Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

Advent (4) advent (3) akadálymentes (4) aktív (9) Baranya (3) barlang (3) Bikal (11) Bock (3) bor (48) borút (16) borvidék (6) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (5) búcsú (3) busó (3) családbarát (4) Dél-Dunántúl (28) díj (6) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (16) EDEN (5) élménybirtok (4) én az év utazója (3) erdészet (4) erdészetek (3) erdő (11) falusi (3) fejlesztés (11) fesztivál (46) film (4) fürdő (24) gasztronómia (43) Gemenc (24) gyógy (4) gyógyfürdő (16) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (6) hagyomány (14) hagyományőrzés (16) hagyományőrző (3) Harkány (29) Harkányfürdő (10) helyi termék (12) hétvége (8) Hőspróba (4) hosszú hétvége (16) Húsvét (7) Hutzelsonntag (3) játék (6) kaland (4) Kaposvár (40) Karácsony (6) Kardosfa (5) Kaszó (32) Katica Tanya (6) kedvezmény (4) kerékpár (3) kézműves (3) kiállítás (28) kirándulás (18) kisvasút (20) Kodály Központ (6) koncert (11) kultúra (70) látogatóközpont (4) Leonardo (5) Magyarhertelend (10) Magyarlukafa (3) Magyar Turizmus Zrt. (6) Márton-nap (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (22) Medvehagyma Fesztivál (3) Mikulás (4) Mohács (12) múzeum (7) Múzeumok Éjszakája (5) Nagyatád (3) nemzeti park (7) nyár (3) Óbánya (3) öko (20) ökoturizmus (70) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (27) Ormánság (3) Ős-Dráva (3) ősz (4) Paks (8) pályázat (8) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (5) Pécs (93) Pécsvárad (17) piac (3) pince (5) program (166) programok (8) Pünkösd (13) recept (4) receptek (3) rendezvény (4) SEFAG (3) Siklós (8) Sikonda (4) skanzen (5) Skanzen (3) Somogy (3) sport (3) sváb (3) szabadidő (16) szabadtéri (6) szállás (5) szálloda (3) szarvasfarm (3) szauna (5) szaunamester (3) Széchenyi tér (3) Szekszárd (25) Szenna (10) Szigetvár (10) színház (8) szüret (3) Tamási (6) tavasz (4) természet (18) természetjárás (9) Torkos Csütörtök (6) történelem (3) túra (22) túrázás (4) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) újdonság (4) utazás (6) Utazás (3) vad (3) vadászat (3) vallás (3) vár (6) várak (5) verseny (7) videó (3) Villány (29) Villány-Siklósi Borút (4) Villányi borvidék (3) Vince (4) Vince-nap (3) wellness (6) zarándoklat (4) zene (21) Zengővárkony (5) Zselic (5) Zsolnay (5) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (25) Címkefelhő

2015.09.02. 10:24 Dél-Dunántúl

Programkavalkád szeptember első hétvégéjén

Mi mással is indulhatna a "vénasszonyok nyara", mint egy jó kis fesztiválozással? A Dél-Dunántúlon fesztiválokból ezen a hétvégén garantáltan nem lesz hiány!

Kezdjük mindjárt a Zsolnay Fesztivállal! A pécsiek egyik kedvenc őszi rendezvényén olyan előadókkal találkozhatunk már pénteken este, mint a Budapest Voices, Péterfy Bori & Love Band, a Matsumoto Zoku & Freak Fusion Cabaret (JP & HU). De itt lesz a Bla Bla Bál (slam népmesék), a Szentjánosbogár Árnyasszínház, a Vörös Niki Quartett, és számos más egyéb program, mindenkinek saját ízlése, kénye-kedvére...
Részletek>>>

 

Nem messze innen, a 200 éves fürdő városában, idén már 21. alkalommal rendezik meg a Harkányi Szüreti Fesztivált! A hagyományőrző szokások megismerése mellett programokban, koncertekben itt sem lesz hiány. 2015-ben Harkány olyan zenekarokat, előadókat lát vendégül, mint a Children of Distance, Szabó Ádám, a Neoton Familia, Bereczki Zoltán, vagy Fenyő Miklós!
Részletek >>>

 

A színvonalas programokból a somogyi megyeszékhely, Kaposvár sem maradhat ki! Ugyancsak ezen a hétvégén kerül sor a Miénk a város! fesztiválra, ahol olyan neves előadókkal találkozhatunk, mint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Punnany Massif, akik nem mellesleg 2015. szeptember 1-jén, Pécs város napján, kiemelkedő zenei és előadói tevékenységükért Pro Communitate-díjat kaptak! Itt lesz még a Wellhello, a Korál, a Mysteri Gang, a Kistehén és a Kiscsillag is!
Részletek >>>

Ne menjünk messzire! Szintén Kaposváron, a Pannon Lovasakadémián kerül sor az OMÉK egyik beharangozó rendezvényére a Kaposvári Állattenyésztési Napokra. A három napos mezőgazdasági programsorozaton megnézhetjük, hogyan szántanak a középiskolás diákok, megismerkedhetünk a hagyományos magyar állatfajtákkal, lesz trófea bemutató, zenés-táncos színpadi programok, vadfőző verseny, lovas közönségprogramok, sőt még malacfogó verseny is! :-)
Részletek >>>

És még mindig nincs vége! A szigetvári Zrínyi Napok idén is rengeteg programmal, borral-gasztronómiával, hagyományőrző játékokkal, koncertekkel várja vendégeit. Szeptember 4-én, pénteken fellép a Csík Zenekar, este a várban ismét bemutatásra kerül a népszerű Zrínyi 1566 rockmusical, szombaton tűzzsonglőr produkció, a Wing Singers Gospel Kórus és a XV. Zrínyi Kupa Nemzetközi Lassúsági Pipaszívó Verseny várja a nagyérdeműt. Vasárnap pedig a Vágtázó Csodaszarvas, a Vivat Bacchus zenekar és Zengő együttes lép színpadra. A háromnapos fesztivált természetesen tűzijáték zárja.
Részletek >>>

Nincs más hátra, mint előre! Azaz ezen a hétvégén is irány a Dél-Dunántúl! Közelebb van, mint gondolnád...

Szólj hozzá!

Címkék: hétvége koncert fesztivál program ősz szeptember Pécs Kaposvár Péterfy Bori Fenyő Miklós Harkány Szigetvár Zsolnay Punnany Csík Zenekar


2015.08.26. 14:23 Dél-Dunántúl

Mindjárt becsöngetnek!

Bizony ez az idő is elérkezett, augusztus utolsó hétvégéje áll előttünk, aztán kedden kezdődik az iskola. Hogy ebben mégis mi a jó? Az, hogy tulajdonképpen ez egy hosszú hétvége, hiszen a gyerekeknek még a hétfő is szabadnap...azaz van három hosszú nap, hogy még egy utolsót kiránduljunk ezen a nyáron.

Igazi családi programra vágyunk? Induljunk a Zselic szívében fekvő Patcára, ahol ezen a hétvégén a Nyárvégi Iskolaváró Napok várják a családot. Itt saját kezűleg készíthetjük el órarendünket, vagy csinálhatunk mappát, ceruzatartót, könyvjelzőt is. Mindemellett az idei újdonságokat se hagyjuk ki, főleg ha a nyáron nem voltunk a Katica Tanyán. Mindenképpen próbáljuk ki a focibilliárdot, a "Kiütlek" játékot és az ugráló dombokat!

 

Egy kis finomságra vágynánk? Akkor nincs más hátra, irány Siklós és a XI. Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál! A szárnyas ételek mellett olyan népszerű előadók koncertjei várnak minket pénteken és szombaton, mint a Back II Black, Korda György és Balázs Klári, Dobrádi Ákos, DJ Dominique, az Alma Együttes, Geszti Péter és a Gringo Star, Balázs Fecó, Bódi Guszti és Margó, valamint a Compact Disco! Igen, ők mind egy helyen, Siklóson!

csirkepaprikas-633x382.jpgKoncert a vár tövében (kép forrása: harkanyihirek.hu)

