Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

advent (3) Advent (4) aktív (6) Baranya (3) Bikal (11) bor (41) borút (15) borvidék (4) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (4) búcsú (3) busó (3) családbarát (3) Dél-Dunántúl (20) díj (5) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (15) EDEN (4) élménybirtok (4) én az év utazója (3) erdészet (3) erdészetek (3) erdő (8) falusi (3) fejlesztés (9) fesztivál (35) film (4) fürdő (23) gasztronómia (34) Gemenc (23) gyógy (4) gyógyfürdő (14) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (6) hagyomány (10) hagyományőrzés (11) hagyományőrző (3) Harkány (27) Harkányfürdő (10) helyi termék (10) hétvége (4) Hőspróba (4) hosszú hétvége (11) Húsvét (5) játék (5) Kaposvár (36) Karácsony (5) Kardosfa (5) Kaszó (30) Katica Tanya (4) kedvezmény (3) kerékpár (3) kézműves (3) kiállítás (22) kirándulás (14) kisvasút (18) Kodály Központ (6) koncert (7) kultúra (63) látogatóközpont (3) Leonardo (5) Magyarhertelend (9) Magyarlukafa (3) Magyar Turizmus Zrt. (4) Márton-nap (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (21) Mikulás (4) Mohács (10) múzeum (6) Múzeumok Éjszakája (5) nemzeti park (5) öko (14) ökoturizmus (68) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (23) Ormánság (3) ősz (3) Paks (8) pályázat (6) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (4) Pécs (81) Pécsvárad (15) pince (5) program (134) programok (5) Pünkösd (12) recept (4) receptek (3) rendezvény (4) SEFAG (3) Siklós (8) Sikonda (4) skanzen (4) Somogy (3) sváb (3) szabadidő (7) szauna (4) Széchenyi tér (3) Szekszárd (24) Szenna (8) Szigetvár (8) színház (7) szüret (3) Tamási (5) természet (7) természetjárás (7) Torkos Csütörtök (5) túra (19) túrázás (4) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) újdonság (3) Utazás (3) utazás (6) vad (3) vár (4) várak (4) verseny (6) videó (3) Villány (24) Villány-Siklósi Borút (4) Vince (4) wellness (4) zarándoklat (4) zene (20) Zengővárkony (4) Zselic (5) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (25) Címkefelhő

2014.12.18. 10:00 Dél-Dunántúl

Advent utolsó vasárnapja is elérkezett

Alig néhány nap, és újra itt a Karácsony. Szinte hihetetlen, hogy elrohant ez az év, Advent utolsó vasárnapja itt van. Még hátra van az utolsó nagy karácsonyi bevásárlási roham, az ünnep vacsora hozzávalóinak beszerzése, aztán jöhet a megérdemelt pihenés, családtagjaink körében.

pecsi_advent_komlos_attila.jpgPécs főtere ünnepi hangulatban (fotós: Komlós Attila)

Advent utolsó hétvégéje még számos programmal hívogat. Szombat este a Pécsi Székesegyházban a Pannon Filharmonikusok előadásában Händel Messiása csendül fel, vasárnap az ünnepi szentmise után Köcsky Tibor adventi orgonahangversenye készíti fel lelkünket a közelgő ünnepre. Ezen a napon az egyedülálló akusztikájú Kodály Központban is ellátogathatunk, hogy meghallgassuk a klasszikus Kiskarácsony, Nagykarácsony kezdetű dalból készült kompozíciót, vagy akár a Diótőrő közismert dallamait.

ddb7b09af06d8ff5b416543859dbc6ba.jpgKaposvár adventi koszorúja (kép forrása: kaposvarmost.hu)

Kaposváron, ünnepi gyertyafényes séta keretében tekinthetjük meg a karácsonyi díszbe öltözött megyeszékhelyt, vasárnap pedig a város polgármester gyújtja meg a negyedik gyertyát is jókívánságai kíséretében. A hiedelem szerint a karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, halványlila lepelbe öltözött angyal jelenik meg az égbolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, azt pengeti, és közben szépen énekel hozzá. De ahhoz, hogy meghallhassuk, szívünk tiszta kell, hogy legyen, és jól kell figyelnünk. A Béke nagyszerű dalát énekli, mely a karácsonyi gyermekről és Isten birodalmáról szól, mely eljő majd a Földön. Sok kis angyal kíséri a nagy angyalt, együtt énekelnek és örvendeznek a mennyben. Daluktól valamennyi mag, mely a földben szunnyad, felébred, és maga a Föld is figyel.

