Tolnai erdők ölelésében: Gyulaj

2016. június 28. 11:37 - Dél-Dunántúl

Hazánkban a régiók közül a Dél-Dunántúlon az egyik legnagyobb az erdőterületek aránya. Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna már Gemenc ártéri erdejéről, vagy a vadregényes Zselicről. A szintén Dél-dunántúli, több, mint 23 ezer hektáron elterülő, világhíres trófeákkal büszkélkedő Gyulaj varázslatos erdei időről időre újabb és újabb kirándulásra csábítják a természet szerelmeseit.

gyulaj_taj.jpgA gyulaji erdő (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. - 22 állami tulajdonában álló erdőgazdaságunk egyike - az elmúlt időszakban számos turisztikai jellegű fejlesztést valósított meg: Tengelicen és a Lengyel-Annafürdő térségében található parkerdőkben mára tanösvények, kirándulóhelyek és játszóhelyek várják a látogatókat. Tavaly októberben az annafürdői Erdészeti Erdei Iskola területén még egy speciális lombkorona-tanösvénnyel kiegészített pazar kilátó is épült. 

Különleges élményt ígér a Szentkúti Ökoház. A hagyományos népi építészet jegyeit magán viselő, száz éves parasztház a lehető legmodernebb környezetbarát elemekkel felszerelt: a napelem, a napkollektor, a szélkerék, a saját fúrt kutas vízhálózat, a nádgyökérzónás szennyvíztisztító és a komposzt illemhelyiség mind-mind a zöld energia tudatos alkalmazását szolgálja.

jagerreti_vadaszlak_atadounnepsege_13.jpgA megújult Jáger-réti vadászlak is (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

A fejlesztések sorába nemrég csatlakozott a Jáger-réti vadászlak, vagyis a Vilma-ház. A Kisszékely falu határában fekvő épületben lakott Mittelholz Vilma, Magyarország egyik első erdésznője, innen a közkedvelt elnevezés. A csendes, kicsit nomád jellegű turistaház remekül kiegészíti az erdőbarátok igényeit.

Míg a vadászok az óbíródi, a kisszékelyi, a csibráki, vagy a Bikács-kistápéi vadászházak hűs nyugalmát élvezik, a horgászok a kisdádi vagy az az óbíródi horgásztanyák festői környezetében pihennek, addig a természetjárók sem csalódhatnak Lengyel-Annafürdő vendégházában és kulcsosházában, vagy a legújabb éjszakai pihenőben, a Jáger-réti vadászlakban.

S hogy hol találjuk ezeket a varázslatos helyeket? KATT a térképre!

barangolasok_a_tolnai-hegyhaton.jpgTolnai hegyhát (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr748851340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása