Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

blog_banner.jpg

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

aktív (5) Baranya (3) Bikal (9) bor (39) borút (13) borvidék (4) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (3) búcsú (3) busó (3) Dél-Dunántúl (19) díj (4) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (15) EDEN (4) élménybirtok (3) én az év utazója (3) erdészet (3) erdészetek (3) erdő (7) falusi (3) fejlesztés (9) fesztivál (31) fürdő (22) gasztronómia (32) Gemenc (22) gyógy (4) gyógyfürdő (14) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (5) hagyomány (8) hagyományőrzés (10) Harkány (27) Harkányfürdő (10) helyi termék (8) hétvége (4) Hőspróba (3) hosszú hétvége (10) Húsvét (5) játék (4) Kaposvár (29) Karácsony (4) Kardosfa (5) Kaszó (27) kerékpár (3) kiállítás (22) kirándulás (10) kisvasút (18) Kodály Központ (6) koncert (6) kultúra (61) Leonardo (5) Magyarhertelend (7) Magyar Turizmus Zrt. (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (18) Mikulás (3) Mohács (9) múzeum (5) Múzeumok Éjszakája (4) nemzeti park (5) öko (14) ökoturizmus (65) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (22) ősz (3) Paks (6) pályázat (6) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (4) Pécs (70) Pécsvárad (10) pince (5) program (131) programok (5) Pünkösd (12) recept (4) receptek (3) rendezvény (3) SEFAG (3) Siklós (7) Sikonda (3) skanzen (3) sváb (3) szabadidő (7) szauna (4) Széchenyi tér (3) Szekszárd (21) Szenna (6) Szigetvár (6) színház (6) szüret (3) Tamási (4) természet (6) természetjárás (7) Torkos Csütörtök (5) túra (19) túrázás (4) turizmus (4) utazás (4) Utazás (3) vad (3) vár (4) várak (3) verseny (6) Villány (21) Villány-Siklósi Borút (4) Vince (4) wellness (4) zarándoklat (4) zene (19) Zengővárkony (3) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (24) Címkefelhő

2014.09.17. 10:00 Dél-Dunántúl

Programkavalkád - hétvégi programajánló - Irány Dél-Dunántúl!

A meteorológusok azt ígérik a hét végére végre megérkezik a vénasszonyok nyara! Bízzunk benne, hogy tényleg így lesz, és induljunk el a mediterrán Dél-Dunántúlra!

oroksegfesztival1.jpgPécsi Napok (fotó: Pécsi Kulturális Központ)

Ha pénteken, munka után időben elindulunk, az első állomás Pécs lehet, ahol javában zajlik a Pécsi Napok, amely egészen szeptember 28-ig tart. Harminc borász, tíznél több vendéglátó és rengeteg kézműves települt ki az eseményre, és program is van bőven: szeptember 19-én este nyolc órakor a Sétatéren a Halott Pénz szórakoztatja a nagyérdeműt, míg szombaton a Szélkiáltó együttes ad gyermekkoncertet és a Janus Pannonius Múzeum Napja várja a látogatókat. Még a vasárnap is a gyerekeké! Szeptember 21-én, vasárnap lesz az Állatok Napja, melynek során egész napos állatsimogató, játszóház és koncertek ígérnek aktív kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak egyaránt!
További információ a Pécsi Napok programjairól <<<ITT>>>

Kölesd_Kölesdi-Közéleti-Egyesület-Borok-Háza_Boros-szolgáltatók_Horváth-Gábor_DSCF0639_a.jpgSzekszárdi Szüreti Fesztivál (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Az ország egyik legkisebb megyeszékhelyén, Szekszárdon a szüret az év legnagyobb ünnepe. Már az 1970-es évek óta szervezik a Szekszárdi Szüreti Napokat, amely ötvözi magában a Sárköz és a Szekszárdi történelmi borvidék szürettel összefüggő néphagyományait, a gasztronómia, a borászat és a kulturált borfogyasztás szokásait.
A bor és gasztronómia kiváló kínálata mellett színvonalas koncertek, kórustalálkozók, mozgás- és harcművészeti bemutatók színesítik a fesztivált. Szeptember 19-én, pénteken fellép a Mrs. Columbo, akiket a Neoton Familia Sztárjai követnek. Másnap a borrendi avatás után a Balkán Fanatik lép színpadra, vasárnap pedig Charlie búcsúztatja a szüreti napokat.
További információ a Szekszárdi Szüreti Napok programjairól <<<ITT>>>

Kaposvár_Festők Városa_IMG_7920.jpgKaposvári Mézfesztivál (fotó: Együd Árpád Kulturális Központ, Kaposvár, www.egyud.kaposvar.hu)

Ezen a hétvégén a Kaposvár újra ragadni fog a méztől, persze csak képletesen! A nyolcadik Kaposvári Mézfesztiválon lesz regionális méhész találkozó, Mézlovagrendek felvonulása és mindenfajta mézes-mázas kulináris élvezet várja az érdeklődőket! A fesztivál ideje alatt természetesen vásárolni is lehet: mézet, méhészeti eszközöket, mézeskalácsot, viaszgyertyát, propoliszos készítményeket, és még sorolhatnánk. Mindemellett természetesen nem maradhatnak el a zenés produkciók sem!
További információ a Kaposvári Mézfesztiválról <<<ITT>>>

TIPP: További programok a régióban

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program Pécs Kaposvár Szekszárd Pécsi Napok Szekszárdi Szüreti Napok Kaposvári Mézfesztivál


2014.09.15. 10:00 Dél-Dunántúl

IV. Villányi Prémium Bormustra

bormustra-fokep_1.jpg

A Villány-Siklósi Borút Egyesület sajtóközleménye

Az XVIII. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 18 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag prémium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

A XVIII. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát. Az Európa férfikarait, vokálegyütteseit, és népzenei előadóit felvonultató nemzetkzözi bordalfesztivál gálaműsora előtt 18 villányi pincészet tart jótékonysági borkóstolót a rendezvényközpont aulájában.

A Villányi borvidék pincészetei a zászlóshajónak tekintett prémium cabernet franc-t főszereplőként mutatják be 100%-os és házasított változatokban. A fajtatiszta, 100% prémium és szuper prémium franc a közeljövőben Villányi Franc márkanév alatt kerül a fogyasztók elé. A szervezők az eladott belépőjegyekből befolyó összeggel a bordalfesztivál megrendezését támogatják.

IV.Villányi Prémium Bormustra borai és pincészetei:
Bock Pince - (Capella Cuvée, 2008)
Csányi Pincészet -(Kővilla Válogatás Cabernet Franc
,
2009)
Gere Attila Pincészete - (Cabernet Franc Selection, 2009)
Gere Tamás és Zsolt Pincészete - Cabernet Franc Válogatás, 2009)
Günzer Tamás Pincészete -(Bocor Franc, 2011)
Halasi Pince -(Cabernet Franc, 2011)
Heumann Pincészet -(Cabernet Franc, 2011)
Hummel Pincészet -(Panterra, 2011)
Jackfall Bormanufaktúra -(Grand, 2009)
Janus Borház - (Örömbor, 2008)
Jekl Pincészet -(Il primo 2012)
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok  -(Kúria Cabernet Franc, 2007)
Mokos Családi Pincészet (Cabernet Franc Barrique, 2009)
Polgár Pincészet (Cabernet Franc, 2009)
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete -(Lucia, 2009)
Vinatus Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)
Wassmann Pince Bioborok - (Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc, 2011)

IV. Villányi Prémium Bormustra program:
•    16.30-18.30 Prémium Bormustra- állófogadás és borkóstoló az aulában
•    19.00 a XVIII. Bordalfesztivál gálakoncertje a koncert teremben

Jegyek megvásárolhatóak elővételben külön-külön, illetve kedvezményes, kombinált jegy formájában a XVIII. Európai Bordalfesztivál szombati (szeptember 27.), Kodály Központban tartandó gálakoncertjére, illetve az azt megelőző IV. Villányi Prémium Bormustrára.