5228111121052347_karacsonyi_vasar.jpgKarácsonyi forgatag a Béla király téren (kép forrása: szekszard.varosom.hu)

Szekszárd is igazán tartalmas programot ígér. December 20-án, szombaton a Holle anyót tekinthetjük meg a Budapesti Táncszínház előadásában. Itt még december 22-én hétfőn is találunk kézműveseket, helyi termelőket, ínycsiklandó forralt borukat kínáló pincészeteket. Az estét a város madrigál kórusának karácsonyi koncertje koronázza meg.

Szólj hozzá!

Címkék: Pécs Kaposvár Karácsony Advent Szekszárd


2014.12.16. 11:00 Dél-Dunántúl

Rajzolj, és nyerj egy családi belépőt a Reneszánsz Élménybirtokra!

Már csak hármat kell aludni, és itt a várva várt téli szünet! Végre nem kell a tankönyvek felett görnyedni, azt csinálhatunk, amit csak akarunk!

10636331_756898271060804_1506111675583229585_n.jpgA Pécsi TV-torony sárkánya (kép forrása: Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft.)

Például rajzolhatunk!

A dél-dunántúli várak ugyanis Hőspróba Rajzversenyt hirdettek általános iskolák számára; a havi ajándékok mellett a fődíj pedig nem más, mint egy bikali családi belépő beöltözős fotózással, melyet a tíz legtöbb szavazatot gyűjtött rajz közül sorsolnak ki!

A versenybe olyan rajzot lehet benevezni, mely a dél-dunántúli várak, Hőspróba helyszínekről vagy akár a Hősök egyikéről, vagy a velük kapcsolatos élményekről szól.
Azaz:
- Dunaföldvári vár
- Katica Tanya (Patca)
- Máré vára (Magyaregregy)
- Mecsextrém Park (Pécs-Árpádtető)
- Pécsi TV-torony
- Pécsváradi Élményvár
- Reneszánsz Élménybirtok (Bikal)
- Siklósi vár
- Szigetvári vár

A játék egészen 2015. január 15-ig tart, szóval van még idő!

A Hőspróba Rajzverseny a legnagyobb közösségi oldalon zajlik, a nyerteseket a a profilban megadott e-mail címen értesítik.

Rajzra fel!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: játék nyeremény várak hőspróba


2014.12.12. 10:00 Dél-Dunántúl

Egy kis visszatekintés a nyárra

Félholdtól a csillagokig: sárkányhajóval és rozégőzzel a Dél-Dunántúlon

Szólj hozzá!

Címkék: film utazás aktív Dél-Dunántúl év utazója


2014.12.10. 10:00 Dél-Dunántúl

Egy csepp Mecsek: lenyűgöző légifelvételek a Mecsek-Hegyhátról

A Mecsek-Hegyhát számtalan csodát rejt: zöldellő erdőt, zegzugos rejteket, csörgedező kispatakot, Hundertwasser utánozhatatlan stílusában felépült termálfürdőt, világbajnoki ezüstérmes szaunamesterekkel (Magyarhertelend) és az ország első illathotelét (Sikonda) is!

Mindezek mellett az apró települések is felfedezésre várnak: Szászvár 13. századi várát (hamarosan látogatható lesz!), Magyarszék Széki Szalma Feszt nevű színes programját, Hosszúhetény üvegkiállítását és borbélyműhelyét vétek lenne kihagyni!

A közelmúltban lenyűgöző felvételek készültek a térségről, melyek érdekessége, hogy egyes képkockáit drónokkal rögzítették:

Titeket is vár a Mecsek-Hegyhát!

 

 

Ennyi minden egy helyen - Irány a Mecsek-Hegyhát!

 

 

Minden évszakban várnak a Mecsek-Hegyhát csodái!

 

Szólj hozzá!

Címkék: film videó Sikonda Magyarhertelend Mecsek-Hegyhát


2014.12.08. 10:00 Dél-Dunántúl

Média építészeti különdíjas a Zselici Csillagpark!

Az idén 10 éves Média Építészeti Díja pályázatra 124 pályamű érkezett be, köztük "Az égbolt védelméért - Csillagpark a Zselicben" Erdélyi-Gáspár Judit és Erdélyi Róbert építészmérnök tervezőpáros pályázata.

zodiacal4_600.jpgZselici csillagos égbolt (Fotó: http://zselic.csillagpark.hu)

Bár az internetes szavazás nem hozott átütő sikert, annál nagyobb volt a meglepetés, hogy az Energiahatékonyság Különdíját megnyerte a csillagpark.

A szakmai zsűri az egész épületre nézve értékelte a környezettudatosságot (zöldtető tervezése, a környezetbe való illeszkedés, a fényszennyezés figyelembevétele és fontosságára való felhívás, hőszivattyús energiatermelés, szürkevíz felhasználás, stb.), és ugyanolyan fontos szempont volt, hogy egy építészetileg értékes, jó, szép épület mellé tegyék a nevüket, mert a kettő együtt fontos, és sokszor nehéz összehozni.

Ez a szép eredmény az építtető SEFAG Zrt. számára is rendkívül fontos, hiszen egyik vezérelvük pont a környezettudatosság, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjon minden egyes beruházás.

Szólj hozzá!

Címkék: csillagos égbolt Zselic sefag csillagpark


2014.12.05. 10:00 Dél-Dunántúl

"Püspökvár titkai - a Püspöki Palotától a Dzsámiig"

Az "egyszerű halandó" el sem tudja képzelni, hogy az 1009-ben, bizony, már több mint ezer éve (!) alapított pécsi püspökség mennyi titkot, rejtett értéket tartogat. Püspökei között olyan méltán híres személyeket találunk, mint Janus Pannonius a humanista költő, vagy Szent Mór, az első bencés szerzetesből lett egyházi méltóság.

PĂccs_Barbakán_LátnivalĂłk_Kalmár Lajos_03_a.jpgA Pécsi Püspökség titkai (fotó: Barbakán, Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Kalmár Lajos)

A pécsi püspökség határai messze kiterjedtek, és jövedelmezőségüket tekintve is előkelő helyet foglaltak el. II. Ulászló királyunk idejében a birtok 20.000 aranyat termelt évenként. Ezen kincsek felújítására, látogathatóvá tételére pályázott az egyházmegye két évvel ezelőtt, és a felújítások lassan véget érnek.

A munkálatok során felújították a Pécsi Székesegyház déli tetőszerkezetét, és a híres négytornyú bazilika dél-keleti tornyát is. Ezáltal egy teljesen új kilátó született, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Mecsekre és Pécs történelmi belvárosára.

PĂccs_Bazilika_LátnivalĂłk_KörtvĂclyesi LászlĂł_LĂcgi panoráma_a.jpgPécs város szimbóluma, a négytornyú Bazilika (Fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Körtvélyesi László)

Az 18. század végéről származó Püspöki Magtár is teljesen megújult. Tavasztól nyílik az épületben az új látogatóközpont, és innen indulnak el majd a vezetett túrák, melyeken minden ide látogató megismerheti a Pécsi Püspökség múltját és jelenét. Ugyanitt, a két alsó pinceszinten borászati kiállítás is található.

A Magtár pincéjéből a Püspöki Palotába "titkos átjáró" vezet, amely a földalatti és a vértanú egyháznak, a kommunista éra egyházi üldözéseinek állít emléket. A Palotába érve pedig a püspökök életével ismerkedhetünk meg enteriőrökön, berendezési tárgyakon keresztül.

A régi kanonoki házban, azaz a Kanonoki Palotában kapott helyet a kincstár számos értékes műtárggyal, festménnyel és szoborral.

A püspökség a zarándokokra is gondolt. A Székesegyháztól alig néhány méterre fekvő Zarándokház 11 szobájában akár 33 zarándok is elszállásolható.

PĂccs_Gázi Kászim pasa dzsámija - Belvárosi PlĂcbániatemplom_LátnivalĂłk_Kalmár Lajos_WU0Z1098Kupola_a.jpgGázi Kászim pasa dzsámija (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Kalmár Lajos)

Pécs városának egyik legismertebb szimbóluma, a négytornyú Bazilika mellett, szintén a Pécsi Püspökség tulajdonát képezi. Gázi Kászim pasa dzsámija, azaz a Belvárosi Plébániatemplom altemplomát megnyitották, így tárulnak fel a több évszázados emlék eddig rejtett látnivalói.

Végezetül, de nem utolsó sorban a felújítások a legendás Csontváry Múzeumot is érintették. Homlokzata megújult, és belsőépítészetileg is átalakították a kiállítótervet, valamint a belső kertet.

Bár a Pécsi Püspökség már matuzsálem, hiszen 2014-ben ünnepelte fennállásának 1005. évfordulóját, mégis, a jövőt építi.

Szólj hozzá!

Címkék: múzeum bazilika dzsámi csontváry püspökség Pécs


2014.12.03. 10:00 Dél-Dunántúl

Egy kis pécsi zene

Idén ősszel - készülve Pécs 2015-ös egyik legnagyobb eseményére, az Europa Cantat 2015 fesztiválra újabb kezdeményezés vette kezdetét "Egy kis pécsi zene" címmel. A Városháza erkélyén eddig 12 alkalommal csendültek fel Pécs hangjai, hogy élő szobrot állítsanak a pécsi zenének.

egy-kis-pecsi-zene3.jpg"Egy kis pécsi zene" szól a Városháza erkélyéről (Fotó: Europa Cantat 2015 fesztivál hivatalos weboldala: www.ecpecs2015.hu)

A baranyai megyeszékhelyen naponta több százan sok-sok órányit zenélnek kezdve a zeneiskolás gyerekektől, az ének-zene tagozatos diákokon át az amatőr zenekarokig, vagy a profi zenészekig. A Pannon Zenebaráti Egyesület ezen, és a zeneszerető közönségen felbuzdulva szervezte meg az első ilyen eseményt.  Pécsi Zenebarátok Köre 2010-ben alakult nyolc fővel, mára közel százra duzzadt tagjainak száma, ahogy magukat nevezik, ők a pécsi zene B-közepe.

Az "Egy kis pécsi zene" az Advent időszakában sem maradhat el. Vasárnaponként az Europa Cantat 2015, valamint a Pécsi Rotary Club műsorát követően indul a varázslat. December 7-én Kuti Ágnes, a Pécsi Bazilika Mozart kórusának szólistája, 14-én a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Klarinétkvintettje, Advent utolsó vasárnapján pedig a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Fuvola-hegedű együttese zenél a közönség nagy örömére a Városháza erkélyéről.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene advent Pécs Egy kis pécsi zene


2014.12.01. 11:36 Dél-Dunántúl

Mit ígér nekünk a második adventi hétvége?

Beléptünk hát az év utolsó hónapjába, itt a december. Az időjárás is zordabbra fordult, hol van már a novemberi napsütés? De nem is baj, az évszaknak ez a dolga. Mi pedig felmelegíthetjük magunkat forralt borral, punccsal, vagy forró teával az adventi vásárok bármelyikén.

Pécsi Advent_Komlós Attila.jpgNegyedik Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár (fotó: ez esemény FB oldala, fotós: Komlós Attila)

A települések eseménynaptárait böngészve számos, izgalmas program vár ránk ezen a hétvégén is!

Kaposvári Advent - Karácsonyi Ünnepi Hetek

December 6-án Gurul a Mikulás! Szent Miklós napján elindul a Kaposvári Nagypiacról a Mikulás Expressz a város főterére, ahol minden gyermek találkozhat a Mikulással, hogy kívánságait elsorolja. Délután fél négykor igyekezzünk a Kaposvár sétáló utcájába, a Fő utcára! Motoros Mikulások vonulnak fel mindenki nagy örömére.

A Mikulás-napi koncertek után se menjünk még haza! A Virágfürdő zenés éjszakai mulatsággal várja vendégeit este nyolctól egészen éjjel 1 óráig!

Ha szombaton lemaradtunk a szabadtéri programokról, ne keseredjünk el! Vasárnap az Együd Árpád Kulturális Központban a délelőtt 10 órakor kezdődik a BábSzínTér Mikulásváró Figurás Játszóházzal, köztük olyan játékokkal, mint a hópihefuvintó, a kencefice, a csizmasuvick vagy a fénykuckó. Aztán megnézhetjük Pályi János Vitéz László bábjátékát, és végül délben batyunyitás következik a Mikulással.

Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár

A pécsi adventi vásár központjában, a Mikulás Házban maga a Mikulás várja a gyermekeket egész nap. Vasárnap délután pedig indul a III. Fürdőruhás Jótékonysági Mikulás Kocogás! Futás után a Széchenyi téren meghallgathatjuk a TVT Gyermekkórusát, majd a Városháza erkélyéről Kuti Ágnes, a pécsi bazilika Mozart kórusának szólistájával kezdődik a Kis Pécsi Zene.

Adventi ablaknyitás a Nádor Szállóból persze ezen a napon sem maradhat el. Ahogy korábban megírtuk, egészen Advent utolsó napjáig minden nap 100.000 Ft kerül kiosztásra egy-egy rászoruló tehetséges gyermek javára a pécsi Rotary Club jóvoltából.

Adventi Várvarázslat Pécsváradon

Ha saját várablakra vágyunk, irány a Pécsváradi Élményvár! December 7-én, vasárnap 10 és 17 óra között, az Adventi Várvarázslaton nagyszabású kézműves ajándékvásár, ajándék-gyártoda, melegedő mesekuckó várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

A nap során lehetőség nyílik egy-egy ablak feldíszítésére is, amely minden nap 16 órakor kivilágosodik, így az Advent időszakában a Pécsváradi Vár is karácsonyi díszbe öltözik!

Ezen a hétvégén sem érdemes otthon maradni! Kabátot, sapkát, kesztyűt, csizmát fel, és irány a Dél-Dunántúl!

Szólj hozzá!

Címkék: program Pécs Kaposvár Advent Pécsvárad


2014.11.27. 10:00 Dél-Dunántúl

Üzenet a hóbagolytól: kezdődik a Mesefesztivál!

December első hétvégéjén valami új, mesés dolog veszi kezdetét a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Hóbagoly Mesefesztivál!

10801706_1561463850751586_1401827694803478841_n.jpgMindenkit vár a Hóbagoly Mesefesztivál (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Hóbagoly Mesefesztivál
2014. december 6-7.
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed

Már a Negyedbe lépés is elvarázsol minket: közel harminc fenyőfából ünnepi hangulatú karácsonyfa kiállítás nyílik, amely vízkereszt ünnepéig látogatható is lesz!

A két napos fesztiválon találkozhatunk hazai gyermekkönyv kiadókkal, ismert színészekkel és zenészekkel is. A Hóbagoly Meseodúkban reggeltől estig szól majd a mese és a zene; az odúkat varázsút köti össze. Ha szerencsénk van talán éppen Csukás István mesél az egyikben - ugyanis ő a fesztivál díszvendége; de az is lehet, hogy Nagy-Bandó András vendégei leszünk egy-egy mese erejéig.

A koncertek is igazán izgalmas szórakozást ígérnek. Koncertet ad a Kaláka együttes, Szalóki Ági, Bíró Eszter, Dolák-Saly Róbert, Rutkai Bori és a Sajtkukacz zenekar is!

Közismert tudományos tény, hogy minden hóbagoly (Bubo scandiacus) szereti a csokit. A Látogatóközpontban ezért Karácsonyi Csokiműhely is lesz mindenki nagy megelégedésére. S ha többet ettünk az elkészült csokiból a kelleténél, nálunk jobb krampuszt keresve sem találnak a szervezők: indulás a Krampusz Bajnokságra!

A fesztivál másnapján ki ne hagyjuk a Bóbita Bábszínház előadását! A téli időszak egyik legszebb Andersen-meséjét, a Hókirálynőt láthatjuk előadásukban!

A Hóbagoly Mesefesztivál részletes programja az esemény facebook oldalán található!

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál gyerekek Pécs Zsolnay Kulturális Negyed Hóbagoly


2014.11.25. 10:00 Dél-Dunántúl

Hamarosan útra kell a Nádor Szálló angyalkája

Már csak néhány nap, és itt van advent első vasárnapja. A Nádor Szálló ablakából idén nemcsak az angyalka száll alá, különleges, szívmelengető eseményeknek is lehetünk minden délután öt órakor szem- és fültanúi.

A Pécsi Rotary Club szervezésében minden nap másik ablak nyílik ki, és egyúttal egy-egy rászoruló, tehetséges gyermek is segítségre lel 100.000 Ft-os támogatás formájában. A 24 tanulóra a város különböző iskolái adnak javaslatot, s amikor a gyerekek megkapják a pénzt, azon a napon az iskolájuk ad a tiszteletükre ünnepi műsort a Széchenyi téren.

240241_nador-jo.jpgAdventi naptárrá változtak a Nádor Szálló ablakai (fotó: bama.hu)

A IV. Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár az idei évben is a Széchenyi téren lesz. A kézművesek faházai körülölelik a mindenki karácsonyfáját és a Mikulásházat. 

Idén - készülve a jövő év nagyszabású rendezvényére, az Europa Cantat-ra - minden vasárnap kórusok hangja tölti meg a teret, majd a városháza erkélyéről felcsendül a Kis Pécsi Zene.

A pécsiek ünnepi készülődése bizony nemesíti az ünnepet!

Szólj hozzá!

Címkék: kézműves vásár nádor Pécs Advent