Nekünk Orfű a Riviéra - kihagyhatatlan kalandok a Mecsek völgyében

2016. augusztus 30. 14:56 - Dél-Dunántúl

Hét ágra süt a nap, amikor egy augusztus végi reggelen Orfűre érkezünk. Nyoma sincs még annak, hogy búcsúzni készülne a nyár; madárcsicsergés, patakcsobogás és egyedülálló hangulat fogad minket az Orfűi Malommúzeum vadonatúj látogatóközpontjában.

14_malommuzeum.jpgOrfűi Malommúzeum (fotó: Orfűi Turisztikai Egyesület)

Baranya megye az elmúlt századokban a malmok kincsestára volt. 1876-ban még több, mint 680 malom (!) működött szerte a vidéken. A háborúk, majd az államosítás azonban az ipar eme nemes vívmányait sem kímélték, mára szinte eltűntek a világból. 
Az elmúlt néhány évben Orfűn azonban, hála a "malmok orfűi szerelmeseinek", újra életre hívták a csodálatos szerkezetek világát, és így mára egy vízimalom, egy egykoron lóhajtásos szárazmalom és olajütő, valamint egy papírmalom működését ismerheti meg a látogató. És ezek az épületek nemcsak "kiállítási tárgyak". Az udvari kemencében egész évben kézzel dagasztott kenyerek sülnek; a papírmalomban merített papír készül, és a tervek szerint a vízimalom is hamarosan újra őröl majd.

Az orfűi völgy legbővebb vizű karsztforrása a Vízfő-forrás, amely innen alig néhány száz méterre fekszik. A fokozottan védett Vízfő-barlangban található forrás a tórendszer egyik legfőbb táplálója; egykor Orfű és Komló teljes lakosságát ellátta ivóvízzel.  Az itt álló műemlék forrásház a közelmúltban elhunyt Csete György, Kossuth-díjas és Nemzet Művésze címmel kitüntetett építész munkája.
Emlékszünk? Az ő nevéhez fűződnek a paksi tulipános házak is >>>

orfu_vizfo_forras_forrashaz.JPGVízfő Forrásház (fotó: Orfűi Turisztikai Egyesület)

Az épület felső, kúp alakú szintje egykor barlangkutatók szállásául szolgált, csodálatos kilátással az éjszakai csillagos égboltra.
Ennél több csillagot már csak a Zselici Csillagparkban látni... >>> 

Az egyszerű, de annál praktikusabb tábori szoba a mai napig őrzi a '70-es évek építészeti jegyeit. Igazi retro élmény, nézzük meg mindenképpen! Lefelé haladva a földszinten egy kis kiállítást tekinthetünk meg a barlangkutatás során használt használt eszközökről - kötelek, létrák, barlangász ruha, kobak, fejlámpa - , és ha szerencsénk van, egy-egy denevér is felbukkan a misztikus környezetben. 

Jó tudni! Vezetőnk - Lukáts Lilla, a Mecsek Háza turisztikai programvezetője - minden félelmet eloszlatott bennünk a denevérekkel kapcsolatban, miszerint azok rászállnak és belegabalyodnak a lányok, asszonyok kibontott hajába. A kis emlősök ugyanis ultrahang segítségével tájékozódnak, még véletlenül sem mennek neki az embernek. Maximum a régmúltban történhetett ilyesmi, amikor az úriasszonyok parókája alatt egész tetűkolóniák éltek; szegény denevér pedig csak enni akart...

Ha mindezek után kedvet kaptunk egy jó kis adrenalinnövelő kalandhoz, látogassunk el az innen alig 150 méternyire fekvő Mecsek Házába, ahonnan egy felejthetetlen, extrém barlangi túrát tehetünk a Trió-barlangba csillogó cseppkövek között haladva, olykor kúszva-mászva.

Mélyből a magasba! Visszatérve a malommúzeum teraszára, egy kellemesen hűs Toplica szóda társaságában (helyi termék a Mecsek tiszta forrásából) szívesen élveznénk még a nap melegét, ám az ismeretekre éhes, lelkes turistát tudásvágya egészen a Balázs-hegyi kilátóig hajtja...

14054942_10210882627361534_3331210288267039601_n.jpgPécsi-tó látványa a kilátóból (fotó: Horváth Márton)

A négyszintes kilátót megmászva lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé. 
A hatvanas évek elején a Mecsek oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva felszíni víztározót hoztak létre az orfűi völgyben. Így jött létre néhány év alatt a 4 tóból álló tórendszer (a keletkezés sorrendjében - Orfűi-tó, Pécsi-tó, Hermann Ottó-tó, Kovácsszénájai-tó), s az eredetileg 5 faluból álló - Orfű, Mecsekrákos, Tekeres, Bános, Mecsekszakál - üdülőparadicsom a pécsiek, s ma már mindannyiunk örömére. 

Egy igazi gasztronómiai élményt jelentő ebédet követően, amelyet a Muskátli Vendéglőben fogyasztott el nagy élvezettel a csapat, következhetnek vízparti örömök.

TIPP: A Muskátli Vendéglőben járva ki ne hagyjuk a tulajdonos, Erika csipkelekváros, gesztenyehabos almás pitéjét. Garantálom, életükben ennél finomabb almás pitét még nem ettek!

14045810_10210882819406335_4125700627935458175_n.jpgOrfűi modellvitorlások (fotó: Horváth Márton)

Orfűn a "csepptől a csobbanásig" mindent megtalálható. A falunak van szabad strandja, ellenőrzött vízminőségű nyílt vízi fizetős strandja, sőt a nyári szezonban üzemelő aquaparkja is.
Lehet horgászni, bérelhetünk vízibiciklit, kenut, kajakot, csónakot, nagyobb társaságok a sárkányhajózást is kipróbálhatják.

És ez még nem minden! Orfű a hazai modellvitorlázás fellegvára! Itt megtalálható  mind az öt hazai modellvitorlás hajóosztály, az 55 centiméteres hajótól egészen a másfél méteresig! Nem véletlen, hogy 2017-ben hazánk rendezi a modellvitorlázók világbajnokságát Orfűn, ahová 36 országból várnak résztvevőket!

Egy forró nyári nap vízparti órái után, ha kellemes hűvösre vágyunk (nem légkondicionált szobába), irány Abaliget

gergely_tibor_abaligeti-barlang_nagyterem02.jpgAbaligeti cseppkőbarlang (fotó: Gergely Tibor)

Magyarország harmadik leglátogatottabb barlangja az Abaligeti-cseppkőbarlang egy olyan nevezetesség, amit életében legalább egyszer mindenkinek látnia kell. A 466 méteres főágat az óránként induló barlangi túravezetés keretében járhatjuk be. 
A vezetett túrán a barlang keletkezezésének és a mai napig tartó folyamatos formálódásának története mellett mindent megtudhatunk az itt telelő denevérekről és a barlang gyógyhatásáról is. A fél kilométeres túra telis-tele van különleges képződményekkel és hozzájuk kapcsolódó legendákkal.
Így az is kiderül, mi történik a hűtlen túrázóval, ha elmegy a "Lebegő kő" alatt; melyik az a kőtömb, amelyik éppen a múlt héten esett le; miért a túravezető az első befelé menet és az utolsó kifelé jövet (pláne hölgycsoportnál); és ha már kellőképpen fáj a hasunk a nevetéstől, a túra végén olyan gregorián éneket hallhatunk tőle, hogy eláll a szavunk. Ezek után minden bizonnyal telve jókedvvel és egy hihetetlen "koncertélménnyel" hagyjuk el a föld alatti világot.

Orfűn egy nap biztosan nem elég! Mindenképpen látni kell még a Kemencés Udvart és Tájházat a Medvehagyma szobával, a wellness-ligetet, és az EDEN-szigetet, és persze nem hagyhatjuk ki a Medvehagyma Házat sem! 

14141578_10210882631521638_6001353589042546961_n.jpgFotó: Horváth Márton

Hogy ez meg mi? Látogassanak el a Medvehagyma Házba és egy csapatépítő játék keretében, a Nyugat-Mecsek természeti értékeinek megismerése mellett, ezt is megtudhatják...

Szólj hozzá!

Ahová a Jóisten két kézzel osztott a jóból: Harkány, Siklós és Villány

2016. augusztus 22. 14:19 - Dél-Dunántúl

Harkány, Siklós, Villány....minden bizonnyal mindenki számára ismerősen hangzanak a településnevek; mindenki ismeri őket. Hiszen ki nem hallott volna már ebben az országban a Harkányi Gyógyfürdőről, a villányi vörösborokról, és ki ne járt volna osztálykirándulás alkalmával legalább egyszer a siklósi várban?

Kis csapatunk is talán hasonló gondolatokkal kelt útra régiós utazásunk egyik következő állomására, Baranya megye egyik legdélebbi pontjára. 

Hogy a kirándulást mindjárt valami újdonsággal kezdjük, túránkat a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont  (korábban ITT írtunk róla részletesen) bejárásával indítottuk.

14067711_1119068398169504_6332285334244010798_n.jpgLenyűgöző panoráma a látogatóközpont kilátójából (fotó: Sáfrány Szilvia)

 Az "Év ökoturisztikai látogatóközpontja 2015"-díjas Ős-Dráva Látogatóközpont varázslatos hely. Az impozáns fogadócsarnokból első utunk a kiállítótérbe vezet. Az izgalmas gyűjtemény egyik talán legérdekesebb része az interaktív szakácskönyv. A képernyőt nyomkodva, ha kiválasztottuk a nekünk tetsző alapanyagot, és azt a tányérra tesszük, máris megnyílik a megsárgult, ormánsági receptfüzet és számtalan étel között válogathatunk. 
A kilátó sem semmi!  Innen letekintve rögvest "petőfis-alföldes" hangulatba kerül a látogató, ahogy elképedve nézi az alatta elterülő "tengersík" Ormánságot. Rögtön kedvet is kapunk az innen kb. 600 méter távolságra fekvő, régi magyar háziállatokkal "felszerelt" major  megtekintésére. Itt ismerhetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok, amelyek őseink mindennapi megélhetését segítették egykor. 

De az idő szalad, máris indulunk tovább.

Bizton állíthatom, nincs még egy ilyen gyönyörű természeti  környezetben, mégis nyüzsgő kisváros közepén álló fürdő, mint a közel tizennégy hektáron elterülő, többszáz éves fák ölelésében fekvő Harkányi Gyógyfürdő

dsc_6969.jpgHarkányfürdő gyermekmedencéje (fotó: Harkányi Turisztikai Egyesület)

S hogy miért pont ezt a fürdőt válasszuk hazánk több, mint kétszáz fürdője közül? Mert ez nem egy szokványos "tucatfürdő". Itt hagyománya van a fürdőzésnek (története 1824-ben indult, amikor a területen dolgozó munkások először megtapasztalhatták a kénes melegvíz gyógyító hatását). Mert a Zsolnay eosin-kutak elegánssá, páratlan hangulatúvá teszik a környezetet. Mert a gyógyvíz páratlan gyógyító hatásán kívül, az itt dolgozók szakértelme és kedvessége felülmúlhatatlan,  és mert nem utolsó sorban az egyik legkedvezőbb ár-értékarányú fürdő az országban, ahol a gyógyítás mellett, egyre nagyobb hangsúlyt kap a kisgyermekes családok és a fiatalok kiszolgálása: a zöldövezetben, a fürdő sportpályáinak közvetlen közelében nemrégiben kialakított csúszdapark hét különböző csúszdaelemmel és dunai homokkal feltöltött környezettel várja a vendégeket.

"És akkor jött a Tenkes kapitánya..." no nem egészen, kis csapatunk indult tovább Siklósra.

Siklós vára az ország egyik legépebben fennmaradt történelmi emléke. Egy olyan hely, amit mindenkinek látni kell.

14054098_1119078988168445_6286324130398443268_n.jpgSiklósi várudvar (fotó: Sáfrány Szilvia)

Az utóbbi néhány évben többfordulós rekonstrukción esett át és teljesen megújult a vár. Ma az erődítményen belül mintegy 15 kiállítás várja a látogatókat. A vezetett túra során olyan, a közelmúltban, a felújítás során talált kincsekkel találkozhatunk, mint a gótikus kápolna egykori díszéül szolgáló Fájdalmas Krisztus dombormű, amelynek még a török uralom alatt veszett nyoma, amikor a várkápolnát dzsámivá alakították át. Az átépítők (minden bizonnyal keresztény emberek) olyan kegyelettel és gondossággal építették be a falba, hogy az szinte teljes épségben került elő 2014-ben. Ilyen és ehhez hasonlatos értékekkel találkozhatunk, ha az elengedhetetlen szakértői vezetés keretében szánunk egy kis időt rá, és bejárjuk a vár minden rejtett zugát.

