvényén a legjobb borok, sajtok és pálinkák közül válogathatunk öt napon át. Mindez nem lenne elég? Akkor szombaton irány Feked, és a Stifolder Fesztivál (május 7.), ahol az ősi, sváb tradíciók szerint készült kolbászokból kaphatunk kóstolót.

Idén Pünkösd május közepére esik; ezen a hétvégén rengeteg program közül válogathatunk. Ha kitűnő borokra, műemlék pincesorra vágyunk, induljunk Palkonya felé, és vegyünk részt a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék (május 15.) rendezvényen. Amennyiben a sváb ínyencségek felé kacsintgatunk, akkor irány Szekszárd, és a 4 napos Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál (május 13-16.)

Még több infó a környék pincefalvairól ITT

borzsongas_sajtofoto.jpgPalkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

Június

Az év hatodik hónapjában, júniusban is akad a gasztronómia hódolóinak csemege.  A paksi Országos Sillerfesztivál (június 3-4.) színpadi műsorral, bor- és ételkóstolóval, sillerhez illő ételek főzőversenyével kápráztatja el a Duna-parti városba érkezőket. Ugyanezen a hétvégén Tamásiban jubilál a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál (június 4.); idén már 10 éve, hogy a csodálatos természeti környezet, a gyulaji parkerdő biztosít helyszínt a város legnagyobb eseményének.
Maradva Tolna megyében, a hónap vége is tartogat még meglepetéseket. A Kávé, Bor és Pálinka Fesztivál (június 24-25.) a paksi Sárgödör téren, a Szent László Napok (június 24-25.) pedig Szekszárdon várja a gasztrokibiceket.

Július

Szent Jakab hava, azaz a július számos zöldség és gyümölcs beérési ideje, így gasztronómiai témájú fesztiválokban ebben a hónapban sincs hiány. Hazánk egyik legnagyobb múltú fesztiválján, a paksi Gastroblues Fesztiválon (július 1-3.) a koncerteket borbarát találkozók és borral készült ételek kísérik.

Kiránduljunk egyet Somogy megyében is! A Mesztegnyői Rétesfesztivál (július 16-17.) igazán remek alkalom erre. A fesztiválon a kemencében sütött rétesek kóstolásán túl még részt vehetünk az erdei kisvonattal egy kalandos utazáson is!

Augusztus

Augusztus nem kezdődhet Sokac Babfőző Fesztivál (augusztus 6.) nélkül. A busóiról ismert Mohácson ezen a napon hagyományos technikával, agyagedényekben fő a bab, több, mint 1000 edényben!
A hónap vége pedig mi mással is zárulhatna, mint a siklósi Szüreti Csirkepaprikás Fesztivállal (augusztus 26-27.)? Egyedülálló környezetben, a siklósi vár tövében élvezhetjük a csodás ízeket, és nem utolsó sorban természetesen a könnyűzenei koncerteket.

img_7190.jpgVillányi Vörösborfesztivál (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

Szeptember

A szeptember gyakorlatilag egyenlő a szürettel. Minden, magára valamit adó településnek az országban van hagyományos szüreti fesztiválja. Így a Dél-Dunántúlon is lesz szüret Harkányban (szeptember 2-4.), Bólyban (szeptember 3.), Dunaföldváron (szeptember 23-25.), Pakson (szeptember 24.). Mind közül a legnagyobb a Szekszárdi Szüreti Napok (szeptember 15-17.) négy napon át tánccal, koncertekkel, kiállításokkal, borkóstolóval és a tájegységre jellemző ételkínálattal.

Október

Az október a Villányi Vörösborfesztivál (szeptember 30.-október 2.) nyitja nagyszabású szüreti felvonulással, majd ezt követően kerül sor a X. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztiválra (október 8.), amelyet a sváb specialitásnak, a gőzgombócnak szentelnek. Az Orfűi Tökfesztiválon (október 8-9.) tökfaragás és a tökös ételek mellett helyi termék és kézműves piac is színesíti a kínálatot.

pezsgohaz_istvan2.jpgKulináris élvezetek novemberben (fotó: Pezsgőház Étterem)

November

November a Márton-napi libalakomák és az újbor szentelésének ünnepe. A régió történelmi borvidékein (pécsi, villányi, szekszárdi, tolnai) egész hónapon át kóstolhatunk mindent, mi szem-szájnak ingere, hogy aztán ízlelő bimbóink pihentetése után belevessük magunkat a decemberi adventi vásárok forralt bortól, puncstól, sült kolbász és hurka illatától terhes forgatagába Pécsen (november 25.-december 24.), Kaposváron (november 27.-december 23.) és Szekszárdon (november 27.-december 23.)

Naptárakat elő, programokat feljegyezni; és 2016-ban is irány Dél-Dunántúl!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr118395922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása