Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

 

 

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

2014.04.23. 10:00 Dél-Dunántúl

Rigában a paksi Gastroblues Fesztivál!

bill2.JPG
Az Európai Blues Unió (EBU) tagjaként Lettországban mutatkozott be a napokban a paksi fesztivál. Az EBU European Blues Challenge elnevezésű programját negyedszer rendezték meg. A Rigában tartott találkozó keretében zenei versenyt, kiállítást és az unió közgyűlését tartották. A paksi fesztivál 2012 óta tagja az EBU-nak egyedüli magyarként. A Blues Marketen, ahol a tagok – fesztiválok, előadók, újságok, rádiók – mutatkoztak be, a Gastroblues is kiállított.

chantel-mcgregor.jpg

A Gastroblues Fesztivált idén júliusban már 22. alkalommal rendezik meg, az egyik sztárvendég Chantel McGregor lesz, aki a British Blues Awards legjobb gitárosa volt tavaly és a legjobb női énekes díjat is elnyerte.

Az idei fesztivál programjának gerince összeállt, a fellépők többségével már megszületett a megállapodás. – Az egyik legizgalmasabbnak a Magic of Santana koncertje ígérkezik.

Julian-Sas1.jpg

A British Blues Awards legjobb gitárosa és legjobb női énekese díjat elnyert Chantel McGregor először koncertezik Magyarországon, Julian Sas, illetve az Egyesült Államokban élő magyar zenész, Littl G. Weevil viszont visszatérő, akár a Deák Bill Blues Band.

littleg01.jpg

A 22. Gastroblues Fesztivál 2014. július 4. és 6. között lesz Pakson, az Energetikai Szakközépiskola Sportcsarnokában, illetve parkjában, amely a főzőversenynek, fesztiválfocinak és a vasárnapi szabadtéri koncerteknek is helyet ad. Lesz idén is templomi koncert; Paks testvérvárosából, Viskről származó zenész, Pál István „Szalonna” és bandája közös produkciót ad elő Ferenczi Györggyel és a Racka Jam-mal.
/Forrás: teol.hu/

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra koncert fesztivál Paks Gastroblues


2014.04.22. 12:33 Dél-Dunántúl

Már a Zsolnay Kulturális Negyedben is sétálhatunk - virtuálisan!

Egyre több, autóval megközelíthetetlen részeket is elér a Google Street View, így a pécsi történelmi belvárost: a Széchenyi teret, a Király utcát, a Sétateret, sőt a Tettyét is!  A Google gyalogos fotósa a Zsolnay Kulturális Negyedben is járt!

Kattints a képre!

DSC_0094_1.JPG

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: street view Pécs Google Zsolnay Kulturális Negyed


2014.04.18. 10:00 Dél-Dunántúl

Harmadszor is Boszorkányságok Harkányban

harkany-furdo-megujul.jpg

Idén harmadik alkalommal rendezik meg Harkányfürdőn, május 30 - június 1 között a Harkányi Boszorkányságok Gasztronómiai Fesztivált, ahol 3 napig a bor, a helyi gasztronómiai különlegességek, az egészséges, kerékpáros életmód, a helyi hagyományok vannak középpontban.

Az elmúlt évben közel 3 000 látogatót vonzott a rendezvény, mely idén kiegészül a Magyar Kutyafajták CAC kiállításával és versenyével, így 2014-ben még több érdeklődővel számolnak.

admin-pre-bicikli-verseny-1374862008.jpg

A rendezvény ideje alatt, mindhárom napon kerékpáros és bringó hintó verseny, kirakodó-kézművesvásár színesíti a „Kerékpárral a kultúrák közt Harkánytól Beliscéig” c. IPA pályázati forrásból megrendezett fesztivált, melyen a helyi és térségi, magyar és horvát hagyományőrző csoportok is fellépnek: táncház az Aranycsárdással, májusfa kitáncolás a Harka Néptáncegyüttessel,  tradicionális shaolin kung-fu bemutató, főzőverseny, bájital és süteményverseny is megtalálható a programok között.

13299-harkanyi-boszorkanysagok-2013.JPG

A helyi gasztronómia egyik főattrakciója az ormánsági gulyás, melyet egy 600 literes bográcsban főznek majd, kemencében ördögkerék sül, és szombat este a talpalávalót a 3+2 együttes szolgáltatja.

Pénteken és szombaton kerékpáros ügyességi versenyek és kvíz, vasárnap Pattanj kerékre – Bringó-Hintó verseny várja a kalandvágyókat.

Fürdésre vágyóknak a hétvégén a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben, a Gyógykertben Májusfa kitáncolás és frissítő szolgáltatások, a messziről érkezőknek sokszínű szálláskínálat és 3 napos élményvarázs 60 km-es körzetben.

Szólj hozzá!

Címkék: program gyógyfürdő Harkányfürdő Harkányi Boszorkányságok kutl


2014.04.17. 10:00 Dél-Dunántúl

Föld Napja a Tettyén

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én e szavakkal indított mozgalmat a Föld védelmében. A Föld Napja mozgalom mára az egyik legismertebb környezet- és természetvédelmi megmozdulás világszerte, ezernél több szervezet vesz részt benne.

get_item.php.jpg

Évek óta hagyomány már, hogy Pécsett ilyenkor a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a Föld Napja alapeszméje szellemében – idén április 26-án, 10.00 és 15.00 óra között.

A házigazdák a hagyományoknak megfelelően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint pécsi és Pécs környéki szolgáltatók, civil szervezetek lesznek. A programok középpontjában a környezettudatos életmód népszerűsítése áll, a „zöldköznapok” jegyében.

Tervezett témák: szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése látványos akcióval, energiatakarékosság és természetvédelem, kreatív alkotó foglalkozások, madárgondozás, natúr almalé kóstoló, egzotikus állatok és növények bemutatója, kvízjáték, környezetbarát közlekedés, ASZPIK termelői piac, Retro könyvvásár, pecsétgyűjtő játék ajándékokkal!

Helyszín: Pécs, Tettye tér.
Időpont: 2014. április 26., szombat, 10.00-15.00

A programon való részvétel ingyenes. Megközelítés: egyénileg
A Föld Napja üzenetének jegyében javasoljuk, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe! (33-as autóbuszjárattal, a Főpályaudvar – Tettye tér között)

További információ:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459.
E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu
www.ddnp.hu/foldnapja2014

Szólj hozzá!

Címkék: zöld program öko Föld napja Duna-Dráva Nemzeti Park


2014.04.16. 10:00 Dél-Dunántúl

Húsvéti programok a Zsolnay Kulturális Negyedben

Elsősorban a gyermekes családok tölthetik tevékenyen húsvéti szabadidejüket az ünnepkör köré szervezett tematikus programokkal, amelyeken a részvétel INGYENES!

A programok helyszíne a Zsolnay Negyedben a Ginkgo tér, eső esetén az E78.

0002897.jpg


Húsvét vasárnap
15.00–18.00
Tojásíró műhely
Tojásíró-bemutatók és foglalkozás gyerekeknek
Tojásírók: Kiss Csilla Tünde (Lothárd), Budai Kinga (Szentlászló), Budai Györgyné (Szentlászló)
Egy kifújt tojással lehet részt venni a programon, mely 200 Ft/db áron megvásárolható a Látogatóközpontban.

Kézműves műhely
A műhelyben agyagtojásfestéssel, csuhézással, gyékényfonással várja a közönséget Szurdi Éva, Budai Kinga és Budai Györgyné.

A Kenderzsup Hagyományőrző Egyesület foglalkozásai
A kozármislenyi egyesület húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó minikalandtúrája során a Zsolnay Negyed épített környezete és látványosságai is szerephez jutnak. Ezt a néhány órát a gyermekek szüleikkel együtt mozgással, rejtvényfejtéssel, tájékozódással, ügyességi feladatokkal és kézműveskedéssel gazdagított programmal tölthetik el.

16.00
A Galóca Bábtársulás Prücsök című előadása
A Benedek Elek meséje nyomán született bábelőadás a barátságról, szerencséről, furfangról szól, s arról, hogyan talál egymásra két szerető szív. Előadják Illés Ilona és Bánki Gábor.


Húsvét hétfő
11.00
A Józsa Gergely Néptánc Egyesület fellépése
A húsvéti hagyományőrző műsort a publikum jó idő esetén a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán, eső esetén az E78 – Koncertteremben élvezheti.

15.00–18.00
Kézműves műhely
A műhelyben agyagtojásfestés Szurdi Éva vezetésével, valamint a ReArt Műhely foglalkozásai várják a gyerekeket és szüleiket.

16.00
Gyerekjátékok, ének, tánc
Kurucz Ildikó és zenész barátai a tavaszi ünnepkörhöz kötődő gyerekjátékokkal, énekek és táncházzal várják a gyermekeket és a nagyobbakat egyaránt.

Szólj hozzá!

Címkék: programok kutlúra Pécs Húsvét Zsolnay Kulturális Negyed


2014.04.15. 10:00 Dél-Dunántúl

Átadták Pécs középkori egyetemét!

kozepkori_egyetem_vezeto_01.jpg

Magyarország első egyetemét szokatlan módon nem a királyi székhelyen alapították, hanem Pécsett. Ennek oka, hogy az V. Orbán pápa által 1367-ben kiadott pápai bulla szerint Pécs a tudomány művelésére különösen alkalmas. Az egykori egyetemi tantermek fölé emelt védőépület az ország első egyetemét bemutató kiállításnak is helyszínt biztosít majd. A látogatók előtt március 21-től nyílt meg az újabb pécsi attrakció, megtekintése előre meghatározott időpontokban, csoportos idegenvezetéssel történik.

Az egyetem napjainkban egyértelmű fogalmat takar, a legmagasabb szintű felsőoktatási intézményt jelöli, amely a jogszabályok szerint belső autonómiával rendelkezik. Az universitas szó eredeti jelentése bizonyos mértékig eltért a maitól: közösséget, összetartozó csoportot jelentett, a communitashoz hasonlóan.

Éppen ezért vált a 12. századtól kialakuló, önkormányzattal rendelkező európai felsőoktatási intézmények nevévé.
A pécsi egyetemet 1367. szeptember elsejei bullájával alapította meg V. Orbán pápa. Az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését a pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra városlátogatás középkori egyetem Pécs


2014.04.15. 09:59 Bíróné Fodor Anna

Pinceevolúció várható Szekszárdon

A jó, testes, bíborló szekszárdi borok élvezeténél egy jobb dolog létezik: a szekszárdi bort Szekszárdon kóstolni, ahol kellően átjár a hely szelleme, a zöldellő Tolnai-dombság, a szőlődűlők és a hűs pincék autentikus környezete.

Szekszárd nagyon jól sáfárkodik ezzel a rendkívül hangulatos tájjellegű adottsággal – mind a borral, mind a környezettel –, és legújabb fejlesztésük minden téren kedvez majd a borkedvelőknek, a gasztronómia elkötelezettjeinek, valamint azoknak is, akik szeretik játékosan felfedezni a hagyományokat és a történelmet. Júniusban ugyanis befejeződik a régi, már a középkorban is létező Garay-pince (azaz a Várpince) ÉlményPincévé alakítása.

Mit találunk majd itt?

BOR - A Garay Élménypincében szekszárdi, illetve a bortermő vidék legjobb pincéiből származó borokat, összesen 200 féle nedűt kóstolhatunk.
GASZTRO – Saját konyhát futtat majd az ÉlményPince, megjelennek a helyi termékek, és természetesen a szőlő is számtalan formában.

KALAND és TUDÁS - Interaktív játékok, illatkamra, infógrafikák és egyéb digitális eszközök segítenek a szőlő- és borkészítés, a boros hagyományok megismerésében. Olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy mitől lesz jó illata a bornak, vagy hogy miként válhatunk profi borszakértővé.

Az előzetes videó alapján az ÉlményPince stílusában és hangulatában is letisztult, jó érzékkel nyúltak a régi pincéhez, a fejlesztések pedig nem zökkentenek majd ki az autentikus környezetből – különösen néhány jófajta szekszárdi vörös kóstolását követően…

Garay ÉlményPince

7100 Szekszárd, Garay tér 19.
Tel.: +36 20 215 9396
www.garaypince.hu

Szólj hozzá!


2014.04.14. 10:00 Dél-Dunántúl

A Sforza-ló építése a Széchenyi téren

Holnap nyit a Leonardo-kiállítás!

Részletek <<<ITT>>>

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra program kiállítás Pécs Leonardo


2014.04.11. 10:00 Dél-Dunántúl

Jön a Hú!SVÉT!

Kulináris randevú 2014. április 19-én és 20-án Palkonyán és Villányban,  8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés, azaz mini SVÉT!

HuSVET_2014-04-19_20.jpg
 
2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor.

A Hú!SVÉT kétnapos gasztroünnep Palkonyán és Villányban.
Április 19-én, szombaton palkonyai húsvétváró! Egész napos, változatos családi programok a Villányi borvidék legszebb falujában, a 330 lelkes Palkonyán. A kínálatot könnyed tavaszi sétával felkereshető húsvétváró udvarházak, műemlék pincék, családi pincészetek, érdekes emberek, a hely szelleme és ízei, finom borok, kemencés és grill ételek, házi sütemények, sok játék alkotják.
Este 19 órakor pedig egy különleges ízutazáson vehetünk részt a  Hernyák-Gere gourmet vacsorán a Mandula Étterem és Bor-Bár Villányban, ahol a két család ifjú tagjai kalauzolják a vendégeket.

Április 20-án, húsvét vasárnap a Mandula Étterem és Bor-Bárban a Stílusos Vidéki Éttermiség 8 séfjének hatfogásos Hú!SVÉTi menüjét kóstolhatjuk 12 és 15 óra között, melynek ára 6000 Ft. A részvétel regisztrációhoz kötött (husvet@svet.hu).Ezt követően sétakóstolásra is lehetőség nyílik.

Résztvevő éttermek: Baricska Csárda – Balatonfüred, Chianti Étterem – Veszprém, Hernyák Birtok – Etyek, Mandula Étterem és Bor-Bár – Villány, Walter Vendéglő – Perbál, Viator Étterem és Bor-Bár – Pannonhalma. Vendégek: PalKonyha – Palkonya, Erhardt Étterem – Sopron.

A két nap részletes programja itt olvasható>>>

A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról:
Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre első „gasztrorandevú”, amely közel hozta egymáshoz a „műértő” közönséget és az akkor még nyolc, ma már tizenhárom innovatív vidéki konyhát vezető séfet. Az összefogás célja, hogy az ínyenc utazók számára új vagy kevéssé ismert kulináris desztinációkat kínáljon, illetve a magyar gasztronómiai palettát színesítő, szívből jövő vendéglátáson alapuló kézműves éttermeket családias rendezvények keretén belül népszerűsítse.

/Villány-Siklósi Borút sajtóközleménye/

Szólj hozzá!

Címkék: program bor borút Húsvét Villány Villány-Siklósi Borút Palkonya


2014.04.10. 10:00 Dél-Dunántúl

Lovasi és a Véletlen a Medvehagyma Fesztiválon

Lovasi András énekli Lackfi János verseit Heidl György megzenésítésében

lovi es a veletlen.jpg

Különleges találkozások eredménye az a Hangzó Helikon sorozatban megjelent album, amelyen Lovasi András énekli Heidl György zeneszerző (eszmetörténész, egyetemi oktató) Lackfi János verseire írt dalait.

A kortárs költő és két nemzedéktársa „füstös-merengős, itt-ott egészen amerikai ízű, helyenként jazzel bolondított” produkciót hozott létre (Pesti Műsor), amely a mai középgeneráció keserű- irónikus, de nem reményvesztett világszemléletében fogant.

A koncertműsor a lemezhez képest újdonságokkal is szolgál, hiszen a „Lovasi és a Véletlen” valódi „szupergroup”. Lovasi András most „csak” énekel, Heidl György akusztikus és elektronikus gitáron játszik, a zongoránál az After Crying-alapító, ma már főként akusztikus zenét komponáló és előadó Vedres Csaba ül, gitáron közreműködik az egyébként virtuóz hegedűsként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar egyik prímása, az alapokat Drapos Gergely basszusgitáros (Péterfy Bori & Love Band) és Gáspár Gergely dobos biztosítja. A műsor kiegészül Lovasi András, Vedres Csaba dalaival, valamint Heidl Györgynek lemezen még nem hallható szerzeményeivel.

Szólj hozzá!

Címkék: koncert program Orfű Medvehagyma Fesztivál