Vadon a város felett - két hét múlva nyit a Pécsi Állatkert

2016. május 04. 09:46 - Dél-Dunántúl

Mindannyiunk legnagyobb örömére, Pécs lakói és az ide látogató vendégek két év után végre újra birtokba vehetik a Pécsi Állatkertet. 

Az állatkert fejlesztésére már hosszú ideje vártak a városlakók; egyrészt, hogy a mai kor igényeinek megfelelő körülmények között éljenek az állatok, másrészt pedig a mecseki vízbázis megvédése érdekében is elengedhetetlen volt a korszerűsítés.

Az 1960 augusztusában nyitott vadasparkot társadalmi munkában, egészen pontosan 45 367 munkaórában építették a "szabad enciklopédia" szerint.

zoo_index_temp.jpgFotó forrása: pecszoo.hu

S hogy mi vár ránk az új állatkertben?

Barnamedve, leopárd, tigris és puma biztosan. Garantáltan kíváncsi a magyar látogatókra Dom, az angol hiúz, Cora, a másfél éves holland fóka, és a a több mint 100 köbméteres tengeri akvárium lakói is, a zebracápa, a ráják és még vagy 400 társuk.

Ezen kívül lesz madárröptető és állatsimogató-helyszín is, illetve egy külön oktató bázist is kialakítottak, ahol lehet majd tanórákat, foglalkozásokat tartani.

Pécsi Állatkert
Pécs, Ángyán János utca 1.
2016. május 20!

Azaz a pünkösd utáni hétvégén irány a Dél-Dunántúl, irány Pécs!

Pécsi Állatkert lakói
Szólj hozzá!

Májusi mesés mulatságok!

2016. április 26. 12:09 - Dél-Dunántúl

Alig néhány nap, és végre beköszönt a május. Ekkorra, ha az időjárás is kegyes hozzánk, már vakítóan kék az ég, és hihetetlenül zöld a fű, és virágok ezrei színesítik a tájat! Esténként pedig már pont elég kellemes az idő ahhoz, hogy egy pohár jófajta bort szürcsölgetve kiüljünk a kávéházak, borozók teraszaira, vagy elkezdjünk fesztiválozni, amit abba sem hagyunk egészen október végéig.

Bor, Mámor, Pécs

bormamorpecs.jpgBor, Pécs...már csak a mámor hiányzik (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

A május 4-től, szerdától vasárnapig tartó, visszatérő rendezvényen a megszokott borászok, vendéglátósok és kézművesek mellett megismerkedhetünk déli szomszédaink gasztronómiai különlegességeinek legjavával is! Mindezt olyan koncertek mellett tehetjük, mint a budapesti Canarro, a Kubalibre, a Besh O Drom, Ferenczi György és a Rackajam vagy Deák Bill Gyula!
Programok részletesen >>>

Pünkösdi Hal és Vad Ünnep Szekszárdon

maxresdefault.jpgBudapest Bár (fotó: youtube.com)

Nem más ihlette a 4 napos pünkösdi feszt nevét (május 13-16.), mint a mindenki által jól ismert és megtanult, 31 versszakos Arany János-vers egy részlete: „Vadat és halat, s mi jó falat Szem-szájnak ingere...”
A költő megírta, a szekszárdiak elkészítik az éhes vendégseregnek! A gasztroudvar mellett borudvar, sörsátor, kézműves kirakodó vásár, és a várost körülölelő pincészetekben nyitott pincék várják a vendégeket a hosszú hétvégén. Itt sem feledkezhetünk meg a koncertekről! A szabadidejüket Szekszárdon töltők olyan zenekarokkal találkozhatnak, mint a Honeybeast, a Mystery Gang, a Fourtissimo & Éliás Gyula, a Budapest Bár, vagy Boban Markovic!
Programok részletesen >>>

Rippl-Rónai Fesztivál - Kaposvár

rippl_feszt_plakat_a4-web-kicsi.jpgRippl nekem Fest (fotó: ripplfeszt.hu)

Egészen pontosan 30 nap és újra itt a Rippl-Rónai (korábban Festők Városa) Fesztivál, a kaposváriak egyik legkedvesebb ünnepe! A május végi összművészeti rendezvény remek kiállítások, páratlan színházi előadások, és országos népszerűségnek örvendő előadók otthonává válik május 26. és 29. között.  StreetArt utcai művészeti programok, Hangképudvar, a VII. Országos Utcatárlat csábítja a képzőművészetek iránt rajongókat, a könnyűzenei koncerteket kedvelőket pedig olyan zenekarok hívják Kaposvárra, mint Boggie, a Boban Markovic Orchestra, a Compact Disco, a Honeybeast, a Budapest Bár, a Holdviola, vagy a Budapest Voices! A színvonalas programokat kedvelőknek május végén a somogyi megyeszékhelyen a helye!
Programok részletesen >>>

Májusban mulatozni menjünk "Mediterrániába"...

Szólj hozzá!

Hétvégi programajánló: Kóstolj bele a tavaszba!

2016. április 18. 16:49 - Dél-Dunántúl

A múlt héten adtuk hírül a Gasztroélmények Éve 2016 második kiemelt eseményét, amely a család apraja-nagyját csábítja kirándulásra!

Április utolsó (teljes) hétvégéje három esemény köré szerveződik: a Föld Napja (április 22.), a Tájházak Napja (április 23.) és a Szent György Nap (április 24.). fémjelzik az igazi tavasz kezdetét beharangozó hétvégét.

resized_piknik2dscf0027_1.jpgTavaszi piknik (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

Ezeket a jeles napokat országszerte kisebb-nagyobb rendezvények kísérik, természetesen a Dél-Dunántúlon is lesz miből válogatni.

Kóstoljunk bele a Dél-dunántúli programokba!

A Föld Napja idei központi témája az éghajlat és az étrendünk körül forog.
Pénteken a kisvasút szerelmesei megismerkedhetnek a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzettel, szombaton Somogy zöld szívével, Kaszóval is.

Földön túli élményekben lehet részünk pénteken a Zselici Csillagparkban, de felfedezhetjük a Kaposvár melletti Deseda élővilágát is gyümölcslé kóstolóval egybekötve, szombaton pedig kerekezhetünk a festői szépségű Gyulaji erdőben, vagy részt vehetünk a Mecsek Háza szervezésében overallos barlangi kalandtúrán a kiépítetlen Trió-barlang csillogó cseppkövei között.

mecsek_zoldut.jpgHoldtölte túra a Mecsek Zöldúttal (fotó: Mecsek Zöldút fb-oldala)

Kétségkívül az egyik legérdekesebb program azonban a Mecsek Zöldút egyesület "Zöldúton pazarul, pazarlás nélkül" elnevezésű programja lesz, ahol a mini orgonakoncert, és az illatos helyi lepények, valamint az aktuális gazok kóstolásra után egy igazi Holdtölte túrában lehet részünk!

A Tájházak Napján és Szent György napján feleleveníthetjük a tavasz kezdetéhez kapcsolódó népszokásokat. Baranya leghosszabb falujának, Hosszúheténynek a tájháza, a Somogy megyei, német nemzetiségi Szentlászlói Tájház szombaton nyitott kapukkal várja látogatóit.

Ha pedig valaki lemaradt volna a két héttel ezelőtti orfűi Medvehagyma Fesztiválról, az most bepótolhatja! Az Orfűi Kemencés Udvar és Tájház kemencében sült medvehagymás finomságokkal várja látogatóit, ahol a sütés folyamata a dagasztástól a kisütésig megtekinthető.

Gasztronómiai élvezetekben Pécsváradon sem lesz hiány! A kisváros minden év áprilisában, ilyenkor üli első nagyszabású ünnepét, amely három programot is magában foglal: a Szent György-napi borversenyt, amelyet borbál zár, az ifjúsági fúvószenekarok találkozóját, vasárnap pedig a Város Napját, főzéssel, helyi fellépőkkel, sőt az egészségmegőrzés jegyében az utóbbi években már a Várad Futás is a programok között szerepel.

sajtofoto.jpgBirkanyírás (fotó: sajto-foto.hu)

Ha pedig igazi népi hagyományőrzésre vágyunk, akkor irány a Zselic! A Bőszénfai Szarvasfarmon szombaton a látogatók szemtanúi lehetnek az állatok kihajtásának, részt vehetnek a pásztorok ügyességi versenyében, megízlelhetik ételeiket, sőt még legfontosabb tánclépéseiket is elsajátíthatják!

Vasárnap az Europa Nostra-díjas Szennai Skanzenben megfigyelhetjük, hogyan jut el a juhok gyapja a nyírástól a különböző módú feldolgozásig. A nemezelést, szövést, fonást ki is próbálhatjuk a népi játszóházban.

Választék van hát bőven! Túrázhatunk, biciklizhetünk, vagy lehetünk csendes szemlélődők, egy biztos, üres hassal nem megyünk haza!

Szólj hozzá!

Így tűnik el Pécs egyik szimbóluma, a Magasház

2016. április 06. 10:00 - Dél-Dunántúl

Robbanás helyett emeletenként tűnik el Pécs egyik jelképe, a 25 emeletes. Építését még a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat kezdte meg 1974-ben, de '89-re a ház életveszélyessé vált, ezért a lakókat kiköltöztették. Az építési hibás panelház bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként.

Szólj hozzá!

Dél-Mezőföld kincsei

2016. április 05. 14:30 - Dél-Dunántúl

Dél-Mezőföld az ország „legfiatalabb vidékeinek” egyike, miközben a római korig visszamenő gyökerekkel büszkélkedhet. Mégis hogy lehet ez?

A tájegység, a legnagyobb kiterjedésű kárpát-medencei nagytájhoz, az Alföldhöz tartozik, teljes területe 1999 óta tájvédelmi körzet, egyedi védelem alatt áll.

Bár mikroklímája az alföldihez hasonlít, vízben mégis gazdag, hiszen itt folyik Európa legjelentősebb folyója, a Duna, amely kedvező feltételeket biztosít az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vízi sportoknak, a kajakozásnak, kenuzásnak és a hajós kirándulásoknak is.

A klíma kedvező adottságokat biztosít a szőlőtermelésnek is. A Tolnai borvidék Magyarország egyik legfiatalabb borvidéke, területét 1998-ban jelölték ki. Történelme azonban sokkal távolabbi időkre nyúlik vissza, hiszen a Szekszárdi borvidék részeként majd kétezer éves történelmet mondhat magáénak.

paks_hangulatok_ismeretlen_fotos_urge_i.jpgPaksi ürge (fotó: Paks Város Önkormányzata)

Ringatózó árvalányhaj, löszfalak és ősi sztyeppék

Dél-Mezőföld természeti értékeit a jégkorszak alatt vastagon felhalmozódott löszréteg alapozza meg. Az ősi sztyeppék jellegzetességét leginkább a 43,2 hektáron elnyúló bikácsi Ökör-hegyen figyelhetjük meg; a május végén, június elején virágzó árvalányhajmező kihagyhatatlan látvány. Közvetlen közelében fekszik a szabadon látogatható Kistápéi-láprét, melynek tőzeges területén 11 orchideafaj virágzik. A kistápéi láprét hazánk egyetlen olyan területe, amelyet tavasztól őszig folyamatosan különleges virágok borítanak.

A paksi löszfal a Tolna Megyei Értéktár fontos alkotóeleme. A Duna révén közel 10 000 éve fokozatosan pusztuló és hátráló Mezőföld meredek peremmel szakad le a Dunára. A mintegy félmillió év alatt kialakult hatalmas löszdomb oldalában létesítették 1890-ben a paksi téglagyárat, az itt zajló bányászatnak köszönhetjük Magyarország legvastagabb lösz-öszletét.

És még egy érv, amiért érdemes felkeresni ezt a területet! A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén találjuk az Ős-Duna hordalékából létrejött, 242 hektáros paksi Ürge-mező homokvidékét, amely 4 kilométer hosszan tizenegy, tájékoztató táblával ellátott állomással és két, padokkal, asztalokkal berendezett pihenőhellyel ellátott tanösvényen a homokpusztai legelőt és annak élővilágát mutatja be. A tanösvény szabadon bejárható, de igény szerint a nemzeti park munkatársai szakvezetést is biztosítanak.

paks_lussonium2.jpgRómai katona Lussoniumban (fotó: Paks Város Önkormányzata)

Épített örökségek nyomában

Az egyedülálló természeti csodák mellett nem feledkezhetünk meg a Dél-mezőföldi kistáj emberkéz alkotta látnivalóiról sem.

A Pakshoz tartozó Dunakömlőd területén, a valamikori Duna-meder fölé magasodó Bottyán-sánc tetején helyezkedik el a késő római erőd, a dunai limes Pannónia szakaszának egyik állomáshelye Lussonium. Az 1980-as évek óta folyó, folyamatos feltárások eredményeként számos katonai és polgári épület maradványa került elő. Az ásatások során kiderült, hogy a legkorábbi auxiliáris (segédcsapati) palánktábor már a Kr. u. 1. század derekán, Claudius császár uralkodása idején megépült és a 2. században is használatban volt. Az erőd területén történő régészeti ásatások eredményei a romkertben, a feltárások gazdag leletanyaga pedig a paksi Városi Múzeum állandó kiállításán tekinthetők meg.

A dunaföldvári Török (Csonka) Torony története a 16. század elejéig nyúlik vissza. A várat eredetileg a „Puszta kapujának” is nevezett Dunaföldvárnál található dunai átkelő védelmére emelték, de később börtönként is funkcionált. A fénykorát is ebben az időszakban élte a település, hiszen itt vezettek át a nemzetközileg is jelentős kereskedelmi főútvonalak, s a révátkelőhely szerepe is meghatározó volt a város fejlődésében.

A paksi járás egyik gyöngyszeme a pincefalujáról és falumúzeumáról ismert Györköny. A Falumúzeum 1900-as években épült házában hagyományosan berendezett lakásbelsőt csodálhatunk meg – bútorokkal, konyhai és kézműves eszközökkel.

A falu sajátossága, hogy a présházak és a pincék nem a szőlőkben vannak és nem is a faluban; hanem egy löszös talajú dombon sorakoznak. A györkönyi pincefaluban a talajnak köszönhetően a pincék boltozat nélkül is megállnak. A pincéket télen, a fagyos talajba vájták, így a felszíni növényzet nagyobb gyökerei az építmények plafonján ma is megcsodálhatók. Közel négyszáz présház sorakozik itt egymás mellett, ebből 310-et rendeltetésszerűen ma is használnak.

paks_halaszle.jpgPaksi halászlé (fotó: Paks Város Önkormányzata)

Gasztronómia: a bor & hal fellegvára

Hasonló élmények érik a Duna parti Bölcskére érkezőket is a 380 pince láttán. Tulajdonképpen az egész Tolnai borvidék egy nagy pincefalu, ahol mindig megkínálják jóféle tolnai borral az oda érkezőt.

A paksi Sárgödör téren egymást érik a jobbnál jobb boros programok és gasztronómiai fesztiválok. A boros ünnepek közül a legfontosabbak Boráldás (amelyen három egyház szenteli és áldja meg a paksi borokat), a Bormustra és  a Siller Fesztivál. Ezenkívül nyáron Kávé, Bor és Pálinkafesztivál, a szüreti időszakban Puttonyos Fesztivál jófajta tócsnival, s az év utolsó eseményeként Forralt Bor és Kolbászünnep is szerepel a programban. Ezeken a rendezvényeken a kiváló borok mellé természetesen helyi gasztronómia is dukál.

A Duna menti város gasztronómiai kínálata természetesen a halhoz kötődik. A hal rácosan, sütve, főve, bundában, pörköltnek, és számos más formában készülhet, de mind közül legnépszerűbb és legismertebb a paksi és a dunakömlődi halászlé.

Nincs városi rendezvény, családi, baráti összejövetel igazi dunai halból készült halászlé nélkül. A Paksra érkezők vagy átutazók közül sokan keresik fel a 6-os számú főút mellett a Paksi és a Dunakömlődi Halászcsárdát. A Dunakömlődi Halászcsárda - a valamikori útszéli fogadó - ódon falai között számos híresség fordult meg, megcsodálva a kipreparált halakat, valamint egy helyi horgász falra festett horgásztájait. A löszdomb lábánál épült Paksi Halászcsárda teraszáról egyedülálló panoráma tárul elénk a Duna lenyűgöző kanyarulatával.

Szólj hozzá!

Medvehagyma Fesztivál Orfűn

2016. április 05. 10:23 - Dél-Dunántúl

Ha tavasz, akkor irány a természet! Ha ébredő természet, akkor a lenyűgöző, hatalmas tórendszerrel, a Mecsek ölelésében fekvő Orfű. És ha Orfű, mi más is juthatna eszünkbe kikeletkor, mint a medvehagyma! Amennyiben ehhez még egy remek program is társul, akkor nincs is más dolgunk, mint hétvégén induljunk el az "édeni" település első nagy rendezvényére, a XIII. Medvehagyma Fesztiválra!

kiemelt-orfu.jpgTájház a Kemencés Udvarban (fotó: kincsesbaranya.hu)

A medvehagyma elnevezés a középkorból eredeztethető,  amikor a Teuton lovagok megfigyelték, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát esznek, hogy a hideg évszak során lemerült vitamin és ásványi anyag készletüket feltöltsék, és kitisztítsák az emésztőrendszerüket. 

Tavasszal ma már mindenhol kóstolhatunk "vadfokhagymát"; a fővárosi piacoktól elkezdve a neves éttermekig, mégis az orfűi Muskátli Vendéglő az egyetlen olyan hely, ahol egész évben fogyaszthatók a medvehagymával készült ételek.

A gyógynövény népszerűségére alapozva Orfű az elmúlt években tudatosan úgy irányította fejlesztéseit, hogy abban a medvehagyma mindenképpen szerepet kapjon. Így lett a községben Medvehagyma Park, Medvehagyma Térplasztika, s ehhez csatlakozik most a Medvehagyma Ház és a Medvehagyma-szoba.

Április 9-től  Orfű új látogatóközpontjában, a Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, a települést és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg. Az itt található tárlat interaktív, játékos formában mutatja be a területet a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az épületet, amely önmagában is izgalmas látványosság, Pelényi Margit, Ybl Miklós-díjas építész tervezte.

A Kemencés Udvar és Tájház Medvehagyma-szobájába lépve virtuális erdőbe toppan a vendég, egy fotókiállítás kellős közepére, ahol a falakon a medvehagyma-kultúra legfontosabb állomásait illusztrálják. A tárlat interaktív albumlapozó és érintőképernyős számítógép segítségével tekinthető meg, a tárlókba pedig medvehagymás termékek kerültek.

Végezetül nézzük a kétnapos fesztivál programjait!

2016. április 9. szombat

9.15 Kisvonat indul a medvehagyma mezőre - egész nap folyamatosan
10.00 Fesztiválmegnyitó - műsort adnak az orfűi Fekete István általános iskolások és a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar
10.30 A Medvehagyma Ház átadója
11.00 A Medvehagyma-szoba megnyitója a Kemencés Udvar és Tájházban
11.30 Énekvarázs Dalkórus műsora
12.00 "Jó ebédhez szól a nóta" - zenél a Mágocsi Ifjúsági Fúvószenekar
12.45 A Teleky Catering és Golyák Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács bemutatója
13.50 Band of StreetS koncert
14.30 Perpatvarieté - a SonadorGrupo színtársulat előadása
15.00 Band of StreetS koncert
15.30 Regisztráltak Együttes és a Pécsi Baptista Gyülekezet zenés színházi műsora
16.15 Nagy Bandó András humorista és író előadása
17.00 Köztársaság Bandája koncert

 

2016. április 10. vasárnap

9.15 Kisvonat indul a medvehagyma mezőre - egész nap folyamatosan
10.20 Schiller László gasztronómiai szaktanácsadó ételkészítési bemutatója
10.45 Villár Sándor méhész mézes-mázas előadása mézkóstolóval
11.15 Tóth Béla mezőgazdasági mérnök előadása a medvehagymáról
11.45 Golyák Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács főzési bemutatója
12.00 Magyarhertelendi Bordalkör előadása
12.00 Gerzsei József, Nagydorog főzőmestere medvehagymás húspogácsát grillez
12.30 A közösségek, a fesztiválünnepek és a hungarikumok szerepe a turizmusban - dr. Bokor Béla előadása
13.00 Hangoló zenés gyermekszínház
14.00 Magyarhertelendi Bordalkör előadása
14.30 Perpatvarieté - a SonadorGrupo színtársulat előadása
15.00 Nagy Bandó András humorista és író előadása
15.30 Magyarszéki Asszonykórus előadása
16.00 Magyarhertelendi country táncosok bemutatója
16.30 Mecsek Táncegyüttes műsora
17.00 Táncház a Mecsek Táncegyüttessel
Szólj hozzá!

3 élménypark Kaposvártól Pécsig

2016. március 23. 13:47 - Dél-Dunántúl

Ha jó leszek, elviszel a Katica Tanyára? - kérdezte nem is olyan régen bűbájos, négy éves unokahúgom, aki már egyszer volt ott, és azóta is nyüstöl minden felnőttet, hogy mikor mehet újra. Ez azt hiszem mindent elmond az élményparkokról. Nézzük is meg a legjobb hármat a Dél-dunántúli régióban, Kaposvártól Pécsig.

A Katica Tanya egy igazi élményparadicsom, ahol minden tavasztól újabb és újabb remek játékok várják a tanyasi kalandfílingért megőrülőket, és itt tényleg nem csak a gyerekeket kell érteni, mert tényleg nagyon vicces és menő dolgokat tudnak kitalálni.  Az idén a Kapj el, ha tudsz reflexjáték és a foci biliárd a két új kihívó fél a vendégek számára.
Itt garantáltan olyan játékokkal találkozhatunk, mint sehol máshol az országban. Ugrálóvárról hallottunk már. No, de ugráló dombról? Tavaly két -egy 42 és egy 160 négyzetméteres - ugrálódombbal és a "Kiütlek" játékkal örvendeztették meg a látogatókat.


Nem mellesleg pedig itt található Közép-Európa legnagyobb, 7 pályás, fedett óriás csúszdaparkja, ahol a négy és fél, illetve a hat és fél méter magas csúszdákon a szabadesés érzését is megtapasztalhatjuk.

Magyarország első tematikus élményparkja régiónkba nyitotta meg kapuit. A bikali Reneszánsz Élménybirtok egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot. Az Óvárosban egymást érik a középkori iparosok műhelyei, az Apródképzőben őseink népi viseleteiről, nemzetünk hitvilágáról, a középkori kultúráról tanulhatnak játékosan a gyerekek. A városon kívül találjuk a Lovagi küzdőteret, ahol a korabeli lovagok egymásnak feszülnek, s a nézőtéren helyet foglaló királyi pár kegyeiért birokra mennek egymással.
Ez még nem minden! A látogatókat egész évben lovas színházi előadások, előadó estek, koncertek is várják! Olyan neves előadókkal találkozhatunk idén Bikalon, mint Udvaros Dorottya, Kökény Attila, vagy a Szigetszentmiklósi Sziget Színház és az Ágens Társulat színészei!

Hamarosan felébred téli álmából az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkja, a pécsi Mecsextrém Park! Az élményközpontban több mint húszféle játék, többek között egy kilométeres erdei bobpálya, alpesi kötélpálya, tiroli csúszópálya, nyolc méteres mászófal, X Jump - óriás gumiköteles ugráló, 3D karika, kötélpiramis, 40 méter hosszú szabadtéri kalandvár, beltéri játszóház és odú-tanoda várja őszig a látogatókat.

Különleges élményt ígér a tavaly nyílt Deseda Kalanderdő. Tanösvényekkel, erdei tanteremmel, játszóterekkel, madármegfigyelővel találkozhatunk, ha ellátogatunk a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumba és parkerdőbe. A több, mint 17 hektáron (ez majdnem majdnem 30 focipályányi terület) elterülő Kalanderdő fejlesztése során gondoltak a fogyatékkal élőkre is. A tájékoztatást segítő információs táblákra Braille-írásos felirat is került. A környék kerékpárral is bejárható, és kialakítottak egy "guruló" tanösvényt is a mozgásukban korlátozott, kerekes székkel kirándulók, illetve a kisgyermekes családok számára.

0abe05f8e573310f6e51537d401ac50f.jpgFotó: visitkaposvar.hu

Alig néhány hét, és itt a legújabb attrakció! Április 18-án "használatba vehetjük" a Pécs melletti Pogány külterületén megbújó Zsályaliget Élményparkot. A 23 hektáros szórakoztató központban minden meg lesz, amire vágyhatunk, legyen az kaland, szórakozás, sport, tanulás, vagy természetjárás. Az állatkerti simogatótól kezdve, a vízivároson át a tüskevárig; a kalandpályától a streewokoutig, a nemzeti játékoktól az interaktív tanösvényig garantáltan minden korosztály megtalálja a neki valót.

vagolap01_1.jpgFotó: Zsályaliget Élménypark

Ezeket a helyeket felkeresni legalább egy hét, és akkor még nem tettem említést az élményfürdőkről, aquaparkokról, látogatóközpontokról, fantasztikus fesztiválokról. Na, ugye megmondtam? Hipotézis felvetve és igazolva. Gyerkőcök, irány Dél-Dunántúl!

1 komment

Áprilisi szemezgető a régió "zöld" programjaiból

2016. március 23. 10:17 - Dél-Dunántúl

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából elindult az erdőgazdaságok legújabb honlapja, az Erdeiprogramok.hu. Így már nemcsak szállás és vendéglátás után kutakodhatunk országszerte (erről korábban ITT írtunk), hanem naprakész információink lesznek a természetjáró programokról is.

erdeiprogramok_header-1024x132.png

Már maga a programajánló oldal mottója is sokat mondó: "Élményekben gazdag magyar erdők". Alig néhány napja indult csak el, de már most legalább 250 program várja az érdeklődőket országszerte. A listában találunk kisvasutazást, húsvéti tojáskeresést, gombafotózást, vadásznapot, erdei akadályversenyt, ezen kívül kiállításokat és nyári táborokat is. A honlapon nemcsak az állami erdőgazdaságok eseményei jelennek meg, magán erdészetek, erdei iskolák, erdei kisvasutak vadasparkok és a hazai nemzeti parkok ajánlatai között is böngészhetünk.

Áprilisi szemezgető a régió "zöld" programjaiból

11_pult_gyeregyalog_pecs.jpgFotó: Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter

Áprilisban "Somogy zöld szíve", azaz Kaszó igazán színes programokkal várja vendégeit. Április 16-án például Sörfutás lesz! A verseny lényege, hogy a benevező csapatok az erdő különböző pontjain elhelyezett söröket térkép alapján összegyűjtsék, elfogyasszák, és az üres üvegeket kupakkal együtt visszahozzák a kiindulási helyre.
A következő hétvégén (23-án) kisvasutazást és túranapot hirdettek a Föld Napja jegyében, amelynek a végén a megfáradt utazókat meleg étel várja.

Az április Mecsekerdőn is sok izgalmat ígér! Először is, addigra téli álmából végre felébred a Mecsextrém Park, ahol Bolondozások Napja (április 1.), Hősnyúl próba (április 16.) és Föld Napi kvízjáték (április 22.) várja az adrenalinfüggőket.
A hónap utolsó napján (április 30-án) két csodaszép túra hívja a természet szerelmeseit: a Kelet-Mecsekben Az Üveghegyen túl túra lesz ebéddel, az Almamelléki kisvasút pedig a Madarak és fák napja alkalmából Fülemülék éjszakájával ünnepli a madarak, a fákat, és nem utolsó sorban a csalogány énekével az édesanyákat.

A biciklibolondok áprilisban Gyulaj erdei felé induljanak! A "Tekerj velünk" családi hétvégén (április 16.) a túra Annafürdőről indul, és az Ökoház a cél.

Az "Év ökoturisztikai létesítménye 2015 ' innovációs kategóriában különdíjas Zselici Csillagparkban áprilisban csillagnéző túra (április 9.), a Hold felszínét vizsgáló Távcsöves bemutató (április 16.) és Föld Napja ünnep (április 22.) is lesz.
A SEFAG Zrt. erdei iskolája, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola mint mindig, ebben a hónapban is nagy figyelmet fordít a felnövekvő generáció tudásának pallérozására: A magyar költészet napján versmondó verseny (április 11.), április 14-én hulladékgyűjtés, a Föld Napján előadások és szellemi vetélkedők, 29-én Sportnap, 30-án pedig az Anyák napjára készülve kézműves foglalkozás, ajándékok készítése lesz a program.
Nem feledkezhetünk meg a Mesztegnyői Erdei Vasútról sem. Ebben a hónapban kétszer is lesz alkalmunk a Boronka-melléket megcsodálni (április 9. és 22.).

Végül, de nem utolsó sorban, tekintsük át az idén 20 éves Duna-Dráva Nemzeti Park április programjait. A "20 év, 20 túra" túrasorozat keretében elindulhatunk A régi Duna nyomában a Gemencen (április 16.), gyönyörködhetünk a Mura-Dráva összefolyásában az őrtilosi Szent Mihály-hegyen (április 23.), és megismerkedhetünk a fokozottan védett, a világon már csak hazánkban található bánáti bazsarózsával (április 30.) is.
Ezen kívül lesz még csillagnézés Nagybajomnál, a vízi világ csodái a Dráva Kapu Bemutatóközpontban (április 16.), Föld Napja az Ős-Dráva Látogatóközpontban és a Tettyén (április 22. és 23.), valamint gólyaköszöntő a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban (április 23.).

Bizony, van miből válogatni áprilisban is! Ha idén újévkor - nincs az még olyan messze (!) - egészségesebb életmódot fogadtunk meg, akkor nincs kifogás! Áprilisban irány az erdő!

Szólj hozzá!

Húsvétoljunk a Dél-Dunántúlon!

2016. március 17. 12:45 - Dél-Dunántúl

Végre itt a tavasz és a Húsvét is nagyon korán érkezik az idén. Nincs is más hátra, mint előre, azaz pakoljuk be a bőröndöt, a hátizsákot, keljünk útra, hiszen ünnepi kavalkád, rengeteg program és fesztivál vár ránk országszerte!

A Dél-dunántúli régiót választani úti célnak március második hétvégéjén is ideális alternatíva. Talán nincs is olyan magára valamit adó település, ahol ne ünnepelnének zenével, tánccal, kézműveskedéssel. Nézzük a választékot!

"Hagyományőrzős"

husveti_forgatag_szenna_kaposvariprogramok_1.JPG
Hagyományos locsolkodás a Szennai Skanzenben (fotó: kaposvariprogramok.hu)

Hímestojás, Nagyhét, Húsvét, locsolkodás a Míves Tojás Múzeumtól több, mint másfél évtizede elválaszthatatlan fogalmak. A múzeum húsvéti programjai hagyományosan virágvasárnapon (az idén március 20-án), a múzeum megnyitásának évfordulóján kezdődnek az Ifjúsági Tojásfestő versennyel. Versenyen kívül mindenki, még a kevésbé ügyesek, vagy a teljesen kezdők is asztalhoz ülhetnek, tanulhatnak tojást hímezni már Virágvasárnap is és a Nagyhét minden napján.
Húsvét hétfőn, délelőtt fél tíztől kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve sétál a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló” című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.
Ha Zengővárkonyban járunk, szakítsunk időt a település egyéb kiállításainak, parókiájának, tájházának, szelíd gesztenyés erdejének megtekintésére is.

Március 26. és 28. között (szombat-vasárnap-hétfő) hagyományokat megelevenítő locsolkodás, népi játékok, szagosvíz készítés, tojásfestés, bábszínház, táncház és zenés előadás várja a látogatókat a Húsvéti forgatagon a Szennai Skanzenben.


"Gasztroélményes"

baranypecsenye.jpgBáránypecsenye (fotó: Tenkes Csárda facebook oldala)

Dél-Dunántúl egyik legnépszerűbb, Rozmaring-díjas csárdájában, a Tenkes Csárdában Húsvét mindkét napján finomabbnál finomabb étkek csábítanak "bűnözésre".
Fonott kalács, libamáj pástétom, házi szarvas kolbász, bárány raguleves, ürüpörkölt hagymás dödöllével, akácmézes báránypecsenye, sajtos-medvehagymás pite, kávébabtöretes karamellás csoki hív ízutazásra. Tovább is van, mondjam még?

"Természetjárós"

husveti-nyuszi-5.jpgNyuszi ül a fűben (fotó: pecsma.hu)

A természetközeli élményekre vágyók a bükkösdi Ökoparkban biztosan megtalálják számításaikat. Húsvét vasárnapján tojáskereső kincsvadászattal, élménypajtával, látványetetéssel, családi versenyekkel és rengeteg ajándékkal színesíthetjük a hosszú hétvége vasárnapját. Sőt, ha letöltjük a park honlapján található szórólapot, kedvezményes belépőhöz is juthatunk az egész család számára!

Az "Év ökoturisztikai létesítménye 2014" tanösvény kategóriában 3. helyezést elért Kaszón, március 26-án Húsvéti kisvasutazás, tojáskeresés és nyuszisimogatás várja a kalandra vágyó gyermekeket és felnőtteket egyaránt.
Kisvasutazás a Mecsekerdőben is lesz; idén is közlekedik a nyuszijárat Almamellék és Sasrét között 25-én és 26-án tojáskereséssel, állatok húsvétjával fűszerezve.
Hasonló élményekben lehet részünk az ország egyik talán leghangulatosabb kisvasútján a Mesztegnyői Erdei Vasúton is, 26-án, szombaton.


"Aktívkodós"

csaladinap_20120929_132_1.jpg
Ügyességi játékok a Mecsextrém Parkban (fotó: Mecsekerdő Zrt.)

Nem indulhat a tavasz a Mecsextrém Park nélkül, ahol a húsvéti nyuszi már ugrásra készen ül a fűben! A park játékai között megkereshetjük az elrejtett tojásokat, részt vehetünk kézműves foglalkozáson, arcfestésen, ügyességi játékokon, március 28-án Húsvét hétfőn!

További programokért jövő héten érdemes felkeresni az itthon.hu Vasárnapi program oldalát, ahol az ország húsvéti programjainak tárháza tárul az érdeklődők elé!

Szólj hozzá!

Utazzunk itthon - itt az UTAZÁS kiállítás

2016. február 24. 15:40 - Dél-Dunántúl

Már csak egy hét és kezdődik az ország legnagyobb turisztikai vására, a budapesti UTAZÁS kiállítás. A Dél-Dunántúl régió közel száz négyzetméteren tizenhárom társkiállítóval mutatja be kínálatát és csábít utazásra az idén is.

11_pult_gyeregyalog_pecs.jpgFotó: Gyeregyalog.hu Egyesület

A pécsi különítmény képviseletében megjelenik a négycsillagos Corso Hotel Pécs, a város turisztikai egyesülete bemutatja az Irány Pécs! turisztikai kártya újdonságait, és természetesen nem marad otthon Zsolnay Kulturális Negyed sem, akik az év bármely időszakában és napszakában számtalan programlehetőséget kínálnak a Pécsre látogatók számára.

Baranya megye változatos és csodálatos tájait, természeti és kulturális értékeit, hagyományait a megyei önkormányzat képviseli. A kiállításon résztvevők találkozhatnak Sikóssal is, ahol minden adott egy tökéletes kikapcsolódáshoz: napfény, fürdő, kultúra, bor és gasztronómia - igen, mind egy helyen! S ha már fürdő, egy Dél-dunántúli utazás során kihagyhatatlan állomás Harkány, a hagyományok és megújulás fürdője, amely változatos, családbarát szolgáltatásaival egész éven át vonzó úti céllá teszi a gyógyító ölelés városát.

A Puchner Kastélyszálló**** idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jeles alkalomból az Élménybirtok jegyárai 2016-ban 20% csökkennek, a Falu mesebirodalommá alakul és új előadások várják a látogatókat.

01_pult_mohacsi_polgarmesteri_hivatal_mohacs.jpgFotó: Mohács Város Önkormányzata

A soknemzetiségű, gazdag kultúrájú Mohácsot évről-évre egyre több turista keresi fel – s ez aligha véletlen. Hazánk e több mint 900 éves, a Duna és természetvédelmi területek által ölelt, történelmi városa számos vonatkozásban viseli magán a megújulás jeleit: mind több, a kor színvonalán álló létesítmény várja az ideérkezőket az egyedülálló múzeumoktól, kiállítóterektől a gyógyvizes uszodáig, az élményfürdőig. A busók földje kivételes élmények helyszíne lehet a vendégek számára, legyen szó a kulturális- vagy aktív turizmus híveiről, a természetjárás barátairól, a néprajz, a gasztronómia, a kiváló borok kedvelőiről.

A megyében az év legfontosabb települése alighanem Szigetvár; a kisváros ugyanis az idei évben ünnepli  Zrínyi Miklós hős hadvezér Szigetvár várából való kirohanásának 450. évfordulóját egész éven át tartó programsorozattal, zenével, tánccal, előadásokkal, s az elmaradhatatlan helyi borral és ínycsiklandó gasztronómiával.

Ahol a természet és a tudás találkozik! Egyedülálló természeti környezet, minősített ökoszállások, felejthetetlen családi programok és osztálykirándulások, aktív pihenés kicsiknek és nagyoknak; tippek, programok egy helyen a Gyeregyalog.hu Egyesületnél a Dél-Dunántúlon!

09_pult_sefag_kaposvar.jpgFotó: SEFAG Zrt.

A kaposvári székhelyű SEFAG Zrt. a Balatontól a Dráváig egyedülálló kalandokkal és mindemellett szállodával, vadászházzal, vadászlakkal és erdei iskolai szállással várja a kikapcsolódni vágyókat. Az idén a 2015-ben "Év Ökoturisztikai Létesítménye" innovációs különdíjban részesült Zselici Csillagparkját hozza érinthető közelségbe fővárosunkba. A kiállítás 4 napja során érdekes, interaktív játékokon keresztül nyerhetünk betekintést a zselici csillagos égbolt rejtelmeibe!

Tolna megye kincsei a vizei és erdői, az értékes növény- és állatvilága, a kiváló borok és a sokszínű épített környezet. A természet, a táj, a nyugalom forrása, ez párosul az itt élők vendégszeretetével, mai napig élő néphagyományával. Ha pedig Tolna, akkor Szekszárd, és azon belül is a híres szekszárdi borok és a Gemenci erdő varázslatos világa kis túlzással földön-vízen-levegőben, de gyalog, kerékpárral, kisvasúttal és vízen biztosan!

S hogy a Gasztroélmények Évét már az Utazáson megkezdhessük, a kiállítás első napján megkóstolhatjuk a "Rozmaring-díjas" Tenkes Csárda helyi alapanyagokból, többek között a korábbi Bocuse d'Or rendezvényen debütált, újra felfedezett baranyai tyúkból, vagy épp magyar óriásnyúlból készült finomságait, a dombóvári Gábor Sándor cukrász világbajnok kézműves csokoládéját, a csokonyavisontaiak messze földön híres kalácsát - a túrósat, mákosat, diósat, lekvárosat, csokisat - biztosan mindenki megtalálja kedvencét az ízkavalkádban. Ha pedig közben megszomjaznánk, a Pécs-Mecseki Borút neves, mozsgói borásza, Andreas Ebner boraiból kaphatunk ízelítőt.

resized_piknik2dscf0027.jpgFotó: Horváth Gábor

Arra a bizonyos i-re pedig az "1861 Kesztyűmanufaktúra Pécs" női és férfi bőrkesztyű kollekciója teszi fel a pontot. A 150 éves múlttal rendelkező kesztyűgyártás képviselői még ma is vallják: "tökéletes kesztyűt csak emberi kéz alkothat"

Találkozunk 2016. március 3. és 6. között a budapesti Hungexpo területén, az UTAZÁS kiállításon!

Szólj hozzá!