Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

Advent (4) advent (3) akadálymentes (4) aktív (9) Baranya (3) barlang (3) Bikal (11) Bock (3) bor (48) borút (16) borvidék (6) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (5) búcsú (3) busó (3) családbarát (4) Dél-Dunántúl (27) díj (6) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (16) EDEN (5) élménybirtok (4) én az év utazója (3) erdészet (4) erdészetek (3) erdő (11) falusi (3) fejlesztés (11) fesztivál (43) film (4) fürdő (24) gasztronómia (43) Gemenc (23) gyógy (4) gyógyfürdő (16) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (6) hagyomány (14) hagyományőrzés (16) hagyományőrző (3) Harkány (28) Harkányfürdő (10) helyi termék (11) hétvége (5) Hőspróba (4) hosszú hétvége (15) Húsvét (7) Hutzelsonntag (3) játék (6) kaland (4) Kaposvár (38) Karácsony (6) Kardosfa (5) Kaszó (32) Katica Tanya (6) kedvezmény (4) kerékpár (3) kézműves (3) kiállítás (28) kirándulás (18) kisvasút (19) Kodály Központ (6) koncert (9) kultúra (70) látogatóközpont (4) Leonardo (5) Magyarhertelend (10) Magyarlukafa (3) Magyar Turizmus Zrt. (6) Márton-nap (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (22) Medvehagyma Fesztivál (3) Mikulás (4) Mohács (11) múzeum (7) Múzeumok Éjszakája (5) Nagyatád (3) nemzeti park (7) nyár (3) Óbánya (3) öko (20) ökoturizmus (70) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (26) Ormánság (3) Ős-Dráva (3) ősz (3) Paks (8) pályázat (8) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (5) Pécs (91) Pécsvárad (17) pince (5) program (161) programok (8) Pünkösd (13) recept (4) receptek (3) rendezvény (4) SEFAG (3) Siklós (8) Sikonda (4) Skanzen (3) skanzen (5) Somogy (3) sport (3) sváb (3) szabadidő (16) szabadtéri (3) szállás (5) szálloda (3) szarvasfarm (3) szauna (5) szaunamester (3) Széchenyi tér (3) Szekszárd (25) Szenna (10) Szigetvár (9) színház (8) szüret (3) Tamási (6) tavasz (4) természet (18) természetjárás (8) Torkos Csütörtök (6) történelem (3) túra (22) túrázás (4) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) újdonság (4) utazás (6) Utazás (3) vad (3) vadászat (3) vallás (3) vár (6) várak (5) verseny (7) videó (3) Villány (29) Villány-Siklósi Borút (4) Villányi borvidék (3) Vince (4) Vince-nap (3) wellness (6) zarándoklat (4) zene (21) Zengővárkony (5) Zselic (5) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (25) Címkefelhő

2015.07.29. 10:00 Dél-Dunántúl

Verőfényes nyári délután az Ős-Dráva Látogatóközpontban

Az idei nyárra igazán nem lehet panaszkodni. Hétágra süt a nap, a városi flaszter csak úgy ontja a forróságot. A könnyű ebéd után ilyen időben ülünk be az (klímás) autóba. Az úti cél az ormánsági Szaporca, és a nemrégiben átadott Ős-Dráva Látogatóközpont.

felsoszentmarton_hangulatok_horvath-gabor_biciklistakgab2939_i.jpgKét keréken az Ormánságban (fotó: Magyar Turizmus Zrt., fotós: Horváth Gábor)

Egyenlőre ismeretlenül cseng még sokaknak Szaporca neve, de nincs is olyan messze, mint gondolnánk! Mindösszesen 40 percnyire van Pécstől és negyed órányi autóútra fekszik Harkánytól; ez a távolság már biciklivel is könnyen teljesíthető!

A látogatóközpont története 3 évvel ezelőtt indult, amikor a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság elhatározta, hogy a sokhektáros, ormánsági földjén egy új, interaktív látványossággal örvendezteti meg a természet és a hagyományok szerelmeseit.

A kellemes utat követően festői látvány tárul a szemünk elé. Jobbra napraforgó táblák, balra az ártéri erdő (mögötte sejtem a Drávát), középen pedig a hangulatos ormánsági talpas parasztházak, piros muskátlirengeteggel a tornácon.

dsc_0048.JPGEz pont nem muskátli, de attól még gyönyörű! (fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

A főépületben kellemes hűvös idő fogad bennünket, és természetesen a központ mosolygós recepciósai, akiket nem ér felkészületlenül sem kérdés, sem kérés. Már "bejelentkezéskor" számtalan opció közül választhatunk. Magunkhoz vehetünk egy vezető füzetet, vagy QR-kód segítségével letölthetjük az Ős-Dráva mobilalkalmazást, de kérhetünk audioguide-ot is, ha nekünk az a megfelelő. A látogatóközpontban minden eszköz - beleértve az információs táblákat is - négy nyelven készült el: magyarul, angolul, németül és horvátul -, így a külföldről érkező vendégeknek is teljes élményben lehet részük.

A kirándulást érdemes az interaktív kiállítással kezdeni. Itt már tényleg minden a modern információs technológiáról szól, amellett, hogy a kiállítás teljes mértékben autentikus. Touch info segítségével áttekinthetjük, hogy alakult a Dráva medre az elmúlt háromszáz évben, megismerkedhetünk a terület állatvilágával, a halászati eszközökkel; majd szemügyre vehetjük egy százéves fának a történetét is, amelynek még második világháborús sérülése is van!
A teremben egy "ormánsági sarok" is helyet kapott, ahol hallhatjuk Kiss Géza (néprajzkutató, az Ormánság elkötelezett kutatója) írását ("magyar hangja" a pécsi népszerű színész, Lipics Zsolt), miközben korabeli fotókat látunk. Továbblépve pedig egy interaktív szakácskönyvvel találjuk szembe magunkat. Ha kiválasztottuk a nekünk tetsző alapanyagot, és azt a tányérra tesszük, máris megnyílik a megsárgult, receptfüzet és számtalan étel között válogathatunk.

4-101.jpgArchív felvétel az Ormánsági lakosokról a 20. sz. elején (forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, mek.oszk.hu)

Ha sikerült kijutni a kiállításról - nem könnyű, a rengeteg információ "fogva tart", a Szatyor Győző, ormánsági népi iparművész alkotta őshonos növényi motívumokkal festett fakazettákat megcsodálva,  tegyünk egy sétát a galérián, ahol a terület madárhangjaival ismerkedhetünk meg. Majd néhány csigalépcső, és máris a kilátó toronyban vagyunk, ahonnan az egész látogatóközpont megtekinthető!

Következzenek a tanösvények!

A Hagyományos gazdálkodás tanösvénye 900 méter hosszú, 11 állomással: az állattartás, a rétgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, a méhészkedés, a kosárfonás, a fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközei és szakmai fortélyai várnak ránk utunk során. Majd el is értünk a majorhoz, ahol megismerkedhetünk Jónással, a szamárral, Gerzsonnal, a kecskével, a hucul lovakkal, racka juhokkal, az őshonos baromfi csapattal, és persze nem maradhat ki a sorból Csinos, a központ házőrzője sem, aki fajtáját tekintve pumi, az egyik legismertebb magyar pásztorkutya.

11146487_882522751808269_8678304459762385007_n.jpgA majorság állatai (forrás: Ős-Dráva Látogatóközpont facebook oldala)

Az Ős-Dráva tanösvény 3 km hosszú, ahol megismerhetők a régi tájhasználat, a folyószabályozás, valamint a rehabilitáció és a revitalizáció lehetőségei.
A Dráva élővilága tanösvény már egy komolyabb túra. A 12 állomásos, 13 km-es túra során a terület változatos és különleges élővilágába nyerhetünk bepillantást a nyílt vízfelületektől, a part menti mocsaras területeken át, a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig. A terület élményszerű bemutatását többek között madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotósles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely szolgálja.

26.jpgA Dráva élővilága tanösvény (forrás: Ős-Dráva Látogatóközpont weboldala, odlk.hu)

Az Ős-Dráva Látogatóközpont folyamatos, garantált programokkal várja vendégeit. A négy nyelven (magyar, angol, horvát, német) megtalálható eszközökön kívül kérhetünk vezetett túrát a tanösvényeken, júliustól különböző hosszúságú és nehézségű kajak- és kenutúrákon vehetünk részt, megismerkedhetünk a természetfotózás rejtelmeivel, és ha egy kis borzongásra vágyunk, akár éjszakai sakáltúrára is elmehetünk, ahol a hazánkba visszatelepült aranysakálok (más néven nádi farkasok) sajátos hangját is hallhatjuk.

Számos szabadidős szolgáltatás közül is válogathatunk. A központban kibérelhetjük a 45 db kerékpár valamelyikét, kölcsönözhetünk eszközöket a bográcsozáshoz, kérhetünk labdát, tollast, vagy jógaszőnyeget is, ha éppen ahhoz van kedvünk, de bérelhető fotóles és lessátrak is rendelkezésre állnak.

1977040_857987370928474_7783257721333755209_n.jpgVezetett túra az Ős-Dráva Látogatóközpontban (forrás: Ős-Dráva Látogatóközpont facebook oldala)

Itt találjátok az Ős-Dráva Látogatóközpont hivatalos oldalát

Szólj hozzá!

Címkék: program szabadidő természet öko látogatóközpont Ős-Dráva


2015.07.21. 10:00 Dél-Dunántúl

Július utolsó hétvégéjén csobbanjunk Harkányban!

Van valami a levegőben...igen a fesztiválok legszebb időszaka ez, a tomboló nyár! Dél-Dunántúlon idén sem hagyhatjuk ki a híres-neves Harkányi Fürdőfesztivált, amely július 24-26. között már a 22. alkalommal várja a teljes körű kikapcsolódásra vágyókat.

 

Igazán izgalmas programok várják a koncertre vágyó tömeget: fellép Kasza Tibi, Pál Dénes, a Unique együttes, Farkas-Jenser Balázs, Janicsák Veca, DJ Portugál, JJ Midgnight (a Queen gitárosa) is. A hab a tortán? Naná, hogy a Halott Pénz vasárnap esti koncertje lesz!

Nem feledkezhetünk meg az állandó programokról sem: víz torna, zsírégető fitnesz programok, trx, kangoo, zumba. Persze lesz a hagyományosnak mondható vizes pólós mell- és pocak szépségverseny is! Az apróságokat pedig játszóház, kreatív foglalkozások, a PécsZoo terráriumi bemutatója és Ribizli bohóc várja!

Elő naptárral, és jegyezzük be: XXII. Harkányi Fürdőfesztivál, 2015. július 24-26.

Szólj hozzá!

Címkék: szórakozás koncert fesztivál program fürdés gyógyfürdő Harkány harkányfürdő


2015.07.16. 12:28 Dél-Dunántúl

Europa Cantat 2015 - Pécs

Hamarosan megnyitja kapuit Európa egyik legnagyobb és legszínesebb nemzetközi kórusfesztiválja!

2015. július 24. és augusztus 2. között 57 énekes műhely, külön karnagyoknak és zeneszerzőknek szóló szakmai programok, fiatal menedzser tréning és különleges gyermekprogramok várják a kóruséneklés szerelmeseit. 

ec2015-dd-francia-kiadvany-kep1.jpgFotó: Europa Cantat Pécs 2015 Nonprofit Kft.

Pécs egyszer már vendégül látta a rendezvényt 1988-ban, amikor először hozták a fesztivált a Vasfüggöny mögé. A „legendás tizedik” azóta is él mind a 3672 résztvevő emlékezetében, illetve része a pécsiek kollektív emlékezetének.

