Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

advent (3) Advent (4) akadálymentes (4) aktív (9) Baranya (3) barlang (3) Bikal (11) bor (44) borút (15) borvidék (5) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (4) búcsú (3) busó (3) családbarát (3) Dél-Dunántúl (22) díj (5) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (15) EDEN (4) élménybirtok (4) én az év utazója (3) erdészet (4) erdészetek (3) erdő (10) falusi (3) fejlesztés (10) fesztivál (37) film (4) fürdő (24) gasztronómia (40) Gemenc (23) gyógy (4) gyógyfürdő (14) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (6) hagyomány (14) hagyományőrzés (14) hagyományőrző (3) Harkány (27) Harkányfürdő (10) helyi termék (11) hétvége (4) Hőspróba (4) hosszú hétvége (12) Húsvét (6) Hutzelsonntag (3) játék (5) Kaposvár (38) Karácsony (6) Kardosfa (5) Kaszó (31) Katica Tanya (5) kedvezmény (4) kerékpár (3) kézműves (3) kiállítás (25) kirándulás (18) kisvasút (18) Kodály Központ (6) koncert (7) kultúra (68) látogatóközpont (3) Leonardo (5) Magyarhertelend (9) Magyarlukafa (3) Magyar Turizmus Zrt. (5) Márton-nap (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (22) Mikulás (4) Mohács (11) múzeum (7) Múzeumok Éjszakája (5) nemzeti park (7) Óbánya (3) öko (17) ökoturizmus (70) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (23) Ormánság (3) ősz (3) Paks (8) pályázat (6) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (5) Pécs (87) Pécsvárad (16) pince (5) program (141) programok (8) Pünkösd (12) recept (4) receptek (3) rendezvény (4) SEFAG (3) Siklós (8) Sikonda (4) skanzen (5) Skanzen (3) Somogy (3) sváb (3) szabadidő (8) szállás (3) szálloda (3) szauna (4) Széchenyi tér (3) Szekszárd (25) Szenna (10) Szigetvár (8) színház (7) szüret (3) Tamási (5) tavasz (4) természet (13) természetjárás (8) Torkos Csütörtök (6) történelem (3) túra (22) túrázás (4) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) újdonság (3) utazás (6) Utazás (3) vad (3) vadászat (3) vár (5) várak (4) verseny (6) videó (3) Villány (26) Villány-Siklósi Borút (4) Vince (4) Vince-nap (3) wellness (5) zarándoklat (4) zene (21) Zengővárkony (5) Zselic (5) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (25) Címkefelhő

2015.04.01. 10:00 Dél-Dunántúl

Kaposvár Kincse - ízekben otthon vannak

Az uniós támogatásból megvalósuló Kaposvár Kincse program keretében 2014 decembere óta egyre több a védjegyes élelmiszer a helyi termékek kaposvári boltjában.

6ded13509c168eb998fb54359041be40.jpgKaposvár Kincse Helyi Termék Bolt (fotó: kaposvarmost.hu)

A programban jelenleg 27 termelő közel 100 terméke kapott védjegyet. A jelzéssel ellátott termékek helyi alapanyagokból készültek és garantált a jó minőségük. A védjegyes élelmiszereket a Helyi Termékek Boltjában helyi őstermelők és nagy élelmiszer-feldolgozó vállalatok termékei - egyedi ízesítésű sajtok, kolbászok, péksütemények, mézek, lekvárok - egyaránt megvásárolhatók. Egyszóval minden megtalálható, ami egy napi bevásárláshoz szükséges, hiszen nem minden élelmiszer készül a közelben, de megtalálhatóak a mindennapokban szükséges tisztítószerek (pl. mosogatószer) is. A kaposvári helyi termékek boltja központi helyen, a belvárosban, a Kaposvári Nagypiac területén található, a Laktanya utcában.

Mit jelent a Kaposvár Kincse védjegy?

A Kaposvár Kincse színes ábrás tanúsító védjegyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala augusztusban lajstromozta. A védjegy az áruk megkülönböztetésére szolgál. Kaposváron a magas minőséget, az egészséget és a környezetbarát életmódot is képviselik azok az élelmiszer-ipari termékek, amelyek megkapják a „Kaposvár Kincse" védjegyet.

A megjelölést olyan termékek kapják meg, amelyeket 50%-nál nagyobb arányban Kaposváron, és annak 40 km-es vonzáskörzetében, de legfeljebb Somogy megye területén állítottak elő. Legalább egy tulajdonság tekintetében a nevezett terméknek mindenképpen kiemelkedő minőséget kell képviselnie. Az elbírálás során ilyen „kiemelkedő minőségi" előnyt jelenthet, ha a termék hozzáadott „egészségvédő" összetevőt tartalmaz, vagy környezetbarát megoldást alkalmaz (pl. környezetbarát csomagolóanyag).

Egy szónak is száz a vége...Irány Kaposvár, és természetesen a "Kaposvár Kincse" Helyi Termék Bolt!

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás bolt gasztronómia helyi termék Kaposvár


2015.03.30. 10:00 Dél-Dunántúl

Húsvét a Dél-Dunántúlon

Akármerre indulunk az országban, Húsvétkor számtalan program vár minket. Nincs ez másképpen a Dél-Dunántúlon sem. Lehetetlenség felsorolni az összes eseményt, éppen ezért a legérdekesebb közül szemezgettünk:

szamarful_zskn_mg_0432.jpgZsolnay Kulturális Negyed (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

KULTÚRA - Húsvétváró a Zsolnay Negyedben

A néphagyományban a húsvéti és a pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódnak a legszínesebb legsokoldalúbb szokások. Április 4. és 6. között a Negyedben idén is sokszínű, húsvéti hagyományokat bemutató foglalkozások és játszóház várja a családokat. Természetesen a tojásfestés mellett a kerámiának is fő szerepet kap, és persze a kisállatok sem hiányozhatnak. A programot bábelőadások és koncertek teszik igazán változatossá.
Bővebb információ: www.zsn.hu

5b025779525fc6daf4e4226a2ba9a608.jpgSzennai forgatag (fotó: Szennai Skanzen)

HAGYOMÁNYŐRZÉS - Húsvét autentikus helyszíneken

A szennai Húsvéti forgatag kihagyhatatlan program, a Skanzen megtekintése legalább egyszer mindenkinek "kötelező"! Az ünnep mindkét napján húsvéti perec és házi torma készítés, csingázás (tojásdobálás), tojásgurító verseny, szagos víz készítés illatos gyógy- és fűszernövényekből, tojásfestés a hagyományos technikákkal (berzselés és írókázás) lehetősége várja a vendégeket. Húsvéthétfőn 11 órától indul el az igazi színes forgatag: 11 órától hagyományos locsolkodás a Somogy Táncegyüttessel és a Somogy Zenekarral, amelyet természetesen táncház követ. Délután pedig meghallgathatjuk Szent György és a sárkány legendájának történetét Róka Szabolcs Tinódi-lant díjas magyar énekmondó előadásában.
Bővebb információ: a Skanzen facebook oldalán

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum kialakult hagyományainak megfelelően, gazdag húsvéti programajánlatokkal vár minden kedves érdeklődőt.  Húsvéthétfőn ünnepi istentisztelettel kezdődik a program, majd délután a Zengővárkonyi Népiegyüttes "Húsvéti locsoló" műsorát tekinthetjük meg. A leányok, legények után a Népiegyüttes Gyermektagozata következik, a helybéli óvódások, iskolások is porondra lépnek és locsolóverseket, népitáncokat adnak elő.
Bővebb információ: www.tojasmuzeum.ini.hu

d403fbb81e664d9a1acc83c8848c0e5c.jpgHúsvéti kisvasutazás (fotó: Kaszó Zrt.)