A természetbe vágynánk? A Gemenc különleges koncertjét hallgathatják meg mindazok, akiket érdekel a párzás előtt álló gímszarvasbikák bőgése. A szürkületben induló és késő este befejeződő szarvasbőgés hallgató túrák a világrekorder gímszarvasok hazájában mutatják meg ezt az évenként csak egy időszakban tapasztalható zoológiai jelenséget. Az Ökoturisztikai Központ két helyszínen szervez szarvasbőgés hallgató túrákat a Gemenci erdő mélyébe. A túrák a Gemenci Erdei Vasút Keselyűs megállójából és Pörbölyről indulnak, hasonló programmal péntek és szombat este.

gemenci_szarvasbika.jpgGemenci szarvasbika (kép forrása: Gemenc Zrt.)

Szólj hozzá!

Címkék: hétvége koncert fesztivál iskola kalandpark gaszronómia


2015.08.17. 11:31 Dél-Dunántúl

Mit csináljunk a hosszú hétvégén?

Nem kérdés: utazzunk! Hogy hová? Természetesen a Dél-Dunántúlra.
A hosszú hétvégén kellemes időben lesz részünk az előrejelzések szerint. Bár nem strandidő, de tökéletes alkalom arra, hogy a nyár végén egy kis kultúrát magunkba szippantsunk.

nevtelen.jpgForrás: weather.com

Kezdjük az Államalapítás ünnepének programjaival, azaz augusztus 20-ával:

Idén, már 5. éve kerül sor a Magyarok Kenyere Ünnepre Pécsen, amely a baranyai megyeszékhelyről indult el hódító útjára! Dr. Korinek László egyetemi tanár, akadémikus kezdeményezte 2010-ben, és mára nemzeti mozgalommá vált! Magyarország összes megyéjéből, megyeszékhelyéről, a kisebb településekről, sőt a Kárpát-medence egyéb magyar lakta településeiről érkezik a búza, amelyet az ünnepi összeöntést követően őrölnek meg Mohácson a Szent Miklós Vízimalomban, és készítenek lisztet belőle. Ebből a lisztből készül el a Magyarok Kenyere, amelyből 2015-ben már nemcsak a pécsiek, hanem az országban számos település részesül.

S ha már Mohácson vagyunk, kihagyhatatlan program a Nemzetközi Néptáncfesztivál! Augusztus 20-án még éppen odaérhetünk a menettáncos felvonulásra, majd az azt követő főtéri parádéra is! Este 8 órától kerül sor a a szabadtéri fesztivál gálára, ahol magyar néptáncosok mellett török, lengyel, bosnyák, bolgár, litván és román együttesek műsorát is élvezhetjük.

58o26a7959.jpgSzamárfül Fesztivál a Zsolnay Negyedben (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Egy kis pihenő, aztán másnap irány Pécs, és a Szamárfül Fesztivál! Az ingyenes nyárbúcsúztató rendezvényen kicsik és nagyok, gyerekek, szülők és nagyszülők vehetik birtokba a hatalmas játszóházzá változó Zsolnay Negyedet! Lesznek gyerekkoncertek, báb- és színházi előadások, sport- és kézműves foglalkozások, falmászás, vívás, rodeóbika - itt mindenki garantáltan megtalálja a maga számítását.

Éppen a Balatonról hazafelé tartunk ezekben a napokban? Akkor álljunk meg a hétvégére Igalon. Augusztus 20-án, hagyományteremtő céllal Nemzetközi Huszártalálkozót tartanak. Az egész napos programra több szomszédos országból érkeznek huszárok, és a  nap folyamán részesei lehetünk egy a főtérről induló és a város utcáin végigvonuló látványos zenés felvonulásnak, lovas illetve huszárcsapat bemutatóknak és egy igazi csatajelenetnek is, amit ágyú dörgés, puska ropogás fog kísérni. Az állami ünnepet az Igali Strandfesztivál követi számtalan koncerttel, játékkal és egyéb meglepetésekkel!

nemzeti_vagta_kaposvar_dsc_0312.jpgKaposvári Vágta (fotó: Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület)

Innen pedig már csak egy ugrás "Somogyország" fővárosa, Kaposvár, ahol 23-án vasárnap a Nemzeti Vágta elődöntőjére, azaz a Kaposvári Vágtára kerül sor. Az izgalmas versenyt solymászok, lovas kaszkadőrök, középkori lovagok, a somogyi betyárok és táncosok színesítik.

Az élményekkel teli hétvége után, pedig csak egy marad hátra: kiélvezni a nyár utolsó hetét, és felkészülni a szeptemberi dolgos hétköznapokra.

Szólj hozzá!

Címkék: program hosszú hétvége Pécs Kaposvár Igal Augusztus 20. Dél-Dunántúl Vágta Szamárfül Magyarok Kenyere


2015.08.14. 09:10 Dél-Dunántúl

A nyár utolsó helyi termék és kézműves piaca Orfűn

2015. augusztus 15-én szombaton 10 órától kerül sor az idei nyár utolsó orfűi piacára, ahol helyi termelők és kézművesek színes portékáiból mindenki kedvére válogathat!

Orfűi Helyi Termék és Kézműves Piac (galéria forrása: https://orfuihelyitermek.wordpress.com/)

A kínálatban minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere: lekvárok, szörpök, hidegen sajtolt olajok, kézműves szappanok, juhtejes szappanok, kézműves natúr kozmetikumok, kézműves termékek

Az érdeklődő közönséget szórakoztató program is várja. 10 órától Csizmadia Sándor dalai, 11 órától a Cserkúti Szimpatikusok zenéje teszi hangulatosabbá a vásárlást. A gyermekeket görgős csúszda és "bio" körhinta várja.

További információ>>>

Szólj hozzá!

Címkék: hétvége piac program szabadtéri helyi termék Orfű


2015.08.10. 12:40 Dél-Dunántúl

Kisvasútra fel! - Kisvasutak Napja a Gemenci erdőben

Melyikünk ne álmodott volna gyerekkorában arról, hogy mozdonyvezető lesz? Egy kisgyerek számára hatalmas élményt jelent az első vonatos utazás, és ha ez igazi gőzmozdonnyal a páratlan Gemenci erdőben történik, kihagyhatatlan kaland!

gemenc_mix.png

2015. szeptember 12-én szombaton az országos Kisvasutak Napja egész napos családi program kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Szólj hozzá!

Címkék: program kisvasút szabadtéri természetjárás Gemenc Pörböly


2015.08.05. 09:50 Dél-Dunántúl

Ne légy madár - gyere! - a mohácsiak megint kitaláltak valamit...

Mohács igazán gondoskodik arról, hogy az embereknek ne csak a minden év farsangjának utolsó hetében megrendezett Busójárásról jusson eszükbe városuk. Van a településnek Nemzetközi Néptánc Fesztiválja, Sokac Babfőző Fesztiválja, Dunai Mosása (Pranje), Fogathajtó Versenye, és most itt a legújabb "őrület":

35 év után idén először, augusztus 19-21. között újra megrendezik a szabadtéri Madárijesztő Találkozót a mohácsi Szőlőhegyen!

A háromnapos workshop keretén belül a helyszínen készülnek el a madárijesztők. Bármilyen anyag felhasználható. Cél a szabad fantázia és a kreativitás: lehet humoros, madarat-vadat elijesztő, mozgó, hangot adó...

2063_12_960.jpgKép forrása: Kulcs Magazin (www.kulcsmagazin.hu)

A rendezők mindenkit szeretettel várnak, aki részt szeretne venni az alkotásban. Még a nevezésre is van idő, a határidő: 2015. augusztus 18. (sp.mohacs@gmail.com vagy 20/465-5841). Az alkotásokat a résztvevők szavazatai alapján díjazzák is. Az avatásra a találkozó harmadik napján, azaz augusztus 21-én, délután 3 órakor kerül sor.

Érdekes programnak ígérkezik, egy kiruccanást talán megér. Tehát:


2015. augusztus 19-20-21.
Madárijesztő Találkozó
Mohács, Szőlőhegy

Irány Mohács!

 

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program szabadtéri madárijesztő Mohács


2015.07.29. 10:00 Dél-Dunántúl

Verőfényes nyári délután az Ős-Dráva Látogatóközpontban

Az idei nyárra igazán nem lehet panaszkodni. Hétágra süt a nap, a városi flaszter csak úgy ontja a forróságot. A könnyű ebéd után ilyen időben ülünk be az (klímás) autóba. Az úti cél az ormánsági Szaporca, és a nemrégiben átadott Ős-Dráva Látogatóközpont.

felsoszentmarton_hangulatok_horvath-gabor_biciklistakgab2939_i.jpgKét keréken az Ormánságban (fotó: Magyar Turizmus Zrt., fotós: Horváth Gábor)

Egyenlőre ismeretlenül cseng még sokaknak Szaporca neve, de nincs is olyan messze, mint gondolnánk! Mindösszesen 40 percnyire van Pécstől és negyed órányi autóútra fekszik Harkánytól; ez a távolság már biciklivel is könnyen teljesíthető!

A látogatóközpont története 3 évvel ezelőtt indult, amikor a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság elhatározta, hogy a sokhektáros, ormánsági földjén egy új, interaktív látványossággal örvendezteti meg a természet és a hagyományok szerelmeseit.

A kellemes utat követően festői látvány tárul a szemünk elé. Jobbra napraforgó táblák, balra az ártéri erdő (mögötte sejtem a Drávát), középen pedig a hangulatos ormánsági talpas parasztházak, piros muskátlirengeteggel a tornácon.

dsc_0048.JPGEz pont nem muskátli, de attól még gyönyörű! (fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

A főépületben kellemes hűvös idő fogad bennünket, és természetesen a központ mosolygós recepciósai, akiket nem ér felkészületlenül sem kérdés, sem kérés. Már "bejelentkezéskor" számtalan opció közül választhatunk. Magunkhoz vehetünk egy vezető füzetet, vagy QR-kód segítségével letölthetjük az Ős-Dráva mobilalkalmazást, de kérhetünk audioguide-ot is, ha nekünk az a megfelelő. A látogatóközpontban minden eszköz - beleértve az információs táblákat is - négy nyelven készült el: magyarul, angolul, németül és horvátul -, így a külföldről érkező vendégeknek is teljes élményben lehet részük.

A kirándulást érdemes az interaktív kiállítással kezdeni. Itt már tényleg minden a modern információs technológiáról szól, amellett, hogy a kiállítás teljes mértékben autentikus. Touch info segítségével áttekinthetjük, hogy alakult a Dráva medre az elmúlt háromszáz évben, megismerkedhetünk a terület állatvilágával, a halászati eszközökkel; majd szemügyre vehetjük egy százéves fának a történetét is, amelynek még második világháborús sérülése is van!
A teremben egy "ormánsági sarok" is helyet kapott, ahol hallhatjuk Kiss Géza (néprajzkutató, az Ormánság elkötelezett kutatója) írását ("magyar hangja" a pécsi népszerű színész, Lipics Zsolt), miközben korabeli fotókat látunk. Továbblépve pedig egy interaktív szakácskönyvvel találjuk szembe magunkat. Ha kiválasztottuk a nekünk tetsző alapanyagot, és azt a tányérra tesszük, máris megnyílik a megsárgult, receptfüzet és számtalan étel között válogathatunk.

4-101.jpgArchív felvétel az Ormánsági lakosokról a 20. sz. elején (forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, mek.oszk.hu)

Ha sikerült kijutni a kiállításról - nem könnyű, a rengeteg információ "fogva tart", a Szatyor Győző, ormánsági népi iparművész alkotta őshonos növényi motívumokkal festett fakazettákat megcsodálva,  tegyünk egy sétát a galérián, ahol a terület madárhangjaival ismerkedhetünk meg. Majd néhány csigalépcső, és máris a kilátó toronyban vagyunk, ahonnan az egész látogatóközpont megtekinthető!

Következzenek a tanösvények!

A Hagyományos gazdálkodás tanösvénye 900 méter hosszú, 11 állomással: az állattartás, a rétgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, a méhészkedés, a kosárfonás, a fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközei és szakmai fortélyai várnak ránk utunk során. Majd el is értünk a majorhoz, ahol megismerkedhetünk Jónással, a szamárral, Gerzsonnal, a kecskével, a hucul lovakkal, racka juhokkal, az őshonos baromfi csapattal, és persze nem maradhat ki a sorból Csinos, a központ házőrzője sem, aki fajtáját tekintve pumi, az egyik legismertebb magyar pásztorkutya.

11146487_882522751808269_8678304459762385007_n.jpgA majorság állatai (forrás: Ős-Dráva Látogatóközpont facebook oldala)

Az Ős-Dráva tanösvény 3 km hosszú, ahol megismerhetők a régi tájhasználat, a folyószabályozás, valamint a rehabilitáció és a revitalizáció lehetőségei.
A Dráva élővilága tanösvény már egy komolyabb túra. A 12 állomásos, 13 km-es túra során a terület változatos és különleges élővilágába nyerhetünk bepillantást a nyílt vízfelületektől, a part menti mocsaras területeken át, a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig. A terület élményszerű bemutatását többek között madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotósles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely szolgálja.

26.jpgA Dráva élővilága tanösvény (forrás: Ős-Dráva Látogatóközpont weboldala, odlk.hu)

Az Ős-Dráva Látogatóközpont folyamatos, garantált programokkal várja vendégeit. A négy nyelven (magyar, angol, horvát, német) megtalálható eszközökön kívül kérhetünk vezetett túrát a tanösvényeken, júliustól különböző hosszúságú és nehézségű kajak- és kenutúrákon vehetünk részt, megismerkedhetünk a természetfotózás rejtelmeivel, és ha egy kis borzongásra vágyunk, akár éjszakai sakáltúrára is elmehetünk, ahol a hazánkba visszatelepült aranysakálok (más néven nádi farkasok) sajátos hangját is hallhatjuk.

Számos szabadidős szolgáltatás közül is válogathatunk. A központban kibérelhetjük a 45 db kerékpár valamelyikét, kölcsönözhetünk eszközöket a bográcsozáshoz, kérhetünk labdát, tollast, vagy jógaszőnyeget is, ha éppen ahhoz van kedvünk, de bérelhető fotóles és lessátrak is rendelkezésre állnak.

1977040_857987370928474_7783257721333755209_n.jpgVezetett túra az Ős-Dráva Látogatóközpontban (forrás: Ős-Dráva Látogatóközpont facebook oldala)

Itt találjátok az Ős-Dráva Látogatóközpont hivatalos oldalát

Szólj hozzá!

Címkék: program szabadidő természet öko látogatóközpont Ős-Dráva


2015.07.21. 10:00 Dél-Dunántúl

Július utolsó hétvégéjén csobbanjunk Harkányban!

Van valami a levegőben...igen a fesztiválok legszebb időszaka ez, a tomboló nyár! Dél-Dunántúlon idén sem hagyhatjuk ki a híres-neves Harkányi Fürdőfesztivált, amely július 24-26. között már a 22. alkalommal várja a teljes körű kikapcsolódásra vágyókat.

 

Igazán izgalmas programok várják a koncertre vágyó tömeget: fellép Kasza Tibi, Pál Dénes, a Unique együttes, Farkas-Jenser Balázs, Janicsák Veca, DJ Portugál, JJ Midgnight (a Queen gitárosa) is. A hab a tortán? Naná, hogy a Halott Pénz vasárnap esti koncertje lesz!

Nem feledkezhetünk meg az állandó programokról sem: víz torna, zsírégető fitnesz programok, trx, kangoo, zumba. Persze lesz a hagyományosnak mondható vizes pólós mell- és pocak szépségverseny is! Az apróságokat pedig játszóház, kreatív foglalkozások, a PécsZoo terráriumi bemutatója és Ribizli bohóc várja!

Elő naptárral, és jegyezzük be: XXII. Harkányi Fürdőfesztivál, 2015. július 24-26.

Szólj hozzá!

Címkék: szórakozás koncert fesztivál program fürdés gyógyfürdő Harkány harkányfürdő


2015.07.16. 12:28 Dél-Dunántúl

Europa Cantat 2015 - Pécs

Hamarosan megnyitja kapuit Európa egyik legnagyobb és legszínesebb nemzetközi kórusfesztiválja!

