Hétvégi programajánló: Kóstolj bele a tavaszba!

2016. április 18. 16:49 - Dél-Dunántúl

A múlt héten adtuk hírül a Gasztroélmények Éve 2016 második kiemelt eseményét, amely a család apraja-nagyját csábítja kirándulásra!

Április utolsó (teljes) hétvégéje három esemény köré szerveződik: a Föld Napja (április 22.), a Tájházak Napja (április 23.) és a Szent György Nap (április 24.). fémjelzik az igazi tavasz kezdetét beharangozó hétvégét.

resized_piknik2dscf0027_1.jpgTavaszi piknik (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

Ezeket a jeles napokat országszerte kisebb-nagyobb rendezvények kísérik, természetesen a Dél-Dunántúlon is lesz miből válogatni.

Kóstoljunk bele a Dél-dunántúli programokba!

A Föld Napja idei központi témája az éghajlat és az étrendünk körül forog.
Pénteken a kisvasút szerelmesei megismerkedhetnek a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzettel, szombaton Somogy zöld szívével, Kaszóval is.

Földön túli élményekben lehet részünk pénteken a Zselici Csillagparkban, de felfedezhetjük a Kaposvár melletti Deseda élővilágát is gyümölcslé kóstolóval egybekötve, szombaton pedig kerekezhetünk a festői szépségű Gyulaji erdőben, vagy részt vehetünk a Mecsek Háza szervezésében overallos barlangi kalandtúrán a kiépítetlen Trió-barlang csillogó cseppkövei között.

mecsek_zoldut.jpgHoldtölte túra a Mecsek Zöldúttal (fotó: Mecsek Zöldút fb-oldala)

Kétségkívül az egyik legérdekesebb program azonban a Mecsek Zöldút egyesület "Zöldúton pazarul, pazarlás nélkül" elnevezésű programja lesz, ahol a mini orgonakoncert, és az illatos helyi lepények, valamint az aktuális gazok kóstolásra után egy igazi Holdtölte túrában lehet részünk!

A Tájházak Napján és Szent György napján feleleveníthetjük a tavasz kezdetéhez kapcsolódó népszokásokat. Baranya leghosszabb falujának, Hosszúheténynek a tájháza, a Somogy megyei, német nemzetiségi Szentlászlói Tájház szombaton nyitott kapukkal várja látogatóit.

Ha pedig valaki lemaradt volna a két héttel ezelőtti orfűi Medvehagyma Fesztiválról, az most bepótolhatja! Az Orfűi Kemencés Udvar és Tájház kemencében sült medvehagymás finomságokkal várja látogatóit, ahol a sütés folyamata a dagasztástól a kisütésig megtekinthető.

Gasztronómiai élvezetekben Pécsváradon sem lesz hiány! A kisváros minden év áprilisában, ilyenkor üli első nagyszabású ünnepét, amely három programot is magában foglal: a Szent György-napi borversenyt, amelyet borbál zár, az ifjúsági fúvószenekarok találkozóját, vasárnap pedig a Város Napját, főzéssel, helyi fellépőkkel, sőt az egészségmegőrzés jegyében az utóbbi években már a Várad Futás is a programok között szerepel.

sajtofoto.jpgBirkanyírás (fotó: sajto-foto.hu)

Ha pedig igazi népi hagyományőrzésre vágyunk, akkor irány a Zselic! A Bőszénfai Szarvasfarmon szombaton a látogatók szemtanúi lehetnek az állatok kihajtásának, részt vehetnek a pásztorok ügyességi versenyében, megízlelhetik ételeiket, sőt még legfontosabb tánclépéseiket is elsajátíthatják!

Vasárnap az Europa Nostra-díjas Szennai Skanzenben megfigyelhetjük, hogyan jut el a juhok gyapja a nyírástól a különböző módú feldolgozásig. A nemezelést, szövést, fonást ki is próbálhatjuk a népi játszóházban.

Választék van hát bőven! Túrázhatunk, biciklizhetünk, vagy lehetünk csendes szemlélődők, egy biztos, üres hassal nem megyünk haza!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr508640126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása