Hétvégi programajánló: Végvári Vigadalom Szigetváron

2016. július 18. 14:08 - Dél-Dunántúl

Ugyan még csak hétfő van, de nem árt időben tájékozódni, milyen programok várnak ránk a hétvégén, ha dél felé vesszük az irányt.

Alig két hónapja, hogy a jubileumi Zrínyi Év kapcsán Szigetváron megrendezték az első nagyközönségi fesztivált - I. Zrínyi Fesztivál - , máris itt a következő!

001_1.jpgMagyar csapatok gyülekezője (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

A Végvári Vigadalom július 22-én, pénteken délben, a nándorfehérvári csata tiszteletére díszlövéssel kezdődik, amelyet késő délutántól három helyszínen, a Várban, annak nyugati oldalán, és a kisváros főterén, a Zrínyi téren igazi Zrínyi korabeli forgatag követ: lesz történelmi katonai tábor hagyományőrző csapatokkal, este héttől felvonulás és seregszemle török portyával, hódoltatással, bajviadallal és összecsapással.

Este nyolckor a várban török kávészeánsz és rabvásár várja a nagyérdeműt. Itt maga Ali pasa fogadja vendégeket szépséges rabnőivel, akik táncukkal minden járókelőt ámulatba ejtenek. A napot a Magyar Tekerőzenekar koncertje zárja.

002_1.jpgAli pasa a Zrínyi téren (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

Július 23-án, szombaton aztán már kora reggeltől indul az időutazás: tábori mustra, seregszemle, kilenc órától tűzfegyverek próbája, lőfegyverek és ágyúk bemutatása, majd viselet- és fegyverbemutató színesítik a délelőttöt.

A felvonulás természetesen ezen a napon sem maradhat el: délután háromkor a lovaké és a sólymoké a főszerep. Lesz török portya, ostromjáték, devsirme szedés, lányszöktetés is.

003.jpgVégvári hétköznapok (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

A történelmi hangulatról a fesztivál mindkét napján népi játékok, kézműves- és helyi termék vásár, batyus- és pokrócos piknik, és természetesen Ali pasa háreme gondoskodik.

Nincs más hátra hát: fegyvereket felcsatolni, úti batyut összecsomagolni, és a hétvégén irány Szigetvár!

További információ a programokról <<<ITT>>>

Szólj hozzá!

Induljunk egy úton - szomszédolás itthon: Kaposvár és a Zselic vidéke, ahová a nap is mosolyogni jár

2016. július 15. 15:13 - Dél-Dunántúl

Ahová a nap is mosolyogni jár...

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egy viharos éjszaka, és egy esős út után hét ágra süt a nap, mire az Igali Gyógyfürdőben tett látogatás után csapatunk a Desedára ér.

13700119_1230122220365819_5522439575777591064_n.jpgMagyarország leghosszabb mesterséges tava, a 8 km hosszú, 26 km kerületű Deseda (fotó: Bencze Szabina)

Ezt a "furcsa nevű tavat" egyre többen keresik fel, és nemcsak az itt lakók. A Fekete István Látogatóközpontban található kiállításra nemcsak mondják, valóban interaktív: bemászhatunk a rókalyukba, tapintás segítségével megismerkedhetünk az itt élő állatok bundájának "puhaságával", és megsimogathatjuk a mókust is. Csak fel ne ébresszük!
A tó körül tizennégy kilométernyi kiépített kerékpárút van, amin végigsétálhatunk (vagy a vasemberek akár futhatnak is), de drótszamarakat is bérelhetünk. Ezen felül testközelből megfigyelhetjük a Deseda madárvilágát a madármegfigyelő házikóból egy speciális detektív üvegen keresztül, megismerhetjük a leggyakoribb szitakötőfajokat a szitakötő házban, a béka- és teknős lesnél pedig a vízpartok kis lakóinak életébe nyerhetünk betekintést. Az egyik legnépszerűbb program pedig minden bizonnyal a csónakázás és a hajózás!

A vizes programok után irány Kaposvár!

13659050_1094468637296147_7950818554967169779_n.jpgSétáló utca Kaposváron (fotó: Sáfrány Szilvia)

"Az ország legszebb főtere, főutcája" rangos címet viselő megyeszékhely méltán nyerte el 2010-ben a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díját. Ha szeretnénk alaposan megismerni ezt a gyönyörű, szecessziós épületeitől egyedülálló hangulatú várost, mindenképpen keressük fel a helyi Tourinform irodát, és Kaposvár egyik "arcát", Máyerné Bocska Ágnest, akinek a kalauzolásában olyan titkokat is megismerhetünk, amelyek az útikalauzokban biztosan nem szerepelnek: hogy mi közük van az orosz katonáknak a Városháza főbejáratához, ki volt Rigó Jancsi és hogy lett belőle a sütemény, vagy mitől lett Kaposvár és környéke az "Ország legakadálymentesebb desztinációja"? Bizony, sok-sok kitüntető címmel és még annál is több értékkel büszkélkedhet a város!

13707648_1094468910629453_9067369918244336264_n.jpgAhogy a kaposváriak emlegetik: a Róma-villa (fotó: Sáfrány Szilvia)

Kaposvár Rippl-Rónai városa. A belvárosi séta után mindenképpen tegyünk egy kis kitérőt a Róma-hegyen álló Rippl-Rónai villába. A 2013-ban "Az év kiállítása" címet nyert Andrássy-ebédlő (igen, egy újabb cím) megtekintése már megér egy misét, hát még a fürdőszoba és konyha nélküli villa - Rippl-Rónai egykori otthona -, és a festőművész életének rejtelmei! Hallottak már Lazarinrról? Anelláról? És Zorkáról? Csak annyit mondhatok, hogy nem véletlenül mondják, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll...

park-624x528.jpgZselici csillagos égbolt (fotó: SEFAG Zrt. Zselici Csillagpark)

A kulturális kalandozások, pajzán történetek után irány a Zselic, és a 2015-ös év leginnovatívabb látogatóközpontja (Év ökoturisztikai létesítménye pályázat díjazottja), a Zselici Csillagpark. A nyüzsgő várostól alig negyed órányi autóútra, az erdő közepén találjuk a világszerte egyedi értéket képviselő csillagparkot, amely Európában elsőként nyerte el az elismerést, és mára a területen egy minden, a mai kor látogatói igényeinek megfelelő komplexum áll a vendégek rendelkezésére akkor is, ha éppen felhős az ég, és nem süt a nap, vagy nem láthatók a csillagok. Tudták, hogy amíg a városban jó, ha 100-200 csillagot látunk az égen, addig a Zselicben legalább kétezret? Ki tudja pontosan, mi a Tejút? És az állatövi csillagjegyek? A csillapíthatatlan tudásszomj enyhítésére a lehető legjobb megoldás az éjszakai csillagtúrák egyike, vagy a csillagpark Planetáriuma, ahol a nyitva tartási időszak alatt bármely napszakban elmerülhetünk a csillagászat tudományában.

13715993_10210491305938743_2363081718192807925_n.jpgSzarvasok Bőszénfán (fotó: Kurilla Annamária)

Gizi, Bori, Pötyi, Panni, Nelli...nem, ők nem a kiránduló csapat hölgytagjai, hanem a Bőszénfai Szarvasfarm simogatható szarvasünői. S hogy miért nem mondtam egyetlen fiúnevet sem? Ez igazán "egyszerű": mert a szarvasbikákat nem szabad megszelidíteni. Ugyanis, ha így teszünk, akkor azok párzási időszakban az embert is vetélytársnak tekintik, ami egy agancsos esetében nem is olyan egyszerű eset!

A hangulatos zselici dombok között fekvő 1.200 hektáros (!) birtokon eme kellemes foglalatosság mellett láthatunk még vaddisznót, mufflont, de pávát és emut is! Nem érdemes kihagyni a hajdani magtárépületben berendezett trófeakiállítást és a Zselicvad Étterem kínálta ínyenckedést sem.

És a Zselici csodáknak még koránt sincs vége! Nem meséltem még a patcai Katica Tanyáról, és a Szennai Skanzenről sem! De az már egy másik kirándulás...

Szólj hozzá!

Induljunk egy úton - szomszédolás itthon: Mohács és Bóly

2016. július 13. 18:30 - Dél-Dunántúl

"Ó, magyar ifjú, ám utazzál, ha már ismered hazádat. De ha nem ismered: hiába jársz a Níluson, Helvécia hófödte tetőin, Itália kék ege alatt: fajod örök életének nyomait meg nem találod sehol." (Ötvös Károly: Balatoni utazás)

Vajon ismerjük hazánkat igazán? Azt hisszük, mindent tudunk róla? Ha igazi élményekre, az új megismerésére vágyunk, bizony útra kell kelni. S hol máshol is kezdhetnénk ezt az utazást, mint szűkebb hazánkban, a Dél-Dunántúlon?

A kezdet: Mohács és Bóly

Első túránk a régiónk dél-keleti határán fekvő Mohácsról indul,a történelmi belváros szívéből.

Ha Mohácson járunk - és éppen nincs Busójárás - , kihagyhatatlan program a néhány éve felépült Busóudvar. A város büszkeségének, a 2009-ben UNESCO Szellemi Világörökség listájára került Busójárásnak a hangulatát a városba látogatók már egész évben megtapasztalhatják, mert itt szüntelen szól a kereplő, táncba hív a sokac népzene, és mindeközben az ünnepre készülődés mozzanataiba is bepillanthatunk az itt felépített panoptikum segítségével.
A kiállítás megtekintése után térjünk be Rosta Endre, népi iparművészhez, és nézzük meg, ahogy a mester az egyszerű fadarabokból ördögi busómaszkokat varázsol. 

130918024154_0157.jpgBusóudvar (fotó: mohacs.hu)

A sokác kultúra iránt mélyebben érdeklődők feltétlenül látogassanak el a néhány utcányira található Kanizsai Dorottya Múzeumba, ahol a nemzetiség hagyományai mellett sok száz darabból álló kerámiagyűjteményt, a különböző korok népviseleteit, bútorait, használati tárgyait, és a várostörténet emlékeit is megtekinthetjük egy helyen.

kincsesbaranya.jpgEurópa egyetlen ismert és működő taposómalma (fotó: www.patakmalom.hu)

Mohács egyetlen ipartörténeti műemléke a Szent Miklós Vízi- és taposómalom a város külterén, a Csele patak partján áll. A "legnagyobb Mohácsi", Bugarszki Norbert, aki lakóhelye iránti tiszteletből egyébként fel is vette a "Mohácsi" előnevet,  2008-ban gondolt egyet, és megvette, majd két kezével felújította, s látogathatóvá tette a romokban álló épületet. A vízimalom nemcsak attól érdekes, hogy a mai napig működőképes, és kövekkel őrölnek benne, hanem attól a sok száz kézi készítésű lisztes zsáktól is, amelyet az évek során a környékbeli, sőt egész távoli (erdélyi, felvidéki, kárpátaljai) családok hordtak össze a malomba. Micsoda élmény lehet, amikor egy-egy gyanútlan látogató felfedezi saját családjának nevét, díszítési csíkjait, vagy címerét egy-egy kiállított zsákon! Sok kedves történetet tudhatunk meg ezzel kapcsolatban a tulajdonostól.
A taposómalom alig két éve áll a vendégek szolgálatára. Igazi ökofitness - mondja Norbert, és valóban az. Európa egyetlen ismert, működőképes, emberi erővel hajtott malomberendezését mi magunk bírhatjuk munkára, ha a kerékbe beállva egy "kis" sétával működésre késztetjük a gigantikus szerkezetet.

mohacsi-tortenelmi-emlekhely.jpgMohácsi Nemzeti Emlékhely (fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

S ha már a Csele patakról esett szó, minden bizonnyal mindenkinek a nagy, 1526-os mohácsi csata jut eszébe, és ezzel együtt a csata helyszínén kialakított sírkert, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely.
De valóban itt volt a csata? Nem is olyan földtől elrugaszkodott kérdés. Hogy miért? Megtudhatjuk, ha az emlékhely megtekintéséhez vezetést is kérünk. Az intézmény vezetője, Varga György olyan átéléssel mesél a mohácsi vészről, hogy néhány percen belül mi is ott vagyunk 1526 áprilisában: szemeink előtt indulnak el a túlvilágra a büszke magyar harcosok, átérezzük a karóba húzottak kínjait, a sok ezer ló szenvedését, megkönnyezzük a kisgyermekes édesanyák hősi áldozatát, s mire a lélekharanghoz érünk, talán már jobban megértjük azt is, mit jelent a kicsorbult rózsa, a szent koronát formázó fogadó épület, hogy tulajdonképpen, mit is jelent magyarnak lenni. Megér egy kitérőt a városból, ugye?

Amint sikerül az emlékhely hatása alól kivonni magunkat, egy jó ebéd után - amit akár itt az emlékhelyen is elkölthetünk - induljunk el a német néphagyományairól ismert Bólyba. Talán nincs is még egy ilyen település közel s távol, aki ennyire megőrizte történetét, tárgyi emlékeit, s a mai napig büszkén hirdeti azt.

mauzoleum.jpgBatthyány-Montenuovo Mauzóleum (fotó: boly.hu)

A városkához kalandos történetek fűződnek; még közvetetten Napóleon is szerepel a település önéletrajzában. A nagy francia hadvezér második feleségeként ismert Mária Lujza a waterloo-i csata után ugyanis megismerkedett Neipperg (Montenuovo) Ádám gróffal, és még élt Napóleon, amikor az egykori császárnőnek fia született, Vilmos, aki nem mellesleg az osztrák császár és a magyar király unokája volt. Ez a fiú férfikorba lépve Batthyány Júliát választotta élete párjául, akinek a hozományába a bólyi uradalom is beletartozott.

A család emlékezetét a mai napig őrzi a Batthyány-Montenuovo Mauzóleum 24 sírhelyével, a klasszicista stílusú kastély (ma szociális otthonként működik), a tizenegy hektáros, természetvédelmi oltalom alatt álló kastélypark, és nekik állít emléket a Békáspusztán található, országosan is elismert Agrártörténeti Kiállítás is, ahol a magyar mezőgazdaságán fejlődési szakaszain túl a Batthyány-Montenuovo család szövevényes életébe is betekintést nyerhetünk. A vezetett túra során megtudhatjuk, hogy a zivataros elmúlt század során, milyen körülmények között hagyta el a család Bólyt, a fogadalmat, miszerint sosem térnek vissza, majd a közelmúlt történéseit, a leszármazottak "haza érkezését". Persze, ennél jóval bonyolultabb, s fordulatokkal telis-tele van a történet; de a családi titkokat a bólyiak ismerik igazán.

Érdemes hát felkerekedni, és megismerni a titkok tudóinak történeteit; akár egy-egy pohár jó bólyi fehérbor társaságában a több, mint 400 pincéből álló bólyi pincesoron található pincék valamelyikében...

Szólj hozzá!

Én elmentem Nagyatádra félpénzen...

2016. július 04. 11:59 - Dél-Dunántúl

Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület szervezésében ismét "félpénzes hétvége" lesz július 8. és 10. között

a7e8aa88fd3f7c1d794bf504a553b9dc_769x533.jpg

Az akcióhoz szállások, éttermek és kávézók, múzeumok és egyéb szabadidős központok is csatlakoztak az idei évben. 

A kedvezmények skálája 10%-tól egészen 100%-ig terjed. Ingyen látogathatjuk meg például a Turisztikai Központ kiállításait és a városi múzeumot, félpénzen léphetünk be a nagyatádi gyógyfürdőbe és a strandra is; de ugyancsak féláron használhatjuk az íjászpályát, a beltéri és kültéri lőpályát, a fallabda és műfüves pályát, és még számtalan egyéb szórakozási lehetőség 50%-os kedvezménnyel vehető igénybe: a lovaglás, a kaszói kisvasút, vagy a Kaszó Vadászház strandja. A szállások és az éttermek is tárt karokkal várják az akciós hétvégén vendégeiket, 10-30%-os kedvezményekkel.

Nincs is jobb alkalom arra, hogy megismerjük a "Vendégváró Rinya mentét"  - Nagyatádot, Kaszót -, megkóstoljuk a rinyamenti gulyáslevest vagy a somogyi csirkepaprikást egy hosszú hétvége keretében. 

Tetszik az ötlet? Akkor nincs is más hátra, mint kinyomtatni a kuponokat az akciós oldalról, és irány Nagyatád!

 

Szólj hozzá!

Tolnai erdők ölelésében: Gyulaj

2016. június 28. 11:37 - Dél-Dunántúl

Hazánkban a régiók közül a Dél-Dunántúlon az egyik legnagyobb az erdőterületek aránya. Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna már Gemenc ártéri erdejéről, vagy a vadregényes Zselicről. A szintén Dél-dunántúli, több, mint 23 ezer hektáron elterülő, világhíres trófeákkal büszkélkedő Gyulaj varázslatos erdei időről időre újabb és újabb kirándulásra csábítják a természet szerelmeseit.

gyulaj_taj.jpgA gyulaji erdő (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. - 22 állami tulajdonában álló erdőgazdaságunk egyike - az elmúlt időszakban számos turisztikai jellegű fejlesztést valósított meg: Tengelicen és a Lengyel-Annafürdő térségében található parkerdőkben mára tanösvények, kirándulóhelyek és játszóhelyek várják a látogatókat. Tavaly októberben az annafürdői Erdészeti Erdei Iskola területén még egy speciális lombkorona-tanösvénnyel kiegészített pazar kilátó is épült. 

Különleges élményt ígér a Szentkúti Ökoház. A hagyományos népi építészet jegyeit magán viselő, száz éves parasztház a lehető legmodernebb környezetbarát elemekkel felszerelt: a napelem, a napkollektor, a szélkerék, a saját fúrt kutas vízhálózat, a nádgyökérzónás szennyvíztisztító és a komposzt illemhelyiség mind-mind a zöld energia tudatos alkalmazását szolgálja.

jagerreti_vadaszlak_atadounnepsege_13.jpgA megújult Jáger-réti vadászlak is (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

A fejlesztések sorába nemrég csatlakozott a Jáger-réti vadászlak, vagyis a Vilma-ház. A Kisszékely falu határában fekvő épületben lakott Mittelholz Vilma, Magyarország egyik első erdésznője, innen a közkedvelt elnevezés. A csendes, kicsit nomád jellegű turistaház remekül kiegészíti az erdőbarátok igényeit.

Míg a vadászok az óbíródi, a kisszékelyi, a csibráki, vagy a Bikács-kistápéi vadászházak hűs nyugalmát élvezik, a horgászok a kisdádi vagy az az óbíródi horgásztanyák festői környezetében pihennek, addig a természetjárók sem csalódhatnak Lengyel-Annafürdő vendégházában és kulcsosházában, vagy a legújabb éjszakai pihenőben, a Jáger-réti vadászlakban.

S hogy hol találjuk ezeket a varázslatos helyeket? KATT a térképre!

barangolasok_a_tolnai-hegyhaton.jpgTolnai hegyhát (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

Szólj hozzá!

Fesztiválról fesztiválra: a Zsolnay Fényfesztivál

2016. június 21. 14:15 - Dél-Dunántúl

Még javában zajlik a Sétatér Fesztivál régiónk "fővárosában", Pécs máris egy újabb parádéval örvendezteti meg a kultúra városának szerelmeseit. Kétezer éves történelem, fantasztikus fényjátékok, koncertek, cirkusz- és utcaszínház; ez mind itt lesz július első hétvégéjén, a Zsolnay Fényfesztiválon.

Időutazás Sopianae-ban - történelmi játszóházak

A fesztivál mindhárom napján (pénteken délután, szombaton és vasárnap szinte egész nap) a város különböző pontjain különböző korok elevenednek meg.

római kor szerelmesei feltétlenül látogassanak el a Szent István térre: az Ókori játszóházban táblás és stratégiai játékok, olimpiai játékok - dárda- és diszkoszvetés, mini hajítógépcsata, vicces virtuspróbák várják a játékos kedvűeket, a Vesta templomban pedig pogány istenek papnőinek ital- és ételáldozatával, ókori esküvővel, valamint az ókeresztény hitre tért római provinciák lakóinak életével ismerkedhetünk meg.

0005875.jpgA török tábor (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Pécs történelmében meghatározó időszak volt a török hódoltság. Talán nincs is még egy olyan település Magyarországon, ahol ennyi épen maradt oszmán emlék lenne - gondoljunk csak a két dzsámira, Memi pasa fürdőjének romjaira, vagy akár a Nyár utcai Idris baba türbére.
Ennek megfelelően a "törökökkel" a város számos pontján találkozhatunk. Az északi várfalsétányon igazi török táborral, benne janicsárokkal, főrangú tisztekkel, török kori ételekkel, a Zrínyi katonai táborban tábori lelkésszel, seborvossal, borbéllyal, csiszárral, füvesasszonnyal ismerkedhetünk. Memi pasa fürdőjének romjainál Kávészeánsz és rózsavizes frissítők kóstolója várja az érdeklődőket szeráj- és háremhölgyekkel, rabszolgákkal, vízipipákkal. Irem kertje (Hild udvar) a fesztivál három napjára igazi török rózsakerté változik, ahol az illatos virágok rajongói kertészeti szaktanácsadás mellett vásárolhatnak is. 

A középkori játszóházban (az Aranyos Mária kápolna mellett) szekerek, kötelek, hordók, botok segítségével igazi mulatságban lehet részünk, pláne, ha ebben az Udvari Bolond is a segítségünkre lesz! 

Mindemellett madárbemutató, lovas solymászbemutató, tréfás vásári játékok, az adott kornak megfelelő, régi zenei koncertek, fél órás mini színdarabok színesítik az időutazást!

Péntek délután 17 órakor a történelmi időutazás végighalad a város főbb pontjain, melynek során testet öltenek a  Pécs életében fontos szerepet betöltött történelmi személyiségek alakjai, Szent Iraeneustól kezdve Janus Pannoniuson át Liszt Ferencig, vagy Zsolnay Vilmosig, összesen mintegy 100 résztvevővel.

A történelmi időutazás programjai >>>

Cirkusz és utcaszínház

Az utcai komédia az a közeg, ahol a néző maga is együtt bolondozhat a művészekkel, mégpedig úgy, hogy a felvonuló, parádézó fanfárcsapathoz és artistákhoz kapcsolódva együtt táncol velük végig az utcákon.

Az előadások sorát július 1-jén a Stream ON! klasszikus fellépése nyitja este a Széchenyi téren (3-án megismétlik). A történetben három fura figura menekül a törvény elől egy gőzhajtású tricikli segítségével, ami természetesen lerobban...

0005577.jpgTheater Tol (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

A 22 órakor kezdődő belga Theater Tol előadása egy esküvőről szól, melyben a szerelmespár felfalja egymást, táncol, repül és még vattacukrot is eszik. Este 11-kor a Színház térre érnek a TűzmadarakSwing Over című előadásuk egy igazi akrobatikus tűzshow akrobatikával, a tűztánccal, innovatív eszközökkel és látványos effektusokkal (őket vasárnap is megnézhetjük)

2-án a Baross Imre Artistaképző bemutató előadása után egy igazi kuriózum következik, a De Peluche, azaz a Plüss. A belvárosi felvonulás során egy 6 méteresre nőtt plüss majom örvendezteti meg a kicsiket és nagyokat egyaránt. 
S ha már felvonulásról esett szó: a Trappolók sárkányai 2-án és 3-án félelmetes mozdulataikkal kápráztatnak el minden nézelődőt. Ezek az óriási bábok 4,5 méter magasak, 2,5 méter szélesek, és több száz textildarabból varták őket össze.

Troubouch Fivérek amint kinyitják a szájukat, kiabálnak, énekelnek, persze a tánc sem áll messze tőlük. Előadásukat 2-án és 3-án este hét órától nézhetjük meg a Széchenyi téren.

Égnek meredező hajával, miniatűr biciklijével Argentínából érkezik vasárnap a főtérre Manic Freak, aki kétszeri előadásai során nem rest bevonni szájtátva bámuló közönségét is.  

Cirkuszi és utcaszínházi programok >>>

Pécs, a fények városa

Három napra legalábbis biztosan. Összesen kb. 70 "fényprogramot" számoltam össze a fesztivál programjának böngészése során, lehetetlen lenne mind felsorolni őket. 

0005925.jpgLumenartist (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Ízelítő a grandiózus programokból:
Gázi Kászim Pasa dzsámijának fénypalástjait a pécsi Labor Fényműhely jóvoltából mindhárom este megcsodálhatjuk este fél tíz és éjjel egy óra között.
Ugyanebben az időszakban a Szent István téren a Lumenartist csapata varázsolja el a Miasszonyunk-Zárdatemplom, a Pezsgőház, és az Ókeresztény Mauzóleum felületeit.
E közben a Színház téren a LaLuz Visuals tagjai új dimenziót teremtenek hihetetlen fényeikkel és a színekkel. 
A Jókai Fénytér alkotói, a székesfehérvári Fényszórók a falfelületeket forgó kaleidoszkóppá, szélfútta vászonná, gyerekjátékok színterévé változtatják.

A Király utcai Belvárosi Könyvtár udvarában Meseablak nyílik. A árny-bábszínház három fényes történettel készül: egy abó népmesével Yhi Napistennőről, Pilinszky János A nap születésével és Csillaglátó Kicsi János átdolgozott történetével.

Ha Pécs, akkor lakatok. A Lumimosa csapata diafilmek segítségével vet fényt a Janus Pannonius utca különböző rétegeire, így a lakatokra is. Alkotásaikban a mintázatok, színek és a fény találkoznak. Nem messze innen, a Csontváry szobornál az itt álló facsoportot lézeres fények emelik el a megszokott földi formájuktól, éteri magasságokba. Lézerfény, színek és árnyak mindenütt.

S innen alig kell messzebb menni: fényárba borul a Barbakán, a Cella Septichora, a Sétatér szökőkútja és persze a Dóm tér is, ahol sosem látott, monumentális fényfestmények lesznek láthatók pénteken és szombaton a Bazilika teljes homlokzatán!

Fényalkotások pontos időpontjai és helyszínei >>>

Világzene határok nélkül

Mit ér egy fesztivál zene nélkül? 

Péntek este fél hétkor egy spanyol egyszemélyes zenekar, Señor Marküsen játszik egyedül és egyszerre összes hangszerén, majd következik a Balcony Players, melynek tagjai arra büszkék, hogy bárhol járjanak is a világon, mindig megtáncoltatják és vidámmá teszik a közönséget. A nemzetközi csapatban holland, belga, perui, new orleans-i zenészek játszanak. És itt lesz Tribali, a Fantomatic Orchestra, Buika és a Hot Jazz Band is. 

A fesztivál legnagyobb durranása azonban minden bizonnyal Natalie Imbruglia, a háromszorosan Grammy-díjra jelölt ausztrál énekesnő. Ingyenes koncertje július 2-án este 20 órakor kezdődik a Dóm téren.

 

Három nap, több, mint 150 program a város 20 helyszínén! Csak győzzük mind megnézni!

Szólj hozzá!

Újra itt van: június 19-én kezdődik a Sétatér Fesztivál!

2016. június 16. 14:46 - Dél-Dunántúl

Már csak néhány nap, és kezdődik a pécsiek kedvenc nyári ünnepe, a Sétatér Fesztivál! Mi is lehetne jobb program egy kellemes nyári estén, mint a pécsi Székesegyház csodálatos "díszletei" között, a sétatéri gesztenyefák ölelésében eltölteni egy laza estét finom ételek, jobbnál-jobb borok és a legkedveltebb hazai előadók társaságában? 7 napon át napi két koncert (este 19 órakor és 20.30-kor) június 19-től egészen 26-ig!

setater_fesztival.jpgKoncert a Sétatéren (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Elő a zsebnaptárakat, mobil appokat, nézzük, melyik nap hányra kell kiérnünk a térre!

Június 19-én, vasárnap este 7 órakor a Pixelplants hangolja fesztiválra a pécsieket a pop és a new wave hullámain; fél kilenckor pedig a Megasztár, és az Eurovízió hőse, Kállay Saunders András lép színpadra élőzenei kíséretével, a Kállay Saunders Band-del.

Hétfőn este (június 20.) előbb a 2013-ban alakult Drope, majd a szintén tehetségkutatóból ismertté vált Horányi Juli és zenésztársai energikus koncertje teszik feledhetetlenné az estét.

horanyijuli04_480x.jpgFotó: pecsprogram.hu

Kedden (június 21.) egy hamisítatlan pécsi zenekar fűszerezi meg a sétatéri szabadtéri vacsora hangulatát. A Psycho Mutants azon kevés zenekarok egyike, aki 10 év alatt, médiatámogatás nélkül vált Magyarország egyik legtermékenyebb független zenekarává; ma már több, mint 200 koncerttel Európa-szerte a hátuk mögött. Utánuk a Fonogram-díjas Odett énekel a pécsieknek "odaadóan hanyatt, homlok..."

Ha a keddi bulit kipihentük, szerdán otthon ne maradjunk! Június 22-én Pécs funky zenekara, a Funktomas, majd az utcazenészek egyik legjobbika, milánói Világkiállítást is megjárt Band of StreetS zenél. Hogy nem hallottatok még róluk? Tessék sürgősen pótolni:

Június 23-án, csütörtökön a Stereo Kollektív után az egyik közkedvelt hazai zenekar, a Honeybeast lép színpadra, 24-én először a Woodoo Papa Duó, majd a gézakékazég

Június 25-én szombaton a Jazzimpair nevű formáció után a Budapest Voices kiváló zenészei emelik az est fényét. Az együttes alig három éve alakult tizenkét kitűnő énekesből és egy ütőhangszeresből. Játszanak a Tankcsapdától, a Quimbytől, Péterfy Boritól, a Magashegyi Undergroundtól, és Kowalsky meg a Vegától is. Szép estének ígérkezik a szombat is, ugye?

ruzsamagdolna02_480x.jpgFotó: pecsprogram.hu

A fesztivál zárónapján, június 26-án vasárnap a Budapest Fringe Fesztivál 2011-es különdíjasa a pécsi Boja zenekar nyitja az estét. Majd az egyhetes programsorozat méltó zárásaként mindannyiunk Magdolnája, Rúzsa Magdi varázsol el csodálatos hangjával minden "sétatérlakót".

Itt a vége...itt a vége? Aggodalomra semmi ok, alig egy hét, és július 1-jétől egy újabb fantasztikus fesztivál veszi a kezdetét a kultúra városában, a Zsolnay Fényfesztivál.

Szólj hozzá!

ÉB szelfi :)

2016. június 06. 13:27 - Dél-Dunántúl

A bikali Puchner Birtok izgalmas nyereményjátékot hirdetett. A nyerni vágyóknak nincs más dolguk, mint a poszthoz hozzászólásként feltölteni a legjobbnak vélt élménybirtokon készült szelfit (képet vagy videót), és gyűjteni a lájkokat ezerrel.
A nyeremény 2 személyre szóló belépő az ExperiDance: Gyöngyhajó Lány Balladája című előadásra. A játék egészen augusztus 22-ig tart, még nem késő nevezni!

Szólj hozzá!

Mecseki gyöngyszem: a püspökszentlászlói kastély

2016. június 03. 10:46 - Dél-Dunántúl

Páratlan természeti környezetben fekszik Püspökszentlászló. A 32 telekből álló Árpád-kori települést azonban nemcsak a vadregényes Kelet-Mecsek, hanem évszázados múltja és a falurészt (közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik) övező legendák teszik misztikussá.

arboretum02.jpgPüspökszentlászlói arborétum (fotó: Pécsi Egyházmegye)

Már a falu nevéhez is mese fűződik. Népi elbeszélések szerint Szent László királyunk előszeretettel vadászgatott a környéken, míg nem egyszer óriási vihar tört ki a Mecsekben. A bölényvadászatban megfáradt uralkodónak és kíséretének az itt élő remeték nyújtottak menedéket egy sziklabarlangban. Szent László hálából egy kis kápolnát emeltetett a szerzeteseknek, mely köré a későbbiekben egy kis falu épült.

Innen eredeztethető a Zengő mítosza is, mely szerint a mai Püspökszentlászló helyén élt egy nincstelen fiatal pásztor feleségével és kisfiával. Egy nap, amikor a pásztor helyett a felesége ment a nyáj után, megjelent előtte egy tündér, aki megsajnálva a szegény asszonyt elmondta, hogy minden Virágvasárnap a misére hívó harang hangjára megnyílik a hegy, és megmutatja temérdek kincsét. De sietni kell, mert amint a kísérő harangozás felcsendül, be is zárul a barlang.
Elérkezett az idő, s az asszony kicsi gyermekével a karján ott állt a Zengő "kapujában". A hasadékban annyi arany, ezüst, gyémánt és drágakő szikrázott, hogy nem tudott betelni vele, s a kisfiút letéve igyekezett minél több drágaságot kivinni a hegy gyomrából. Ám ekkor a faluban véget ért a mise, s a hegy újra bezárult, elszakítva őt legdrágább kincsétől, egyetlen gyermekétől. A mérhetetlen fájdalom elvette eszét, sírt, sikoltozott, a fák pedig megsajnálták, és vele zokogtak, zengtek, osztoztak kínjában. Viharos időben még ma is hallani, ahogy sír, morajlik a hegy; azt mondják a pásztorasszony szelleme kísért ilyenkor.

És még egy hagyomány, amely Európában egészen egyedülálló: a férfi zarándoklat, vagyis a Bárányles. A legenda szerint az első világháború idején fogadták meg a környékbeli katonák, hogy ha épségben hazatérnek, minden Húsvét vasárnap felmennek a Zengő csúcsáig, s az ott álló kereszt tövében imádkozva várják majd a napfelkeltét, és ezzel együtt Jézus feltámadását, azaz az Úr bárányának eljövetelét. A fogadalomból hagyomány lett, amelyet a mai napig ápolnak a hosszúhetényi és környékbeli férfiak.

744_3014_zoomed_puspokszentlaszlo_atadas_web_logo-16-of-21-.jpgA püspöki nyári rezidencia (fotó: Pécsi Egyházmegye)

Ma Püspökszentlászlón egy gyönyörűen felújított későbarokk püspöki kastély és templom, valamint körülötte egy védett, egyedülálló arborétum várja a látogatókat.
A templomot és a nyaralókastélyt Gróf Esterházy Pál László pécsi püspök építtette 1797-ben a korábbi templom helyére.
A nyári rezidencia és az itt lakók nyugalmát 1955. július 12-én az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) zavarta meg, amikor is az itt élőknek huszonnégy órán belül távozniuk kellett otthonaikból. Néhány nappal később itt helyezték házi őrizetbe titokban a koncepciós perben elítélt Mindszenty József esztergomi érseket. A kastély köré magas deszkakerítést emeltek, hogy senki ne láthassa, mi folyik a kastély falain belül. Ide került később Grősz József kalocsai érsek is. Mindszenty bíboros emlékezetét ma emlékszoba őrzi.

A kastélyt körülölelő arborétum ma a Duna–Dráva Nemzeti Park,  és ugyanakkor a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek is része. A látogatók nyolcvannégy fa- és cserjefajtát csodálhatnak meg a világ minden részéből. 

A Pécsi Egyházmegye kezelésében álló, 2015 őszére, pályázati támogatással teljesen felújított kastélyt és arborétumot május 1-jétől október 31-ig látogathatjuk előzetes bejelentkezés nélkül.
Az arborétumban szabadon bóklászhatunk, a kastélyt viszont szombaton és vasárnap 10 és 15 órai kezdettel vezetett túra keretében ismerhetjük meg. Természetesen a csoportok (12 főtől) előzetes egyeztetést követően bármikor megtekinthetik a kastélyt, és a téli időszakra is ezek a szabályok érvényesek.

21914355.jpgPáratlan panorámás falu a Zengő völgyében (fotó: Varga Tamás Kékesd )

Püspökszentlászlón nagyrészt eredeti állapotban megőrzött, több száz éves parasztházakat találunk. Állandó lakos ma már nagyon kevés van, a házak nagy részét üdülőként használják, és néhány házban falusi vendégfogadás (szállástippek <<<ITT>>>) is működik.

Kitűnő hétvégi program, ha ez ember hétvégén vidéki nyugalomra, lelki feltöltődésre és mégis felejthetetlen élményekre vágyik. Ha hétvége, irány Püspökszentlászló!

 

 

Szólj hozzá!

Történelem, művészetek, zene, gasztronómia egy helyen - I. Zrínyi Fesztivál

2016. május 26. 16:57 - Dél-Dunántúl

Az idei Zrínyi Emlékév előtt tisztelegve idén első alkalommal rendezik meg a I. Zrínyi Fesztivált, amelynek nemcsak a vár ostromának 450. évfordulóját ünneplő Szigetvár, hanem a baranyai megyeszékhely, Pécs is a helyszíne lesz.

13092019_998994633471684_4444689069270561558_n.pngFotó: Irány Pécs Turisztikai NKft.

A megnyitó június 3-án, pénteken a pécsi Széchenyi téren lesz, ahol a hivatalos ceremónia után a Nemzetek Konyhája 17 órától egészen este 11-ig középkori ételkóstolóval és főzőshow-val, horvát ételkóstolóval és helyi termék kóstolóval várja a térre látogatókat.
Mindeközben megelevenedik Zrínyi kora is: korhű ruhákban köztünk járnak majd a középkori vitézek, a korabeli játszóház (görgős csúszda és bio-körhinta) és a Zrínyi-rajzverseny pedig gondoskodik arról, hogy a gyerekek is a hős vitéz korában érezzék magukat.
A délután és az este zenei kíséretét a Zsolnay Wind Orchestra, a Gyárvárosi Fúvószenekar és este nyolc órakor Radics Gigi biztosítja.

dsc_0199_2.jpgSzigetvári hős vitézek (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

A fesztivál második napján, azaz szombaton egyszerre két helyszínen - továbbra is a Széchenyi téren, illetve Szigetváron a várban - zajlanak az események. Szigetváron délután kettőkor nyílik a helyi termék piac, és itt lesznek a szigetvári hagyományőrző vitézek is. Késő délután "Vitéz László" dolgoztatja meg a rekeszizmokat, 18.30-tól a felnőttek a Zrínyi rock musical legszebb dalaiból hallgathanak meg egy csokorra valót Sasvári Sándor, Vermes Tímea, Götz Attila és Dévényi Ildikó tolmácsolásában.
A közkedvelt Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar előadása után az est csúcspontja minden bizonnyal az Anna and the Barbies koncert lesz.
Mindeközben Pécsen továbbra is várja a családokat a játszóház, bábelőadás és fúvóskoncert. Részt vehetünk a magyarországi horvát Tanac együttes táncházán, és ha lemaradtunk a rockmusicalról Szigetváron, este nyolc órakor még itt is meghallgathatjuk. A nap zárásaként Pécsen a Fourtissimo Jazz Orchestra zenél.

misina_1.jpgMisina Táncegyüttes (fotó: baranyafolk.uw.hu)

Június 5-én, vasárnap ismét Pécsé a főszerep. A délutánt Fülöp Gyula bűvész nyitja, akit a Misina Táncegyüttes gyermekcsoportja követ. 16 órakor kerül sor a Szélkiáltó együttes koncertjére, majd ezen a napon magyar táncház során ismerkedhetünk meg a néptánc alaplépéseivel. A program zárásaként este 7 órakor a Balkán Fanatik lép a Széchenyi téri színpadra.

Egy három napos fesztiválnál a kísérő programok sem maradhatnak el. Június első hétvégéjén a főtéri Pécsi Galériában "A hagyományok gazdagsága - horvát és magyar naiv művészet" kiállítás esténként 17-18 óra között ingyenesen látogatható.  

A Széchenyi téri Tourinform irodából pénteken és szombaton 17 órakor, vasárnap 16 órakor helytörténész kutatók és szakértők által vezetett városi séták indulnak a belvárosi török és más középkori emlékeket felfűzve. 

Mit ér egy fesztivál fantasztikus ételek nélkül? Az I. Zrínyi Fesztivál alkalmából az Egylet-Balkán Bisztróban török gasztronómiai estek, a Kalamáris Borbisztróban horvát gasztronómiai estek horvátországi borok kóstolójával, az Aranykacsa Étteremben pedig Zrínyi korabeli középkori falatok várják a gasztrokibiceket.

pecs_hangulatok_kalmar-lajos_wu0z5357-setalo-holgyek_a.jpgSéta a Király utcában (fotó: Kalmár Lajos)

És ez még nem minden! Június 4-én, szombaton, már hatodszor kerül sor a Belvárosi Shopping Napra. Ez alkalommal a történelmi belváros 65 üzlete - divat, ékszer, cipő, táska, étterem, cukrászda, könyvek, szépségápolás és utazás témában várja kis üzleteiben a vásárlókat.

Fantasztikus programok, csábító ételek, kedvezmények, és mindehhez egy mediterrán történelmi díszlet? Kell ennél több indok egy pécsi (szigetvári) kiránduláshoz?

 

Szólj hozzá!