Titkos és megújuló régiségek, különleges és csodálatos újdonságok - Pécs

2016. október 11. 16:57 - Dél-Dunántúl

Rafa-Gyovai Dániel

Amikor az embert turisztikai szakmai kirándulásra hívják Pécsre, akkor általában egy legyintéssel egybekötött sóhajtással elintézi, mondván: "annyiszor voltam már ott, mit tud még nekem adni?" Balga módon én is ezt tettem. Hiba volt!

14495432_10211070713192008_2048501763137691594_n.jpgPécs alatti pincerendszer (fotó: Furák Zoltán)

A nemrégiben átadott gyönyörű pécsi Tourinform Iroda megtekintése és vendéglátóink köszöntő szavai után után egyből a sűrűjébe illetve a mélybe csöppentünk. Városnyi méretű pincerendszer "rejtőzködik" Pécs alatt. Kis társaságunk ennek részét fedezhette fel Gábor Olivér régész, valamint a PÉTÁV két munkatársa segítségével. Kanyargós utakon, szűk folyosókon kalandoztunk, feltérképezve a Széchenyi tér és környéke föld alatti "lenyomatát". A több száz év alatt kiépülő pécsi pincék a XX. századra összeépültek. Így alakult ki a város alatt ma is rejtőzködő pincerendszer.

Jó tudni! A pincerendszer nagy része nem látogatható. Aki mégis meg szeretné ismerni, annak azért van néhány lehetőség: a Káptalan utca és a Janus Pannonius utca között húzódó egykori bortároló pincerendszer átépítésével és berendezésével készült el a 400 méter hosszú, 1050 m2 területű Mecseki Földalatti Bányászati Kiállítás. A Pezsgőház Étteremben pincelátogatásra is biztosítanak lehetőséget, bemutatva a Pezsgőház és a labirintus történetét, valamint a különböző pezsgőkészítési eljárásokat.

img_0473.JPGPécsen segway-jel is közlekedhetünk (fotó: Furák Zoltán)

Második állomásunk a Central Wakeboard Park volt, amelynek 5 oszlopos pályája egyszerre 7 fő vontatását
teszi lehetővé, gyakorló pályája pedig a kezdőket segíti az alapok gyors elsajátításában. A tavat övező szabadidőparkban futópálya, strandröplabda és strandfoci pálya, szabadtéri konditerem, játszótér várja a sportolni vágyókat. A Wakeboard Park bemutatkozását követően a pécsi Segway csapat közreműködésével kipróbálhattuk az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő különleges közlekedési eszközt.

Ebédünket a Színes Gyöngyök Egyesület által fenntartott étteremben fogyasztottuk el. A Kóstolda Lakásétterem egy különleges vállalkozás, melynek célja a cigányság szokásainak, értékeinek megismertetése a nem cigány lakossággal. Gasztronómiai kirándulásra invitálják a más kultúrák iránt nyitott érdeklődőket, hogy egy tradicionális cigány ebéd vagy vacsora elfogyasztása közben az előítéletek helyét észrevétlenül bizalom és elfogadás vegye át.

img_0482.JPGA Pécsi Állatkert kedvence: Bonifác (fotó: Furák Zoltán)

Ebéd után megnéztük hogy ebédelnek a nagyvadak a Mecsek oldalban. 2016. májusában, 2 évig tartó felújítás után nyitotta újra kapuit a pécsi Állatkert az érdeklődő állatbarát nagyközönség előtt. Népszerűségét jelzi, hogy a nyitás óta eltelt időszak alatt látogatottsága elérte a százezer főt. A felújítás során új fogadóépület épült, melyben helyet kapott a Belvárosból felköltöző Terrárium is, új kifutók létesültek, fóka-showk megrendezésére alkalmas nézőtér került kialakításra, új fajokkal bővült az állatállomány.

Szakmai napunkat a Pécsi Püspökség vendégeiként zártuk. Felújítást követően 2015 nyarától rendszeresen induló vezetett séták keretében járhatják be a látogatók a Püspöki Palota szalonjait és dolgozószobáit, és nyerhetnek bepillantást a különböző korokból származó bútorokkal és kiegészítőkkel berendezett enteriőrökbe.

TIPP! A látogatók semmiképp se hagyják ki a Székesegyház dél-keleti tornyát! Bár a meredeken felfelé ívelő lépcsőfokok kicsit embert próbálóak, a hihetetlen panoráma kárpótolja a megfáradt turistát.

Pécsi study-tourunk végén szakmai beszélgetést folytatunk a Püspökség munkatársaival.

Pécset nem lehet elintézni egy legyintéssel egybekötött sóhajtással. A sokadik találkozás alkalmával is tud újat mutatni. Titkos pincerendszerek, évszázadokon át világi emberek elől elzárt egyházi épületek, különleges gasztronómiai élmények. Felejthetetlen napunk volt. Legyen Önnek is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr3311796059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása