Történelem, művészetek, zene, gasztronómia egy helyen - I. Zrínyi Fesztivál

2016. május 26. 16:57 - Dél-Dunántúl

Az idei Zrínyi Emlékév előtt tisztelegve idén első alkalommal rendezik meg a I. Zrínyi Fesztivált, amelynek nemcsak a vár ostromának 450. évfordulóját ünneplő Szigetvár, hanem a baranyai megyeszékhely, Pécs is a helyszíne lesz.

13092019_998994633471684_4444689069270561558_n.pngFotó: Irány Pécs Turisztikai NKft.

A megnyitó június 3-án, pénteken a pécsi Széchenyi téren lesz, ahol a hivatalos ceremónia után a Nemzetek Konyhája 17 órától egészen este 11-ig középkori ételkóstolóval és főzőshow-val, horvát ételkóstolóval és helyi termék kóstolóval várja a térre látogatókat.
Mindeközben megelevenedik Zrínyi kora is: korhű ruhákban köztünk járnak majd a középkori vitézek, a korabeli játszóház (görgős csúszda és bio-körhinta) és a Zrínyi-rajzverseny pedig gondoskodik arról, hogy a gyerekek is a hős vitéz korában érezzék magukat.
A délután és az este zenei kíséretét a Zsolnay Wind Orchestra, a Gyárvárosi Fúvószenekar és este nyolc órakor Radics Gigi biztosítja.

dsc_0199_2.jpgSzigetvári hős vitézek (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

A fesztivál második napján, azaz szombaton egyszerre két helyszínen - továbbra is a Széchenyi téren, illetve Szigetváron a várban - zajlanak az események. Szigetváron délután kettőkor nyílik a helyi termék piac, és itt lesznek a szigetvári hagyományőrző vitézek is. Késő délután "Vitéz László" dolgoztatja meg a rekeszizmokat, 18.30-tól a felnőttek a Zrínyi rock musical legszebb dalaiból hallgathanak meg egy csokorra valót Sasvári Sándor, Vermes Tímea, Götz Attila és Dévényi Ildikó tolmácsolásában.
A közkedvelt Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar előadása után az est csúcspontja minden bizonnyal az Anna and the Barbies koncert lesz.
Mindeközben Pécsen továbbra is várja a családokat a játszóház, bábelőadás és fúvóskoncert. Részt vehetünk a magyarországi horvát Tanac együttes táncházán, és ha lemaradtunk a rockmusicalról Szigetváron, este nyolc órakor még itt is meghallgathatjuk. A nap zárásaként Pécsen a Fourtissimo Jazz Orchestra zenél.

misina_1.jpgMisina Táncegyüttes (fotó: baranyafolk.uw.hu)

Június 5-én, vasárnap ismét Pécsé a főszerep. A délutánt Fülöp Gyula bűvész nyitja, akit a Misina Táncegyüttes gyermekcsoportja követ. 16 órakor kerül sor a Szélkiáltó együttes koncertjére, majd ezen a napon magyar táncház során ismerkedhetünk meg a néptánc alaplépéseivel. A program zárásaként este 7 órakor a Balkán Fanatik lép a Széchenyi téri színpadra.

Egy három napos fesztiválnál a kísérő programok sem maradhatnak el. Június első hétvégéjén a főtéri Pécsi Galériában "A hagyományok gazdagsága - horvát és magyar naiv művészet" kiállítás esténként 17-18 óra között ingyenesen látogatható.  

A Széchenyi téri Tourinform irodából pénteken és szombaton 17 órakor, vasárnap 16 órakor helytörténész kutatók és szakértők által vezetett városi séták indulnak a belvárosi török és más középkori emlékeket felfűzve. 

Mit ér egy fesztivál fantasztikus ételek nélkül? Az I. Zrínyi Fesztivál alkalmából az Egylet-Balkán Bisztróban török gasztronómiai estek, a Kalamáris Borbisztróban horvát gasztronómiai estek horvátországi borok kóstolójával, az Aranykacsa Étteremben pedig Zrínyi korabeli középkori falatok várják a gasztrokibiceket.

pecs_hangulatok_kalmar-lajos_wu0z5357-setalo-holgyek_a.jpgSéta a Király utcában (fotó: Kalmár Lajos)

És ez még nem minden! Június 4-én, szombaton, már hatodszor kerül sor a Belvárosi Shopping Napra. Ez alkalommal a történelmi belváros 65 üzlete - divat, ékszer, cipő, táska, étterem, cukrászda, könyvek, szépségápolás és utazás témában várja kis üzleteiben a vásárlókat.

Fantasztikus programok, csábító ételek, kedvezmények, és mindehhez egy mediterrán történelmi díszlet? Kell ennél több indok egy pécsi (szigetvári) kiránduláshoz?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr18749060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása