Történelem, művészetek, zene, gasztronómia egy helyen - I. Zrínyi Fesztivál

2016. május 26. 16:57 - Dél-Dunántúl

Az idei Zrínyi Emlékév előtt tisztelegve idén első alkalommal rendezik meg a I. Zrínyi Fesztivált, amelynek nemcsak a vár ostromának 450. évfordulóját ünneplő Szigetvár, hanem a baranyai megyeszékhely, Pécs is a helyszíne lesz.

13092019_998994633471684_4444689069270561558_n.pngFotó: Irány Pécs Turisztikai NKft.

A megnyitó június 3-án, pénteken a pécsi Széchenyi téren lesz, ahol a hivatalos ceremónia után a Nemzetek Konyhája 17 órától egészen este 11-ig középkori ételkóstolóval és főzőshow-val, horvát ételkóstolóval és helyi termék kóstolóval várja a térre látogatókat.
Mindeközben megelevenedik Zrínyi kora is: korhű ruhákban köztünk járnak majd a középkori vitézek, a korabeli játszóház (görgős csúszda és bio-körhinta) és a Zrínyi-rajzverseny pedig gondoskodik arról, hogy a gyerekek is a hős vitéz korában érezzék magukat.
A délután és az este zenei kíséretét a Zsolnay Wind Orchestra, a Gyárvárosi Fúvószenekar és este nyolc órakor Radics Gigi biztosítja.

dsc_0199_2.jpgSzigetvári hős vitézek (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

A fesztivál második napján, azaz szombaton egyszerre két helyszínen - továbbra is a Széchenyi téren, illetve Szigetváron a várban - zajlanak az események. Szigetváron délután kettőkor nyílik a helyi termék piac, és itt lesznek a szigetvári hagyományőrző vitézek is. Késő délután "Vitéz László" dolgoztatja meg a rekeszizmokat, 18.30-tól a felnőttek a Zrínyi rock musical legszebb dalaiból hallgathanak meg egy csokorra valót Sasvári Sándor, Vermes Tímea, Götz Attila és Dévényi Ildikó tolmácsolásában.
A közkedvelt Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar előadása után az est csúcspontja minden bizonnyal az Anna and the Barbies koncert lesz.
Mindeközben Pécsen továbbra is várja a családokat a játszóház, bábelőadás és fúvóskoncert. Részt vehetünk a magyarországi horvát Tanac együttes táncházán, és ha lemaradtunk a rockmusicalról Szigetváron, este nyolc órakor még itt is meghallgathatjuk. A nap zárásaként Pécsen a Fourtissimo Jazz Orchestra zenél.

misina_1.jpgMisina Táncegyüttes (fotó: baranyafolk.uw.hu)

Június 5-én, vasárnap ismét Pécsé a főszerep. A délutánt Fülöp Gyula bűvész nyitja, akit a Misina Táncegyüttes gyermekcsoportja követ. 16 órakor kerül sor a Szélkiáltó együttes koncertjére, majd ezen a napon magyar táncház során ismerkedhetünk meg a néptánc alaplépéseivel. A program zárásaként este 7 órakor a Balkán Fanatik lép a Széchenyi téri színpadra.

Egy három napos fesztiválnál a kísérő programok sem maradhatnak el. Június első hétvégéjén a főtéri Pécsi Galériában "A hagyományok gazdagsága - horvát és magyar naiv művészet" kiállítás esténként 17-18 óra között ingyenesen látogatható.  

A Széchenyi téri Tourinform irodából pénteken és szombaton 17 órakor, vasárnap 16 órakor helytörténész kutatók és szakértők által vezetett városi séták indulnak a belvárosi török és más középkori emlékeket felfűzve. 

Mit ér egy fesztivál fantasztikus ételek nélkül? Az I. Zrínyi Fesztivál alkalmából az Egylet-Balkán Bisztróban török gasztronómiai estek, a Kalamáris Borbisztróban horvát gasztronómiai estek horvátországi borok kóstolójával, az Aranykacsa Étteremben pedig Zrínyi korabeli középkori falatok várják a gasztrokibiceket.

pecs_hangulatok_kalmar-lajos_wu0z5357-setalo-holgyek_a.jpgSéta a Király utcában (fotó: Kalmár Lajos)

És ez még nem minden! Június 4-én, szombaton, már hatodszor kerül sor a Belvárosi Shopping Napra. Ez alkalommal a történelmi belváros 65 üzlete - divat, ékszer, cipő, táska, étterem, cukrászda, könyvek, szépségápolás és utazás témában várja kis üzleteiben a vásárlókat.

Fantasztikus programok, csábító ételek, kedvezmények, és mindehhez egy mediterrán történelmi díszlet? Kell ennél több indok egy pécsi (szigetvári) kiránduláshoz?

 

Szólj hozzá!

Micsoda buli! - Paintcocktail a Rippl-Rónai Villában

2016. május 20. 10:11 - Dél-Dunántúl

Ha igazán különleges élményre vágyunk, miközben a az idei, igazán színes programokat kínáló Rippl-Rónai Fesztiválon kalandozunk Kaposváron (korábban ITT írtunk róla), akkor vegyük az irányt a Róma-villa felé, ahol egészen biztosan felejthetetlen szórakozásban lesz részünk!

13100738_1733187793624135_7889517361270548285_n.jpgFotó: paintcocktail.com

De mi is az a paintcocktail?

Az Amerikából érkező paintcocktail tavaly kezdte meg hódító útját Budapesten. A kezdeményezés kaposvári származású alapítója vallja, hogy festeni mindenki tud! A festéshez nem kell különösebb előképzettség; a lényeg a maximális kikapcsolódás.

Egy kétórás szórakoztató csoportos foglalkozás keretében a résztvevők kedvenc itókájuk fogyasztása közben egy profi irányító segítségével kreatív alkotásokat hozhatnak létre, amelyet természetesen haza is vihetnek magukkal!

A helyszín 

Már maga a helyszín is különleges. A "szakkör" ugyanis nem műteremben folyik, hanem éttermekben, kávézókban, bárokban; bebizonyítva, hogy az alkotás és a móka igenis jól megfér egymás mellett! 

Ha pedig 2016. május 27-én - azaz pont egy hét múlva - a kaposvári Róma-villát választjuk, néhány órára akár Rippl-Rónaivá is válhatunk, hiszen a híres festő is itt alkotott. A "művészek" természetesen egy Rippl-Rónai festményt, a "Piknik a Róma-villa kertjében" című alkotást készítik majd el két óra alatt.

1_2.jpgPiknik a Róma-villa kertjében (fotó forrása: paintcocktail.com)

A szervezők minden szükséges eszközt hoznak: festővásznat, akril festéket, ecseteket, sőt még kötényt is! Az érdeklődők dolga annyi, hogy megvásárolják (az eredeti árnál jóval kedvezőbb) jegyet, a helyszínen regisztráljanak, és élvezzék az estét!

Ez a program megér egy estet, nem igaz?

Szólj hozzá!

Májusi eső Baranyát ér - esőbarát programok az ország legdélibb megyéjében

2016. május 11. 13:54 - Dél-Dunántúl

Mondják, a májusi eső aranyat ér. No, de ennyi? Egyenlőre nagyon úgy tűnik, hogy ez a hónap bizony az esőről fog szólni. Lelombozódni azonban nincs okunk; az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően régiónkban számtalan esőbarát program vár minden kirándulni vágyót.

majusi_eso_aranyat_er.jpgFotó forrása: magro.hu

Utazásunkat Baranya megye nyugati szélén, Szigetváron kezdjük. A "Kisvárost" legtöbben Magyarország egyik leghíresebb váráról ismerik. Szigeth 1566-ban írta be magát Európa történelmébe, amikor Zrínyi Miklós várkapitány maroknyi seregével felvette a harcot a török Szulejmán szultán hatalmas seregével. A hős hadvezérnek és katonáinak hőstettét a magyar országgyűlés "civitas invicta", azaz a "leghősiesebb magyar város" címmel ismerte el. A vár nemrégiben teljes körű felújításon esett át, így ma a látogatók egy vadonatúj látogatóközpontban interaktív, ugyanakkor hagyományos tárlattal találkozhatnak az itt tartózkodás során. 
Az erőd lábainál fekszik Szigetvár Zsolnay kerámiaburkolatos, külsejében a török időket idéző, 2014. óta gyógyhely minősítéssel rendelkező, több, mint ezerhétszáz négyzetméternyi vízfelülettel rendelkező gyógyfürdője. Színvonalas gyógyászati és rekreációs szolgáltatásaival kitűnő pihenési, felüdülési lehetőséget nyújt minden korosztály számára.

Jó tudni! 2016-ban ünnepeljük Zrínyi kirohanásának 450. évfordulóját. Az egész éves programsorozat szeptember első felében éri el csúcsát, amikor is évszázadokat visszabarangolva az időben részesei lehetünk Szigetvár ostromának.

imgp0737.jpgSzigetvári Gyógyfürdő (fotó forrása: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

Borkóstoláshoz nincs szükség napsütésre! Pécsre indulva érdemes kitérőt tenni a pécsi borvidék egyik legeldugottabb zugába, a mozsgói Ebner családi birtokra, ahol a kiváló borok mellett a helyben préselt almalébe is belekortyolhatunk.  Megkóstolnánk "Zrínyi vérét", vagy esetleg "Szulejmán könnyét"? Nincs más teendő, mint bejelentkezni és felkeresni a szomszédos Novák Pincét, ahol a jó borokért, különleges ételspecialitásokért cserébe SZÉP-kártyánkat is elfogadják!

20 percnyi autóút, és máris Pécsre érünk! Még ha ismerjük is a "kötelező látnivalókat", a régió fővárosa mindig tud újat mutatni! Látták már a Püspöki Palota keleti szárnyát? A titkos átjárót? A megújult, főtéri dzsámiban jártak-e már? Az idei évtől az ezeréves püspökség új arcával mutatkozik be nagyközönségnek.

Jó tudni! 2016. május 20-án, két év után újra kinyitja kapuit a Pécsi Állatkert! Esik az eső? A 100.000 literes cápaakvárium biztosan felejthetetlen élményt nyújt zord időben is.

00300556_1.jpegA Pécsi Állatkert zebracápája (fotó forrása: bama.hu)

Mielőtt elhagynánk Baranyát, feltétlenül álljunk meg Pécsváradon, hogy megnézzük az élményvár újdonságait. A vár Ispotályában saját kezűleg készíthetünk gyógyteákat, kenőcsöket, az Illatkamra és a Sókamra pedig fantasztikus illatokkal, tiszta levegővel vár minden látogatót.

Jó tudni! Ebben az időszakban virágzik a bánáti bazsarózsa, amely gyakorlatilag csak itt látható az országban, ugyanis a Keleti-Mecsekben él a világállomány 90 %-a. Ennek köszönhetően mecseki bazsarózsa névvel is illetik.

1281628782_nagykep.jpgBánáti bazsarózsa (fotó forrása: keptar.oszk.hu)

Van még pár tippünk, ha a megyehatárt elhagyva tovább folytatnánk utunkat az eső ellenére. Ellátogathatunk például a Sárközbe >>>

Szólj hozzá!

X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál - Tamási

2016. május 06. 09:59 - Dél-Dunántúl

Hamarosan újra itt a tamási TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál, amely idén jubilál; már 10. alkalommal vehetünk részt a fergeteges hangulatú, színes programokkal tűzdelt és kiváló vadételekkel csalogató rendezvényen. A szervezők még várják a főzőcsapatok jelentkezését.
A látogatók számára a programok ahogy eddig is, most is ingyenesek!

Szólj hozzá!

Vadon a város felett - két hét múlva nyit a Pécsi Állatkert

2016. május 04. 09:46 - Dél-Dunántúl

Mindannyiunk legnagyobb örömére, Pécs lakói és az ide látogató vendégek két év után végre újra birtokba vehetik a Pécsi Állatkertet. 

Az állatkert fejlesztésére már hosszú ideje vártak a városlakók; egyrészt, hogy a mai kor igényeinek megfelelő körülmények között éljenek az állatok, másrészt pedig a mecseki vízbázis megvédése érdekében is elengedhetetlen volt a korszerűsítés.

Az 1960 augusztusában nyitott vadasparkot társadalmi munkában, egészen pontosan 45 367 munkaórában építették a "szabad enciklopédia" szerint.

zoo_index_temp.jpgFotó forrása: pecszoo.hu

S hogy mi vár ránk az új állatkertben?

Barnamedve, leopárd, tigris és puma biztosan. Garantáltan kíváncsi a magyar látogatókra Dom, az angol hiúz, Cora, a másfél éves holland fóka, és a a több mint 100 köbméteres tengeri akvárium lakói is, a zebracápa, a ráják és még vagy 400 társuk.

Ezen kívül lesz madárröptető és állatsimogató-helyszín is, illetve egy külön oktató bázist is kialakítottak, ahol lehet majd tanórákat, foglalkozásokat tartani.

Pécsi Állatkert
Pécs, Ángyán János utca 1.
2016. május 20!

Azaz a pünkösd utáni hétvégén irány a Dél-Dunántúl, irány Pécs!

Pécsi Állatkert lakói
Szólj hozzá!

Májusi mesés mulatságok!

2016. április 26. 12:09 - Dél-Dunántúl

Alig néhány nap, és végre beköszönt a május. Ekkorra, ha az időjárás is kegyes hozzánk, már vakítóan kék az ég, és hihetetlenül zöld a fű, és virágok ezrei színesítik a tájat! Esténként pedig már pont elég kellemes az idő ahhoz, hogy egy pohár jófajta bort szürcsölgetve kiüljünk a kávéházak, borozók teraszaira, vagy elkezdjünk fesztiválozni, amit abba sem hagyunk egészen október végéig.

Bor, Mámor, Pécs

bormamorpecs.jpgBor, Pécs...már csak a mámor hiányzik (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

A május 4-től, szerdától vasárnapig tartó, visszatérő rendezvényen a megszokott borászok, vendéglátósok és kézművesek mellett megismerkedhetünk déli szomszédaink gasztronómiai különlegességeinek legjavával is! Mindezt olyan koncertek mellett tehetjük, mint a budapesti Canarro, a Kubalibre, a Besh O Drom, Ferenczi György és a Rackajam vagy Deák Bill Gyula!
Programok részletesen >>>

Pünkösdi Hal és Vad Ünnep Szekszárdon

maxresdefault.jpgBudapest Bár (fotó: youtube.com)

Nem más ihlette a 4 napos pünkösdi feszt nevét (május 13-16.), mint a mindenki által jól ismert és megtanult, 31 versszakos Arany János-vers egy részlete: „Vadat és halat, s mi jó falat Szem-szájnak ingere...”
A költő megírta, a szekszárdiak elkészítik az éhes vendégseregnek! A gasztroudvar mellett borudvar, sörsátor, kézműves kirakodó vásár, és a várost körülölelő pincészetekben nyitott pincék várják a vendégeket a hosszú hétvégén. Itt sem feledkezhetünk meg a koncertekről! A szabadidejüket Szekszárdon töltők olyan zenekarokkal találkozhatnak, mint a Honeybeast, a Mystery Gang, a Fourtissimo & Éliás Gyula, a Budapest Bár, vagy Boban Markovic!
Programok részletesen >>>

Rippl-Rónai Fesztivál - Kaposvár

rippl_feszt_plakat_a4-web-kicsi.jpgRippl nekem Fest (fotó: ripplfeszt.hu)

Egészen pontosan 30 nap és újra itt a Rippl-Rónai (korábban Festők Városa) Fesztivál, a kaposváriak egyik legkedvesebb ünnepe! A május végi összművészeti rendezvény remek kiállítások, páratlan színházi előadások, és országos népszerűségnek örvendő előadók otthonává válik május 26. és 29. között.  StreetArt utcai művészeti programok, Hangképudvar, a VII. Országos Utcatárlat csábítja a képzőművészetek iránt rajongókat, a könnyűzenei koncerteket kedvelőket pedig olyan zenekarok hívják Kaposvárra, mint Boggie, a Boban Markovic Orchestra, a Compact Disco, a Honeybeast, a Budapest Bár, a Holdviola, vagy a Budapest Voices! A színvonalas programokat kedvelőknek május végén a somogyi megyeszékhelyen a helye!
Programok részletesen >>>

Májusban mulatozni menjünk "Mediterrániába"...

Szólj hozzá!

Hétvégi programajánló: Kóstolj bele a tavaszba!

2016. április 18. 16:49 - Dél-Dunántúl

A múlt héten adtuk hírül a Gasztroélmények Éve 2016 második kiemelt eseményét, amely a család apraja-nagyját csábítja kirándulásra!

Április utolsó (teljes) hétvégéje három esemény köré szerveződik: a Föld Napja (április 22.), a Tájházak Napja (április 23.) és a Szent György Nap (április 24.). fémjelzik az igazi tavasz kezdetét beharangozó hétvégét.

resized_piknik2dscf0027_1.jpgTavaszi piknik (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

Ezeket a jeles napokat országszerte kisebb-nagyobb rendezvények kísérik, természetesen a Dél-Dunántúlon is lesz miből válogatni.

Kóstoljunk bele a Dél-dunántúli programokba!

A Föld Napja idei központi témája az éghajlat és az étrendünk körül forog.
Pénteken a kisvasút szerelmesei megismerkedhetnek a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzettel, szombaton Somogy zöld szívével, Kaszóval is.

Földön túli élményekben lehet részünk pénteken a Zselici Csillagparkban, de felfedezhetjük a Kaposvár melletti Deseda élővilágát is gyümölcslé kóstolóval egybekötve, szombaton pedig kerekezhetünk a festői szépségű Gyulaji erdőben, vagy részt vehetünk a Mecsek Háza szervezésében overallos barlangi kalandtúrán a kiépítetlen Trió-barlang csillogó cseppkövei között.

mecsek_zoldut.jpgHoldtölte túra a Mecsek Zöldúttal (fotó: Mecsek Zöldút fb-oldala)

Kétségkívül az egyik legérdekesebb program azonban a Mecsek Zöldút egyesület "Zöldúton pazarul, pazarlás nélkül" elnevezésű programja lesz, ahol a mini orgonakoncert, és az illatos helyi lepények, valamint az aktuális gazok kóstolásra után egy igazi Holdtölte túrában lehet részünk!

A Tájházak Napján és Szent György napján feleleveníthetjük a tavasz kezdetéhez kapcsolódó népszokásokat. Baranya leghosszabb falujának, Hosszúheténynek a tájháza, a Somogy megyei, német nemzetiségi Szentlászlói Tájház szombaton nyitott kapukkal várja látogatóit.

Ha pedig valaki lemaradt volna a két héttel ezelőtti orfűi Medvehagyma Fesztiválról, az most bepótolhatja! Az Orfűi Kemencés Udvar és Tájház kemencében sült medvehagymás finomságokkal várja látogatóit, ahol a sütés folyamata a dagasztástól a kisütésig megtekinthető.

Gasztronómiai élvezetekben Pécsváradon sem lesz hiány! A kisváros minden év áprilisában, ilyenkor üli első nagyszabású ünnepét, amely három programot is magában foglal: a Szent György-napi borversenyt, amelyet borbál zár, az ifjúsági fúvószenekarok találkozóját, vasárnap pedig a Város Napját, főzéssel, helyi fellépőkkel, sőt az egészségmegőrzés jegyében az utóbbi években már a Várad Futás is a programok között szerepel.

sajtofoto.jpgBirkanyírás (fotó: sajto-foto.hu)

Ha pedig igazi népi hagyományőrzésre vágyunk, akkor irány a Zselic! A Bőszénfai Szarvasfarmon szombaton a látogatók szemtanúi lehetnek az állatok kihajtásának, részt vehetnek a pásztorok ügyességi versenyében, megízlelhetik ételeiket, sőt még legfontosabb tánclépéseiket is elsajátíthatják!

Vasárnap az Europa Nostra-díjas Szennai Skanzenben megfigyelhetjük, hogyan jut el a juhok gyapja a nyírástól a különböző módú feldolgozásig. A nemezelést, szövést, fonást ki is próbálhatjuk a népi játszóházban.

Választék van hát bőven! Túrázhatunk, biciklizhetünk, vagy lehetünk csendes szemlélődők, egy biztos, üres hassal nem megyünk haza!

Szólj hozzá!

Így tűnik el Pécs egyik szimbóluma, a Magasház

2016. április 06. 10:00 - Dél-Dunántúl

Robbanás helyett emeletenként tűnik el Pécs egyik jelképe, a 25 emeletes. Építését még a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat kezdte meg 1974-ben, de '89-re a ház életveszélyessé vált, ezért a lakókat kiköltöztették. Az építési hibás panelház bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként.

Szólj hozzá!

Dél-Mezőföld kincsei

2016. április 05. 14:30 - Dél-Dunántúl

Dél-Mezőföld az ország „legfiatalabb vidékeinek” egyike, miközben a római korig visszamenő gyökerekkel büszkélkedhet. Mégis hogy lehet ez?

A tájegység, a legnagyobb kiterjedésű kárpát-medencei nagytájhoz, az Alföldhöz tartozik, teljes területe 1999 óta tájvédelmi körzet, egyedi védelem alatt áll.

Bár mikroklímája az alföldihez hasonlít, vízben mégis gazdag, hiszen itt folyik Európa legjelentősebb folyója, a Duna, amely kedvező feltételeket biztosít az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vízi sportoknak, a kajakozásnak, kenuzásnak és a hajós kirándulásoknak is.

A klíma kedvező adottságokat biztosít a szőlőtermelésnek is. A Tolnai borvidék Magyarország egyik legfiatalabb borvidéke, területét 1998-ban jelölték ki. Történelme azonban sokkal távolabbi időkre nyúlik vissza, hiszen a Szekszárdi borvidék részeként majd kétezer éves történelmet mondhat magáénak.

paks_hangulatok_ismeretlen_fotos_urge_i.jpgPaksi ürge (fotó: Paks Város Önkormányzata)

Ringatózó árvalányhaj, löszfalak és ősi sztyeppék

Dél-Mezőföld természeti értékeit a jégkorszak alatt vastagon felhalmozódott löszréteg alapozza meg. Az ősi sztyeppék jellegzetességét leginkább a 43,2 hektáron elnyúló bikácsi Ökör-hegyen figyelhetjük meg; a május végén, június elején virágzó árvalányhajmező kihagyhatatlan látvány. Közvetlen közelében fekszik a szabadon látogatható Kistápéi-láprét, melynek tőzeges területén 11 orchideafaj virágzik. A kistápéi láprét hazánk egyetlen olyan területe, amelyet tavasztól őszig folyamatosan különleges virágok borítanak.

A paksi löszfal a Tolna Megyei Értéktár fontos alkotóeleme. A Duna révén közel 10 000 éve fokozatosan pusztuló és hátráló Mezőföld meredek peremmel szakad le a Dunára. A mintegy félmillió év alatt kialakult hatalmas löszdomb oldalában létesítették 1890-ben a paksi téglagyárat, az itt zajló bányászatnak köszönhetjük Magyarország legvastagabb lösz-öszletét.

És még egy érv, amiért érdemes felkeresni ezt a területet! A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén találjuk az Ős-Duna hordalékából létrejött, 242 hektáros paksi Ürge-mező homokvidékét, amely 4 kilométer hosszan tizenegy, tájékoztató táblával ellátott állomással és két, padokkal, asztalokkal berendezett pihenőhellyel ellátott tanösvényen a homokpusztai legelőt és annak élővilágát mutatja be. A tanösvény szabadon bejárható, de igény szerint a nemzeti park munkatársai szakvezetést is biztosítanak.

paks_lussonium2.jpgRómai katona Lussoniumban (fotó: Paks Város Önkormányzata)

Épített örökségek nyomában

Az egyedülálló természeti csodák mellett nem feledkezhetünk meg a Dél-mezőföldi kistáj emberkéz alkotta látnivalóiról sem.

A Pakshoz tartozó Dunakömlőd területén, a valamikori Duna-meder fölé magasodó Bottyán-sánc tetején helyezkedik el a késő római erőd, a dunai limes Pannónia szakaszának egyik állomáshelye Lussonium. Az 1980-as évek óta folyó, folyamatos feltárások eredményeként számos katonai és polgári épület maradványa került elő. Az ásatások során kiderült, hogy a legkorábbi auxiliáris (segédcsapati) palánktábor már a Kr. u. 1. század derekán, Claudius császár uralkodása idején megépült és a 2. században is használatban volt. Az erőd területén történő régészeti ásatások eredményei a romkertben, a feltárások gazdag leletanyaga pedig a paksi Városi Múzeum állandó kiállításán tekinthetők meg.

A dunaföldvári Török (Csonka) Torony története a 16. század elejéig nyúlik vissza. A várat eredetileg a „Puszta kapujának” is nevezett Dunaföldvárnál található dunai átkelő védelmére emelték, de később börtönként is funkcionált. A fénykorát is ebben az időszakban élte a település, hiszen itt vezettek át a nemzetközileg is jelentős kereskedelmi főútvonalak, s a révátkelőhely szerepe is meghatározó volt a város fejlődésében.

A paksi járás egyik gyöngyszeme a pincefalujáról és falumúzeumáról ismert Györköny. A Falumúzeum 1900-as években épült házában hagyományosan berendezett lakásbelsőt csodálhatunk meg – bútorokkal, konyhai és kézműves eszközökkel.

A falu sajátossága, hogy a présházak és a pincék nem a szőlőkben vannak és nem is a faluban; hanem egy löszös talajú dombon sorakoznak. A györkönyi pincefaluban a talajnak köszönhetően a pincék boltozat nélkül is megállnak. A pincéket télen, a fagyos talajba vájták, így a felszíni növényzet nagyobb gyökerei az építmények plafonján ma is megcsodálhatók. Közel négyszáz présház sorakozik itt egymás mellett, ebből 310-et rendeltetésszerűen ma is használnak.

paks_halaszle.jpgPaksi halászlé (fotó: Paks Város Önkormányzata)

Gasztronómia: a bor & hal fellegvára

Hasonló élmények érik a Duna parti Bölcskére érkezőket is a 380 pince láttán. Tulajdonképpen az egész Tolnai borvidék egy nagy pincefalu, ahol mindig megkínálják jóféle tolnai borral az oda érkezőt.

A paksi Sárgödör téren egymást érik a jobbnál jobb boros programok és gasztronómiai fesztiválok. A boros ünnepek közül a legfontosabbak Boráldás (amelyen három egyház szenteli és áldja meg a paksi borokat), a Bormustra és  a Siller Fesztivál. Ezenkívül nyáron Kávé, Bor és Pálinkafesztivál, a szüreti időszakban Puttonyos Fesztivál jófajta tócsnival, s az év utolsó eseményeként Forralt Bor és Kolbászünnep is szerepel a programban. Ezeken a rendezvényeken a kiváló borok mellé természetesen helyi gasztronómia is dukál.

A Duna menti város gasztronómiai kínálata természetesen a halhoz kötődik. A hal rácosan, sütve, főve, bundában, pörköltnek, és számos más formában készülhet, de mind közül legnépszerűbb és legismertebb a paksi és a dunakömlődi halászlé.

Nincs városi rendezvény, családi, baráti összejövetel igazi dunai halból készült halászlé nélkül. A Paksra érkezők vagy átutazók közül sokan keresik fel a 6-os számú főút mellett a Paksi és a Dunakömlődi Halászcsárdát. A Dunakömlődi Halászcsárda - a valamikori útszéli fogadó - ódon falai között számos híresség fordult meg, megcsodálva a kipreparált halakat, valamint egy helyi horgász falra festett horgásztájait. A löszdomb lábánál épült Paksi Halászcsárda teraszáról egyedülálló panoráma tárul elénk a Duna lenyűgöző kanyarulatával.

Szólj hozzá!

Medvehagyma Fesztivál Orfűn

2016. április 05. 10:23 - Dél-Dunántúl

Ha tavasz, akkor irány a természet! Ha ébredő természet, akkor a lenyűgöző, hatalmas tórendszerrel, a Mecsek ölelésében fekvő Orfű. És ha Orfű, mi más is juthatna eszünkbe kikeletkor, mint a medvehagyma! Amennyiben ehhez még egy remek program is társul, akkor nincs is más dolgunk, mint hétvégén induljunk el az "édeni" település első nagy rendezvényére, a XIII. Medvehagyma Fesztiválra!

kiemelt-orfu.jpgTájház a Kemencés Udvarban (fotó: kincsesbaranya.hu)

A medvehagyma elnevezés a középkorból eredeztethető,  amikor a Teuton lovagok megfigyelték, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát esznek, hogy a hideg évszak során lemerült vitamin és ásványi anyag készletüket feltöltsék, és kitisztítsák az emésztőrendszerüket. 

Tavasszal ma már mindenhol kóstolhatunk "vadfokhagymát"; a fővárosi piacoktól elkezdve a neves éttermekig, mégis az orfűi Muskátli Vendéglő az egyetlen olyan hely, ahol egész évben fogyaszthatók a medvehagymával készült ételek.

A gyógynövény népszerűségére alapozva Orfű az elmúlt években tudatosan úgy irányította fejlesztéseit, hogy abban a medvehagyma mindenképpen szerepet kapjon. Így lett a községben Medvehagyma Park, Medvehagyma Térplasztika, s ehhez csatlakozik most a Medvehagyma Ház és a Medvehagyma-szoba.

Április 9-től  Orfű új látogatóközpontjában, a Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, a települést és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg. Az itt található tárlat interaktív, játékos formában mutatja be a területet a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az épületet, amely önmagában is izgalmas látványosság, Pelényi Margit, Ybl Miklós-díjas építész tervezte.

A Kemencés Udvar és Tájház Medvehagyma-szobájába lépve virtuális erdőbe toppan a vendég, egy fotókiállítás kellős közepére, ahol a falakon a medvehagyma-kultúra legfontosabb állomásait illusztrálják. A tárlat interaktív albumlapozó és érintőképernyős számítógép segítségével tekinthető meg, a tárlókba pedig medvehagymás termékek kerültek.

Végezetül nézzük a kétnapos fesztivál programjait!

2016. április 9. szombat

9.15 Kisvonat indul a medvehagyma mezőre - egész nap folyamatosan
10.00 Fesztiválmegnyitó - műsort adnak az orfűi Fekete István általános iskolások és a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar
10.30 A Medvehagyma Ház átadója
11.00 A Medvehagyma-szoba megnyitója a Kemencés Udvar és Tájházban
11.30 Énekvarázs Dalkórus műsora
12.00 "Jó ebédhez szól a nóta" - zenél a Mágocsi Ifjúsági Fúvószenekar
12.45 A Teleky Catering és Golyák Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács bemutatója
13.50 Band of StreetS koncert
14.30 Perpatvarieté - a SonadorGrupo színtársulat előadása
15.00 Band of StreetS koncert
15.30 Regisztráltak Együttes és a Pécsi Baptista Gyülekezet zenés színházi műsora
16.15 Nagy Bandó András humorista és író előadása
17.00 Köztársaság Bandája koncert

 

2016. április 10. vasárnap

9.15 Kisvonat indul a medvehagyma mezőre - egész nap folyamatosan
10.20 Schiller László gasztronómiai szaktanácsadó ételkészítési bemutatója
10.45 Villár Sándor méhész mézes-mázas előadása mézkóstolóval
11.15 Tóth Béla mezőgazdasági mérnök előadása a medvehagymáról
11.45 Golyák Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács főzési bemutatója
12.00 Magyarhertelendi Bordalkör előadása
12.00 Gerzsei József, Nagydorog főzőmestere medvehagymás húspogácsát grillez
12.30 A közösségek, a fesztiválünnepek és a hungarikumok szerepe a turizmusban - dr. Bokor Béla előadása
13.00 Hangoló zenés gyermekszínház
14.00 Magyarhertelendi Bordalkör előadása
14.30 Perpatvarieté - a SonadorGrupo színtársulat előadása
15.00 Nagy Bandó András humorista és író előadása
15.30 Magyarszéki Asszonykórus előadása
16.00 Magyarhertelendi country táncosok bemutatója
16.30 Mecsek Táncegyüttes műsora
17.00 Táncház a Mecsek Táncegyüttessel
Szólj hozzá!