Fűszerek és illatok útján - kirándulás a Mecsek-Hegyháton

2016. október 17. 12:57 - Dél-Dunántúl

A lelkes utazó kalandvágyát nem hűti a hideg idő, a "zimankó" beálltával is megannyi csodát rejt a dél-dunántúli régió. Sorozatunk utolsó előtti állomásán vidékünk egyik talán legvadregényesebb tájára, a Mecsek-Hegyhátra látogattunk el.

Az ismeretlen felfedezésére éhes társaság túrájának első állomásán, Pécsváradon, a hajdani bencés monostorban a vár kapitánya, Gászné Bősz Bernadett nemcsak forró Mecsek Teával (bevallom jól is jött, hiszen reggel csupán 8 fokot mutatott a hőmérő) és levendulás keksszel, hanem megannyi titokkal, legendával és érdekes történettel várta a csapatot.

pecsvarad_pecsvaradi_var_latnivalok_horvath_gabor_levendulas1444_a_1.jpgPécsváradi fűszerkert háttérben a monostori épülettel

A pécsváradi monostor, mint apátság  Szent István korától egészen a török időkig az egyik legjelentősebb bencés rendház, vezetője, a mindenkori apát jelentős közjogi méltóság volt; számos vezető közülük pápai megbízatást is kapott.  Az egyik legismertebb talán, a pécsváradi Asztrik apát (később esztergomi, majd kalocsai érsek), aki 1000-ben Rómából elhozta a Szent Koronát első királyunk számára. A korona hiteles másolata (az eredetit az Országházban tekinthetjük meg) széles e vidéken csak itt látható. 
A "magyar gyógyászat és gyógyszerészet bölcsőjében" - igen ez is Pécsvárad - ma a látogatók testközelből megismerkedhetnek a gyógyító növényekkel, hiszen azokat a vár kertjében megérinthetik, megszagolhatják, majd az Ispotályban megkóstolhatják tea formájában, vagy akár az Illatkamrában is élvezhetik jótékony hatásukat szárított és friss növények, valamint illóolajok segítségével.
Az idelátogató családokat és párokat tengernyi program várja az Élményvárban: kalandhétvégék, ahol a kislányok hercegnővé, a kisfiúk lovagokká válhatnak, koncertek, táncházak és színházi esték, a gasztrokibiceket pedig határtalan lakomák; a különleges vigasságoknak se szeri se száma.

puspokszentlaszlo.jpgPüspökszentlászló kastély (fotó: Sáfrány Szilvia)

A bencésekről szólva...van a Mecsekben, a Zengő lábánál egy mesébe illően gyönyörű kis üdülőfalu, Püspökszentlászló.
Az eredetileg szerzetes rendháznak szánt épület (lakták a ferencesek, a minoriták, a bencések, a pálosok és az orsolyiták is) a 18. században püspöki nyaralóhellyé vált és gyönyörű barokk templomot kapott. 
A kastélyt arborétum veszi körül. A természetvédelmi területen ma nyolcvannégy fa- és cserjefajta található itt a világ minden részéből. A tájat minden tavasszal belengi a hegy gerincén élő bánáti bazsarózsa utánozhatatlan illata; a növényt megismerő túrák is innen, az arborétumból indulnak.

1443190256-3577.jpgA hosszúhetényi Almalomb (fotó forrása: etterem.hu)

A hosszúhetényi patak mentén egykor több, mint egy tucat vízimalom állt az itt lakók szolgálatában. Mára egy malom maradt talpon e vidéken, az Almalomb, ahol egy kitűnő és különleges ételeket kínáló étterem talált otthonra a 19. századi környezetben.
Ha csak egy házi limonádéra vágynánk, akkor is érdemes betérni ide: a malom udvarán levendula és fűszernövények lenyűgöző illatkavalkádja, kies, fákkal tűzdelt liget, kis patak, az egykori istálló épülete és a malom kínál kihagyhatatlan látnivalót; mintha múzeumban járnánk, hiszen a két malomkerék (ugyan elektromos meghajtással, de...) ma is működik.

ambient-hotel-0-45844100-1455789864.JPGIllatszoba a sikondai szállodában (fotó forrása: totok.hu)

Még mindig a Mecsek-Hegyháton járunk. Hazánk egyik legtisztább levegőjű településén, Sikondán néhány éve illatszálloda nyílt, ahol vanília, menta, levendula és mandula aromája járja át a szobákat, zöld tea illata lengi be a házat, és ezek az illatok és ízek a szálloda menüjében és a gyógykezelésekben is vissza-visszatérnek.

Jó tudni! Hazánkban a sikondai völgyben a legmagasabb a negatív ionok koncentrációja, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a levegőben található elektromos töltésű részecskék lekötik és eltávolítják a körülöttünk található szennyezőanyagokat, valamint regeneráló hatással vannak légző- és idegrendszerünkre.

termalfurdo_hertelendi_magyarhertelend_1.jpgMagyarhertelendi Termálfürdő (fotó forrása: termalfurdo.hu)

Éreztük, megfogtuk, megkóstoltuk; már csak a bőrünkkel történő érintkezés hiányzik a teljes illatélményhez.

A magyar szaunakultúra bölcsőjében, Magyarhertelenden, ahol az egy négyzetméterre eső szauna-világbajnokok száma minden bizonnyal a legmagasabb, találjuk Dél-Dunántúl legnagyobb szaunaparkját profi szaunamesterekkel.
A "feltöltődés" után akár még órákat eltölthetünk a különleges termálfürdőben, ahol a harmonikus, természetes anyagokat és formákat alkalmazó, Hundertwasser stílusát idéző építészeti megoldások rabul ejtik az embert. 

Illatútra fel, irány a Mecsek-Hegyhát!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr8311807157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása