Nekünk Orfű a Riviéra - kihagyhatatlan kalandok a Mecsek völgyében

2016. augusztus 30. 14:56 - Dél-Dunántúl

Hét ágra süt a nap, amikor egy augusztus végi reggelen Orfűre érkezünk. Nyoma sincs még annak, hogy búcsúzni készülne a nyár; madárcsicsergés, patakcsobogás és egyedülálló hangulat fogad minket az Orfűi Malommúzeum vadonatúj látogatóközpontjában.

14_malommuzeum.jpgOrfűi Malommúzeum (fotó: Orfűi Turisztikai Egyesület)

Baranya megye az elmúlt századokban a malmok kincsestára volt. 1876-ban még több, mint 680 malom (!) működött szerte a vidéken. A háborúk, majd az államosítás azonban az ipar eme nemes vívmányait sem kímélték, mára szinte eltűntek a világból. 
Az elmúlt néhány évben Orfűn azonban, hála a "malmok orfűi szerelmeseinek", újra életre hívták a csodálatos szerkezetek világát, és így mára egy vízimalom, egy egykoron lóhajtásos szárazmalom és olajütő, valamint egy papírmalom működését ismerheti meg a látogató. És ezek az épületek nemcsak "kiállítási tárgyak". Az udvari kemencében egész évben kézzel dagasztott kenyerek sülnek; a papírmalomban merített papír készül, és a tervek szerint a vízimalom is hamarosan újra őröl majd.

Az orfűi völgy legbővebb vizű karsztforrása a Vízfő-forrás, amely innen alig néhány száz méterre fekszik. A fokozottan védett Vízfő-barlangban található forrás a tórendszer egyik legfőbb táplálója; egykor Orfű és Komló teljes lakosságát ellátta ivóvízzel.  Az itt álló műemlék forrásház a közelmúltban elhunyt Csete György, Kossuth-díjas és Nemzet Művésze címmel kitüntetett építész munkája.
Emlékszünk? Az ő nevéhez fűződnek a paksi tulipános házak is >>>

orfu_vizfo_forras_forrashaz.JPGVízfő Forrásház (fotó: Orfűi Turisztikai Egyesület)

Az épület felső, kúp alakú szintje egykor barlangkutatók szállásául szolgált, csodálatos kilátással az éjszakai csillagos égboltra.
Ennél több csillagot már csak a Zselici Csillagparkban látni... >>> 

Az egyszerű, de annál praktikusabb tábori szoba a mai napig őrzi a '70-es évek építészeti jegyeit. Igazi retro élmény, nézzük meg mindenképpen! Lefelé haladva a földszinten egy kis kiállítást tekinthetünk meg a barlangkutatás során használt használt eszközökről - kötelek, létrák, barlangász ruha, kobak, fejlámpa - , és ha szerencsénk van, egy-egy denevér is felbukkan a misztikus környezetben. 

Jó tudni! Vezetőnk - Lukáts Lilla, a Mecsek Háza turisztikai programvezetője - minden félelmet eloszlatott bennünk a denevérekkel kapcsolatban, miszerint azok rászállnak és belegabalyodnak a lányok, asszonyok kibontott hajába. A kis emlősök ugyanis ultrahang segítségével tájékozódnak, még véletlenül sem mennek neki az embernek. Maximum a régmúltban történhetett ilyesmi, amikor az úriasszonyok parókája alatt egész tetűkolóniák éltek; szegény denevér pedig csak enni akart...

Ha mindezek után kedvet kaptunk egy jó kis adrenalinnövelő kalandhoz, látogassunk el az innen alig 150 méternyire fekvő Mecsek Házába, ahonnan egy felejthetetlen, extrém barlangi túrát tehetünk a Trió-barlangba csillogó cseppkövek között haladva, olykor kúszva-mászva.

Mélyből a magasba! Visszatérve a malommúzeum teraszára, egy kellemesen hűs Toplica szóda társaságában (helyi termék a Mecsek tiszta forrásából) szívesen élveznénk még a nap melegét, ám az ismeretekre éhes, lelkes turistát tudásvágya egészen a Balázs-hegyi kilátóig hajtja...

14054942_10210882627361534_3331210288267039601_n.jpgPécsi-tó látványa a kilátóból (fotó: Horváth Márton)

A négyszintes kilátót megmászva lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé. 
A hatvanas évek elején a Mecsek oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva felszíni víztározót hoztak létre az orfűi völgyben. Így jött létre néhány év alatt a 4 tóból álló tórendszer (a keletkezés sorrendjében - Orfűi-tó, Pécsi-tó, Hermann Ottó-tó, Kovácsszénájai-tó), s az eredetileg 5 faluból álló - Orfű, Mecsekrákos, Tekeres, Bános, Mecsekszakál - üdülőparadicsom a pécsiek, s ma már mindannyiunk örömére. 

Egy igazi gasztronómiai élményt jelentő ebédet követően, amelyet a Muskátli Vendéglőben fogyasztott el nagy élvezettel a csapat, következhetnek vízparti örömök.

TIPP: A Muskátli Vendéglőben járva ki ne hagyjuk a tulajdonos, Erika csipkelekváros, gesztenyehabos almás pitéjét. Garantálom, életükben ennél finomabb almás pitét még nem ettek!

14045810_10210882819406335_4125700627935458175_n.jpgOrfűi modellvitorlások (fotó: Horváth Márton)

Orfűn a "csepptől a csobbanásig" mindent megtalálható. A falunak van szabad strandja, ellenőrzött vízminőségű nyílt vízi fizetős strandja, sőt a nyári szezonban üzemelő aquaparkja is.
Lehet horgászni, bérelhetünk vízibiciklit, kenut, kajakot, csónakot, nagyobb társaságok a sárkányhajózást is kipróbálhatják.

És ez még nem minden! Orfű a hazai modellvitorlázás fellegvára! Itt megtalálható  mind az öt hazai modellvitorlás hajóosztály, az 55 centiméteres hajótól egészen a másfél méteresig! Nem véletlen, hogy 2017-ben hazánk rendezi a modellvitorlázók világbajnokságát Orfűn, ahová 36 országból várnak résztvevőket!

Egy forró nyári nap vízparti órái után, ha kellemes hűvösre vágyunk (nem légkondicionált szobába), irány Abaliget

gergely_tibor_abaligeti-barlang_nagyterem02.jpgAbaligeti cseppkőbarlang (fotó: Gergely Tibor)

Magyarország harmadik leglátogatottabb barlangja az Abaligeti-cseppkőbarlang egy olyan nevezetesség, amit életében legalább egyszer mindenkinek látnia kell. A 466 méteres főágat az óránként induló barlangi túravezetés keretében járhatjuk be. 
A vezetett túrán a barlang keletkezezésének és a mai napig tartó folyamatos formálódásának története mellett mindent megtudhatunk az itt telelő denevérekről és a barlang gyógyhatásáról is. A fél kilométeres túra telis-tele van különleges képződményekkel és hozzájuk kapcsolódó legendákkal.
Így az is kiderül, mi történik a hűtlen túrázóval, ha elmegy a "Lebegő kő" alatt; melyik az a kőtömb, amelyik éppen a múlt héten esett le; miért a túravezető az első befelé menet és az utolsó kifelé jövet (pláne hölgycsoportnál); és ha már kellőképpen fáj a hasunk a nevetéstől, a túra végén olyan gregorián éneket hallhatunk tőle, hogy eláll a szavunk. Ezek után minden bizonnyal telve jókedvvel és egy hihetetlen "koncertélménnyel" hagyjuk el a föld alatti világot.

Orfűn egy nap biztosan nem elég! Mindenképpen látni kell még a Kemencés Udvart és Tájházat a Medvehagyma szobával, a wellness-ligetet, és az EDEN-szigetet, és persze nem hagyhatjuk ki a Medvehagyma Házat sem! 

14141578_10210882631521638_6001353589042546961_n.jpgFotó: Horváth Márton

Hogy ez meg mi? Látogassanak el a Medvehagyma Házba és egy csapatépítő játék keretében, a Nyugat-Mecsek természeti értékeinek megismerése mellett, ezt is megtudhatják...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr511661584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása