Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

advent (4) Advent (4) akadálymentes (5) aktív (10) Baranya (3) barlang (3) Bikal (12) Bock (3) bor (52) borút (17) borvidék (7) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (5) búcsú (3) busó (3) családbarát (4) Cserkút (3) Dél-Dunántúl (31) díj (7) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (16) Dunaföldvár (3) EDEN (7) élménybirtok (5) én az év utazója (3) erdészet (4) erdészetek (3) erdő (11) falusi (3) fejlesztés (11) fesztivál (48) film (6) fürdő (26) gasztronómia (49) Gemenc (25) gyógy (5) gyógyfürdő (17) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (7) hagyomány (14) hagyományőrzés (16) hagyományőrző (4) Harkány (30) Harkányfürdő (10) helyi termék (13) hétvége (8) Hőspróba (4) hosszú hétvége (16) Húsvét (7) Hutzelsonntag (3) játék (6) kaland (5) Kaposvár (41) Karácsony (7) karácsony (3) Kardosfa (5) Kaszó (32) Katica Tanya (6) kedvezmény (4) kerékpár (3) kézműves (3) kiállítás (29) kirándulás (22) kisvasút (21) Kodály Központ (6) koncert (11) kultúra (74) látogatóközpont (4) Leonardo (5) Magyarhertelend (11) Magyarlukafa (3) Magyar Turizmus Zrt. (7) Márton-nap (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (22) Medvehagyma Fesztivál (3) Mikulás (4) Mohács (13) múzeum (7) Múzeumok Éjszakája (5) Nagyatád (4) nemzeti park (7) nyár (3) Óbánya (3) öko (20) ökoturizmus (70) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (28) Ormánság (3) Ős-Dráva (3) ősz (4) Paks (9) pályázat (8) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (5) Pécs (96) Pécsvárad (17) piac (3) pince (5) program (174) programok (8) Pünkösd (13) recept (4) receptek (3) rendezvény (4) SEFAG (3) Siklós (8) Sikonda (4) Skanzen (3) skanzen (5) Somogy (3) sport (3) sváb (3) szabadidő (19) szabadtéri (6) szállás (5) szálloda (3) szarvasfarm (3) szauna (6) szaunamester (3) Széchenyi tér (3) Szekszárd (28) Szenna (10) Szigetvár (13) színház (8) szüret (4) Tamási (6) tavasz (4) tél (3) természet (20) természetjárás (9) Torkos Csütörtök (6) történelem (5) túra (23) túrázás (5) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) újdonság (4) Utazás (3) utazás (8) vad (3) vadászat (3) vallás (4) vár (6) várak (5) vásár (4) verseny (8) videó (3) Villány (30) Villány-Siklósi Borút (4) Villányi borvidék (3) Vince (5) Vince-nap (3) wellness (8) zarándoklat (4) zene (21) Zengővárkony (5) Zrínyi (3) Zselic (5) Zsolnay (5) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (25) Címkefelhő

2016.01.27. 17:07 Dél-Dunántúl

TOP 3 gasztrotitkok Tolna megyéből

Nagyon izgalmas gasztrotitkokat rejt Tolna megye: megtudhatjuk, miért van tészta a dunai halászlében, hogy mit szállítottak a hazai csempészhajók, vagy hogy mi a szekszárdi mézeskalácsosok titka már vagy  200 éve. Kezdjünk is bele! 

spenottoros.jpg

Magyar csempészhajók és Spenótfalva

Az 1950-es évek Dunaföldvárján járunk. Ebben az időszakban tiltott volt a spontán disznóvágás a magánházaknál, azaz engedély kellett hozzá, de vidéken persze megoldották - ki ne látta volna a Tanú című filmet?


A feldolgozott húst - kolbászt, sonkát, szalonnát - menetrend szerint induló hajókkal szállították Budapestre, melynek okán el is nevezték ezeket a járműveket kofahajóknak. A kosarakban szállított árut spenótlevelekkel takarták le, hogy a hatóságokat megtévesszék. Mivel a fővárosiak nagyon nehezen jutottak sertéshúshoz, meglehetősen nagy keletje volt dunaföldvári húsnak. A kofahajók rendszerint telepakolva indultak útnak. 
A sok "spenótos kosár" miatt nevezték el Dunaföldvárt spenótfalvának.
Spenótfalva ma: Dunaföldvár fontos dunántúli közlekedési csomópont. Alig 90 km-re van Budapestről, itt találkozik a 6-os, a 61-es és az 52-es főút, és a városka hídja köti össze a Dunántúlt az Alfölddel. Ha erre járunk, álljunk meg néhány órára, csodáljuk meg a település 15. századi Csonka-tornyát, és a benne üzemelő Vármúzeumot és a Fafaragó Galériát. A várudvarban kapott helyett egy lélegzetelállító panorámájú étterem is, ahová érdemes betérni, mert hátha találunk az étlapon "spenótot".


A szekszárdi mézeskalácsosok titka

Se aroma, se színezék, se ízfokozó, se édesítőszer. És ennek ellenére, vagy talán éppen ezért fenséges
a szekszárdi márc, mely valójában egy mézalapú szörp, és a századelőn mézeskalácsosok készítették. Egy sajtár mézhez és két sajtár vízhez csillagánizst kevertek, amit aztán forrásig főztek. A hordókban tárolt szirupot aztán vízzel elegyítve, jéggel hűtve kínálták a búcsúkban és a vásárokban.

Szekszárd városcímere mézeskalácsból - Kép ©mezeskalacs.hu

A tökéletes szekszárdi márc receptje a 200 éves mézeskalács-készítő dinasztia, a Petrits család tulajdonában van. Olyan finomságokat készítenek belőle, mint a márcos limonádé, a karamellás tej, felnőtteknek a Márcos Vilmos, de kedvelt hozzávaló különféle ételek elkészítéséhez is.

gastro_banner.jpg

Persze a mézeskalács is kihagyhatatlan Szekszárdon!
Úti tipp: A Petrits Mézeskalács Múzeumban megismerkedhetünk a mézeskalácsos mesterség történetével, gépeivel, eszközeivel. Megtanulhatjuk, hogyan készülnek a húzott és a csurgatott gyertyák, és akár ki is díszíthetjük saját mézeskalácsunkat, ha ahhoz van kedvünk!

 A jó halászlé titka

Nincs Duna-parti város igazi dunai halból készült halászlé nélkül. Erre felé a halászlevet pontyból, sok hagymával, házi paprikával, tésztával készítik. Csak semmi passzírozás, kár lenne a kiváló minőségű alapanyagért! A tradicionális paksi és dunakömlődi halászlé csakis tésztával képzelhető el, amelynek oka a régmúltban keresendő. A molnárlegényeket, segédeket a fizetésen felül egy tányér étellel is el kellett látnia a vízimolnároknak. A legegyszerűbb megoldás az volt, ha a hallevesbe gyúrt tésztát is főztek, hiszen adott volt a hal és adott a liszt is.  
Paks és Dunakömlőd ősidők óta verseng egymással, melyikük étele a finomabb. Igazság szerint a két halászlé édestestvér, egy a gyökerük. A kis különbség annyi, hogy a kömlődi halászlébe paradicsompüré is kerül.
Így teszteljük: Paks felé járva keressük fel a 6-os számú főút mellett mindkettőből kaphatunk ízelítőt. A Paksi Halászcsárda teraszáról még  csodálatos kilátást is élvezhetünk a Duna kanyarulatára, a kömlődiek halászlevét pedig az inkább étterem jellegű, szép falfestésekkel díszített  Dunakömlődi Halászcsárdában kóstolhatjuk meg. 

paks_halaszle_resize.jpgPaksi halászlé (fotó: Paks Város Önkormányzata)

A következő részben megtudhatjuk, mi az a  csuszáscsibe vagy a bátai tejfölös lepény,  mitől borsos a borsos kalács, vagy hogyan képzeljük el a káposztás kolbászt. 

- Ez is érdekelhet - 

HARKÁNYBAN JÁRT A GASZTRO ANGYAL

Szólj hozzá!

Címkék: utazás spenót halászlé gasztronómia márc Paks Szekszárd Dunaföldvár Gasztroélmények Éve Dunakömlőd


2016.01.21. 12:03 Dél-Dunántúl

Egy újabb ok, hogy fantasztikus borokat (és ételeket) kóstoljunk: Vince-nap a Villányi borvidéken

Hordós...Dűlőjáró...Vacsorázó... A Villányi borvidéken jártas utazónak már biztosan ismerősen hangzanak ezek a jelzők, hiszen évek óta a Villány-Siklósi Borút év eleji első jeles rendezvénye a Vince-napi hagyományokhoz ápolásához kapcsolódó "Pincéről pincére - variációk Vincére" elnevezésű program.

Az év első boros ünnepének hagyománya a közeli Drávaszögből indult hódító útjára, melynek során a Vince-vesszők állapotából megjósolták a szüret gazdagságát, papi áldást kértek a szőlősorokra. A legjellemzőbb azonban a pincejárás volt, amikor is a borászok pincéről pincére járva kóstolták meg egymás borait és áldomást énekeltek a jó termésért.

Pincéről pincére - variációk Vincére
Villány borvidék
2016. január 23. szombat

vince_2013_06_1.jpgFotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

HORDÓS Vince már kora délelőtt a borvidékre csalogatja a "borisszákat". A program során megismerkedhetünk a forgalomban még nem található hordókban érlelődő borokkal a Bock Pincénél, Gere Attilánál, Günzer Tamásnál, vagy akár a Polgár Pincészetnél is.
A kóstoló mellett természetesen a borkorcsolya sem maradhat el: házi szőlőmaglisztes lepény, füstölt sajt és mangalica szalonnás lepény indulnak csatába szilveszteri fogyókúrás fogadalmainkkal szemben!

vince_2013_00_1.jpgFotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

DŰLŐJÁRÓ Vince napközben, azaz 11.30 és 18.30 között kényezteti ízlelőbimbóinkat. Lesz szőlőszentelés, cigányzene, dugózó verseny, Büdös Vornyik...
Ínyencséget "dűlőjáró uraság" is tartogat: disznótoros és parasztreggeli, házi májpástétom kemencében sült cipóban várnak a vendégekre a kitűnő borok mellé. Jól hangzik, ugye?
A napközi programban résztvevő pincészetek: Joó, Vylyan, Gere Tamás és Zsolt, Jackfall, Mokos, Blum pincék

vince_2013_03.jpgFotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

Ha leszáll az este, jön VACSORÁZÓ Vince! Az esti vendégfogadásba nemcsak a pincészetek, a borvidék turistacsalogató, messzi földön híres éttermei is beszállnak! Libamáj terrine-t, füstölt babgulyást ehetünk a Tenkes Csárdában, PalKonyha orjalevessel és toros káposztával hívogat. A Jackfall Bormanufaktúránál pedig akár magunk is elkészíthetjük vacsoránkat .

A nap során találkozhatunk a Villányi borvidék prémium bortermelésének legjavával: siklósi olaszrizling, rosé cuvée, portugieser, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot - pohár és torok nem marad szárazon!

Egy hétvége Villányban? Mindig nem késő foglalni...

Szólj hozzá!

Címkék: program gasztronómia borút hagyományőrző Vince Villány


2016.01.12. 11:08 Dél-Dunántúl

2016: jubileumi esztendők éve

2016-ban az emlékéveknek se szeri, se száma kis országunkban. Hogy a legrégebbről kezdjük:
- 2016-ban lesz 1700 éve, hogy Szent Márton Szombathelyen meglátta a napvilágot.
- Az idén lesz 450 éve, hogy a várvédő Zrínyi maroknyi hős katonája élén a szigetvári várból kitörve lelte halálát a török ostromlók gyűrűjében.
- 1791-ben, azaz egészen pontosan 225 évvel ezelőtt született "a legnagyobb magyar", gróf Széchenyi István.
- 110 éve született meg Pécs városában Vásárhelyi Győző, aki a világon az op-art egyik legjelesebb képviselőjeként, Victor Vasarely-ként vált közismertté.
- 2016 forradalmi emlékév is, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve.

S hogy mindez a gyakorlatban mit jelent? Rengeteg programot, kiállítást, fesztivált, számtalan új úti célt bakancslistánkra!

imazs_vagy_aktiv_jakabos_zsuzsi.jpg"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj" (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

A Dél-dunántúli régió számára kétségkívül az egyik legjelentősebb esemény kétségkívül a Zrínyi emlékév lesz. Az éves programsorozat 2016. február 13-án kezdődik, Szigetvár török alóli felszabadulásának ünnepén, a csúcspont pedig az ostrom napjainak, valamint a hős hadvezér Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán halálának pontos évfordulóján lesz, szeptemberben.
Sor kerül majd tudományos összejövetelekre, katonazenekarok, korhű együttesek fellépéseire, íjászversenyre, vadászatokra, Zrínyi lakomára, sőt a nagyérdemű Moravecz Levente Zrínyi 1566 rockmusicaljét és Ivan Zajc Zrínyi című operáját is megtekintheti. Augusztus 1. és szeptember 7. között a hagyományőrzők pedig az 1566-os ostromot is eljátsszák.

dsc_0199_1.jpgSzigetvár ostroma hagyományőrzők tolmácsolásában (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

TIPP: ha úgy döntünk, Szigetvár felé vesszük az irányt, mindenképpen próbáljuk ki a Szigetvári Gyógyfürdő vizének jótékony hatását (Szigetvár a magyarországi 17 minősített gyógyhely egyike), és látogassunk el a térség helyi termelőinek valamelyikéhez. Kóstoljunk kecskesajtot Almáskeresztúron, ízleljük meg az ízesített, bio tehéntejből készült sajtokat a mozsgói biogazdaságban, ismerkedjünk meg a fürjtojás jótékony hatásaival Boldogasszonyfán!

2016 dupla jubileum a pécsiek számára. 1906. április 9-én, 110 éve született meg az op-art egyik legjelentősebb képviselője, Victor Vasarely Pécsen, és éppen 40 éve annak, hogy a pécsi Vasarely Múzeum megnyitotta kapuit a látogatók előtt, amely az eltelt évtizedekben a város egyik leglátogatottabb, legismertebb kiállítóhelyévé vált. A tárlaton több, mint négyszáz alkotást találunk, amely alapos áttekintést biztosít a művész életről, a reklámgrafikáktól elkezdve egészen a plasztik munkákig.
A múzeum a történelmi belváros szívében, a "Múzeum utcában" áll, szemközt a Zsolnay Múzeummal, átellenben a Modern Magyar Képtárral és a Martyn Ferenc Múzeummal, Schaár Erzsébet: Utcájának, az Amerigo Tot Múzeum, a Nemes Endre Múzeum szomszédságában. Impozáns lista, nem igaz? Mert ha kultúrára vágyunk, irány Pécs!

pecs_vasarely-muzeum_latnivalok_ismeretlen-fotos_zebra_a.jpgVasarely: Zebra (fotó: Janus Pannonius Múzeum)

TIPP: egy pécsi kirándulás kötelező állomása a Zsolnay Kulturális Negyed magával ragadó egyedi hangulatával, utánozhatatlan látványú (és illatú) páfrányfenyőivel, páratlan kiállításaival. Érdemes egy előadásra beülni a Planetáriumba, ahol Európában elsőként itt állt szolgálatba az a digitális vetítőgép, amely felbontásával, képminőségével kiemelkedik társai közül.

Gróf Széchenyi István a magyar borok elkötelezett híve volt; elsőként ismerte fel a hazai borászat nehézségeit és fejlesztési irányait. A szekszárdi borról "Önismeret" című könyvében meg is említi, hogy "egy magyar főpapi ebéd szekszárdi bor nélkül elképzelhetetlen".
A Szekszárdi történelmi borvidék története egészen a római időkig nyúlik vissza, legismertebb borai a kadarka és a szekszárdi bikavér. Ma a borvidék nevével fémjelzett borúton olyan országos hírnévnek örvendő pincészeteket találunk, mint Heimann Pince, a Takler Borbirtok, a Bodri Pincészet, vagy a Mészáros Borház.
Szekszárdon, a másfél éve átadott Garay Élménypincében kezünkben egy pohár borral járhatjuk be a középkorban épült pincerendszert. Az interaktív borúton az illatok, az ízek, a tapintás, a művészetek és a tudomány segítségével ismerhetjük meg a borvidék borkultúráját.

garay_pince_img_2177ok.jpgGaray Élménypince (fotó: Szekszárdi Vagyonkezelő NKft.)

TIPP: a Tolna megyébe látogatók a világhírű borok és az egyedülálló Gemenci ártéri erdő mellett számos aktív kikapcsolódási lehetőséget találnak. Megmászhatják a Szekszárdi-dombság legmagasabb pontján, a Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala mentén álló Bati-kereszt kilátót, felfedezhetik a lösz-szurdik ösvényeket; az adrenalinfüggők pedig gokartozni mehetnek, vagy a közeli Őcsényből részt vehetnek egy sétarepülésen a vidék felett. 

Bármelyik úti célt is válasszuk, az élmény garantált! 2016-ban is irány Dél-Dunántúl

Szólj hozzá!

Címkék: program bor szabadidő aktív Pécs Szekszárd Szigetvár Zrínyi Vasarely


2015.12.24. 08:00 Dél-Dunántúl

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

karacsony_web_hu.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kívánságok Karácsony Újév Dél-Dunántúl Magyar Turizmus Zrt.


2015.12.23. 10:00 Dél-Dunántúl

Vendégváró Rinya mente

Ha az ország déli, mediterrán régiójára gondolunk, elsősorban Pécs, Harkány és a Villány-Siklósi Borút jut mindenki eszébe. Egy elfeledett, de az utóbbi időben ismét szárnyra kapó térség tárta szélesre kapuit az újdonságra, a megszokottól eltérő élményekre vágyó vendégek előtt.

A Belső-Somogy sík vidékén járunk, ahol a tájat a térség névadója, a Rinya-patak erecskéi hálózzák be. A környék rendkívül változatos, és a néhány méter térszintkülönbség a növénytakaró sokféleségét eredményezi. Gyönyörű erdők, gazdag vadállomány, jelzett túraútvonalak, vadasparkok színesítik a kínálatot. Itt fog áthaladni az Eurohorse hálózat is, amely a lovas túrák útvonalait hívatott megjeleníteni.

69cfe6a105edc61f7296ea873a8eed46_1.jpgA Petesmalmi Vidrapark egyik kis vidrája (fotó: Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület)

Természeti látnivalók, túrázás

A kistérségben található a Dél-dunántúli régió öt állami erdészetének egyike, a Kaszó Zrt., amely 2012 óta ökoturisztikai látogatóközponttal várja látogatóit, ahol Belső-Somogy növény- és állatvilágát, a természetes élőhelyeket - kiemelve a védett és ritka fajokat, valamint az erdészek és vadászok munkáját mutatja be. Tanösvényük, a Dr. Marián Miklós sétány 2014-ben "Az Év ökoturisztikai létesítménye" tanösvény kategóriájában a 3. helyezést érte el. Kaszó és a Baláta-tó csodálatos világát bejárhatjuk gyalog, kerékpárral, sőt akár erdei kisvasúttal is!
Nem messze innen egy igazi vidraparadicsomot találunk. A Nyugat-Európából már csaknem eltűnt menyétféle ragadozó remek búvóhelyet talált a vidéken. A Petesmalmi Vidraparkhoz tartozik egy tanösvény is, melynek megfigyelőkunyhóiból az élővilág megzavarása nélkül figyelhetjük meg a vidrák mozgalmas életét.
Lábod közelében a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdei Iskolájának tanösvényei, erdei tornapályája bújnak meg. Az erdőn keresztül sétálva, vagy két keréken gurulva felkereshetjük a Nagysalléri Vadasparkot is, ahol a gímszarvasok, dámszarvasok, őzek és muflonok tucatjaiban gyönyörködhetünk.
A térségben magánerdészet is működik. A Somogyszob közelében fekvő Mocz és Társa Magánerdészet a vadásztatás, az erdei szállás és 20 hektáros vadasparkja mellett erdei iskolával és oktatási központtal is rendelkezik.

d8f8aefae137f14bb1f67b70e3d203a8.jpgGyékényesi Kotró-tó (fotó: Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület)

Szabadidős lehetőségek, fürdőzés

A Rinayamenti kistérség központjában, Nagyatádon két fürdőt is találunk. A 110 éves gyógyfürdőben 742 méter mélyről feltörő, 51 Celsius fokos minősített gyógyvíz várja a gyógyulni vágyókat, míg a strandfürdőben pezsgőfürdős termálmedence, úszómedence, gyermekmedence és csúszdák várják a kikapcsolódni vágyókat.
A kistérség nyugati sarkában, Gyékényesen egy egészen különleges bányató, a Kotró-tó csábít úszásra, horgászásra, sőt búvárkodásra(!) is. Az 1920-as években kavicsbánya működött itt, és ennek köszönhetően a víz rendkívül tiszta. A tó körül több helyen lehet bérelni vízibiciklit, csónakot, és az utóbbi időben a vitorlások is megjelentek a tavon. Az egyéb vízi sportot kedvelők sem fognak itt csalódni: a tavon engedélyezett a motoros csónakok és a jetski-k használata is.

6619f0e478105882c459e1ec95545194.jpgNagyatádi Hadipark (fotó: Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület)

Történelem, kultúra

Egy idegen tájon járva szinte kötelező program a helyi történelem, a hagyományok megismerése. Nagyatádon a városi múzeum megtekintése után térjünk be a város turisztikai központjába, ahol a Tourinform iroda mellett olyan állandó kiállítások várják a látogatókat, mint a nagyatádi nyomda története, a nagyatádi mesteremberek vagy a katonatörténeti kiállítás, amely az országban egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. A városkában hadipark is található. Itt főként nagyméretű haditechnikai eszközöket, tankokat és egyéb harci járműveket nézhetünk meg.
A Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep és Szoborpark fafaragványai messze földön híresek; 1957 óta, azaz csaknem 60 éve nyitott ki kapuit a nagyközönség előtt.

4d87df2ff7851009801c753a9ce6d9c4.jpgSomogyi csirkepaprikás (fotó: Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület)

Gasztronómia

Ennyi látnivaló és aktív időtöltés után nincs más hátra, mint megkóstolni a helyi specialitásokat. Például a rinyamenti gulyáslevest, aminek a pikáns ízesítésű burgonya gombóc a különlegessége. Vagy a somogyi csirkepaprikást, amelyet somogyi gánicával tálalnak. Nagyatád egyik legnívósabb szállodájában olyan ételeket is kóstolhatunk mint a tarmócai töltött hús (tojásos ragus töltelékkel), a rinyaparti marharagu (buncek vörösborban párolva), vagy a bodvicai fokhagymacsülök babos káposztával. 

Még nem tudjuk, merre induljunk jövőre? Irány Nagyatád és a Rinyamente!

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás túrázás gyógyfürdő Nagyatád Rinyamente


2015.12.21. 13:29 Dél-Dunántúl

Akadálymentes városoknak járó különdíjat kapott Kaposvár

Az Európai Bizottság Access City díja 2010 óta jutalmazza azokat az ötvenezer főnél nagyobb lakosú városokat, amelyek élen járnak az élet minden területének akadálymentesítésében, és ezzel élhetőbbé teszik lakóhelyüket.

_dsc5896.jpgBraille-írásos belvárostérkép (fotó: Magyar Turizmus Zrt.

A díj az utóbbi néhány évben egyre népszerűbbé vált, mára több mint 200 város jelentkezett a megmérettetésre, köztük a somogyi megyeszékhely, Kaposvár is.

A város több, mint 25 éve folyamatosan fáradozik azon, hogy 65.000 lakosa, köztük a fogyatékkal élők és természetesen a turisták számára is, a mai kor követelményeinek megfelelő, élhető környezetet biztosítson:

A belvárosi gyalogoszóna és a közterületek akadálymentesítése már 1989-ben megkezdődött, így mára akadálymentesített, hangosbeszélővel ellátott gyalogátkelőhelyek, taktilis jelek, talapzat nélküli, körbejárható szobrok segítik elő a városi időtöltést.

A látnivalók 90%-a akadálymentes, a belváros térképe tapintható, audio guide készülék segíti a látássérülteket, jelnyelvvel, felirattal ellátott DVD várja a hallássérülteket a város akadálymentes bejárattal, taktilis jelekkel, indukciós hurokkal ellátott Tourinform irodájában.

Kaposvár kulturális intézményeinek zöme, köztük a Szivárvány Kultúrpalota és az Együd Árpád Kulturális Központ is könnyedén megközelíthető, Braille-írásos információ, beépített indukciós hurok várja a vendégeket.

Nemcsak a belvárosban élőket és az idelátogató vendégeket szolgálja ki a város. A háziorvosi rendelők 3/4-e, oktatási intézményeik jelentős hányada akadálymentes bejárattal rendelkezik, és mindegyikük rendelkezik esélyegyenlőségi tervvel.

Itt működik az ország hét siket iskolájának egyike, amelynek múltja egészen 1897-ig nyúlik vissza. Ekkor alapították ugyanis társadalmi adakozásból a siketnémák intézetét.

dsc_9227.jpgAkadálymentes a helyijáratú buszok 100%-a (fotó: Kaposvár MJV Önkormányzata)


Ami pedig a közlekedést illeti: 2015 decemberére teljes helyi járatú buszflottájuk alacsonypadlós, CNG hajtású, így a napi harmincötezer utas is akadálymentesen utazhat. Emellett a város intézményeinél, a buszmegállókban, kerékpárutak mentén összesen 928 kerékpár tárolására alkalmas kerékpártámasz található.

Kaposváron nemcsak hangzatos szó, hanem hagyomány a fogyatékkal élők társadalmi elfogadása, integrációjuk segítése. Ezt az elkötelezettséget már korábban is jutalmazták. 2012-ben a Fogyatékos Szervezetek Tanácsa Hozzáférhető Város címet adott Kaposvárnak, 2013-ban pedig a település lett Magyarország legakadálymentesebb desztinációja az Európai Kiváló Desztinációk (EDEN) versenyén.

Szólj hozzá!

Címkék: esélyegyenlőség díj acces akadálymentes Kaposvár


2015.12.09. 15:19 A.g.o.r.a.

Az Instagram új sztárja a pécsi TV-torony

A Pécsma adta hírül a TV-toronyról készült MTI-s fotó sztárosodását, akik kiszúrták, hogy the economist - akinek több mint 200 ezer követője van Instagramon - kitette az oldalára a ködös város felett őrködő tornyot.

tvrotonypecs.jpgA Tv-torony egy másik szögből - MTI Fotó: Sóki Tamás

Sóki Tamás fotója így 3 ezernél is több szívecskét gyűjtött be az insta közösségétől. Nem hiába: hiszen a Misina tetején posztoló 177 méter magas torony tényleg eszméletlenül jól néz ki! Főleg a Tubes tetejéről fotózva, a ködbe vesző Péccsel és milliónyi csillaggal.

 The Economist egy másik, jóval közelebbi képkivágást tett ki.

 

4 komment

Címkék: Pécs


2015.12.08. 09:11 Dél-Dunántúl

Szívem csücske Mohács - elkészült a város imázsfilmje

A bemutatóra a mohácsi Kossuth Filmszínházban került sor a napokban, és azóta már közel ötvenezren látták a legnagyobb videómegosztó portálon.

Szólj hozzá!

Címkék: reklám film busójárás Mohács


2015.12.04. 10:19 Dél-Dunántúl

Ünnepi készülődés mediterrán hangulatban - egy este a pécsi adventi vásáron

Az időjárás idén igencsak megtréfált bennünket. A télre készülődve elővettük a szekrény mélyéről a meleg holmikat - sálat, sapkát, bundás csizmát, kötött pulóvert -, erre hirtelen tavasz lett 17 fokkal. Aztán egy hétre megmutatta a hideg évszak is az arcát, de épp csak bekukkantott. Így érkezett el advent első vasárnapja is.

Mindig úgy hittem, az ünnepi fényekhez hozzátartoznak a hidegtől kipirosodott arcok, a kesztyűs kezek, a hidegtől párás lehelet. Ehhez az időjáráshoz párosul végül igazán a forralt bor, a puncs, vagy a tea. Mert ki akar forró italokat fogyasztani, ha kellemes szellő lengedezik és még a kabátot sem kell begombolni?

Aztán tegnap este megdőlt ez a teória.

Este öt után munkából haza igyekvő emberekkel, kisgyermekes családokkal van tele a tér, akik meg-meg állnak az árusok bódéi előtt, hogy nézelődjenek, ajándékozási ötleteket gyűjtsenek, vagy a szorgos nap fáradalmai után egy jól megérdemelt ünnepi ital mellett megpihenjenek.

Feltűnik, valami készülődik itt. Iskolások egy csoportja áll fel a város karácsonyfája előtt; a pécsi Rotary Klub ismert arcai tűnnek fel mellettük. Még néhány perc és ismert karácsonyi dallamok csendülnek fel csillogó gyerekhangokon.

A Rotary Advent 3. napján a Kodály Gimnázium énekkara énekelt a Széchenyi téren

Szerző: Rotary Club Pécs, 2015. december 1.


Nem véletlen a humanitárius szervezet említése. A barátságra alapozott önzetlen szolgálatot, a társadalmi szolidaritás elősegítését és a közösségek támogatását küldetésének tekintő Rotary Club idén is különleges akcióval készült. Mindennap 17 órakor jelképesen kinyitják a Nádor Szálló adventi naptárrá alakított egyik számozott ablakát, és így jutalmaznak meg számos, kiemelkedően jól tanuló, de szerény körülmények között élő iskolást; idén összesen 27-et. A jutalomban részesülő diák iskolája pedig az alkalom tiszteletére műsort ad a Széchenyi téren.

11235438_989326741111292_844915473135316475_n.jpgA pécsi adventi naptár (fotó forrása: Pécsi Rotary Club facebook oldala)

A műsor után indulhat a séta, hogy kiválasszuk a nekünk tetsző itókát az illatok alapján.
S ha már az itókánál tartunk: Sokévnyi szünet után - az adventi vásárra időzítve - újra lehet inni Mecseki Itókát!
Egy régi pécsi érték született újjá, amely erősíti a "tükék" identitását.
Az ital pécsi eredetű, 1933 óta létező gyógynövénylikőr, amelyben az illatos fűszerek, gyógynövények (pl. borókabogyó, kamillavirág, gyömbér, enciángyökér) kombinációja egyedi ízhatású, különleges zamatú likőrkülönlegességet eredményez.
Egy vásári este igazán tökéletes alkalom a nedű megkóstolására, kipróbálására!

mecseki-itoka.jpgAz eredeti Mecseki Itóka (fotó forrása: okpecs.hu)

És még valami, ami idén különlegessé teszi a Pécsen élők, itt vendégeskedők számára az adventi időszakot. Ebben az évben a vásárnak külön bögréje van, amelyet jelképes összegért lehet megvásárolni, s aztán végigkortyolni a rengeteg finomságot!

Kell hát az igazi hideg tél az adventi hangulathoz ezek után? Nem gondolom. Adventkor is Irány Pécs!

12342555_669358343166987_9127194855690668296_n.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep vásár karácsony advent Pécs


2015.11.26. 10:00 Dél-Dunántúl

A Mecsek "zöld" útján jártunk - 2. rész

Hol is hagytuk abba? Megvan, az adrenalinnövelő overallos barlangi kalandtúránál. Mostanra már minden bizonnyal megéheztünk, hiszen "alig" ettünk ma valamit. Induljunk hát el Cserkútra, és ismerkedjünk meg a Mecseki Ökocsalival.

Pécstől 10 km-re, a Jakab-hegy oldalában fekszik Cserkút. A kis település már a kora vaskorban lakott volt, később színpompás római villák épültek itt, amelyet a felszínre került régészeti leletek is bizonyítanak. Itt született meg néhány évvel ezelőtt a Mecseki Ökocsali, azzal a céllal, hogy a hozzájuk látogatókat - ahogy ők írják magukról - csodálatos természeti "élményfürdőben" részesítsék, miközben feltöltődnek és megújult erővel vágnak újra neki a dolgos hétköznapoknak.

20151115_194839.jpgGazétkek (fotó forrása: Mecseki Zöldút)

A fenntarthatóság mellett elkötelezett csapat tevékenységének középpontjában az egészséges táplálkozás, a gyógynövények felhasználása áll. Megkóstolhatjuk a vadon termő, ehető "gazokat", mint a zamatos turbolya, a csicsóka, a csipkebogyó, a kökény vagy akár a berkenye. A belőlük készült ételek szintén felejthetetlenek! Akad itt natúr lekvár, bio zöldségkrém, kézműves sajt és kolbász, gazleves, chutney (csatni), prósza, málé és porcsinos lecsó is.

20151115_195617.jpgLaktató gazlakoma (fotó forrása: Mecsek Zöldút)

A tevékenységbe a csapat aktívan bevonja látogatóit is, a gyűjtögetéstől elkezdve az előkészítésen át a sütésig-főzésig, mi több, az evésig is (természetesen)! A szolgáltatás különlegessége - ha a gazételek nem lennének elég különlegesek -, hogy bárhol részünk lehet benne: Biobia portáján, a Babás szerköveken, a Zsongorkőn, a Cserkúti Mézesfészerben, egy erdei asztalon, ahol csak akarjuk!

Ha már ettünk egy jót, és megismerkedtünk az Árpád-kori építészet egyik talán legszebben fennmaradt épületével, a Keresztelő Szent János templommal, jöhet ismét egy mozgalmas program.

eden_study_16.jpgBolondos bicikli (fotó forrása: Furák Zoltán, Magyar Turizmus Zrt.)

Cserkúton bolondos bringák bérelhetők, mégpedig nem is akármilyenek: ellenhajtós, ellenkormányzós, hullámzó, excentrikusan fűzött, egy Pino, egy balance-bike...hogy nem értjük, mit jelent? El kell jönni és ki kell próbálni!

eden_study_02.jpgA csúcs meghódítása (fotó forrása: Furák Zoltán, Magyar Turizmus Zrt.)

A falu minden pontjáról látható hegycsúcsot látva kihagyhatatlan program egy Jakab-hegyi túra. Mehetünk kíséret nélkül is, hiszen a kijelölt útvonalak mentén gyönyörű a táj, de aki igazán különleges élményre vágyik, induljon el Biobiával, az őstermelő, környezeti nevelő, falusi vendéglátóval egy erdő-mező kóstoló túrára, és garantáltan felejthetetlen emlékekkel tér haza!

1242_2_4.jpgCigánylecsó (fotó forrása: Gasztroangyal)

Még egy csapat van, akiket kár lenne kihagyni. Ha a környéken járunk, látogassunk el a Színes Gyöngyök Egyesület Kóstoldájába. Maga az egyesület több, mint 10 éve jött létre azzal a céllal, hogy javítson a roma nők társadalmi megítélésén. Kulturális programjaikkal a roma identitást kívánják erősíteni, a Kóstolda pedig abból a célból jött létre, hogy a roma ízvilág országszerte ismertté váljon.
A cigány ételek kóstolása nem egyszerű feladat. Bár a magyar konyhára mondják, hogy zsiradékban gazdag ételekkel van tele, a cigány még inkább. Elképesztő mennyiségű zsiradékkal készítik ételeiket - a cigánylecsót, a babos káposztát, vagy a rántásos palacsintát, s hogy mindez lecsússzon, nem sajnálják a csípős ízeket sem belőle. Az ételek nagyon finomak, bár az első kanál cigánylecsó lenyelése után csillagokat látunk, annyira karakteres, erős ízeket érzünk.
Habár, ahogy ezt az ott elköltött gasztro-kulturális kaland során megtudhattuk: Minden csak megfelelő mennyiségű punya (azaz kovász nélküli cigánykenyér) kérdése!

Számtalan jobbnál jobb időtöltés vár még bennünket a Mecsek Zöldúton, csak győzzük ízekre éhes gyomorral!

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra gasztronómia Cserkút EDEN Mecsek Zöldút ökocsali gazvacsora