Ha ki kellene neveznünk a magyarországi bor fővárosát, akkor egészen biztosan Villány lenne az. Nemcsak azért, mert innen indult 1994-ben az ország első borútja, a Villány-Siklósi Borút,  hanem mert vezető szerepét a mai napig betölti.

bock_korpince-01.jpgBock-kápolna (fotó: bock.hu)

Hiszen azóta is minden évben egyre több és több vendég keresi fel a borvidéket, akik kizárólag minőségi, színvonalas és folyamatosan megújuló szolgáltatásokkal találkoznak; gondoljunk csak az egyedülálló sky spa-val rendelkező Crocus Gere Borhotelre, vagy a különleges, felszentelt kápolnát magáénak tudható Bock Pincészetre.

Bárhová induljunk a borvidéken, egészen biztosak lehetünk benne, hogy különleges élményben lesz részünk, és nemcsak a kitűnő borok miatt. Olyan titkokkal ismerkedhetünk meg, mint például hogy a tölgyfa melyik részéből érdemes a barrique hordókat készíteni, miért csak 2-3 alkalommal használnak a csúcspincészetek egy-egy ilyen hordót, vagy hogy mi a Villányi Franc titka, és mit jelent a szlogen, "100% franc, 100% Villány". 

Harkány, Siklós, Villány.... biztosan eléggé ismerjük őket? Ha ezek után úgy tűnik mégsem, induljunk hát el, és tegyünk egy túrát a Villányi borvidéken!

 

Szólj hozzá!

Felfedezetlen gyöngyszemek a tolnai vidéken: Paks és Györköny

2016. augusztus 16. 15:34 - Dél-Dunántúl

Paksról a legtöbb magyar embernek az Atomerőmű jut eszébe. De vajon mit mondanak a következő nevek: Szentlélek templom, Agricum, Sárgödör tér? A csodálatos györkönyi pincefaluról hallottak már? A következő beszámolóban e különleges gyöngyszemekből kapunk egy kis ízelítőt.

Szötymörgős, borongós reggelre ébredünk; de lelkesedésünknek semmi sem szabhat határt! Olyan vidékre kirándulunk ez alkalommal, amely ugyan kevésbé ismert, de annál több kincset rejt.

13895011_1113563472053330_1674617970077591656_n.jpgPaks - Atomenergetikai Múzeum (fotó: Sáfrány Szilvia)

Az első, kötelező látnivaló az Atomenergetikai Múzeum. Miután átjutottunk a szigorú biztonsági ellenőrzésen, Ruff Ferenc vár minket a fogadótérben. Alig néhány perc, és eszünkbe sem jut, hogy "kötelező", vagy "fizika óra", annyira magával ragad vezetőnk előadása, munkájának határtalan szeretete. A 2000 négyzetméteres(!) kiállítótér berendezései segítségével végre ténylegesen érhetővé válik a misztikum, hogy mit jelent a primer és a szekunder kör, és hogy működik a sugárkapu, a dózismérő, kik a blokkügyeletesek és az operátorok; egyáltalán mit jelent paksinak lenni és az atomerőműben dolgozni. Mintha egészen más világba lépne az ember; az ott töltött egy óra során legalábbis egy másik bolygón, egy csodálatos földöntúli utazáson érezhettük magunkat.

copyofmakovecz_templom_legi-103msols-1107.jpgPaks - Szentlélek templom (fotó: kincsestolnamegye.hu)

Buszunk Paks-Újvároson halad tovább. Tudták, hogy az atomerőmű építése idején mintegy 10.000 fővel nőtt az egykori mezőváros lélekszáma? Egész kis város épült fel a következő években, és itt állnak azóta is a 70-es években híressé/hírhedtté vált Tulipános-házak. A következő megálló az újvárosi Szentlélek templom, amelyet Makovecz Imre tervezett. A templom a karcsú, tűhegyes csúcsban végződő tetőzetével, ívelt kapubejáratával, egyéni stílusával hírnevet szerzett a városnak és tervezőjének is.