A fesztivál nyitott, mindenféle versengést mellőző kórusesemény, alapját a délelőttönként zajló műhelyfoglalkozások és szakmai programok adják, amelyek során a résztvevők új kórusműveket tanulhatnak, új stílusokban próbálhatják ki magukat, új éneklési technikákat sajátíthatnak el, a világ legkiválóbb szakemberei segítségével. A műhelymunka a közös tanulás igazi interkulturális élményével gazdagítja a résztvevőket.

Esténként a műhelyzáró koncerteké és a Közös Énekléseké a főszerep a színes kísérő rendezvények - gasztronómiai programok, táncházak, népzenei rendezvények és számos más koncert - mellett.

A 19. Europa Cantat idén több, mint 130 koncerttel várja a résztvevőket, amelyek döntő hányada ingyenes, mindösszesen regisztrálni kell a helyszínek korlátozott ülésszáma miatt. Belépődíjat csak a Kodály Központban megrendezésre kerülő koncertekért kell.

Nincs más hátra, mint július végén is irány Pécs és az Europa Cantat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra fesztivál kórusfesztivál Pécs Europa Cantat


2015.07.06. 10:00 Dél-Dunántúl

Kuriózum a fesztiválok között: Krisna-völgyi Búcsú

A Dél-dunántúli régió nemcsak apró falvairól, kulturális örökségéről, vendégszeretetéről ismert, hanem vallási sokszínűségéről is. Együtt él itt római katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, és az egyéb vallások mellett itt leltek otthonra a Krisna-tudatú hívők is.

Az idén július 17-18-19-én megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsú mára öko fesztivállá nőtte ki magát; a nyár legvidámabb egészségközpontú programja. A 20. fesztivál kiemelt témája a környezetvédelem, ezért a három nap során számos természetbarát, öko módszerrel és praktikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, bepillantva a Krisna-hívők mindennapi életvitelébe.

Krisna-völgyi Búcsú
Somogyvámos, Krisna-völgy
2015.07.17-18-19.

A rendezvény minden korosztály számára felhőtlen szórakozást ígér

A gyermekeket pantomim tanítás, a Noé Állatotthon kisállat simogatója, tandoori kemencében sütés, vegán fagylalt készítés és öko porta várja.
A felnőttek részt vehetnek a védikus-indiai esküvőn - akár mindhárom napon - , megcsodálhatják a frangipáni virágkiállítást, biozöldségeket kóstolhatnak és vásárolhatnak, de megismerkedhetnek a vegyszermentes háziszerek készítésének és használatának praktikáival is.

A megszokott programok sem maradhatnak el

A fesztivál látogatóit valóság show sátor várja, ahol mindenki kipróbálhatjta, milyen "krisnásnak" lenni.
A nagyszínpadon folyamatosan zenés-táncos produkciók, jóga- és kung-fu bemutatók szórakoztatják majd a nagyérdeműt.
Annyi a program, hogy felsorolni is nehéz: lesz még íjászat, lovas hintós kocsikázás, indiai ruhabörze, kézművesek utcája, trópusi növények vására, fűszerhasználati tanácsadás ájurvédikus alkattípus szerint.

Nincs fesztivál fantasztikus ételek nélkül

Az étterem sátrakban idén is az indiai, a mediterrán és a magyar konyha vegetáriánus finomságai csábítanak kóstolóra.


Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál vallás program szabadidő Krisna-völgy


2015.07.02. 11:37 Dél-Dunántúl

Korhű kalandjátékok, hőspróbák - lezárult a Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter továbbfejlesztése

Az 5 évvel ezelőtt megalakult turisztikai klaszter nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy összefogja a régió történelmi várait és kastélyait. A kezdeményezéshez olyan jelentős várak csatlakoztak, mint Dunaföldvár, a magyaregregyi Márévár, az ozorai Pipo Várkastély, a Pécsváradi Élményvár, Siklós, Simontornya és Szigetvár.

Az együttműködés eredményeképpen a várakkal számtalan helyen és módon találkozhattunk. A legutóbbi  OMÉK-on például középkori kosztümös fotózással, ahol a vendégek 7 helyszín közül válogathattak, hol szeretnének várúrnők, várurak, várkisasszonyok vagy várvitézek lenni:

img_2923.jpgA Pécsváradi Élményvár "várura" és "várkisasszonyai" (fotó forrása: Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter)

Tipp: Idén se hagyjuk ki a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK), ahol minden eddiginél változatosabban és színesebben mutatkoznak be az ország turisztikai régiói és a határon túli területek!

 

A középkori játékokból az iskolások sem maradtak ki. Az elmúlt év során rendhagyó történelemórákon vehettek részt a szerencsés osztályok, ahol a hagyományos tanóra helyett izgalmas időutazásban lehetett részük a kalandoroknak:

dscn1960.JPGRendhagyó történelem óra (fotó forrása: PTE 1. számú Gyakorló Általános Iskola)

2014-ben az év egyik legjelentősebb kiállítását tekinthették meg a Pécsre utazó vendégek, a Leonardo kiállítást. A kiállítás egyik helyszínének udvarán Hőspróba Reneszánsz Játszóház működött egészen szeptember végéig, ahol az óvodásoktól egészen általános iskola felső tagozatig gyermekek százai harcoltak a török ellen, vagy járták be Dél-Dunántúl várait egy interaktív társasjáték keretében:

jatszohaz.jpgReneszánsz Játszóház (fotó forrása: Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter)

Azoknak sem kellett búsulni, akik nem jutottak el a várakba, a rendezvényekre, vagy bármelyik egyéb helyszínre! A várak Hőspróba oldalán sikeres Hőspróba online játék működött (és működik), ahol számtalan nyeremény talált gazdára. Ezen felül a mai kor igényeinek megfelelően mobil applikáció is tartozik a játékhoz természetesen. A játék virtuálisan elrepíti a játékosokat a középkori Dél-dunántúli várudvarok varázslatos világába úgy, hogy a gyerekek játszva tanulhatnak történelmet:

hosproba_jatek.jpgHőspróba online játék (fotó forrása: Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter)

Bár a pályázati program véget ért, Dél-Dunántúl várai és kastélyai továbbra is várják a családokat, hogy a kis apródok kipróbálhassák magukat egy korhű kalandjátékban, a Hőspróbákon!

A Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter továbbfejlesztése című projekt az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program keretén belül kerül megvalósításra.

Szólj hozzá!

Címkék: játék program kaland családbarát várak hőspróba Dél-Dunántúl


2015.06.30. 12:45 Dél-Dunántúl

Új kastélyszállóval gazdagodott a Dél-dunántúli régió

Régiónk az egy főre jutó kastélyok számát tekintve az egyik leggazdagabbnak számít az országban. Elég csak az országos hírnévnek örvendő bikali Puchner Kastélyt, az S.O.S. szerelem című filmből ismertté vált kutas-kozmapusztai, ötcsillagos Hertelendy Kastélyt említeni. De szép számmal találhatók kisebb, romantikára teremtett kastélyok is, mint a simontornyai Fried Kastély, a felsőmocsoládi Bánó Mária Kastély, vagy a Zichy család egykori birtokán, Bikácson kialakított Zichy Park Hotel.

kutas---kozmapuszta_hertelendy-kastely_hangulatok_horvath-gabor_gab-2793_a.jpgHertelendy Kastély (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

Nemrég hasonló, teljes körű felújításon esett át a Tolna megyei Bölcske-Szentandráspusztán található Szent András Kastély is. A csaknem Magyarország közepén fekvő kastély parkerdővel, két tóval és patakkal, gyümölcsfákkal,150 éves gingko biloba, platán és szilfákkal körül vett területén nemcsak az országos műemlék védelem alatt álló kastély kapott helyet, találunk itt kápolnát, újonnan épített vendégházakat és egy pezsgő pincészetet is.

photo_by_fenylabor.jpgSzent András kastély (fotó :Ferling PR)

A kastély Toscan stílusú kényelmes és barátságos, családias villa, berendezése antik darabokból és hozzájuk válogatott, modern elemekből készült. A falakon 20-sz.-i és kortárs festők munkáiban gyönyörködhetünk. 

A vendégházak vidéki stílusban berendezett de a mai életvitelnek megfelelő épületek, előttük hatalmas terasz, és a teraszokon kényelmes bútorok biztosítják a pihenést.

A kastély- alá-mellé- épített új pincében pezsgő manufaktúra kapott helyet. A tervek között szerepel a kastély saját pezsgőjének kialakítása, illetve a vendégek lehetőséget kapnak arra, hogy saját címkével és design-nal készítsek el saját pezsgőjüket.

A Szent András Fogadó mellett találjuk a tavat, a patakot a kis híddal és az erdőt. A tó fürdésre is alkalmas azok számára , akik a természetes vizeket szeretik.A tó mellett, nem messze az erdőtől nyári főzésekre és étkezésekre alkalmas kerti kemence található sütési-főzési lehetőséggel.

További információ a Szent András kastélyról >>>

 

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság szállás kastély Dél-Dunántúl


2015.06.29. 13:33 Dél-Dunántúl

"Civitas invicta" - avagy a közelmúlt fejlesztései a leghősiesebb városban

A Szigetvári vár - mert hogy Szigetvár a leghősiesebb város, hála Zrínyinek és maroknyi seregének - az Új Széchenyi Terv keretein belül újult meg a közelmúltban.

img_0822-2_00000002.jpgLátogatóközpont (fotó: Szigetvár Város Önkormányzata)

A fejlesztés során új kiállítóteret hoztak létre, amely méltó módon mutatja be a település hadtörténeti jelentőségét és Sziget várának ostromát. A digitális technológia segítségével igazán korszerű és interaktív élményben lehet részünk, ha meglátogatjuk a várat.

A múzeum épülete régészeti gyűjteménnyel gazdagodott, a beruházás részét képezi az interaktív viselet és fegyvertár is. A látogatóknak lehetőségük lesz korabeli harci kosztümöket felvenni, és akár vívni is, mint egy igazi hős! A július végi nyitóünnepséget követően bárki részese lehet az élménynek, aki Szigetvárra látogat!

civitasinvicta_final_logo-01.jpginfoblokk_kedv_final_cmyk_erfa.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: program pályázat vár szabadidő Szigetvár


2015.06.24. 10:46 Dél-Dunántúl

Fergeteges lakodalom Márokon

Ismét eltelt egy év, újra itt a Mároki Lakodalmas, szám szerint az ötödik! A falu apraja-nagyja már most lelkesen készül az augusztus 1-jén és 2-án tartandó eseményre.

A hagyományőrző rendezvény első napján a falu két része - Németmárok és Hercegszentmárton jelképesen házasságot köt. Igazi falusi lakodalommal és hagyományokkal fűszerezve élvezhetjük két napon át a helyiek vendégszeretetét.

iimroki_lakodalmas_pard_2012_20120817_1958359953.jpgMároki Lakodalmas (fotó: Márok Község Önkormányzata)

A fesztivál 15 órakor, sváb vőlegény kikérővel kezdődik, amelyen a Mároki Német Nemzeti Néptánccsoport lép fel, majd ezt követően magyar menyasszony kikérő következik a Villányi Kadarka Néptáncegyüttes parádés kíséretében.

Az esküvő 16 órakor kezdődik a falu színpadán, amely után helyi és térségi hagyományőrző együttesek műsorával bepillantást nyerhetünk a helyi magyar és sváb népszokásokba.

Ha este, akkor bál! Az idei évben a Muzsika Tv sztárjai szórakoztatják az összegyűlt "násznépet" olyan fellépőkel, mint Radics Márk, Elek Icu, Galát Norbert és a 3+2 Zenekar!

 

Természetesen a kísérő programok sem maradhatnak el! Lesznek ügyességi lovas versenyek, "Baranya ízei" főzőverseny, kiállítás, kemencés libalakoma és még "Csobbanó dallamok" is a halastónál a Bohemian Brass Quintets zenekar tolmácsolásában.

A második napon a Német Hagyományőrző Ifjú Zenekarok és Tánccsoportok Találkozója kerül megrendezésre. Rendkívül tehetséges néptánccsoportok és zenekarok csillogtatják meg tehetségüket egész napon át.

További információ a Mároki Lakodalmasról  >>>

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program lakodalom hagyományőrzés Márok


2015.06.23. 13:51 Dél-Dunántúl

Már "hátizsákos" szállásunk is van!

 A "csillaggal" rendelkező szállodákat ma már minden utazó egy elvárt minőséggel társítja. Talán sokan még nem tudnak róla, de ma már így van az ifjúsági szálláshelyek esetében is.

banner-vedjegy.jpgForrás: Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetséges (MISZSZ)

Az ifjúsági szálláshelyek "hátizsákos" tanúsító védjegyét a turizmusért felelős minisztérium hozta létre, hogy garanciát nyújtson a szálláshely szolgáltatás minőségének, megfelelő szakmai színvonalának.

A szálláshelyek minősítése a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (MISZSZ) által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik.

A védjegy jogainak birtokosa az NGM, a védjegyjogot a miniszter ítéli oda, a minősítés operatív teendőit pedig a MISZSZ látja el. A szálláshely szolgáltató által benyújtott pályázatot a szövetség ellenőrzi oly módon, hogy végigjárja a helyszínt, majd a minősítő bizottság javaslatot tesz a bíráló bizottságnak, melynek tagjai az NGM-ből, a MISZSZ-ből és az iparkamarából kerülnek ki.

A minősítést öt évre lehet elnyerni, a színvonal megőrzését folyamatos ellenőrzik, valamint a minősítést el is lehet veszíteni. A minősítés során az ifjúsági szálláshelyek 1, 2 vagy 3 hátizsákos minősítést nyerhetnek el.

De mit jelent ez "turistául"?

A minősítés során vannak alapkövetelmények, amelyet mindhárom kategóriának teljesítenie kell. A szállásnak tisztának, rendezettnek kell lennie, megfelelő világítással, ivóvíz szolgáltatással, hulladékkezeléssel, főzőhelyiséggel, mellékhelyiségekkel stb. kell rendelkeznie.
A kategóriánkénti megkülönböztetés pedig már kitér a szobák méretére, fűtésére, az ágyak méretére, de még a takarítás sűrűségére is. 

ifjusagi3_masolata.jpg 140 pont,
ifjusagi3_masolata.jpgifjusagi3_masolata.jpg 160 pont, 
ifjusagi3_masolata.jpgifjusagi3_masolata.jpgifjusagi3_masolata.jpg pedig 200 pont elérése szükséges.

Országosan az elsők között minősíttette magát a Dél-dunántúli régióban található somogyszobi Mocz Magánerdészet Erdészeti Erdei Iskolája, amely 2 hátizsákos minősítést kapott. Az erdei iskola összesen 50 férőhellyel rendelkezik, szolgáltatásai között tanösvényt, állatsimogatót, fogatozást, kerékpár bérlési lehetőséget is találunk.

További információk a minősítési rendszerről: www.miszsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szállás ifjúsági hátizsák védjegy


2015.06.16. 10:43 Dél-Dunántúl

A hét úti célja: Igal

A festői szépségű Somogyi-dombság Igalnál éri el legmagasabb pontját (305 m), ahonnan tiszta időben északi irányban egészen a Balatonig, délre pedig a Mecsek és a Zengő vonulatáig is elláthatunk. Jobb helyen nem is fekhetne ez a hangulatos kisváros, hiszen az előbbitől 40 km-re, míg Somogyország központjától, Kaposvártól csupán 24 km-re helyezkedik el.

dsc_9858.jpgA felújított Szent Anna templom (fotó: Gellért Attila)

Igal 800 éves kis település, történelmi nevezetessége a római katolikus Szent Anna templom. Az építményt a közelmúltban újították fel teljesen. Az 5 tonnás réztorony alatt igazi kuriózum rejtőzik. A torony helyére emelésekor egy 85 éves, Káldy-féle képes bibliát helyeztek el a torony deszkái közé, amelyet mintegy 250 igali látott el kézjegyével.

A település a Szent Márton zarándokút egyik különleges állomása. Igalon, a török időkben leégett a templom, csak egy dolog maradt épen, a világhírű Szent Márton festmény. E csodás megmenekülés pedig igazi kultuszt teremtett a városban.

A templom megtekintése után érdemes egy kitérőt tenni a szintén felújított Kálvária-dombra, amely a kuruc-labanc összecsapás áldozatainak 300 éves sírjára épült.

A somogyi szőlőhegyek ölelésében fekszik a borászok védőszentjének felszentelt Szent Donát kápolna, a lélek megnyugvásának és a szellemi feltöltődésnek a színhelye. A hét dombra épült település - akárcsak Róma - vallási emlékhelyét felkereshetjük kerékpárral, vagy akár egy nordic walking túra keretében is.

6_2.jpgFestői környezetben fekszik a fürdő (fotó: Gellért Attila))

A dombok között, a völgy ölelésében találjuk az Igali Gyógyfürdőt, amely Dél-Dunántúl egyik legrégebben működő fürdője. Története a múlt század negyvenes éveire vezethető vissza.

A fürdő 50. születésnapján, 2012 júniusában átadták a fürdő eddigi legnagyobb beruházását. A bővítéssel a beépített terület 1400 négyzetméterrel nőtt, új vendégfogadó tér, büfé, üzlethelyiségek várják a látogatókat. Elkészült két, egyenként 300 fő befogadására alkalmas külön férfi és női öltöző, új zuhanyzó blokkok valamint 5 kezelőhelyiség. A vízfelület 150 négyzetméterrel nőtt meg.

nyitokep_2.jpgA fürdő a közelmúltban teljesen megújult (fotó: Gellért Attila)

Az igali komplexumban jelenleg 13 medence található, melyek majd mindegyike különféle élményelemekkel felszerelt. A szaunavilágban két különböző hőfokú finn-, illetve két infraszauna és egy merülőmedence áll a vendégek rendelkezésére.

Ha az időjárás nem a szabadtéri fürdőzésnek kedvez, akkor sincs semmi gond, hiszen a két beltéri gyógyvizes medencében, a szabadtéri kiúszóval rendelkező élménymedencében is élvezhetjük a fürdőzés jótékony hatásait.

2_2.jpgRossz idő esetén válasszuk a beltéri élményeket (fotó: Gellért Attila)

Igal bővelkedik a programokban. Az idei nyár legnagyobb (igali) bulija  2015. július 3-4-én az Igali Fürdőnapok. Színes színpadi programok, vizes vetélkedők, vidámpark várja a település vendégeit olyan ismert fellépőkkel, mint Gájer Bálint (a swing hercege, avagy a magyar Michael Bublé), Nyári Alíz és Nyári Edit, vagy  Pál Dénes.

A legjobbat a végére hagytam!

Játssz és legyél Te az ÉV FÜRDŐZŐJE az Igali-Gyógyfürdőben!

A szerencsés nyertes egy éven át, bármikor ingyen látogathat el a fürdőbe, és minden üzemelő medencét, szaunát, csúszdát korlátlanul igénybe vehet. Az egészben az a legjobb, hogy mindezt másodmagával teheti, tehát a kísérő is ugyanolyan királyságban részesül, mint a nyertes.

11390202_972576829429758_7219230231794807688_n.jpg

Kattints a képre, játssz és nyerj! Aztán pedig...irány IGAL!

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program nyeremény gyógyfürdő játék. Igal