További információ: http://villanyiborvidek.hu/hu/programok/833_iv-villanyi-premium-bormustra

Szólj hozzá!

Címkék: bor bormustra Villány bordalfesztivál


2014.09.12. 10:00 Dél-Dunántúl

Szelfi - Én és a Gemenci erdő

Ezzel a címmel hirdet fotópályázatot a Gemenc Zrt. Egy „önfotót" kell készíteni a Gemenci erdőben, a Gemenci Erdei Vasúton, annak megállóiban, bármely Gemenci kiállításon vagy a Pörböly mellett található vadmegfigyelőnél, minél kreatívabb módon.

Tamási_Gyulaj-Erdészeti-és-Vadászati-Zrt._Erdészetek_Ismeretlen-fotós_Bőgés_a_1.jpg

Én és a Gemenci erdő

A versenyen bármely természetes személy részt vehet egy, a Gemenci erdőben készített fotóval, amelyen önmaga szerepel esetleg családja, barátai társaságában. A pályamű készülhet digitális fényképezővel vagy okostelefonnal. Minden pályázó egy pályaművel vehet részt a megmérettetésen, amely lehet egyedi kép vagy maximum 3 képből álló fotósorozat.

Technikai követelmény: JPG kiterjesztés, legalább 640×480 pixel, legfeljebb 3500×2900 pixel felbontás.

A pályaműveket a szelfi@gemenczrt.hu e-mail címre várják a szervezők. Az üzenet tartalmazza a pályázó nevét és címét, mobiltelefonszámát, a fotó/k készítésének helyét és a pályamű címét.

Beküldési határidő: 2014. szeptember 19., 22:00 óra.

Díjazás:
I. helyezett:     Gemenci kalandhétvége 4 fő részére, előre egyeztetett programmal 2014. november 1. és 2015. május 31. között.
II. helyezett:    Felfedezőnap Gemencen 4 fő részére, előre egyeztetett programmal 2014. november 1. és 2015. május 31. között.
III. helyezett:   Gemenc ajándékcsomag.

Közönségdíj:   2 éjszaka szállás a Gemenc Zrt. valamely vadászházában 2 fő részére, 2015. március 15. és augusztus 20. között.

A nyeremények nem átruházhatóak, pénzre nem válthatóak.

Részletes pályázati kiírás: http://www.gemenczrt.hu/index.php?apps=news&news=362

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás fotózás öko Gemenc selfie


2014.09.10. 10:00 Dél-Dunántúl

A behajtás ünnepe Kaposváron - VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok

A házigazda Kaposvári Egyetem az idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. A rendezvény időpontja visszatér a Szent Mihály-napjához kötődő dátumhoz, szeptember utolsó hétvégéjéhez.

KÁN.jpg

Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN)
Kaposvár, Pannon Lovasakadémia
2014. szeptember 26-28.

 

A mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia területe ideális helyszín a rendezvény számára. A rendezvény tematikájának megfelelően megjelennek itt az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek, ahogy itt lesznek a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart, valamint az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások is.
A tenyészállat-kiállításon showbírálatokra, szarvasmarha-fejési, -nyírási bemutatóra, valamint felvezetők ügyességi versenyére számíthatnak a látogatók. Ez utóbbi igazi megmérettetés, hiszen ember és állat együttműködéséről szól. Ezek a programok a nagyközönség számára is kuriózumot jelentenek, hiszen láthatják az állatok felkészítését egy-egy versenyre vagy a fejőberendezéseket működés közben.

A VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok ad otthont a XIII. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének. A 2001-ben útjára indított versenysorozatot évente rendezik meg, a döntőben 40, négyfős csapat méri össze tudását több versenyszámban. A fakitermelő verseny után a sportfavágás csúcsának számító STIHL Timbersports Series versenysorozatba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők, hiszen a magyar Timbersports válogatott tagjai egyórás bemutatót tartanak.

KAN 2011 082.jpg

A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg a látogatók, és természetesen sor kerül a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napokra is, melynek megnyitóján Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrál Hubertusz misét, majd tiszteletet adnak az elejtett vadnak. Idén trófea bemutatóval és -bírálattal, sólyomreptetéssel, vadászkutya bemutatóval és interaktív előadással várják a nagyközönséget.

A színpadi programok között többek között néptáncegyüttesek biztosítják majd a jó hangulatot. A média képviselői az idén is összemérik tudásukat a Vadfőző Bajnokságon, ebben az évben vadból készült ételeket bírál majd a neves szakemberekből álló zsűri.

A magyar ízeket bemutató kis- és középvállalkozások külön blokkban mutatkoznak meg. A kóstoltatással egybekötött árubemutatón főleg a somogyi ízek megismertetésén, a zselici tájegység termékeinek népszerűsítésén van a hangsúly. Aki megízlelte és megszerette a termékeket, helyben meg is vásárolhatja azokat.

KAN_DSC_1041.jpg

A közel 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában három napon át tart majd a lovasprogram, amely az elmúlt években mindig teltházas volt. A fedett lovarda az agrár-felsőoktatási intézmények gazdászversenyének is helyszínéül szolgál. A megmérettetésen 3 fős csapatok vesznek részt és mérik össze elméleti, gyakorlati tudásukat, a győztes csapat az aranyvasvilla mellett elviheti a jubileumi vándorkupát is.

A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol lehet krumplit ültetni, veteményezni, állatot etetni, kis időre felvenni a vidéki életformát. A nyuszi- és őzsimogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújt élvezetes programokat. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár pedig elmaradhatatlan eleme a kiállításnak. Az elmúlt évben nagy sikert aratott offroad tesztvezetést idén is megszervezik, és egy rendkívül látványos haszongépjármű-bemutatóval készülnek a szervezők.  Az érdeklődők nemcsak megtekinthetik majd, de ki is próbálhatják a korszerű járműveket, láthatják és megtapasztalhatják, miként küzdik le az olykor leküzdhetetlennek tűnő akadályokat és miként segítik a gazdák mindennapjait ezek a járművek!

Szólj hozzá!

Címkék: program állatok öko Kaposvár KÁN Kaposvári Állattenyésztési Napok


2014.09.08. 10:00 Dél-Dunántúl

„Történelmi emlékek, maradandó élmények” – Siklós-Mohács Élményút

A történelmi és kulturális emlékekben gazdag dél-dunántúli régió legnépszerűbb célpontjai a török hódoltság korához kapcsolódnak. Számos, ebben a korban épült műemlék található  többek között Pécsett, Szigetváron, Mohácson, Siklóson, melyek töretlenül őrzik népszerűségüket a látogatók körében.

Az élményút Mohács és Siklós városa összefogásával valósult meg, annak érdekében, hogy a térségről ne csak Pécs kulturális zsongása és Villány kiváló borai jussanak eszünkbe. Az összefogás példaértékű kooperációnak számít, mely egy csokorba fűzi a két város történelmi emlékeit, hívogató látványosságait, kulturális sokszínűségét felkínálva egy komplex turisztikai útvonalat.

A tematikus út Mohácsot és Siklóst köti össze. A Mohácsi csata helyszíne, Siklós vára és dzsámija eddig is, évtizedeken keresztül bizonyították turistacsalogató képességüket.

Az Élményút állomásai:

Horváth_Éva_20110930_MTE_hőszivattyú_lakossági_fórum_és_kupola 144.jpg
Mohácsi Történelmi Emlékhely
(
interaktív látogatóközpont)

Bóly_Mohács-Bóly-Térségi-Fehérborút-Egyesület_Boros-szolgáltatók_Horváth-Gábor_Lányok-a-pálinkával_a.jpg
Mohács-Szőlőhegyi pincesor
(pincészetek, borkészítési technológiák, helyi borkülönlegességek megismerése)

Siklós_Látnivalók_Siklósi-vár_Ismeretlen-fotós_Külső1_a_01.jpg
Siklósi vár
(felújított vár, állandó és időszaki kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, nyári színházi előadások)

06-07-08-Béda-Buchert_Eszter.jpg
Mohács – Duna-part
(vízi sporteszköz kölcsönző, kerékpár kölcsönző, parti sétány meghosszabbítása, felújítása)

 

Szólj hozzá!

Címkék: túra kirándulás Duna Mohács Siklós élményút


2014.09.05. 10:00 Dél-Dunántúl

Pécs október végéig várja a Leonardo-tárlat látogatóit!

A nagy sikerre való tekintettel a Janus Pannonius Múzeum 1 hónappal meghosszabbítja a Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállítás időtartamát, így hazánk eddigi legteljesebb Leonardo-tárlata 2014. október 31-ig várja a látogatókat a megszokott nyitva tartási rendben (a hét minden napján 10-18 óráig).

macchina volante.jpg

Jelentős kedvezmények szeptember 1-jétől

Szeptember 1-jétől jelentős kedvezményekkel látogatható a Leonardo-tárlat valamennyi érintett korosztályban. A pécsi tanulók és a Dél-dunántúli régióban tanuló diákok 1500 forint helyett 500 forintért, a pécsi lakcímkártyával rendelkező felnőttek 3000 helyett 1500 forintért, a pécsi nyugdíjasok 1500 helyett 750 forintért, a pécsi családok 6000 helyett 3000 forintért tekinthetik meg a kiállítást.

A kedvezmények köre kiterjed a Leonardo-tárlat mellett a JPM összes kiállításának látogatására feljogosító kombinált jegyekre is, amely a pécsi és a régióban tanuló diákok számára 1000, a pécsi felnőttek számára 3000, s a pécsi nyugdíjasok számára 1500, s a pécsi családok számára 4500 forintért lesz megvásárolható.

Jegyárak:

Leonardo Leonardo
+ JMP összes kiállítása
Diák
(pécsi, Baranya, Somogy, Tolna megye)
500 Ft 1.000 Ft
Diák (az ország más pontjáról) 1.000 Ft 2.000 Ft
Felnőtt (pécsi) 1.500 Ft 3.000 Ft
Felnőtt (az ország más pontjáról) 3.000 Ft 4.000 Ft
Nyugdíjas (pécsi) 750 Ft 1.500 Ft
Nyugdíjas (az ország más pontjáról) 1.500 Ft 2.000 Ft
Család (pécsi) 3.000 Ft 4.500 Ft
Család (az ország más pontjáról) 6.000 Ft 7.500 Ft


_G3X2000_gradiente.jpg

Leonardo-kiállítás
Helyszín: Pécs
Nyitva tartás: 2014. október 31-ig H-V 10.00-18.00

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra kiállítás Pécs Leonardo


2014.09.04. 13:04 Dél-Dunántúl

Pécsi Napok a Sétatéren

Hamarosan indul a Pécsi Napok, a város legkedveltebb fesztiválja. Szeptember 11-től 28-ig ismét élettel telik meg a Sétatér. A Pécsi Napok háromhetes programsorozata alatt nemcsak számos borászat, vendéglátó és kézműves várja a kikapcsolódni vágyókat, hanem pécsi és határon túli előadók, civil szervezetek, zenekarok is.

Pécs_Sétatér-Fesztivál_Rendezvények_Ismeretlen-fotós_Koncert_a.jpg

Pécsi Napok
2014. szeptember 11-28.


A 40 éves Szélkiáltó együttes jubileumi koncertjével veszi kezdetét a fesztivál csütörtökön este, amelyet másnap Pécs testvérvárosának, Aradnak kulturális napja követ.
A szombat a Nemzetközi Horvát Fesztivál és Pécsi Horvát Napé, illetve a XX. Nemzetközi Veterán Gépjármű Találkozóé. Az oldtimereket a Széchenyi téren csodálhatjuk meg. 15 órától a horvát táncosok zenés felvonulást kísérhetjük végig. A napot gálaműsor és táncház zárja.
Szeptember 14-én napközben a Pécsi Nyugdíjasok Egyesületének programjait, este pedig a Bikali Élménybirtok színpadi komédiáit tekinthetjük meg.
Természetesen a könnyűzenei koncertek is gazdagítják a kínálatot, minden este lesznek koncertek, fellép többek között a The Immigrants, Takáts Eszter, Rudán Joe, a PMD Blues Band, a D. O. G., a Halott Pénz és még sokan mások.

Pécs_Örökség-Fesztivál-–-Pécsi-Napok_Rendezvények_Ismeretlen-fotós_Zenekar_a.jpg
Szeptember 27-én Pécsre települ a Magyar Televízió! Az m1 Itthon vagy! – Magyarország Szeretlek! című népszerű műsora egész nap élőben közvetít a Sétatéri Szent Mihály-napi vásárról. A színpadi programok mellett megjelennek Pécs turisztikai látványosságai. Este fáklyás belvárosi idegenvezetésen vehetnek részt a jelentkezők, vagy a Dóm téri tűzgyújtás és őrtűz részesei lehetnek.
A háromhetes eseménysorozat a Nemzetközi Bordalfesztivállal zárul. A látványos szüreti felvonulást követően a 15 órakor kezdődő Bor és a Dal Ünnepén Kovács Kolos, a fesztivál kórusai, az Ércbányász Koncertfúvós Zenekar és néptáncosok lépnek fel. Az esti finálét Lakner Tamás és Szabó Ferenc vezényli.

A Pécsi Napok minden programja ingyenesen látogatható!
További információ <<<ITT>>>

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultúra fesztivál Pécs Pécsi Napok


2014.09.03. 10:00 Dél-Dunántúl

Hagyomány, bor és művészet: Szekszárdi Szüreti Napok

A Szekszárdi Szüreti Napok igazi összművészeti fesztivál. Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, hagyományőrző kézműves vásárral, tájegységre jellemző ételkínálattal várják a városba látogató vendégeket. Hivatásos művészek mellett amatőr művészeti csoportok, utcabál, táncház szórakoztatja a közönséget. A rendezvény leglátványosabb eseménye a Szüreti felvonulás, melyben megjelennek a szürettel kapcsolatos hagyományok, színpompás viseletek, néptáncegyüttesek. A szombat esti folklórműsorban megválasztják a „Szüret Táncos Párját”. A Borudvarban szekszárdi borászok kínálják a hegy levét.

IMG_3373.jpg

Szekszárdi Szüreti Napok
2014. szeptember 18-21.

A szüreti napok állandó programjából elmaradhatatlan a Borudvar és az Ízek utcája, amelyen a Szekszárdi Borút színe-java képviselteti magát csütörtöktől vasárnapig. A fesztivál mindegyik napján ipar- és népművészeti vásár, helyi termék vásár, színvonalas kiállítások várják a látogatókat.

Ízelítő a programokból:

2014. szeptember 18. csütörtök
Az első nap fellép a Szekszárd Jazz Orchestra, valamint Máté Otília szórakoztatja a nagyérdeműt a "Magyar Borhoz Magyar Nóta" koncertjével. Színház és zene szeretőknek igazi csemege: este hét órakor a felújított Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében a Budapest Klezmer Band közreműködésével bemutatásra kerül a "Hegedűs a háztetőn" című musical.

IMG_2073.jpg

2014. szeptember 19. péntek
A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek el: a négy napon át, két helyszínen nyitva tartó Játszópark mellett, pénteken délelőtt Lázár Ervin: Gyere haza Mikkamakka! című előadása, délután Örökség Gyermektánc Gála várja az apróságokat. 
Este a Mrs. Columbo megmutatja a jazz napos oldalát! Könnyed, vidám, bohókás - igazi fesztivál hangulat! Őket a Neoton Família követi Csepregi Évával és a Neoton Sztárjaival.
Aki pedig komolyabb zenére vágyik, irány a Béla király téri színpad, ahol a pécsi Bartók Béla Férfikar és Bordakórus ad koncertet!

IMG_2255.jpg

2014. szeptember 20. szombat
Igazán mozgalmas napnak nézünk elébe! A reggel mindjárt a Többnemzetiségű Kórustalálkozóval indul (Weinlese Chortrerren), majd lesz küzdősport bemutató, táncegyesületi bemutató, kiállítás, folkvetélkedő, amelyet interaktív családi koncert követ a Kishalász zenekarral!
A délután egyik fő látványossága természetesen a 15 órakor kezdődő Szüreti Felvonulás lesz, majd a Borrendi Avató, amelyet a "Szüret Táncos Párja" választás követ.
Az este fő programjának pedig a 20 órakor kezdődő a Balkan Fanatik koncertje ígérkezik!

IMG_4160.jpg

2014. szeptember 21. vasárnap
A szüreti napok utolsó napján sem maradunk programok nélkül! Mozgásművészeti előadások, történeti játékok, kardművészeti bemutatók követik egymást. Délelőtt ismét a gyermekeké a főszerep! A Vármegyeháza Udvari színpadán Ludas Matyi vár minden kedves érdeklődőt, délután pedig az Utcaszínházat követhetjük a Garay Gimnáziumtól egészen a Béla király térig!Az est fénypontja pedig Charlie a Szent István téri színpadon!

Ha hosszú hétvégére indulunk Szekszárdra, első teendőnk, hogy megkeressük a szekszárdi Tourinform Irodát, akik részletes információval szolgálnak a programokról, és segítenek a szálláskeresésben is!

Van még szabad hétvégénk? Dél-Dunántúl egész ősszel fesztiválok sokaságával vár minden kedves látogatót!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program ősz bor gasztronómia szüreti fesztivál Szekszárd


2014.09.01. 10:00 Dél-Dunántúl

7 ok, amiért Harkányba kell menni!

Az Európában egyedülálló és méltán híres Harkányfürdő immáron 200 éves múltra tekint vissza, alkáli- hidrogén karbonátos- kénes gyógyvíz összetételével, 13,5 hektáros ősparkjával közel 8000 m² vízfelülettel 5000 m² fedett pihenőterülettel.

A fürdőváros szerint a hét legfontosabb tényező, amitől Harkányfürdő különleges:

1. Egyedülálló összetételű gyógyvíz:
A helyi legenda szerint a föld alá bújó ördög nyomában fakadó gyógyforrás a világon egyedülálló kombinációját rejti a különféle ásványi anyagoknak. A – többek között – nátrium, kálium, kalcium és kénvegyületeket tartalmazó víz számos különféle tünetegyüttes kezelésére és gyógyítására alkalmas.

DSC_5656.jpg

2. Gyógyító ivókúra:
Régóta ismert tény, hogy a kéntartalmú gyógyvíz megfelelően adagolt fogyasztása az emésztéstől kezdve a keringésen át számos élettani funkcióra kedvező hatással bír. Fontos azonban a megfelelő kéntartalom: a túl kevés hatástalan, míg a túl sok káros is lehet. A harkányfürdői víz azonban pont az ideális mennyiséget tartalmazza, így ivókúrára is ideális.

Marsalkofoto 068.jpg
3. Professzionális kezelések:
A harkányfürdői víz számos betegségre jelent gyógyírt a psoriasistól az ízületi gyulladásokon át a meddőségig. A fürdőben orvosok és képzett egészségügyi személyzet segít a vendégek panaszai alapján a betegségeiket diagnosztizálni és a leghatékonyabb terápiás megoldásokat kiválasztani.

Harkányi Gyógykórház_383_HarkanyiKorhaz_NNFoto.jpg
4. Ötcsillagos strandfürdő:
A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő a hazai szakmai szövetség minősítésén a lehető legmagasabb, ötcsillagos kategóriába került. Ez azt jelenti, hogy nem csak a víz egészen kiváló, hanem az infrastruktúra, a vendégek tájékoztatása, kiszolgálása, a személyzet hozzáértése, vagyis minden, ami a gondtalan kikapcsolódáshoz kell, a lehető legmagasabb színvonalú.

Harkány_Harkányi-Gyógy--és-Strandfürdő_Gyógy--termál--és-strandfürdők_Kalmár-Lajos_Pezsgőfürdő2_a.jpg

5. Fesztivál fesztivált követ:
Strandfesztivál, szüreti fesztivál, boszorkányos gasztronómiai fesztivál, hőlégballon-fesztivál – a látogató csak kapkodja a fejét az egész éven át tartó, színes programkínálat láttán, amelyből idősek és fiatalok, családosak és egyedülállóak egyaránt kiválaszthatják a nekik tetszőt.

IMG_7458_1.jpg

6. Gyerekek paradicsoma:
Az egész nyár a gyerekekről és a családokról szól Harkányfürdőn. A strandon animátorok szórakoztatják a kicsiket, de működik játszóház, rendszeresek a gyerekműsorok a fesztiválok színpadán és a helyi szállásadók is gyerekbarát csomagajánlatokkal készülnek.

IMG_7919.jpg

7. Baranya kincse:
A Villányi-hegység és a Dráva-mente között elterülő kisváros a természet csendjét és békéjét is kínálja a nyaralóknak. A nyüzsgő strandfürdőt elhagyva festői dombokon vagy folyóparti ősfás ligetekben kirándulhatunk, gyalog vagy akár kerékpárral is. Közben megkóstolható a vidék gasztronómiájának legjava és a közeli villányi szőlészetek legjobb borai is.

Villány__Hangulatok_Horváth-Gábor_Fasor_i.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: fürdő gyógyfürdő Harkány Harkányfürdő


2014.08.29. 10:00 Dél-Dunántúl

Szülinapos a Bükkösdi Ökopark!

 

IMG_4859.jpg

Három éves a Bükkösdi Ökopark

A baranyai megyeszékhelytől félórányi autóútra fekvő Bükkösdtől északra, mintegy félezer hektárnyi idillikus zöldövezetben elhelyezkedő Bükkösdi Ökopark Pécsről és az ország távolabbi részeiből is vonzza a vendégeket. Nem meglepő, hiszen a vadaspark nyújtotta természetközeli élmények mellett teljes kényelmi infrastruktúra érhető el a vendégházaktól az éttermen át a különféle programokig.

Kevesen hinnék, hogy jelenleg már több mint 250 jószágból áll a park állatállománya, legnagyobb részt szürke marhák, lovak és rackajuhok. A legtöbb vadasparkkal szemben a látogatók egészen közel mehetnek hozzájuk, egyes példányokat akár meg is lehet simogatni. Persze vannak, akiket másképpen vonzanak az ősi magyar háziállatok: eddig 40 látvány-disznóvágást rendezett a park, nagy sikerrel.

IMG_8869.jpg

Magyar szürkemarha csorda

Rendezvényből ezeken túl sem volt hiány: eddig 18 pár tartotta esküvőjét az erdei díszletek között és többtucatnyi csapatépítő tréningnek, borestnek és tábornak is otthont adott a park.

Az elmúlt három évben 25 ezren fordultak meg a parkban, nagyjából negyedük óvodai-iskolai csoporttal érkezett. Ők összesen több mint százezer kilométert tettek már meg az Ökopark útjain és tanösvényein, számtalan dolgot tanulva közben a környezetünkről. Impozáns a lovas túrázók száma is: több mint 100 vendég pattant nyeregbe, de a lovas kocsit választó kényelmesebbek még náluk is számosabbak voltak: több mint 700-an járták be így a parkot.

Népszerű a vadászat is: az eddigi három idényben összesen közel 20 érmes vaddisznó kant lőttek ki a Bükkösdön megforduló vadászok, de szarvas és őz is szép számmal került puskavégre. 2012-ben itt rendezték a Baranya Megyei Vadász Napokat, az akkor megfordult mintegy hétezer vendég azóta is rekord az Ökopark történetében.

Szólj hozzá!

Címkék: zöld aktív természetjárás ökopark Bükkösd