Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

 

 

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

2014.04.16. 10:00 Dél-Dunántúl

Húsvéti programok a Zsolnay Kulturális Negyedben

Elsősorban a gyermekes családok tölthetik tevékenyen húsvéti szabadidejüket az ünnepkör köré szervezett tematikus programokkal, amelyeken a részvétel INGYENES!

A programok helyszíne a Zsolnay Negyedben a Ginkgo tér, eső esetén az E78.

0002897.jpg


Húsvét vasárnap
15.00–18.00
Tojásíró műhely
Tojásíró-bemutatók és foglalkozás gyerekeknek
Tojásírók: Kiss Csilla Tünde (Lothárd), Budai Kinga (Szentlászló), Budai Györgyné (Szentlászló)
Egy kifújt tojással lehet részt venni a programon, mely 200 Ft/db áron megvásárolható a Látogatóközpontban.

Kézműves műhely
A műhelyben agyagtojásfestéssel, csuhézással, gyékényfonással várja a közönséget Szurdi Éva, Budai Kinga és Budai Györgyné.

A Kenderzsup Hagyományőrző Egyesület foglalkozásai
A kozármislenyi egyesület húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó minikalandtúrája során a Zsolnay Negyed épített környezete és látványosságai is szerephez jutnak. Ezt a néhány órát a gyermekek szüleikkel együtt mozgással, rejtvényfejtéssel, tájékozódással, ügyességi feladatokkal és kézműveskedéssel gazdagított programmal tölthetik el.

16.00
A Galóca Bábtársulás Prücsök című előadása
A Benedek Elek meséje nyomán született bábelőadás a barátságról, szerencséről, furfangról szól, s arról, hogyan talál egymásra két szerető szív. Előadják Illés Ilona és Bánki Gábor.


Húsvét hétfő
11.00
A Józsa Gergely Néptánc Egyesület fellépése
A húsvéti hagyományőrző műsort a publikum jó idő esetén a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán, eső esetén az E78 – Koncertteremben élvezheti.

15.00–18.00
Kézműves műhely
A műhelyben agyagtojásfestés Szurdi Éva vezetésével, valamint a ReArt Műhely foglalkozásai várják a gyerekeket és szüleiket.

16.00
Gyerekjátékok, ének, tánc
Kurucz Ildikó és zenész barátai a tavaszi ünnepkörhöz kötődő gyerekjátékokkal, énekek és táncházzal várják a gyermekeket és a nagyobbakat egyaránt.

Szólj hozzá!

Címkék: programok kutlúra Pécs Húsvét Zsolnay Kulturális Negyed


2014.04.15. 10:00 Dél-Dunántúl

Átadták Pécs középkori egyetemét!

kozepkori_egyetem_vezeto_01.jpg

Magyarország első egyetemét szokatlan módon nem a királyi székhelyen alapították, hanem Pécsett. Ennek oka, hogy az V. Orbán pápa által 1367-ben kiadott pápai bulla szerint Pécs a tudomány művelésére különösen alkalmas. Az egykori egyetemi tantermek fölé emelt védőépület az ország első egyetemét bemutató kiállításnak is helyszínt biztosít majd. A látogatók előtt március 21-től nyílt meg az újabb pécsi attrakció, megtekintése előre meghatározott időpontokban, csoportos idegenvezetéssel történik.

Az egyetem napjainkban egyértelmű fogalmat takar, a legmagasabb szintű felsőoktatási intézményt jelöli, amely a jogszabályok szerint belső autonómiával rendelkezik. Az universitas szó eredeti jelentése bizonyos mértékig eltért a maitól: közösséget, összetartozó csoportot jelentett, a communitashoz hasonlóan.

Éppen ezért vált a 12. századtól kialakuló, önkormányzattal rendelkező európai felsőoktatási intézmények nevévé.
A pécsi egyetemet 1367. szeptember elsejei bullájával alapította meg V. Orbán pápa. Az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését a pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra városlátogatás középkori egyetem Pécs


2014.04.15. 09:59 Bíróné Fodor Anna

Pinceevolúció várható Szekszárdon

A jó, testes, bíborló szekszárdi borok élvezeténél egy jobb dolog létezik: a szekszárdi bort Szekszárdon kóstolni, ahol kellően átjár a hely szelleme, a zöldellő Tolnai-dombság, a szőlődűlők és a hűs pincék autentikus környezete.

Szekszárd nagyon jól sáfárkodik ezzel a rendkívül hangulatos tájjellegű adottsággal – mind a borral, mind a környezettel –, és legújabb fejlesztésük minden téren kedvez majd a borkedvelőknek, a gasztronómia elkötelezettjeinek, valamint azoknak is, akik szeretik játékosan felfedezni a hagyományokat és a történelmet. Júniusban ugyanis befejeződik a régi, már a középkorban is létező Garay-pince (azaz a Várpince) ÉlményPincévé alakítása.

Mit találunk majd itt?

BOR - A Garay Élménypincében szekszárdi, illetve a bortermő vidék legjobb pincéiből származó borokat, összesen 200 féle nedűt kóstolhatunk.
GASZTRO – Saját konyhát futtat majd az ÉlményPince, megjelennek a helyi termékek, és természetesen a szőlő is számtalan formában.

KALAND és TUDÁS - Interaktív játékok, illatkamra, infógrafikák és egyéb digitális eszközök segítenek a szőlő- és borkészítés, a boros hagyományok megismerésében. Olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy mitől lesz jó illata a bornak, vagy hogy miként válhatunk profi borszakértővé.

Az előzetes videó alapján az ÉlményPince stílusában és hangulatában is letisztult, jó érzékkel nyúltak a régi pincéhez, a fejlesztések pedig nem zökkentenek majd ki az autentikus környezetből – különösen néhány jófajta szekszárdi vörös kóstolását követően…

Garay ÉlményPince

7100 Szekszárd, Garay tér 19.
Tel.: +36 20 215 9396
www.garaypince.hu

Szólj hozzá!


2014.04.14. 10:00 Dél-Dunántúl

A Sforza-ló építése a Széchenyi téren

Holnap nyit a Leonardo-kiállítás!

Részletek <<<ITT>>>

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra program kiállítás Pécs Leonardo


2014.04.11. 10:00 Dél-Dunántúl

Jön a Hú!SVÉT!

Kulináris randevú 2014. április 19-én és 20-án Palkonyán és Villányban,  8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés, azaz mini SVÉT!

HuSVET_2014-04-19_20.jpg
 
2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor.

A Hú!SVÉT kétnapos gasztroünnep Palkonyán és Villányban.
Április 19-én, szombaton palkonyai húsvétváró! Egész napos, változatos családi programok a Villányi borvidék legszebb falujában, a 330 lelkes Palkonyán. A kínálatot könnyed tavaszi sétával felkereshető húsvétváró udvarházak, műemlék pincék, családi pincészetek, érdekes emberek, a hely szelleme és ízei, finom borok, kemencés és grill ételek, házi sütemények, sok játék alkotják.
Este 19 órakor pedig egy különleges ízutazáson vehetünk részt a  Hernyák-Gere gourmet vacsorán a Mandula Étterem és Bor-Bár Villányban, ahol a két család ifjú tagjai kalauzolják a vendégeket.

Április 20-án, húsvét vasárnap a Mandula Étterem és Bor-Bárban a Stílusos Vidéki Éttermiség 8 séfjének hatfogásos Hú!SVÉTi menüjét kóstolhatjuk 12 és 15 óra között, melynek ára 6000 Ft. A részvétel regisztrációhoz kötött (husvet@svet.hu).Ezt követően sétakóstolásra is lehetőség nyílik.

Résztvevő éttermek: Baricska Csárda – Balatonfüred, Chianti Étterem – Veszprém, Hernyák Birtok – Etyek, Mandula Étterem és Bor-Bár – Villány, Walter Vendéglő – Perbál, Viator Étterem és Bor-Bár – Pannonhalma. Vendégek: PalKonyha – Palkonya, Erhardt Étterem – Sopron.

A két nap részletes programja itt olvasható>>>

A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról:
Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre első „gasztrorandevú”, amely közel hozta egymáshoz a „műértő” közönséget és az akkor még nyolc, ma már tizenhárom innovatív vidéki konyhát vezető séfet. Az összefogás célja, hogy az ínyenc utazók számára új vagy kevéssé ismert kulináris desztinációkat kínáljon, illetve a magyar gasztronómiai palettát színesítő, szívből jövő vendéglátáson alapuló kézműves éttermeket családias rendezvények keretén belül népszerűsítse.

/Villány-Siklósi Borút sajtóközleménye/

Szólj hozzá!

Címkék: program bor borút Húsvét Villány Villány-Siklósi Borút Palkonya


2014.04.10. 10:00 Dél-Dunántúl

Lovasi és a Véletlen a Medvehagyma Fesztiválon

Lovasi András énekli Lackfi János verseit Heidl György megzenésítésében

lovi es a veletlen.jpg

Különleges találkozások eredménye az a Hangzó Helikon sorozatban megjelent album, amelyen Lovasi András énekli Heidl György zeneszerző (eszmetörténész, egyetemi oktató) Lackfi János verseire írt dalait.

A kortárs költő és két nemzedéktársa „füstös-merengős, itt-ott egészen amerikai ízű, helyenként jazzel bolondított” produkciót hozott létre (Pesti Műsor), amely a mai középgeneráció keserű- irónikus, de nem reményvesztett világszemléletében fogant.

A koncertműsor a lemezhez képest újdonságokkal is szolgál, hiszen a „Lovasi és a Véletlen” valódi „szupergroup”. Lovasi András most „csak” énekel, Heidl György akusztikus és elektronikus gitáron játszik, a zongoránál az After Crying-alapító, ma már főként akusztikus zenét komponáló és előadó Vedres Csaba ül, gitáron közreműködik az egyébként virtuóz hegedűsként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar egyik prímása, az alapokat Drapos Gergely basszusgitáros (Péterfy Bori & Love Band) és Gáspár Gergely dobos biztosítja. A műsor kiegészül Lovasi András, Vedres Csaba dalaival, valamint Heidl Györgynek lemezen még nem hallható szerzeményeivel.

Szólj hozzá!

Címkék: koncert program Orfű Medvehagyma Fesztivál


2014.04.09. 10:00 Dél-Dunántúl

Termékenység és gyermekáldás hete Harkányban

A babavárás körül forog minden Harkányban június közepén. A helyi termálvíz nem csak a reumatikus és bőrgyógyászati betegségekre gyógyír, hanem hatékony a meddőség ellen is: az ilyen kúrán részt vevő párok 44%-ának született gyermeke. Minderre egész hetes programsorozattal kívánják felhívni a figyelmet.

Marsalkófotó_2843.jpg

Régóta tudományosan bizonyított tény, hogy Harkányfürdő termálvize ionokban gazdag, magas koncentrációban tartalmaz oldott karbonil-szulfidot és ként, amelyek a magas hőmérsékletű vízben görcsoldó, izomlazító hatásúak. Az emberi testben könnyen felszívódó víz összetevőinek köszönhetően hatékonyan csökkenti a gyulladást, gyorsítja a sejtek regenerálódását és a gyulladt területek öntisztulását is.

Ezen tulajdonságai révén nem csak a mozgásszervi és a bőrpanaszokra van jótékony hatással, de eredményeseten alkalmazható nőgyógyászati problémák kezelésére is. A különféle gyulladásos tünetegyüttesek kezelése mellett a szakemberek jelentős eredményeket tudnak felmutatni a meddőségi problémák terén is: a harkányfürdői gyógyvíz-kúrán részt vett párok 44%-ánál követi gyermekáldás a terápiát. A város gyógyító intézményei ezért személyre szabott megoldásokkal, nyugodt, intim körülményekkel várják a teherbeeséssel sikertelenül próbálkozókat.

Emellett június elején egy egész hetes rendezvénysorozatot szerveznek kifejezetten fiatal, családalapítás előtt álló párok részére. A Harka hete (2014. június 8-14) színes szórakoztató programokat és számos ismeretterjesztő előadást is kínál.

A boldog várakozást imasátor, holisztikus programok, komplex művészeti terápia – a lelki dinamika újraszerveződéséért, testi-lelki harmónia helyreállításáért és a helyes önismeretet kialakításáért – segíti. A várandósságra azonban nem csak lelket, hanem az izmokat is érdemes felkészíteni, melyben gyógytornászok segítik a résztvevőket, akik megtanulhatják a gátizom- és az Aviva-torna valamint a hastánc sajátosságait. A „szakmai” programokat hagyományőrző rendezvények, strandparti és Zséda koncert egészíti ki.

Bővebb információ: Kiss-Kálmán Éva, kiss-kalman.eva@harkany.hu, Tarsolyné Király Andrea, kiralya@harkanyfurdo.hu
/Ferling PR/

Szólj hozzá!

Címkék: meddőség fürdő gyógyvíz Harkányfürdő


2014.04.08. 10:00 Dél-Dunántúl

“Ez mind-mind Pécsi Kesztyű, Pécsi Kesztyű!”

Emlékek a kesztyűgyártás múltjából - áprilisban minden a kesztyűkről szól

1981_Pecsi_kesztyu_reklam.preview.jpg

Új kiállítás nyílik a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának szervezésében 111 év – 111 kesztyű – Emlékek a kesztyűgyártás múltjából címmel április 9-én 16 órakor a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.).

A világhírű Hamerli J. Kesztyűgyár mai Vince utcai telephelyét 1903-ban – vagyis 111 évvel ezelőtt – adták át. A Pécsi Kesztyűgyári ipartörténeti gyűjteményt 2006-ban védetté nyilvánították, majd a kollekció állami vásárlás után a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe került. A gazdag, országosan is egyedülálló gyűjteményt már korábban is több kiállításon megismerhették az érdeklődők.

kesztyu-450x270.jpg

A kiállítás látogatói egykori filmrészletek segítségével bepillanthatnak a kesztyűgyártás titkaiba, megcsodálhatják a régi pécsi Hamerli-, illetve Hunor kesztyűmodelleket, megismerkedhetnek különleges kesztyűkkel (vaskesztyű, apró tokba rejthető kesztyű, az egyetlen magyar kesztyűszabadalom modellje, egyházi liturgiában használt kesztyű, indián kesztyű), régi eszközökkel, speciális gépekkel, s különféle viseleti darabokkal, divattörténeti tárgyakkal is. Az érdeklődők interaktív módon szerezhetnek ismereteket a kesztyűbőrfajtákról, azok felismerésének praktikáiról, s a „boldog békeidők” kesztyűnyelvét is kipróbálhatják.

kesztyu1.jpg

A kiállítás ideje alatt a Janus Pannonis Múzeum szakemberei – előzetes bejelentkezés szerint – tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. Érdeklődni a JPM Történeti Osztályán lehet Gál Éva főmuzeológusnál (7621 Pécs, Felsőmalom u. 9., Tel.: 72/310-165,  varostort@jpm.hu, gal.eva.jpm@gmail.com).

A tárlat 2014. április 9-től 2014. október 5-ig tekinthető meg kedd-vasárnap 10.00-16.00 óra között.

További információ: <<<ITT>>>

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra kiállítás pécsi kesztyű Pécs


2014.04.07. 10:00 Dél-Dunántúl

Újra itt a Medvehagyma Fesztivál!

Vadászok bemutatója.jpg

Különleges ételekkel és színes, érdekes programokkal várja vendégeit a 11. Medvehagyma Fesztivál Orfűn!
 
A program április 12-én, szombaton 10 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd jelmezes felvonulással, a Kemencés Udvarban pedig a medvehagymával kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik.

Medvehagyma szedés az Orfűn.jpg

A medvehagyma - népies nevén sásihagyma - gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz. Szezonja csak néhány hétig tart, de márciusban-áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

Kisvonat indul az erdőbe medvehagymával a lelőhején találkozni.jpg
A két nap során a Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete medvehagymás ételeket készít, az Orfűi Kézműves Egyesület interaktív kézműves bemutatót tart, Nagy Bandó András író, humorista dedikál, a gyermekek szórakoztatásáról gyermekszínház gondoskodik.

készül a medvehagymás lepény_resize.jpg
Vasárnap lesz a madárijesztő-kiállítás eredményhirdetése, a Golyák Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács által készített ételek kóstolója, szakközépiskolás diákok szakácspárbaja, Horváth Annamária gyermekeknek szervezett, macivarrásos játékterápiája, valamint Lovasi András és Lackfi János közös fellépése.

Medvehagymás sajt bemutató a Kemencés Udvarban.jpg
A résztvevők szombaton és vasárnap is - élményvonatra szállva - utazást tehetnek az orfűi tó körül, szedhetnek medvehagymát, kedvükre válogathatnak a fesztiválkonyha medvehagymás ételeiből, és megismerkedhetnek a vákuumos főzési technikával.

Részletes program:

Április 12. szombat
- Nordic Walking Akadémia, oktatás és túra medvehagyma szedéssel
- Villár Sándor méhész előadása
- Minden amit a medvehagymáról tudni kell -  Tóth Béla mezőgazdasági mérnök előadása
- Souss Vide (főzés vákum alatt), a forradalmi főzési technika bemutatója egész napos kóstolással
- A Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete medvehagymás ételeket készít, valamint bemutatják a Riczu Pince és Borhát borait
- Az Orfűi Kézműves Egyesület interaktív kézműves bemutatója
- Nagy Bandó András dedikál
- Hangoló - Zenés Gyermekszínház szórakoztatja a gyermekeket
- Kovács Péter és Papp Krisztina mini koncertje, tánc és mulatság a színpadon

Április 13. vasárnap
- A Madárijesztő kiállítás eredményhirdetése
- Előadás medvehagyma mézről, méhekről
- Tóth Béla mezőgazdasági mérnök előadása: Minden amit a medvehagymáról tudni kell
- Bemutatkozik a hagyományőrző zselici Káca Tanya - termékeikkel, állatokkal, népviselettel
- Golyák Csaba európa és olimpiai ezüstérmes mesterszakács medvehagymás ételeket főz és kóstoltat
- Souss Vide - főzéstechnika az egészségtudatos konyhában - medvehagymával
- Sodró favicc -  Sonadorgrupo udvari komádiája
- Diák Szakács Párbaj
- "Brummogda" macivarrásos játékterápia gyermekeknek - Horváth Annamária bemutatója. Mackókiállítás
- Hangoló  - Zenés gyemekszínház
- Lovasi és a Véletlen. Lovasi András és Lackfi János új közös koncertje

Szólj hozzá!

Címkék: program gasztronómia Orfű Medvehagyma Fesztivál


2014.04.04. 10:00 Dél-Dunántúl

Jöttünk, láttunk, visszamennénk...tavaszi programajánló Bikalon

Jöttünk, láttunk, visszamennénk…

eb_epulet (Large)_1.jpg

Magyarország egyedülálló interaktív reneszánsz kalandparkja különleges helyszín: a hatalmas fakapun belépve úgy érezzük magunkat, mintha egy filmforgatás helyszínén járnánk.  A középkori lakóházak, műhelyek, vendéglők épületei, a reneszánsz palota és a hatalmas, fából épített lelátó, a középkori jelmezekben tevékenykedő kézműves mesterek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott solymászok mintha csak Mátyás király birodalmából csöppentek volna ide. A lovagi torna élethűbb már nem is lehetne, kemény fegyvercsattogás közepette, zakatoló szívvel szurkolhatunk a legszimpatikusabb lovag nyeregben maradásáért, akárcsak az akrobatikus lovasbemutató lovasainak testi épségéért.

gyerekek (Large)_1.jpg
A 7,5 hektáros bikali Reneszánsz Élménybirtokon már eddig is számtalan látnivaló, kipróbálnivaló akadt, de nemrégiben-  az elmúlt évek tapasztalatai alapján - megújult a tematikus park teljes kínálata. Kipróbálható a lovagi harci eszközök arzenálja, a különböző kézműves mesterségek. Részt vehetünk gasztronómiai programokon, ragadozó madár bemutatókon, színházi előadásokon, korhű történelem órákon és ügyességi vetélkedőkön. Fiúk és a lányok számára különféle elfoglaltságokat kínálnak, így mindenki azzal foglalkozhat, ami hozzá a legközelebb áll.

lovas_ea (166) (Large)_1.jpg

Megtudhatjuk, hogy vajon milyen harcászati alakzatokat alkalmaztak őseink, hogyan alakultak ki a lovagrendek, mik voltak, ha voltak egyáltalán reneszánszkori felfedezések. Kiderül, hogy milyen étkek kerültek eleink tányérjára, vannak-e fennmaradt receptek, esetleg használunk-e ma is középkori praktikákat a főzés során. Sok kérdésre találunk választ, új és érdekes témákkal ismerkedhetünk meg.  A tapasztalat útján elsajátított ismeretek hosszú távon is megmaradnak, nem felejtődnek el egykönnyen! Az Élménybirtok területe újabb épületekkel is gazdagodott és gazdagodik folyamatosan. Több száz fő befogadására alkalmas fedett lovarda, 500 férőhelyes fedett nézőtér és hozzá tartozó új színpad, új katonai és gyermek tábor, valamint kápolna várja a látogatókat az idén. Ha valamikor, most igazán érdemes újra ellátogatni a középkori világot élethűen elénk táró tematikus parkba.

madaras (13) (Large)_1.jpg

Tavaszi programok Bikalon:
Április 17-én látványos és mozgalmas középkori Évadnyitó Rendezvénnyel valamint Lúdas Matyi történetét feldolgozó népi rockoperával, Pintér Tibor és a Sziget Színház társulatának kalandos előadásával, várnak minden érdeklődőt. A darab az Évadnyitót követően még négy alkalommal kerül bemutatásra az Élménybirtok napi programjának zárásaként.

Április 20-21-én Húsvéti meglepetések sok tojással és nyuszival. A Húsvétvasárnapi programot Lúdas Matyi előadás zárja, a Húsvéthétfőt a Roxínház és a Roppantós Együttes fellépése színesíti.

Május 2-án a világhírű ExperiDance társulat nagysikerű Ezeregyév című történelmi táncshowját mutatja be a középkori díszletek közt. 1000 évet tekinthetünk meg 21 képben. A műsor 2x50 perc izgalmat és lenyűgöző látványt ígér.

Szólj hozzá!

Címkék: program kirándulás élménybirtok reneszánsz élménybirtok Bikal