Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

Advent (4) advent (3) akadálymentes (4) aktív (9) Baranya (3) barlang (3) Bikal (11) Bock (3) bor (48) borút (16) borvidék (6) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (5) búcsú (3) busó (3) családbarát (3) Dél-Dunántúl (24) díj (6) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (16) EDEN (5) élménybirtok (4) én az év utazója (3) erdészet (4) erdészetek (3) erdő (10) falusi (3) fejlesztés (11) fesztivál (38) film (4) fürdő (24) gasztronómia (43) Gemenc (23) gyógy (4) gyógyfürdő (14) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (6) hagyomány (14) hagyományőrzés (15) hagyományőrző (3) Harkány (27) Harkányfürdő (10) helyi termék (11) hétvége (4) Hőspróba (4) hosszú hétvége (15) Húsvét (7) Hutzelsonntag (3) játék (5) Kaposvár (38) Karácsony (6) Kardosfa (5) Kaszó (32) Katica Tanya (6) kedvezmény (4) kerékpár (3) kézműves (3) kiállítás (27) kirándulás (18) kisvasút (19) Kodály Központ (6) koncert (7) kultúra (68) látogatóközpont (3) Leonardo (5) Magyarhertelend (10) Magyarlukafa (3) Magyar Turizmus Zrt. (6) Márton-nap (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (22) Medvehagyma Fesztivál (3) Mikulás (4) Mohács (11) múzeum (7) Múzeumok Éjszakája (5) Nagyatád (3) nemzeti park (7) Óbánya (3) öko (19) ökoturizmus (70) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (26) Ormánság (3) ősz (3) Paks (8) pályázat (7) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (5) Pécs (89) Pécsvárad (17) pince (5) program (153) programok (8) Pünkösd (13) recept (4) receptek (3) rendezvény (4) SEFAG (3) Siklós (8) Sikonda (4) Skanzen (3) skanzen (5) Somogy (3) sport (3) sváb (3) szabadidő (12) szállás (3) szálloda (3) szarvasfarm (3) szauna (5) szaunamester (3) Széchenyi tér (3) Szekszárd (25) Szenna (10) Szigetvár (8) színház (7) szüret (3) Tamási (6) tavasz (4) természet (17) természetjárás (8) Torkos Csütörtök (6) történelem (3) túra (22) túrázás (4) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) újdonság (3) utazás (6) Utazás (3) vad (3) vadászat (3) vár (5) várak (4) verseny (7) videó (3) Villány (29) Villány-Siklósi Borút (4) Villányi borvidék (3) Vince (4) Vince-nap (3) wellness (6) zarándoklat (4) zene (21) Zengővárkony (5) Zselic (5) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (25) Címkefelhő

2015.05.27. 12:11 Dél-Dunántúl

Mona Lisa és Marilyn Monroe Pécsen!

Bizony, a hír igaz! A május ugyanis nem csak az "aranyat ígérő" esővel örvendeztetett meg bennünket itt délen, hanem egy fantasztikus kiállítással is, mégpedig a Modern Magyar Képtárban!

Yvaral, azaz Jean-Pierre Vásárhely - igen, ő a híres Victor Vasarelly fia -, munkásságát is az op-art alkotói szemlélete határozta meg, ugyanakkor kapcsolatba került a pop-art szabadságot hirdető világával is. A '80-as évek elejétől ismert személyiségek portréit dolgozta fel - Mona Lisa, J.S. Bach, Lincoln, Marily Monroe, Salvador Dali. A fotók érdekessége, hogy az extrém felnagyítással a pixelek önmaguk lesznek a képalkotók.

Yvaral azon nemcsak erről híres. Számos, épületekhez kapcsolódó alkotást is készített édesapjával közösen és önállóan is. Őhozzá köthető például a párizsi RTL-épület homlokzata, a Mona Lisa oromfal a rue du Louvre-ban, Hommage á Blaise Pascal az IBM-székházban, a Vendôme téren, a The Beverly Wilshire Hotel Los Angelesben, a Hôtel Negresco Nizzában, vagy a Steinkjeri Városháza Oslóban, vagy tán a legismertebb, a Renault rombusz alakú emblémája.

A tárlat 2015. szeptember 20-áig tekinthető meg keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.).

Beszéljenek a képek!

Fotók: Janus Pannonius Múzeum

yvaral05.jpg

yvaral01.jpg

yvaral02.jpg

yvaral04.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás képzőművészet Pécs Mona Lisa Marilyn Monroe Yvaral


2015.05.27. 10:19 Dél-Dunántúl

Gyereknapi programok Dél-Dunántúlon

A programgazdag május utolsó állomása érkezett el, mégpedig a Gyereknap! Szerte az országban rengeteg élmény várja a kicsiket és nagyokat, hát még a Dél-Dunántúlon! Ezekből a programokból szemezgetünk.

szamarful_zskn_mg_0432_1.jpgGyermek a Zsolnay Negyedben (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Ha igazi békebeli piknik hangulatra várunk, irány a Zsolnay Piknik, amely péntektől 3 napon át várja tárt karokkal vendégeit! Lesz kiállítás, Bóbita Bábszínház, horvát táncház. De itt lesz az Eurovíziós Dalfesztivált megjárt Csemer Bogi, sőt még a Csík Zenekar is! További információk a rendezvényről itt>>>

Maradjunk még kicsit Pécsen, és látogassunk ki május 31-én, vasárnap a Mecsextrém Park Gyereknapjára! A rendezvény igazi önfeledt kikapcsolódást ígér s minden nagy- és kisgyermeknek, valaha volt gyereknek. Bemutatókkal, vetélkedőkkel, ajándékokkal és akciós belépőjegyekkel várják a látogatókat!

matula.jpgRészlet a Tüskevárból (Fotó: rcko.fm)

Innen a Duna felé indulva mindenképpen álljunk meg Kölkeden! Vasárnap "Matula bácsi és Tutajos kalandjaiban" lehet részünk a Boki-Dunánál. Matula, az öreg halász bevezeti Tutajost a halászok mindennapi életébe. A program során a gyerekek bábok segítségével ismerkedhetnek meg a Duna menti tradicionális halászati eszközökkel és azok használatával. A bábozás után játékos feladatokkal és kézműves foglalkozással kerülünk közelebb a vízi élővilághoz. További információ a túráról itt>>>

Kölkedről csak egy ugrás Szekszárd, ahol ezekben a napokban zajlik a Gemenc Nagydíj, azaz a Nemzetközi Országúti Kerékpárverseny! A három szakaszos verseny Szekszárdról indul, és külön díjazzák a legjobban szereplő magyarokat, az ifiket, sőt még az amatőröket is!

patca_rendezvenyek_ismeretlen-fotos_gyerekek_a.jpgHancúrpajta Patcán (fotó: Katica Tanya Aktív Turisztikai Élményközpont)

Kanyarodjunk vissza Somogy megyébe! A Zselic dombjait megpillantva már jó helyen vagyunk, szinte minden településen gyereknapi programokba botlunk. Gyereknapot tartanak a Szennai Skanzenben, a közeli patcai Katica Tanyán, és a Bőszénfai Szarvasfarmon is! Ha ez nem lenne elég, az Igali Gyógyfürdő is számos meglepetéssel várja a családokat! Ha pedig természetes vízpartra vágyunk, irány a Deseda, ahol horgász majálissal örvendeztetik meg a látogatókat!

Így a végére...

Jó tudni! Magyarországon 1931-től ünneplik a gyereknapot. Akkor még gyermekhétnek hívták, azaz 1 egész hétig tartott! 1950 óta egynapos és minden év májusának utolsó vasárnapján tartják.

Szólj hozzá!

Címkék: program természet gyereknap szabadiő Dél-Dunántúl


2015.05.18. 11:42 Dél-Dunántúl

"Piros Pünkösd napján mindenek újulnak...", avagy mit csináljunk a hosszú hétvégén?

Ha jól számolom ez már a negyedik hosszú hétvége az idei évben, igazán jó dolgunk van! Az időjárás is nekünk kedvez, hiszen a természet zöldbe borult, mindenütt virágok, madárcsicsergés. Igazán érdemes útra kelni, és meglátogatni az ország pünkösdi rendezvényeinek valamelyikét. 

Bizony, már 50 nap telt el Húsvét óta, elérkezett a keresztény egyház egyik fő ünnepe, az egyház születésnapja: Pünkösd.

palkonyai-pnyp-piheno_1.jpgPalkonyai nyitott pincék (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

No, de nézzük milyen programokban lehet részük a Dél-Dunántúlra utazóknak:

A tolnai megyeszékhelyen, Szekszárdon, már pénteken nekikezdenek az ünneplésnek a Szekszárdi Pünkösdi Fesztiválon (2015. május 22-25.). Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere! Bor és gasztronómia, térzene, sztárfellépők - többek között Dér Heni, Peller Anna, Balkán Fanatik - mindenki talál biztosan kedvére valót.

Vasárnap kezdődik az évtizedes hagyományokra visszanyúló Pünkösdi Nyitott Pincék Palkonyán (2015. május 24.). Az érdeklődőket német nemzetiségi programok, művész-kertek és kiállítások, gyermekbarát programok, koncertek és természetesen a mindannyiunk által oly nagyon kedvelt nyitott pincék várják.

Nem is olyan nagyon messze Palkonyától, Mecseknádasdon ezen a napon a gasztronómiáé a főszerep. A Pünkösdi Kakaspaprikás Főző Versenyen (2015. május 24.) a jó ízekhez tradicionális zene és tánc, na meg jó borok párosulnak.

Május 24-én a Bikali Nyári Fesztivál első programjaként napközben középkori élményprogramokkal, este pedig bográcsos, valamint kemencés ételekkel és fergeteges hangulattal készülnek a szervezők, utóbbiról a Sláger Tv fellépői gondoskodnak. Május 25-én a gyerekek Pünkösdi rózsát keresgélve szerezhetnek fabatkát, melynek fejében kézműves foglalkozást vagy lovas szolgáltatást vásárolhatnak. A napot a népszerű és vicces Cigánykaraván előadás zárja.

Mindig csak a wellness? Természetesen a wellness imádókat sem hagyhatjuk program nélkül! A Pünkösd az Igali Gyógyfürdőben (2015. május 23-25.) hosszú hétvégéjén igazi wellness csemegében lehet részünk: szaunaszeánszok minden mennyiségben, aqua zumba, gyerek animáció, sőt a legügyesebbek akár pünkösdi királyok is lehetnek!

Tovább információ a pünkösdi programokról itt>>>

Szólj hozzá!

Címkék: program szabadidő hosszú hétvége Dél-Dunántúl Pünkösd


2015.05.12. 15:02 Dél-Dunántúl

Vasutasnap Kaszón

Igazán jó kis program lesz ezen héten szombaton, azaz 2015. május 16-án, Kaszón. Ekkor tartják ugyanis a Kaszói Állami Erdei Vasút Napját.

img_1265.JPGKaszói kisvasút (fotó: Kaszó Zrt.)

A program délelőtt fél tizenegykor veszi kezdetét a hivatalos megnyitóval, majd a nap folyamán folyamatosan indulnak a kisvasút járatok Kaszó és Bojsza megállóhelyek között. Közben lehetőség lesz az "Év ökoturisztikai létesítménye" 3. helyezett Dr. Marián Miklós sétány bejárására, valamint a "Hullott agancs" kiállítás megtekintésére az ökocentrumban.

A kulturális műsorok délután kezdődnek a színpadon. 13 órakor a Somogyszobi Néptánc Csoport lép színpadra, őket követi a szintén somogyszobi általános iskola, a Nagykanizsai Swans Balett- és Tánciskola, a Berzenci Táncsoport, majd a Nagyatádi Kötélugrók, a Bel-Canto és a Tesók Együttes.

A nap folyamán kézműves foglalkozások, légvár, gokart, pónilovaglás és a Magyar Madártani Egyesület standja várja nagyérdeműt.

A részvételi díj 14.30 óráig 500 Ft/fő (mely tartalmazza a kisvasutazást és egy tányér gulyást),
14.30 óra után 300 Ft/fő.

További információ>>>

Szólj hozzá!

Címkék: program kisvasút öko Kaszó


2015.05.06. 10:00 Dél-Dunántúl

Deer Parade - azaz Dámparádé a IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon!

2015. június 6-án, szombaton immár kilencedik alkalommal kerül sor a TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválra Tamásiban, a Miklósivári Parkerdőben. A nap során a tamási emberek vendégszeretete mellett lehetőségünk lesz belekóstolni a gyulaji parkerdő nyújtotta gasztronómiai és természeti élményekbe is!

trofea_vadgasztronomia_fesztival.jpgMiklósvári Parkerdő (fotó: Gyulaj Zrt.)

A program között szerepel vadételek országos főzőversenye. A versenyen vadhúsból és halból készíthető étellel lehet nevezni ingyenesen, egészen 2015. május 26-ig!

Ezen kívül lesz még vadászkürt bemutató, fúvószenekari koncert, néptáncegyüttes, ütőegyüttes, valamint egész nap

- honfoglalás kori harci udvar,
- képzőművészeti performance,
- jelmezes fotózás,
- ingyenes vadaspark látogatás,
- preparálói bemutató,
- Lengyel-Annafürdői erdei iskola programjai,
- kézműves foglalkozás,
- rajzpályázat,
- bábszínház,
- fakörhinta és népi játékok,
- hagyományőrző és modern íjászat,
- honfoglalás korabeli élményudvar,
- horgászverseny gyermekek részére,
- ugrálóvár, gyermek-gokart,
- gurigolf,
- egészség sátor – szűrővizsgálatok,
- kézműves vásár,
- termelői portékák árusítása várja a kicsiket és nagyokat egyaránt!

És most jön, ami még nem volt: DeerParade – Street Art

deerparade.jpgDeerParade (fotó: Gyulaj Zrt.)

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kézműves pályázatot hirdet életnagyságú dámszarvas szobor saját elképzelésű dekorálására a IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon. Pályázni kortárs művészeknek és hobby kézműveseknek lehet egyénileg, valamint csoportban is egy-egy elkészített pályaművel, melyen bemutatja tervét a szobor dekorálásáról.
Jelentkezési határidő:
A pályaműveket május 25-ig kell eljuttatni a Gyulaj Zrt. Tamási, Szabadság u. 27. címére.
A legötletesebb pályaművek elkészítői közül kerül ki az, aki a szobrok egyikén június 6-án a TRÓFEA Fesztiválon elkészítheti elképzeléseit!
A pályázati útmutató <<<INNEN>>> letölthető.

SAVE THE DATE: IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál és DeerParade - Street Art, 2015. június 6. Tamási, Miklósvári Parkerdő

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál természet gasztronómia Tamási deer parade


2015.05.04. 10:00 Dél-Dunántúl

30 éves a Bőszénfai Szarvarsfarm!

A Zselic szívében fekvő aprócska faluban, Bőszénfán éppen 30 éve nyitotta meg kapuit a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontja, azaz a Bőszénfai Szarvasfarm.

337a2d9cdd084d57565f93abebda9f5f.jpgHazai nagyvadak testközelből (fotó: gyerekkel.hu)

Az egykoron kutatási programként indult vadtenyészetből mára Közép-Európa egyik legnagyobb vadállománya lett. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. A nagyvadak mellett háziállatok is találhatók a farmon: magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vizibivaly.

A jubileum alkalmából 2015. május 9-én, szombaton ünnepséget szerveznek. A nap során előadásokat hallhatunk a szarvaskutatási program születéséről, az ágazat fejlesztéséről. Ezenkívül bepillantást nyerhetünk a jövőbeni tervekbe, fejlesztési elképzelésekbe, és a vadgazdálkodás kutatási és oktatási lehetőségeibe is.

Akiket a "tudomány" kevésbé érdekel, azokat egész napos kísérő programok várják: kiállítások a Szarvasfarm életéről, a trófeákról, lesz agancsmustra és természetfotó kiállítás is.

A gyermekkel érkezőknek tartalmas, színes programokkal készültek a szervezők: lesz játszóház, kézműves vásár, szamaragolhatnak a gyerekek, de részt vehet a család fogatos túrán is, ahol hintókkal tekintik meg a hidegvérű ménes. A bátrabbakat pedig traktoros túra várja, melynek során a traktor vontatta pótkocsival bejárható az egész farm.

30. Jubileumi Ünnepség
Bőszénfa, KE Vadgazdálkodási Tájközpont
2015. május 9. szombat

A részletes programokról ITT tájékozódhat >>>

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap program természet Bőszénfa szarvasfarm


2015.04.30. 10:00 Dél-Dunántúl

Újabb attrakcióval rukkolt elő a Rinyamente

A Nagyatád-Rinyamente TDM Egyesület nem kis fába vágta a fejszéjét. A közelmúltban borkultúrára épülő bemutatóhelyet nyitottak Nagyatádon, a Turisztikai Központban. Azaz egészen pontosan alatta, a borospincében.

A Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy a térség turisztikai szolgáltatóinak kínálatát egyesítse. A szervezet az összefogáson alapul, alapelve:"Együtt könnyebb!"


A pincében az ország legjobb borvidékeiről származó, ám emellett Nagyatádhoz kötődő, borok kaptak helyett, valamint a helyi kertbarátok termékei is megtalálhatók a kínálatban. A borok Tokajból, Somló hegyről és Villányból származnak, így garantált, hogy a somogyi fürdővárosba látogató turisták díjnyertes borok közül válogathatnak.

A TDM egyesület tervei között szerepel, hogy a későbbiek folyamán ez a pince lesz a Nagyatádról kiinduló dél-somogyi borút nyitóállomása. Az egyeztetések jelenleg is zajlanak a környékbeli borosgazdákkal, elsősorban Gyékényes, Tarany és Segesd térségéből.

3b0007a384fb0ceb54acb033ba5f1265.jpgRinyamente (fotó: Nagyatád-Rinyamente TDM Egyesület, fotós: Gerlecz László)

Nagyatád-Rinyamente térség

Nagyatád a „parkok, szobrok és fürdők városa”. Belső-Somogy déli részén, a Balatontól 60 km-re, a 68-as főútvonal mentén fekszik. A fürdővárosnak három fürdője is van: a minősített gyógyvízzel rendelkező, száz éves felújított Gyógyfürdő, az új, mediterrán hangulatú Termál Strandfürdő, és a szintén új Tanuszoda.

A Rinyamentéhez tartozik Segesd, Nagybajom, Kutas, Szabás, Nagykorpád, Lábod, Rinyaszentkirály és Nagyatád térsége. A térség névadója, a Rinya-patak, az abba ömlő erecskék behálózzák az egész tájat.

69cfe6a105edc61f7296ea873a8eed46.jpgPetesmalmi Vidrapark (fotó: Nagyatád-Rinyamente TDM Egyesület, fotós: Tömösváry Tibor)

A Rinya mentén az egyik legnagyobb érték a táj változatossága, ugyanis néhány méter térszintkülönbség a növénytakaró rendkívüli sokféleségét eredményezi. Számos jelzett útvonal, túraútvonal és tanösvény került kijelölésre, amelyek nagy része nem csak gyalogosan, hanem kerékpárral is végigjárható. A térségen áthalad az Eurohorse hálózat is, amely a lovastúrák jelzett útvonalait öleli fel.

b7946aa473a965304f9a0c13a013ea9a.jpgSomogy zöld szíve, Kaszó (fotó: Nagyatád-Rinyamente TDM Egyesület)

A térség válogatott vadállománnyal rendelkezik. A legfontosabb magyarországi vadfajaink közül megtalálható itt a gímszarvas, a dám, a vaddisznó és az őz. Az állatok a térség vadasparkjaiban is megtekinthetők.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bor természet fejlesztés tdm Nagyatád Rinyamente


2015.04.27. 11:29 Dél-Dunántúl

Ismét egy hosszú hétvége! Itt van május elseje!

Alig néhány hete volt Húsvét, és ismét egy hosszú hétvége vár ránk. Itt az idő, hogy útnak induljunk újra, kikapcsolódni, feltöltődni. Ezen a hétvégén országszerte számos program várja a fesztiválozókat, az anyák napját ünneplőket, lazulni vágyó fiatalokat, kisgyermekeseket és természetesen az idősebb korosztályt is.

Hosszú hétvége
2015. május 1-3.

Nézzük, mit történik ezen a hétvégén a Dél-Dunántúlon!

Az aktív élményekre vágyóknak - irány Orfű!

dsc-0628_1.jpgOrfűi Vízisport Évadnyitó és Tókerülő Modellvitorlás Verseny (fotó: compassmagazin.hu)

Pénteken kezdetét veszi az Orfűi Vízisport Évadnyitó és Tókerülő Modellvitorlás Verseny. Május elsején, pénteken a Medvehagyma Regatta futamai 10 és 16 óra között rajtolnak, ahol egyméteres modellvitorlások versenyeznek.Szombaton 10 órától indul a Vízisport Évadnyitó, melynek keretében átadásra kerül a felújított orfűi vitorlástelep. Délben rajtol a tradicionális Tókerülő Modellvitorlás Túraverseny. A verseny egyedülálló abból a szempontból, hogy gyakorlatilag a modellvitorlázás Kékszalagjának felel meg. A versenyzők, a legkülönbözőbb modellvitorlásokkal bevitorlázzák a teljes Pécsi-tavat.Vasárnap a legnagyobb modellvitorlás flotta, a Micro Magic ranglistaversenye lesz Orfűn.

Lazulni vágyóknak - mi más is lehetne az irány, mint Villány és a X. Villányi BorZsongás! Persze nem feledkezhetünk meg a PEN-ről sem!

p1060004_1.JPGX. Villányi Borzsongás (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

A Villányi borvidék már tizedik éve készül erre a fesztiválra, amely idén 2015. május 1-2-3-án kerül megrendezésre. Sokunk kedvenc majálisán 6 településről 14 szolgáltató várja az érdeklődőket!
Két év szünet után a Pécsi Tudományegyetem legnagyobb rendezvénysorozata, a PEN (Pécsi Egyetemi Napok) ezúttal rendkívüli helyszínen kel életre. Mintegy 100 produkció – hazai és külföldi zenekarok, DJ-k, kulturális és közösségi programok – várja nem csak az egyetemista közönséget négy zenei és közéleti helyszínnel a Zsolnay Kulturális Negyedben egészen vasárnapig! A PEN a 0. napon, azaz csütörtökön Ákos koncerttel kezdődik!

Anyák napját ünneplőknek - úticél a pécsváradi Bazsarózsa Napok és/vagy a Zsolnay család virágoskertje!

bazsarozsa.pngBánáti Bazsarózsa (fotó: Pécsváradi Élményvár)

A Zengő híres, fokozottan védett növénye, a bánáti bazsarózsa minden évben csak néhány hétig virágzik... Érdemes hát a  hosszú hétvége keretében Pécsváradra kirándulni, ahol vezetett túra keretében személyesen is megcsodálhatjuk a különleges, és gyönyörű virágot!
Vasárnap 11 órakor egy igazán különleges program veszi kezdetét, amelyet Tillai Gábor neves történész vezet. A program során sétát tehetünk a Zsolnay család "virágos kertjében".

Kultúrát kedvelőknek - Budapesti Fesztiválzenekar a Kodály Központban!

kepvalto1.jpgKodály Központ (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

A pécsi Kodály Központban május 3-án a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel. Az est vendégművésze, az ifjú francia zongorista, David Fray, aki identitását a nemzetek élő olvasztótégelyeként határozta meg, hiszen francia származásán túl rendelkezik cseh, lengyel, spanyol és finn gyökerekkel is. 

Dél-Dunántúl (is) megér egy estet, vagy akár egy hétvégét is...

Szólj hozzá!

Címkék: program szabadidő hosszú hétvége május elseje Pécs Orfű Pécsvárad


2015.04.24. 10:00 Dél-Dunántúl

Az ország legnagyobb Szauna Show döntője Magyarhertelenden

2015. május 6-án Magyarhertelend lesz a szaunavilág közepe! Ugyanis ekkor kerül megrendezésre a Magyarhertelendi Termálfürdőben a HARVIA SAUNABAU III. Országos Szaunamester Bajnokság Döntője a Magyar Szauna és Wellness Klub szervezésében.

img_0431-1000.jpgMunkában a szaunamester (fotó: www.hertelenditermal.hu)

A hatfordulós versenysorozat legjobb 4-4 szaunamestere profi- és amatőr kategóriában méri össze tudását, és a vendégek döntik el, ki a legjobbak között a legjobb!

Hazai és nemzetközi versenyeken már is szép sikerereket értek el korábban a magyarhertelendiek: ők büszkélkedhetnek „a legjobb amatőr szaunamester", „a legjobb szaunamester csapat" címmel, és tavaly októberben világbajnoki ezüstérmes lett magyarhertelendi Fáskerti Rita is az ausztriai Bad Hofgasteinben a Szaunamesterek Világbajnokságán.

A magyarhertelendi szaunavilág vendégei hatféle szauna között válogathatnak, a fürdőruhamentes és a ruhás szaunázás kedvelői elkülönített részen élvezhetik a különféle szauna típusokat. Van itt infra szauna, finn szauna, aroma szauna, bioszauna, gőzkabin és kültéri fatüzeléses finn szauna.

A május 16-i verseny szaunafeltöltésein való részvétel ingyenes, amely helyszíni regisztrációhoz kötött.

További információk a fürdő weboldalán, illetve a SzaunaClub oldalán.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny wellness szauna szaunamester Magyarhertelend


2015.04.22. 10:00 Dél-Dunántúl

X. Villányi BorZsongás!

Alig több, mint egy hét és újra itt van a BorZsongás! A Villányi borvidék már tizedik éve készül erre a fesztiválra, amely idén 2015. május 1-2-3-án kerül megrendezésre. Sokunk kedvenc majálisán 6 településről 14 szolgáltató várja az érdeklődőket!

p1060004.JPGPalkonyai hangulat (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

A hosszú hétvégén kulináris élvezetek és kiváló borok várják a felnőtteket, a gyermekeket pedig játszóházak és kézművesek szórakoztatják majd. Idén először rendezi meg a Villányi Hegyközség a Villányi Arany Délutánt, ahol a helyi borverseny aranyérmes borait kóstolhatja meg a nagyközönség. Persze nem maradhat el a Stifi Verseny sem!

Lesz még szőlőbejáró borkóstoló, dűlőbejárás, gyalogtúra a Kéktúra úton Villányból és Palkonyáról, nyomozós játék, főzőshow, zene....

Ha már a zenénél tartunk, érdemes áttekinteni itt is a gazdag kínálatot:

Pannon Filharmonikusok, Mongooz & the Magnet, Ethnofil, Calle Del Mundo & Krommer Balázs, Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar, Voisingers, Hot Jazz- Cold Wine, Póka Egon és barátai, Csak Apa Kedvéért, Psycho Mutants, FG4, BlackBirds, Lenthár Balázs, Pozsgai Trió, Juhos Együttes, Dip Trió, Pesti Zoli

A legfontosabb pedig, azaz, hogy mely pincészetek várják tárt kapukkal vendégeiket, vagyis a Zsongó Borudvarok:

Janus Borház, Termál Kemping Apartmanházak, Malatinszky Présház, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Haraszti Pince, Mokos Pince, Bock Pince, Gere&Gere Borzsongó Udvar, Günzer Tamás, Ottó Pince, Polgár Pince és Panzió, Sauska Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Villányi Rendezvénytér


A BorZsongás részletes programja letölthető <<<ITT>>>

borzsongas-boritokep.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: program bor hosszú hétvége borvidék borzsongás május 1. Villány