Felfedezetlen gyöngyszemek a tolnai vidéken: Paks és Györköny

2016. augusztus 16. 15:34 - Dél-Dunántúl

Paksról a legtöbb magyar embernek az Atomerőmű jut eszébe. De vajon mit mondanak a következő nevek: Szentlélek templom, Agricum, Sárgödör tér? A csodálatos györkönyi pincefaluról hallottak már? A következő beszámolóban e különleges gyöngyszemekből kapunk egy kis ízelítőt.

Szötymörgős, borongós reggelre ébredünk; de lelkesedésünknek semmi sem szabhat határt! Olyan vidékre kirándulunk ez alkalommal, amely ugyan kevésbé ismert, de annál több kincset rejt.

13895011_1113563472053330_1674617970077591656_n.jpgPaks - Atomenergetikai Múzeum (fotó: Sáfrány Szilvia)

Az első, kötelező látnivaló az Atomenergetikai Múzeum. Miután átjutottunk a szigorú biztonsági ellenőrzésen, Ruff Ferenc vár minket a fogadótérben. Alig néhány perc, és eszünkbe sem jut, hogy "kötelező", vagy "fizika óra", annyira magával ragad vezetőnk előadása, munkájának határtalan szeretete. A 2000 négyzetméteres(!) kiállítótér berendezései segítségével végre ténylegesen érhetővé válik a misztikum, hogy mit jelent a primer és a szekunder kör, és hogy működik a sugárkapu, a dózismérő, kik a blokkügyeletesek és az operátorok; egyáltalán mit jelent paksinak lenni és az atomerőműben dolgozni. Mintha egészen más világba lépne az ember; az ott töltött egy óra során legalábbis egy másik bolygón, egy csodálatos földöntúli utazáson érezhettük magunkat.

copyofmakovecz_templom_legi-103msols-1107.jpgPaks - Szentlélek templom (fotó: kincsestolnamegye.hu)

Buszunk Paks-Újvároson halad tovább. Tudták, hogy az atomerőmű építése idején mintegy 10.000 fővel nőtt az egykori mezőváros lélekszáma? Egész kis város épült fel a következő években, és itt állnak azóta is a 70-es években híressé/hírhedtté vált Tulipános-házak. A következő megálló az újvárosi Szentlélek templom, amelyet Makovecz Imre tervezett. A templom a karcsú, tűhegyes csúcsban végződő tetőzetével, ívelt kapubejáratával, egyéni stílusával hírnevet szerzett a városnak és tervezőjének is.

20160813_spajz_b_02-700x467.jpgPaks - Agricum - Spájz - termelők és kreatívok vására (fotó: Agricum facebook oldala)

Ha Paks belvárosában járunk, feltétlenül látogassunk el a város helyi termék boltjába, a paksi Agricumba. A Szent István téri kisboltban mennyei finomságokat találunk a megye minden szegletéből. Ebben az épületben működik a városi információs iroda is, és itt rendezik meg havonta az egyre nagyobb hírnévnek örvendő Spájz elnevezésű termelők és kreatívok vásárát is, ahol nemcsak a termékeket saját kezűleg előállító termelőkkel találkozhatunk, a vásárhoz általában kézműves foglalkozás és játszóház is társul.

Szeptember végén mindenképpen Pakson a helyünk! Felújítják ugyanis a település egyik emblematikus épületét, a Deák Házat. A régi postaállomás épületében szeptember 24-étől időszaki, a Deák Házban pedig állandó tárlatok kapnak majd helyet. Ugyanitt nyílik a klímatörténeti múzeum, ahol a paksi löszfal elemzésein keresztül ismerhetünk meg a klímaváltozás hatásaival.

13912367_1113570948719249_5232097270235650415_n.jpgA paksi Sárgödör tér esőben is gyönyörű (fotó: Sáfrány Szilvia)

Itthon a Dél-Dunántúlon borban erősek vagyunk. De még milyen erősek! A Villány-Siklósi Borút mellett szánjunk egy kis időt a Tolnai borvidékre is. Paks egyik ékköve egy kis pincefalu a város közepén. Az egyedülálló hangulatú Sárgödör teret az elmúlt századokat idéző szorosan egymás mellé-mögé épült 66 présház veszi körül, melyek a fesztiválok alatt nyitva állnak a vendégek előtt, és lehetőséget biztosítanak a pincében érlelődő borok kóstolására.

13900263_1113574968718847_2268616948962827519_n.jpgA csodálatos Györkönyi Pincefalu (fotó: Sáfrány Szilvia)

Ennél is több pincére vágyunk? Akkor irány Györköny! Ilyen hatalmas, és ennyire gyönyörűen karban tartott pincefalut elvétve találni a vidéken. A györkönyi pincefaluban 310 présház vár megtekintésre. A pincefalu főterén boros rendezvényeket, gasztronómiai vigasságokat, fafaragó táborokat, tánctáborokat rendeznek. S ha ez még nem lenne elég; találunk olyan pincészetet is, ahol a tulajdonos, ha a vendég úgy kívánja, veterán motorkerékpárokon viszi körbe a présházak mentén...

Kultúra, kikapcsolódás, fesztivál, bor, helyi ételek... mikor indulunk?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr938931958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása