Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

advent (3) Advent (4) aktív (6) Baranya (3) Bikal (11) bor (44) borút (15) borvidék (5) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (4) búcsú (3) busó (3) családbarát (3) Dél-Dunántúl (22) díj (5) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (15) EDEN (4) élménybirtok (4) én az év utazója (3) erdészet (3) erdészetek (3) erdő (8) falusi (3) fejlesztés (10) fesztivál (36) film (4) fürdő (23) gasztronómia (37) Gemenc (23) gyógy (4) gyógyfürdő (14) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (6) hagyomány (11) hagyományőrzés (11) hagyományőrző (3) Harkány (27) Harkányfürdő (10) helyi termék (10) hétvége (4) Hőspróba (4) hosszú hétvége (12) Húsvét (5) játék (5) Kaposvár (36) Karácsony (6) Kardosfa (5) Kaszó (30) Katica Tanya (4) kedvezmény (3) kerékpár (3) kézműves (3) kiállítás (23) kirándulás (14) kisvasút (18) Kodály Központ (6) koncert (7) kultúra (65) látogatóközpont (3) Leonardo (5) Magyarhertelend (9) Magyarlukafa (3) Magyar Turizmus Zrt. (5) Márton-nap (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (21) Mikulás (4) Mohács (11) múzeum (6) Múzeumok Éjszakája (5) nemzeti park (5) öko (14) ökoturizmus (68) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (23) Ormánság (3) ősz (3) Paks (8) pályázat (6) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (4) Pécs (85) Pécsvárad (15) pince (5) program (136) programok (6) Pünkösd (12) recept (4) receptek (3) rendezvény (4) SEFAG (3) Siklós (8) Sikonda (4) skanzen (4) Somogy (3) sváb (3) szabadidő (8) szálloda (3) szauna (4) Széchenyi tér (3) Szekszárd (24) Szenna (8) Szigetvár (8) színház (7) szüret (3) Tamási (5) természet (7) természetjárás (7) Torkos Csütörtök (5) túra (19) túrázás (4) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) újdonság (3) Utazás (3) utazás (6) vad (3) vár (4) várak (4) verseny (6) videó (3) Villány (26) Villány-Siklósi Borút (4) Vince (4) Vince-nap (3) wellness (4) zarándoklat (4) zene (21) Zengővárkony (4) Zselic (5) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (25) Címkefelhő

2015.01.30. 10:00 Dél-Dunántúl

Pécs első boriskolája

2015. február 9-én megnyitja kapuit Pécs első boriskolája, a VinOliva Boriskola. A kurzusok elsősorban azoknak szólnak, akiket tényleg érdekel mit isznak, akik közelebb akarnak kerülni a borok világához, mindezt gyakorlati szempontból megközelítve.

1509844_781400775264191_3940467726864758319_n.jpgFotó: VinOliva Boriskola facebook oldala

Nemcsak magyaroknak

A boriskola többek között attól is különleges, hogy a Pécsen élő többszáz külföldi állampolgárra gondolva, angol és német nyelven is indulnak alapozó képzések. A német képzések felelőse Iványi Emese bormarketinges, sommelier tanácsadó és több egyetemi kurzus oktatója (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet), az angol képzésekért pedig a nemzetközi pincészeteket is megjárt szőlész-borász és borújságíró Labancz Richárd (Eberhardt Pince) felel.

A tanfolyamok indulnak kezdő és haladó szinten is. Sőt, a kezdeményezők a gasztronómia felé is nyitnak! Tematikus esték, vagy akár hétvégi programokkal is készülnek.

A VinOliva Boriskola a pécsi Boutique Hotel Sopianae-ban tartja tanfolyamait. Bővebb információ a www.facebook.com/pecsiboriskola vagy a www.pecsiborozo.hu internetes oldalakon található.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bor gasztronómia edukáció Pécs


2015.01.28. 10:00 Dél-Dunántúl

Sing, sing! PÉCS!

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene ének 2015 Pécs Europa Cantat


2015.01.26. 10:00 Dél-Dunántúl

Újabb fejlesztés került átadásra Villányban

Új szárnyat kapott a 4 csillagos, villányi Bock Hotel Ermitage****. A beruházás keretében így az eddig 19 szobával rendelkező szálloda kapacitása 31-re bővült, wellness részleggel és elnöki lakosztályokkal gazdagodott.

foto_1.JPGAz új szárny átadása (fotó: Furák Zoltán, Magyar Turizmus Zrt.)

Bock József családja 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai apáról fiúra szállnak már 9 generáció óta.

Az 1990-es évek közepétől foglalkozik vendéglátással is. Az 1996-ban nyitott kis panziójukból a folyamatos fejlesztések révén kialakított szállodájuk 2012-ben kapott négycsillagos minősítést. A hotel szinte mindig 100 százalékos kihasználtsággal működik, vendégeik 90 százaléka magyar, 10 százaléka külföldi, akik elsősorban Németországból és az Egyesült Államokból érkeznek.

Igazi újdonságnak számítanak a Bock márkanév mögött húzódó, újonnan kialakítandó professzionális szolgáltatások, melyek megvalósulásával a Bock nem titkolt célja az, hogy a luxusutazások közönségének is megfelelő szálláshelyet tudjanak biztosítani Villányban, újabb vendégeket csábítva a fővárostól távoli régióba.

A Bock Hotel Ermitage**** rugalmas térhasználatának köszönhetően remekül alkalmas mind családi és baráti, mind pedig üzleti események megtartására. Mindez tükröződik a bevezetés előtt álló „Honeymoon” programcsomagon, mely az ifjú párok számára nyújt önfeledt feltöltődést. De nem feledkeztek el az üzleti céllal ide érkező vendégekről sem, akik számára egy speciális „Team Building” csomagot alakítottak ki érintve a csapatépítők könnyed hangulatát és a szakmai megbeszélések, tárgyalások kötött perceit is. Újdonságnak számít a „Diplomacy programcsomag”, mely az exkluzív, diplomáciai események és programok lehetőségeit fogja tartalmazni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bor fejlesztés szálloda Bock Villány


2015.01.22. 14:06 Dél-Dunántúl

Új festménnyel ünnepli a Magyar Kultúra Napját Pécs városa

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Pécsen pont a mai naptól lesz megtekinthető Csontváry Kosztka Tivadar Önarckép című alkotása a róla elnevezett múzeumban megyeszékhelyünkön.

A műalkotást egyébként 1948-ban hamisnak nyilvánították, és éppen ezért több mint 60 évig egy raktárban porosodott. De január 22-től újra Pécsen lesz látható a tervek szerint hosszú évekig.

pecs_csontvary-muzeum_latnivalok_ismeretlen-fotos_maganyos-cedrus_a.jpgCsontvári Kosztka Tivadar: Magányos cédrus (fotó forrása: Baranya Megyei Múzeum Igazgatóság)

Csontváry a magyar festészet egyik talán legkülönlegesebb egyénisége. Eredetileg gyógyszerésznek tanult, azonban saját tehetségét felismervén másképp döntött. Igazi különc volt, Magyarországon nem is igazán ismerték el munkásságát, pedig mintegy 100 nagyobb művet alkotott.

Képei a csodának köszönhetik, hogy elkerülték a véget, ugyanis a művész halál után rokonai anyagárban kívánták eladni a vásznakat. Ekkor lépett elő Gerlóczy Gedeon - egy fiatal építész - , aki az utolsó pillanatban felvásárolta azokat. A kiállítás végül 1973-ban nyílt meg Pécsen, amely igazán kiemelkedő eseménynek számított; már a megnyitó hónapjában húszezren keresték fel a múzeumot.

Ma múzeum a festőművész 100 alkotásból álló életművéből 42 műtárgyat, 14 grafikát és 28 festményt őriz. Az elmúlt húsz évben 1 millió látogató volt kíváncsi az alkotásokra.

A Csontváry Múzeum homlokzatát, a földszinti helyiségeit és a hátsó udvarát 2014-ben újították fel a "Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig" elnevezésű 1,5 milliárd forintos projekt keretében, így már méltó körülmények állnak rendelkezésre Csontváry festményeinek és azok megtekintéséhez.

 

 
Szólj hozzá!

Címkék: kultúra kiállítás képzőművészet Pécs Csontváry


2015.01.16. 11:00 Dél-Dunántúl

"Milyen csokoládét szeretek? A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét...

Mindannyian emlékszünk még Gombóc Artúrra, aki mindennél jobban szerette a csokoládét.

Emlékeztetőül: "a kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, a gömbölyű csokoládé, a lapos csokoládé, a tömör csokoládé, a lyukas csokoládé, a csomagolt csokoládé, a meztelen csokoládé, az egész csokoládé, a megkezdett csokoládé, az édes csokoládé, a keserű csokoládé, a csöves csokoládé, a mogyorós csokoládé, a tejcsokoládé, a likőrös csokoládé, a tavalyi csokoládé, az idei csokoládé, és minden olyan csokoládé, amit csak készítenek a világon"

 

siklos-mariagyud_kakas_bonbon_csokolade_wu0z7917.jpgKézműves csokoládé (Fotó forrás: Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft., fotós: Kalmár Lajos)

III. Pécsi Csokoládé Karnevál
2015. február 7-8. 10.00-17.00
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed

A csokoládé élvezetében része lehet mindazoknak, akik február első hétvégéjén ellátogatnak a III. Pécsi Csokoládé Karneválra, ahová az ország minden részéből érkeznek csokoládé- és édességkészítők! Maga a helyszín is különleges, hiszen a rendezvénynek a Zsolnay Kulturális Negyed ad otthont!

A karneválon hallgathatunk előadásokat a csokikóstolás alapjairól, a csokoládé tudományáról, különleges csokipapírokról, és megnézhetjük a csokoládétörténeti kiállítást is, amely 12 tablón keresztül meséli el a kedvelt édesség történetét.

A gyerekek malmozhatnak bonbonnal, festhetnek muffin formájú medált, játszhatnak csokis memória- és logikai játékokkal, vagy akár könyvjelzőt is hajtogathatnak csokoládépapírból. Ha pedig kedvük tartja, csokis mesét hallgathatnak L. Molnár Edit pécsi meseíró tollából.

A 2015-ös Pécsi Csokoládé Karnevál látványossága újra egy csokoládé dísztárgy készítése és díszítése lesz. A helyszínen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra porcelánfestői igazi csokoládéval festenek.

Az esemény az estékre is tartogat meglepetéseket!

Február 6-án, péntek este csokoládés élményvacsorával kápráztat el a Zsolnay Étterem, szombaton pedig pezsgős-trüffelgolyós csokoládékóstoló és tárlatvezetés lesz!

További információ a programokról>>>

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra fesztivál csokoládé gasztronómia Pécs


2015.01.14. 10:50 Dél-Dunántúl

Elindult a készülődés a Busók földjén: Busójárás Mohácson!

A busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, így akárcsak Húsvét ünnepének, a busójárásnak is változó az időpontja. Idén a közkedvelt ünnepsorozat február közepére esik, és a mohácsiak már lázasan készülődnek az év első, országot megmozgató eseményére.

Már megvannak a programok is!

Az igazi ünnep február 12-én, csütörtökön indul a Kisfarsanggal, melynek során maszkot ölt a település "apraja". Délután a város utcáit és tereit ellepik a jankelék és kisbusók csoportjai, akik a főtéri színpadon színes bemutatókkal örvendeztetik meg a közönséget.

Pénteken érdemes ellátogatni a Kossuth Filmszínházba. "Apáról fiúra" címmel a Söndörgő és a Vujicsics együttes közös koncertjén tombolhatunk. Ha ez nem lett volna elég, este Poklade Táncház veszi kezdetét a Duna Irodaházban.

Megéri szombaton korán kelni! A belváros megtelik népművészekkel, kézművesekkel, megismerkedhetünk a maszkfaragás tudományával, de akár korongozhatunk is! A busólakodalmas menet délután 1 órakor indul, és a busószobor megkoszorúzásával fejeződik be. Ezt követően a Deák téri színpadon Nemzetközi Farsangi Dudástalálkozó, a Busóudvar színpadán Nemzetközi Dudás Koncert lesz. Este pedig választhatunk: elmehetünk a Magyar-bálba, vagy a sokacbálba, sőt, egy harmadik helyszínen táncház várja az érdeklődőket!

Farsangvasárnapján folytatódik a kézműves vásár, a nyitott műhelyek. A Busóudvarban találkozhatunk a Kürtös busócsoport tagjaival is! Még a délelőtt folyamán elkezdődik a Kossuth Filmszínházban a nemzetiségi táncműsor, amelyen számos magyar, horvát, szerb és német nemzetiségi tánccsoport ropja.

A délutánt a Busójárás rendszeres látogatói már biztosan várják! Ekkor indul a Sokac-révből a busók csónakos átkelése a Dunán, majd a felvonulások után kompról vízre bocsájtják a farsangi koporsót is. Ha pedig eljött a sötétedés ideje, a város főterén máglyát gyújtanak, és kezdődhet a busók körtánca!

Ha kipihentük vasárnapi fáradalmainkat, ne hagyjuk a Húshagyókedd programjait sem! Délután a Kóló téren lesz a gyülekező, ahonnan számtalan busó társaságában indulhatunk a főtérre, ahol szabad farsangolás vár minket, izgalmas, autentikus műsorokkal fűszerezve! Öt óra után pedig újra meggyújtják a máglyát és elégetésre kerül a koporsó is!

Idén is el kell űzni a telet! Szóval "save the date":

Mohácsi Busójárás
2015. február 12-17.

Busójárás részletes programja>>>

Szólj hozzá!

Címkék: farsang program február Busójárás Mohács


2015.01.08. 10:00 Dél-Dunántúl

Hosszú hétvégék sokasága: 2015-ben is irány Dél-Dunántúl!

2015-ben 7(!) hosszú hétvégén pihenhetjük ki a munkával töltött hétköznapok fáradalmait. Igaz, egy már meg is volt, de nem panaszkodhatunk, volt időnk arra, hogy felkészüljünk a 2015-ös évre, és az új évben tettre készen álljunk a mindennapi élet kihívásai elé.

Idén március 15. ugyan hétvégére, vasárnapra esik, de semmi okunk elkeseredni. Három hétre rá Húsvét (április 4-6.), melyet a május eleji hosszú hétvége követ (május 1-3.). Még ebben hónapban lesz Pünkösd is (május 23-25.), és persze a nyári szabadságolások végén nem maradhat el a Szent István-naphoz kötődő hosszú hétvége sem (augusztus 20-23.). Ősszel egy kicsit belehúzunk, aztán október végén hátra is dőlhetünk egy kicsit (október 23-25.), már csak karácsonyig kell kibírni (december 24-27.)!

kovagoszolos_zsongorko_latnivalok_horvath-gabor_jakabos-zsuzsanna-_hires-ember_a.jpgKilátás a Jakab-hegyről (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Dél-Dunántúl 2015-ben is a jól ismert, színvonalas és közkedvelt rendezvényeivel várja a régió látogatóit, a hosszú hétvégéken is!

Kezdjük mindjárt a Húsvéttal. Ha Húsvéthétfő, akkor Emmausz. Ha Emmausz, akkor Bóly! Az Emmausz-járás máig fennmaradó, 100 évre is visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Húsvéthétfő délelőttjén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária dombon szabadtéri szentmisével kezdődik a rendezvény.
Az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor az évszázados hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a 400 pince közül a legtöbb présházként és pincefogadóként működik.
Ha itt járunk, ne felejtsük el végigkóstolni a Mohács-Bólyi Fehérborút fantasztikus nedűit! Ha pedig a Busójárás (február 12-17.) idén kimaradt, látogassuk meg az egész évben látogatható fantasztikus Busóudvart!

boly_mohacs-boly-tersegi-feherborut-egyesulet_boros-szolgaltatok_horvath-gabor_lanyok-a-palinkaval_a_resize.jpgSokac lányok a Mohács-Szőlőhegyen (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Emmausz – Húsvéthétfői vigasságok a bólyi pincefaluban
2015. április 6. Bóly

 A munka ünnepének hétvégéjén számos program csábít régiónkba. Kezdjük mindjárt a BorZsongással a Villányi borvidéken, amely három napon át igazi, zsongó majális hangulat! Az autós sportokat szeretők most jöjjenek! Ugyanezen a hétvégén idén Pécsen kerül megrendezésre a Mercedes-Benz Classic Csillagtúra, melynek során 70 oldtimer autó indul el Budapestről, hogy a baranyai megyeszékhely, a Mecsek és a Villányi borvidék legszebb útjain teljesítse túráját!

villany_borkapu_latnivalok_ismeretlen_fotos_borkapu11_a.jpgA Villányi Borkapu (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

BorZsongás
2015. május 1-3. Villány
Mercedes-Benz Classic Csillagtúra
2015. május 1-3. Pécs

Május utolsó hete is számos meglepetést tartogat! Kezdjük mindjárt a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincékkel! Pünkösdvasárnapján kitűnő borok, egy igazi műemlék pincesor és sok-sok kultúra várja a borvidékre utazókat! Ha pedig történelmi izgalmakra vágyunk, látogassunk el a bikali Reneszánsz Élménybirtokra, ahol másodízben kerül megrendezésre a Történelmi Ízek Fesztiválja!
Akár meg is hosszabbíthatjuk az ünnepet. A hét második felében Kaposváron a festők tiszteletére létrehozott Rippl-Rónai Fesztivál hozza el a bohém, párizsi hangulatot a belvárosba, míg Pécsen a Zsolnay Fesztivál koncertjei hozzák lázba a közönséget!

palkonyai-pnyp-piheno.jpgPalkonyai Nyitott Pincék (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék
2015. május 24. Palkonya
Történelmi Ízek Fesztiválja
2015. május 24. Bikal
Rippl-Rónai Fesztivál
2015. május 29-31. Kaposvár
Zsolnay Fesztivál
2015. május 29-31. Pécs

Augusztusban hová máshová is invitálnánk Önöket, mint Pécsváradra, a Szent István alapította bencés monostor ünnepére! A lelki és kulturális feltöltődés után pedig fogjuk a gyerekeket és irány Pécs és a méltán országos népszerűségnek örvendő Szamárfül Fesztivál! A hosszú hétvége három napján a kikapcsolódás az egész család számára garantált!

00o26a7230.jpgSzamárfül Fesztivál (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Szent István-napi Ünnepség
2015. augusztus 20. Pécsvárad
Szamárfül Fesztivál
2015. augusztus 21-23. Pécs

Októberben a szüreti fesztiválok sokasága után igazán ránk fér egy kis wellnessezés! Dél-Dunántúl fürdői és szállodái tárt karokkal várják a wellness szerelmeseit! Tolna megyében megtanulhatjuk a selfness alapjait, Baranya egyetlen kastélyszállójában igazi marokkói hangulat vár, míg a bor Dél-Dunántúli fővárosában megtapasztalhatjuk, milyen is borban fürödni!

bikal_puchner-kastelyszallo_szallashelyek_-vendeglatohelyek_horvath-gabor_marokkoi-furdo_a.jpgMarokkói fürdő (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

2015-ben is induljunk hát útnak, hiszen Dél-Dunántúl közelebb van, mint gondolnánk!

Szólj hozzá!

Címkék: programok szabadidő hosszú hétvége rendezvények Dél-Dunántúl


2015.01.06. 09:56 Dél-Dunántúl

Hordós, Dűlőjáró, Vacsorázó: Pincéről Pincére Variációk Vincére

Nem múlhat el a január Vince-nap nélkül, pláne nem a Villányi borvidéken! A Vince-naphoz legközelebb eső hétvégén történő pincejárásnak régi hagyománya van, ráadásul tőlünk nem is túl messzi vidékről, a Dráva-szögből származik ez a szép szokás. A szőlősgazdák a "vincevesszőkből" és az időjárásból következtettek az az évi termésre. A január végén lemetszett vesszőket meleg helyre tették, majd várták, hogy kihajtson. Ha sok rüggyel örvendeztette meg a gazdákat, bőséges termésre számíthattak, ha nem...

Pincéről Pincére Variációk Vincére
2015. január 24.

2015-ben a Villány-Siklósi Borút települései január 24-én, szombaton szervezik meg e jeles napot, a már hagyománnyá vált Hordós, Dűlőjáró és Vacsorázó Vincével.

vince_2013_06.jpgVince-napi "bordáldás" (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

"Hordós Vince" programjai reggel kezdődnek. A reggeli séta különlegessége, hogy a vendégsereg először kóstolhat az új borokból, egyenesen a hordókból! A borkorcsolya sem maradhat el, olyan különlegességekre számíthatunk, mint a kemencében sült, mangalicaszalonnás lepény, házi szőlőmaglisztes lepény, vagy a helyben sütött túrós és sajtos pogácsa!

vince_2013_00.jpgVince-napi szertartás (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

"Dűlőjáró Vince" ebédidőben veszi kezdetét. Cigányzene, igazi falusi disznótor várja az érdeklődőket, minden, mi szem-szájnak ingere. Délután kettő órakor az ősi hagyományra kerül sor: Vince-napi szertartás a keresztény szokások szerint, vessző metszés, Vince-dal. Jól hangzik, ugye?

vince_2013_05.jpgVince-napi pincejárás (fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület)

Az este eljöttével "Vacsorázó Vince" várja a vendégeket. Borkóstoló, háromfogásos vacsorák, harmónikaszó, vagy bárzene, nehéz a választás, hiszen a kínálat bőséges!

A szervezők természetesen a szállásról sem feledkeztek meg! Kiemelt szállásajánlatok várják a Villányba érkezőket!

Pincéről Pincére Variációk Vincére 2015 részletes program

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: program bor gasztronómia hagyomány borvidék Villány Vince-nap


2014.12.24. 10:00 Dél-Dunántúl

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván a Magyar Turizmus Zrt.!

karacsony_mtzrt.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Karácsony Újév Dél-Dunántúl Magyar Turizmus Zrt.


2014.12.18. 10:00 Dél-Dunántúl

Advent utolsó vasárnapja is elérkezett

Alig néhány nap, és újra itt a Karácsony. Szinte hihetetlen, hogy elrohant ez az év, Advent utolsó vasárnapja itt van. Még hátra van az utolsó nagy karácsonyi bevásárlási roham, az ünnep vacsora hozzávalóinak beszerzése, aztán jöhet a megérdemelt pihenés, családtagjaink körében.

pecsi_advent_komlos_attila.jpgPécs főtere ünnepi hangulatban (fotós: Komlós Attila)

Advent utolsó hétvégéje még számos programmal hívogat. Szombat este a Pécsi Székesegyházban a Pannon Filharmonikusok előadásában Händel Messiása csendül fel, vasárnap az ünnepi szentmise után Köcsky Tibor adventi orgonahangversenye készíti fel lelkünket a közelgő ünnepre. Ezen a napon az egyedülálló akusztikájú Kodály Központban is ellátogathatunk, hogy meghallgassuk a klasszikus Kiskarácsony, Nagykarácsony kezdetű dalból készült kompozíciót, vagy akár a Diótőrő közismert dallamait.

ddb7b09af06d8ff5b416543859dbc6ba.jpgKaposvár adventi koszorúja (kép forrása: kaposvarmost.hu)

Kaposváron, ünnepi gyertyafényes séta keretében tekinthetjük meg a karácsonyi díszbe öltözött megyeszékhelyt, vasárnap pedig a város polgármester gyújtja meg a negyedik gyertyát is jókívánságai kíséretében. A hiedelem szerint a karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, halványlila lepelbe öltözött angyal jelenik meg az égbolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, azt pengeti, és közben szépen énekel hozzá. De ahhoz, hogy meghallhassuk, szívünk tiszta kell, hogy legyen, és jól kell figyelnünk. A Béke nagyszerű dalát énekli, mely a karácsonyi gyermekről és Isten birodalmáról szól, mely eljő majd a Földön. Sok kis angyal kíséri a nagy angyalt, együtt énekelnek és örvendeznek a mennyben. Daluktól valamennyi mag, mely a földben szunnyad, felébred, és maga a Föld is figyel.

5228111121052347_karacsonyi_vasar.jpgKarácsonyi forgatag a Béla király téren (kép forrása: szekszard.varosom.hu)

Szekszárd is igazán tartalmas programot ígér. December 20-án, szombaton a Holle anyót tekinthetjük meg a Budapesti Táncszínház előadásában. Itt még december 22-én hétfőn is találunk kézműveseket, helyi termelőket, ínycsiklandó forralt borukat kínáló pincészeteket. Az estét a város madrigál kórusának karácsonyi koncertje koronázza meg.

Szólj hozzá!

Címkék: Pécs Kaposvár Karácsony Advent Szekszárd