2015. július 24. és augusztus 2. között 57 énekes műhely, külön karnagyoknak és zeneszerzőknek szóló szakmai programok, fiatal menedzser tréning és különleges gyermekprogramok várják a kóruséneklés szerelmeseit. 

ec2015-dd-francia-kiadvany-kep1.jpgFotó: Europa Cantat Pécs 2015 Nonprofit Kft.

Pécs egyszer már vendégül látta a rendezvényt 1988-ban, amikor először hozták a fesztivált a Vasfüggöny mögé. A „legendás tizedik” azóta is él mind a 3672 résztvevő emlékezetében, illetve része a pécsiek kollektív emlékezetének.

A fesztivál nyitott, mindenféle versengést mellőző kórusesemény, alapját a délelőttönként zajló műhelyfoglalkozások és szakmai programok adják, amelyek során a résztvevők új kórusműveket tanulhatnak, új stílusokban próbálhatják ki magukat, új éneklési technikákat sajátíthatnak el, a világ legkiválóbb szakemberei segítségével. A műhelymunka a közös tanulás igazi interkulturális élményével gazdagítja a résztvevőket.

Esténként a műhelyzáró koncerteké és a Közös Énekléseké a főszerep a színes kísérő rendezvények - gasztronómiai programok, táncházak, népzenei rendezvények és számos más koncert - mellett.

A 19. Europa Cantat idén több, mint 130 koncerttel várja a résztvevőket, amelyek döntő hányada ingyenes, mindösszesen regisztrálni kell a helyszínek korlátozott ülésszáma miatt. Belépődíjat csak a Kodály Központban megrendezésre kerülő koncertekért kell.

Nincs más hátra, mint július végén is irány Pécs és az Europa Cantat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra fesztivál kórusfesztivál Pécs Europa Cantat


2015.07.06. 10:00 Dél-Dunántúl

Kuriózum a fesztiválok között: Krisna-völgyi Búcsú

A Dél-dunántúli régió nemcsak apró falvairól, kulturális örökségéről, vendégszeretetéről ismert, hanem vallási sokszínűségéről is. Együtt él itt római katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, és az egyéb vallások mellett itt leltek otthonra a Krisna-tudatú hívők is.

Az idén július 17-18-19-én megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsú mára öko fesztivállá nőtte ki magát; a nyár legvidámabb egészségközpontú programja. A 20. fesztivál kiemelt témája a környezetvédelem, ezért a három nap során számos természetbarát, öko módszerrel és praktikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, bepillantva a Krisna-hívők mindennapi életvitelébe.

Krisna-völgyi Búcsú
Somogyvámos, Krisna-völgy
2015.07.17-18-19.

A rendezvény minden korosztály számára felhőtlen szórakozást ígér

A gyermekeket pantomim tanítás, a Noé Állatotthon kisállat simogatója, tandoori kemencében sütés, vegán fagylalt készítés és öko porta várja.
A felnőttek részt vehetnek a védikus-indiai esküvőn - akár mindhárom napon - , megcsodálhatják a frangipáni virágkiállítást, biozöldségeket kóstolhatnak és vásárolhatnak, de megismerkedhetnek a vegyszermentes háziszerek készítésének és használatának praktikáival is.

A megszokott programok sem maradhatnak el

A fesztivál látogatóit valóság show sátor várja, ahol mindenki kipróbálhatjta, milyen "krisnásnak" lenni.
A nagyszínpadon folyamatosan zenés-táncos produkciók, jóga- és kung-fu bemutatók szórakoztatják majd a nagyérdeműt.
Annyi a program, hogy felsorolni is nehéz: lesz még íjászat, lovas hintós kocsikázás, indiai ruhabörze, kézművesek utcája, trópusi növények vására, fűszerhasználati tanácsadás ájurvédikus alkattípus szerint.

Nincs fesztivál fantasztikus ételek nélkül

Az étterem sátrakban idén is az indiai, a mediterrán és a magyar konyha vegetáriánus finomságai csábítanak kóstolóra.


Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál vallás program szabadidő Krisna-völgy