TERMÉSZETJÁRÁS - Húsvét az erdőben

Április 1-jén és 4-én elindul a húsvéti nyuszijárat, azaz a kisvasút Almamellékről Sasrétre. Számtalan érdekes program várja a megjelenteket: tojáskeresés a tavaszi erdőben, állatok húsvétja (etetés, simogatás), kézműves foglalkozás.
Vagy másra vágynánk? A Mecsextrém Park nyula, Tepsifüles idén is a Park játékelemei közé rejtette tojásait. A feladat egyszerű: keresd meg a tojásokat április 5-én és 6-án a kalandparkban!
Bővebb információ: www.mecsekerdo.hu

A kisvasutazásnak még nincs vége! A KASZÓ Zrt. által üzemeltetett Kaszói Állami Erdei Vasút április 6-án húsvéti kisvasutazásra hívja az érdeklődőket! Tojáskeresés és nyuszi simogatás várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.
Bővebb információ: www.kaszort.hu

dsc1283resize.jpgHúsvét Süsüvel (fotó: www.igal.hu)

WELLNESS - Húsvét az Igali Gyógyfürdőben

Az ünnep alkalmával vidám programokkal, nyuszi simogatással, tojásvadászattal, tojásdíszítéssel és még rengeteg más izgalmas programmal vár mindenkit a kis somogyi település fürdője április 3-tól egészen április 6-ig. Az egész napos húsvéti kézműves vásár mellett testet-lelket melengető szaunaszeánszok; fahéjas és sörös felöntések, joghurtos peeling, sós-mentás bőrradír kényezteti a vendégeket. Míg a szülők lazulnak, a gyermekek találkozhatnak Trapi bohóccal és akár Süsüvel is, aki bárhol bármikor felbukkanhat a fürdőben!
Bővebb információ: www.igal.hu

Kedvezményes szállásajánlatokért érdemes felkeresni a régió weboldalát! Tavaszi és húsvéti ajánlatok

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét kultúra program szállás wellness hagyományőrzés természetjárás


2015.03.27. 10:00 Dél-Dunántúl

Minősített erdészeti erdei iskolák

Március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján 24 erdészeti erdei iskola kapta meg a hivatalos minősítő oklevelet. A kérelmeket az Országos Erdészeti Egyesület minősítési bizottsága bírálta el.

Az erdei iskola program 1996 óta folyik szervezett keretek között. Az iskolák évente ötvenezer gyereket fogadnak erdőpedagógiai programjaikkal, ahol a természeti ismeretek bővítése mellett a fenntartható gazdálkodás alapelveit is megismertetik a tanulókkal.

A Dél-Dunántúl régióban 5 erdészeti erdei iskola nyerte el a hivatalos minősítést

Gemenci Erdészeti Erdei Iskola

3_napos_kirandulas_a_gemenci_erdoben_gemenc_zrt_2.jpgGemenci kirándulás (fotó: Gemenc Zrt.)

A Gemenc Zrt. erdei iskolája Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központ közelében található. Innen indulnak a gemenci kisvasutazások, de lehetőség van kerékpárbérlésre, gyalogos túrákra, és sétahajós és lovaskocsis erdőjárásra is van mód.
Az erdei iskolában lehetőség van egy napos erdei vasutazásos, kerékpártúrás, hajókirándulásos kirándulásra, de 3 napos kirándulás ajánlatok is várják a csoportokat.

Kikerics Erdészeti Erdei Iskola

osztalykirandulasok_sasreten_mecsekerdo_sasret_kikerics.jpgKirándulás Sasréten (fotó: Mecsekerdő Zrt.)

A Sasréten található erdei iskola közel 20 éve várja a természet iránt érdeklődő tanulókat. A Zselic szívében található központ körül hatalmas erdőség, rétek, vadlegelők, források, patakok, löszmélyutak és gyönyörű táj tárul elénk e területen.
A Mecsekerdő Zrt. Csühögő I. programján kisvasutazhatunk Magyarország legkeskenyebb nyomtávú kisvasútján, a Zselici Csühögőn és részt vehetünk az erdei iskola tanösvényén is több órás foglalkozásokon.

Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola

osztalykirandulasok_a_mokus_sulival_mecsekerdo_sasvolgyi_tabor_mokus_suli.jpgKirándulás városi vagányoknak (fotó: Mecsekerdő Zrt.)

Szintén a Mecsekerdő Zrt. gondozásában működik a Pécs-Árpádtetőn fekvő Mókus Suli. A suli mellett fekvő Erdő Háza 2014 óta ökoturisztikai központ.
Az erdei iskola változatos programokat kínál a természetbarátoknak, az erdei kalandoroknak, vagy akár a városi vagányoknak is!

Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola

kalandok_a_sziagyi_suliban_sziagy.jpgSziágyi Erdészeti Erdei Iskola (fotó: SEFAG Zrt.)

Az eredetileg erdészlaknak épült erdei iskola a somogyi erdőgazdasághoz, a SEFAG Zrt.-hez tartozik, Somogy megye déli részén, a rinyabesenyői erdőtömbben található. Ha valaki nyugalomra, csöndre vágyik, itt a helye!
A Sziágyi Suli kalandjai során megtudhatjuk mi az, amiről az erdő fái mesélnek.

Turisztikai és Természetismereti Központ

kalandra_fel_irany_lengyel-annafurdo_resized.jpgKalandra fel! Irány Lengyel-Annafürdő (fotó: Gyulaj Zrt.)

"Képzelj el egy erdőt, ahol a fák majdnem az égig érnek, őzike kacsint cinkosan a bozótból, harkály röppen fáról-fára, és ha figyelmesen hallgatózol, azt is hallod, ahogy a völgy alján az Anna- forrás vize halkan csobog. Ugye milyen szép? "
A Gyulaj Zrt. Lengyel-Annafürdőn található, minősített erdészeti erdei iskolája is számtalan programot kínál.  A hely adottságait, érdekességeit három tanösvény szemlélteti. De találunk itt vadasparkot, pihenő tavat és ökokunyhót is!

Háborítatlan természet, tartalmas programok, játszva tanulás - az erdészeti erdei iskolák megérnek egy kirándulást!

Szólj hozzá!

Címkék: túra kirándulás természet öko osztálykirándulás erdei iskola


2015.03.25. 10:00 Dél-Dunántúl

Új elemekkel bővült a Pécsváradi Élményvár

Ezer éve szól a harang (1015-2015)

Éppen ezer éves a pécsváradi apátság alapítólevele. A pécsváradi bencés apátságot Szent István királyunk alapította, és ő adományozott az apátságnak birtokot is. A jubileumi ünnepi év keretében számos újdonsággal találkozhatunk a várban és a település eseménynaptára is tartalmas kikapcsolódást ígér a Pécsváradra látogatóknak.

pecsvarad_pecsvaradi_var_latnivalok_horvath_gabor_levendulas1444_a.jpgLevendulamező a várudvaron (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

A vár újdonságai

A vármúzeum felújított kiállításán régészeti leletek, korabeli dokumentumok segítségével ismerkedhetünk meg a vár történetével, és a szerzetesek életével. Az udvarban látogatható kőtár épült, amely megmutatja az eddig raktárba zárt, faragott köveket, a régi monostor épületeinek maradványait.

Szintén a várudvarban kovácsműhely és látványkonyha várja az érdeklődőket. Itt megismerkedhetünk a régi sütő-főző eszközökkel, sőt rendezvények idején fantasztikus kóstolók várnak ránk! A kemencében sült medvehagymás pogácsát ki ne hagyjuk!

A vár minden bizonnyal legérdekesebb része az Ispotály. A pécsváradi bencés szerzetesek kezdetektől segítették a rászorulókat, és gyógyítottak. Ma az ispotályban megismerhetjük és ki is próbálhatjuk a korabeli gyógymódokat. Gyógynövényekből magunk készíthetünk teákat, kenőcsöket és keverékeket. Az Illatkamrában és a Sókamrában fantasztikus illatok, tiszta levegő várja a látogatókat, a Dögönyözőben pedig ellazulhatunk, sőt frissítő lábfürdőt is vehetünk.

dsc03953.jpgHőspróbák a pécsváradi várban (fotó: Pécsváradi Élményvár)

Ami pedig a programokat illeti

Április 26-án, Pécsvárad Város Napján helyi együttesek, főzőverseny, valamint az V. Várad Futás várja a vendégeket. Május 9-én "1000 éve gyógyítunk" címmel fűszer- és gyógynövény vásár lesz bemutatókkal, előadásokkal tarkítva. Júniusban feszületekkel és kegytárgyakkal ismerkedhetünk meg, július 31-én pedig az Europa Cantat Pécsváradra látogat!
Augusztus igazán különlegesnek ígérkezik! Augusztus 2-8 között kerül sor a második Magánszínházak Országos Találkozójára olyan előadássokkal, mint az Apácák (Dan Goggin), a Makrancos Kata (Shakespeare) vagy a Spanyolul tudni kell (Tabi László). 15-én Ünnepi szentmise orgonakoncerttel, 16-án Boldog Asztrik küldetése címmel várszínházi előadás vetítés, a Pécsváradi Várszínház első előadásának szereplőivel.

Szeptemberben Pannonhalma Pécsváradra látogat. 12-én, a Szüreti fesztivál forgatagában művészekkel, kézművesekkel, borászokkal, helyi termelőkkel is találkozhatunk. Egy héttel később pedig vár minket a "Határtalan lakoma'" a nemzetiségek és a testvértelepülések fazekából.

Ha október, akkor Pécsváradi Leányvásár! A hónap harmadik hétvégéjén hagyományőrző programok, kiállítás, koszorúzás, zenekarok táncegyüttesek bemutatója, gála, bábszínház, kézműves foglalkozás várja a kedves érdeklődőket.
Nem feledkezhetünk meg az állandó programokról sem! A várudvar nyugati oldalán kicsik és nagyok egyaránt gyakorolhatják az íjászatot vagy részt vehetnek a májustól szeptemberig tartó Hőspróbák egyikén. 
Minden hónap 2. vasárnapján kerül sor a kézműves portékákat, helyi termékeket felvonultató vásárra az alkotók jóízű, múltidéző meséivel tarkítva.

Érdemes hát útnak indulni, mert Pécsvárad megér egy kirándulást!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: programok történelem vár kirándulás hagyomány Pécsvárad


2015.03.23. 10:00 Dél-Dunántúl

Vasárnapi program: mit csináljunk az év 88. napján?

Az első "szabad" vasárnap után, jöhet a második! Ezúttal március utolsó vasárnapjának programjait gyűjtöttük össze!

ddnpi_kolked_feher_golya_muzeum1.jpgFehér Gólya Múzeum (fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

Először is, ha ezt még a múlt héten nem tettük meg, ismét részt vehetünk Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses túráján, melynek során megismerkedhetünk a Szársomlyóval, és annak élővilágával. Vagy elmehetünk Béda-Karapancsára is, ahol a fehér gólyák, a vizek világa, vagy akár az árvíz és fokrendszer témájában mélyíthetjük el tudásunkat.

patca_katica-tanya---aktiv-pihenes-kozpont_latnivalok_ismeretlen-fotos_dscn4990_a.jpgKatica Tanya (fotó: BPR Consulting Kft.)

Hazánk vezető élményközpontú, őshonos magyar állatokat és hagyományőrzést bemutató gazdaságában, Patcán, a Tavaszváró Napok keretében megtanulhatunk papírból hóvirágot hajtogatni, tavaszfát készíteni, sőt még a költöző madarakkal is megismerkedhetünk. A program része egy ínycsiklandó gasztronómiai ajánlat is, érdemes megkóstolni!

kaposvar_es_a_zselic_videke_tdm_egyesulet_szennai_skanzen.jpgSzennai Skanzen (fotó: Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület)

A Húsvétra készülve érdemes ellátogatni a Somogy megyei Szennára is, ahol hagyományőrző programok keretében ismerkedhetünk meg a népi hagyományokkal. A Rinyakovácsi lakóházban a Szennában jellegzetesnek mondott húsvéti perec készítési fortélyait sajátíthatják el a látogatók. Természetesen a receptet is elárulják, hogy bárki elkészíthesse Húsvét napjára ezt az ünnepi eledelt. A locsolkodókra gondolva a leányok tojásokat díszítenek és festenek a Somogyszobi lakóházban, így megismerve a berzselés és írókázás hagyományos technikáját.
Érdemes tehát elindulni kirándulni ezen a vasárnapon is!

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás természet aktív Skanzen Patca Katica Tanya Szenna vasárnapi program


2015.03.19. 10:00 Dél-Dunántúl

Ha vasárnap, akkor itthon.hu!

A Magyar Turizmus Zrt. az első "szabad vasárnap" apropóján online rendezvénynaptárat indított, amely a programokon felül úti tippeket, színvonalas hétvégi programokat is ajánl országszerte. Az első ilyen vasárnap 2015. március 22., amely egyben a Víz Világnapja, valamint a csillagászati tavasz kezdete.

vas_fooldal.jpgFotó: Magyar Turizmus Zrt.

Erre a hétvégére Dél-Dunántúlnak is van programja bőven

Ha kisgyermekekkel indulunk útnak, a barlangok varázsát kínálja az a mesés elemekkel átszőtt program, amely az Abaligeti Cseppkőbarlangban zajlik. A bábelőadáson Moszanka és Pipisztrella segítségével ismerhetik meg a résztvevők a barlangok keletkezését, a föld alatti rejtett élővilágot, megtudhatják, mi mindenre érdemes odafigyelni, amikor barlangokban járunk. 

Villány felé indulva garantált szakvezetéses túra vár minket minden vasárnap a Szársomlyón. Az érdeklődők megismerhetik a hegyre jellemző mészkőszikla- és hasadékgyep társulásokat és jellegzetes fajaikat (bakszarvú lepkeszeg, korongos lucerna, téglaszínű lednek), valamint a szársomlyói vár történetét.

Egy kicsit még hideg van? Akkor irány szaunázni! A Magyarhertelendi Termálfürdő "Víz a természetben - szaunavasárnapján" sós bőrradírozásban, meditációban, sőt még jóéjszakát meditációban is részünk lehet!

Szaunafelöntés Harkányban is lesz. A vezető illatok: narancsvirág és vaníliaolaj. Harkányfürdő szaunamestere, Deresiné Margit mindenkit szeretettel vár. Ezen felül a Víz Világnapján a fürdő ízesített gyógyvíz kóstoltatással, szervezett fürdőbemutatókkal kedveskedik.

Ha vasárnap, irány a Dél-Dunántúl!

 

Szólj hozzá!

Címkék: program vasárnap természet aktív fürdő víz világnapja


2015.03.18. 10:00 Dél-Dunántúl

Akadálymentesen a nemzeti parkkal

Kaposvár környékén számtalan látnivaló, természeti érték várja a látogatókat. Utazhatunk kisvasúton a Zselici Tájvédelmi Körzetben, részt vehetünk éjszakai csillagnéző túrán, bebarangolhatjuk a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetet, megismerkedhetünk a hagyományos halászati módszerekkel a Csombárdi-tónál.

Mostantól ezek a lehetőségek már a fogyatékkal élők számára is elérhetők! A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben mozgássérült, hallássérült, vak- és gyengénlátók számára is számos alternatívát kínál.

_dsc6106.jpgA természetben is akadálymentesen (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

"Akadálytalanul a természetben" - Csillagnéző túrák

A természet mindenki számára tartogat meglepetéseket és csodákat! A sötétedés előtt időszakban szemünk elő tárul a lenyűgöző zselici táj erdeinek mozgalmas életével. Naplemente után a legismertebb csillagképek, csillagászati jelentések megfigyelésére nyílik lehetőség képzett csillagász szakember segítségével. A hagyományos túrákkal szemben itt nincs zseblámpa. A hallássérültek az égbolt láthatósága szempontjából kevésbé zavaró halvány fénnyel megvilágított jeltolmácsok kezének segítségével jutnak információhoz. A mozgássérültek könnyű, az igényekhez igazodó, akár kerekes székkel is járható terepen tudhatnak meg mindent az éjszaka élővilágáról, valamint a csillagászati jelenségekről. A vakok és gyengénlátók pedig tapintható makettek segítségével juthatnak száz százalékos élményhez.
A túrákra minden esetben szükséges az előzetes bejelentkezés, a program tavasztól őszig kérhető.
Részvételi díj: 1.000 Ft/fő, minimálisan 20.000 Ft

Érzékek próbája a Fekete harkály tanösvényen
A varászlatos túra során a nemzeti park természetvédelmi őreitől a vakok- és gyengénlátók számos érdekességet tudhatnak meg az erdő életéről, megismerhetik annak kézzel fogható, ízes, illatos, harsogó madárdallal és patakcsobogással teli oldalát.
A 3-4 órás programra előzetes bejelentkezés szükséges, és márciustól szeptemberig kérhető.
Részvételi díj 20 főig: 12.000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

Információ és jelentkezés a programokra:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel: 30/405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu
Internet: www.ddnp.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: program kirándulás nemzeti park akadálymentes


2015.03.16. 10:00 Dél-Dunántúl

Húsvét Zengővárkonyban

Mint ahogy minden évben, a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum most is gőzerővel készül a Húsvétra, és az ünnepet megelőző hagyományos programokra.

hesseni_himestojas_a_m_zeumb_l.jpgMíves hímes tojások (fotó: Míves Tojás Múzeum, fotós: Németh András Péter)

A programok már március 29-én, Virágvasárnapon elkezdődnek. Ekkor ünnepli a múzeum megnyitásának 15. évfordulóját! Lesz ünnepi megemlékezés, kultúrműsor, majd 10-15 év között fiatalok részvételével Országos Ifjúsági Tojásfestő Verseny is.

A Nagyhét napjain - Nagypéntekkel bezárólag - , azaz március 29. és április 3. között naponta 10 és 18 óra között hímes tojásokat festhetünk a múzeumban. A "Hímestojás Szeretteinknek" program keretében gyakorlott tojásírók segítségével, saját kezűleg készülhetnek el a műalkotásokat, de természetesen vásárlásra is nyílik lehetőség. Egész héten tojásdíszítő bemutatók, tojásírás, tojáskarcolás, sőt, sőt tojáspatkolás színesíti a napi programot. Ki ne hagyjuk!

Húsvéthétfőn délelőtt fél tízkor a Zengővárkonyi Népiegyüttes népviseletben vonul a hagyományos ünnepi istentiszteletre, majd délután három órakor "Húsvéti locsoló" műsorával a múzeum előtt köszönti a látogatókat. Őket követi a Népiegyüttes Gyermektagozata, akik locsolóverseket, népitáncokat adnak elő. A csoporttal óvodások-iskolások lépnek színpadra.

h_mes_toj_sok_a_m_zeumban.jpgMíves hímes tojások (fotó: Míves Tojás Múzeum, fotós: Németh András Péter)

A Míves Tojás Múzeum 850 új hímes tojással gazdagodott a 15. évfordulóra! Ha az ünnepen Zengővárkony felé vezet utunk, mindenképpen látogassunk el a múzeumba is, hiszen a bemutató terem meghitt, ünnepi hangulata közelebb visz a Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez.

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep program hagyományőrzés Húsvét Zengővárkony


2015.03.11. 10:00 Dél-Dunántúl

Március a Barlangok Hónapja!

Márciusban a szervezett természetismereti programok és kirándulások középpontjában országszerte a barlangok állnak. A Barlangok Hónapja elnevezésű eseménysorozat a barlangok világára, a természet erőinek munkája nyomán évmilliók alatt létrejött csodálatos felszín alatti képződményekre, valamint a barlangok élővilágának titkaira hívja fel a figyelmet. A barlangok kedvezményes belépőkkel látogathatók, ráadásul a látogatók tartalmas programokon, szakvezetéseken juthatnak sok hasznos információhoz. A programsorozat dél-dunántúli eseményeinek helyszíne az Abaligeti-barlang, a Tettyei Mésztufa-barlang és az orfűi Mészégető-források barlangja.

A hónap folyamán az Abaligeti barlangba 20%, a Tettyei Mésztufa-barlangba 10%-os kedvezménnyel léphetnek be a látogatók.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság izgalmas programokkal is színesíti a Barlangok Hónapját.

osztalykirandulas_a_duna-drava_nemzeti_parkban_pecs_tettyei_mesztufa_barlang_latnivalok_komlos_attila_sarkany_a.jpgTettyei Mésztufa-barlang bejárata (fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

Március 14-én délelőtt 10 órakor az érdeklődők szakvezetés keretében ismerkedhetnek meg a Tettyei Mésztufa-barlanggal, majd a megújult Pintér-kert Arborétum is kitárja a a kapuit. A program időtartam kb. 2-3 óra.
A részvételi díj felnőttek részére 800 Ft, 14 éves korig 550 Ft, míg a diákigazolvánnyal rendelkezőknek 600 Ft/fő.
Fontos tudnivaló, hogy előzetes bejelentkezés szükséges, ezért legkésőbb a március 13. 12 óráig jelentkezzünk a 30/377-3388-as telefonszámon!

abaliget_abaligeti_cseppkobarlang_latnivalok_horvath_gabor_barlangbelso_i_resized.jpgAbaligeti barlang (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Az ezt követő hétvégén, március 22-én, vasárnap a közkedvelt "Manótúrákra" kerül sor az Abaligeti barlangban délelőtt 10, illetve 12 órai indulással. A 2 órás túra során egy denevérfi kalauzolásával ismerkedhetnek meg a gyermekek a barlangok keletkezésével, az Abaligeti barlang különleges cseppköveivel, a barlangi élőlényekkel és a föld alatti rejtett világgal.
A részvételi díj felnőttek részére 1.250 Ft, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 1.000 Ft. A jelentkezési határidő március 20., déli 12 óra! Előzetes bejelentkezés: 72/498-766

default.jpgMészégető-források barlangja (fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

A hónap utolsó szombatján, azaz március 28-án indul a Kalandtúra a Mészégető-források barlangjában! A "vad" barlang szakképzett vezető kíséretében, mintegy 400 méter hosszan vezeti a látogatót. A túra délután 14 órakor kezdődik, és csak 14 éven felüliek vehetnek rajta részt! A részvételi díj 5.300 Ft, és előzetes bejelentkezés itt is szükséges, hiszen a túrán egyszerre maximum 8 fő vehet részt! Jelentkezni lehet a 30/525-4351-es telefonszámon!

Márciusban a nemzeti park barlangjai tárt karokkal várnak!

Szólj hozzá!

Címkék: túra öko aktív barlang barlangászás nemzeti park


2015.03.09. 10:00 Dél-Dunántúl

Irodalmi borvacsora a Magyar Turizmus Minőségi Díjas Ízlelő Étteremben

A szekszárdi Ízlelő Étterem igazán különleges programmal rukkolt elő. 2015. március 21-én, szombat este 18.30-tól irodalmi borvacsora veszi kezdetét Dúzsi Tamással - aki nem mellesleg az Év Borásza - , valamint költő barátjával, Kis Pál Istvánnal.

av4w0807.jpgÍzlelő, a családbarát étterem (fotó: Kék-Madár Alapítvány)

A vacsora keretében Szekszárd emblematikus borásza, Dúzsi Tamás mutatja be borait. A borvacsora házigazdája pedig nem más, mint Kovács János, Venesz-díjas mesterszakács!

Az étel- és italsor is igazán vonzó:
Szekszárdi Olaszrizling 2013.
Jércemell bonbon mandulás - aszalt sárgabarackos borzselével

Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2014.
Csicsóka krémleves sonkagombóccal

Szekszárdi Kadarka 2012.
Pirított harcsaszelet Rácosan

Szekszárdi Kékfrankos válogatás 2011.
Bacon szalonnában sült fűszeres sertéstarja tócsnival, gombás polentával,
lengyeles karottával

Görögszó 2007.
Csokoládé mousse brióssal, feketeáfonyás öntettel

Jelentkezés és további információ:
74/512-048, etterem@izleloetterem.hu

A szekszárdi Ízlelő Étterem egy modell értékű társadalmi vállalkozás, amely bizonyítja a fogyatékkal élők sokoldalú munkaképességét, és megteremti tartós foglalkoztatásuk feltételeit.

A fogyatékossággal élők éttermében siket szakács főz, mozgássérült felszolgáló viszi ki az ételt, a tanulásban akadályozott emberek pedig a kisegítő munkákat végzik el. Hihetetlen az a pozitív energia és vendégszeretet, amely már belépéskor fogadja a vendéget.

Szólj hozzá!

Címkék: program gasztronómia fogyatékkal élők akadálymentes Szekszárd Ízlelő