20160813_spajz_b_02-700x467.jpgPaks - Agricum - Spájz - termelők és kreatívok vására (fotó: Agricum facebook oldala)

Ha Paks belvárosában járunk, feltétlenül látogassunk el a város helyi termék boltjába, a paksi Agricumba. A Szent István téri kisboltban mennyei finomságokat találunk a megye minden szegletéből. Ebben az épületben működik a városi információs iroda is, és itt rendezik meg havonta az egyre nagyobb hírnévnek örvendő Spájz elnevezésű termelők és kreatívok vásárát is, ahol nemcsak a termékeket saját kezűleg előállító termelőkkel találkozhatunk, a vásárhoz általában kézműves foglalkozás és játszóház is társul.

Szeptember végén mindenképpen Pakson a helyünk! Felújítják ugyanis a település egyik emblematikus épületét, a Deák Házat. A régi postaállomás épületében szeptember 24-étől időszaki, a Deák Házban pedig állandó tárlatok kapnak majd helyet. Ugyanitt nyílik a klímatörténeti múzeum, ahol a paksi löszfal elemzésein keresztül ismerhetünk meg a klímaváltozás hatásaival.

13912367_1113570948719249_5232097270235650415_n.jpgA paksi Sárgödör tér esőben is gyönyörű (fotó: Sáfrány Szilvia)

Itthon a Dél-Dunántúlon borban erősek vagyunk. De még milyen erősek! A Villány-Siklósi Borút mellett szánjunk egy kis időt a Tolnai borvidékre is. Paks egyik ékköve egy kis pincefalu a város közepén. Az egyedülálló hangulatú Sárgödör teret az elmúlt századokat idéző szorosan egymás mellé-mögé épült 66 présház veszi körül, melyek a fesztiválok alatt nyitva állnak a vendégek előtt, és lehetőséget biztosítanak a pincében érlelődő borok kóstolására.

13900263_1113574968718847_2268616948962827519_n.jpgA csodálatos Györkönyi Pincefalu (fotó: Sáfrány Szilvia)

Ennél is több pincére vágyunk? Akkor irány Györköny! Ilyen hatalmas, és ennyire gyönyörűen karban tartott pincefalut elvétve találni a vidéken. A györkönyi pincefaluban 310 présház vár megtekintésre. A pincefalu főterén boros rendezvényeket, gasztronómiai vigasságokat, fafaragó táborokat, tánctáborokat rendeznek. S ha ez még nem lenne elég; találunk olyan pincészetet is, ahol a tulajdonos, ha a vendég úgy kívánja, veterán motorkerékpárokon viszi körbe a présházak mentén...

Kultúra, kikapcsolódás, fesztivál, bor, helyi ételek... mikor indulunk?

 

Szólj hozzá!

Hétvégi programajánló: Végvári Vigadalom Szigetváron

2016. július 18. 14:08 - Dél-Dunántúl

Ugyan még csak hétfő van, de nem árt időben tájékozódni, milyen programok várnak ránk a hétvégén, ha dél felé vesszük az irányt.

atfut-banner.jpgAtomfutás Pakosn - 2014. szeptember 3.

Alig két hónapja, hogy a jubileumi Zrínyi Év kapcsán Szigetváron megrendezték az első nagyközönségi fesztivált - I. Zrínyi Fesztivál - , máris itt a következő!

001_1.jpgMagyar csapatok gyülekezője (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

A Végvári Vigadalom július 22-én, pénteken délben, a nándorfehérvári csata tiszteletére díszlövéssel kezdődik, amelyet késő délutántól három helyszínen, a Várban, annak nyugati oldalán, és a kisváros főterén, a Zrínyi téren igazi Zrínyi korabeli forgatag követ: lesz történelmi katonai tábor hagyományőrző csapatokkal, este héttől felvonulás és seregszemle török portyával, hódoltatással, bajviadallal és összecsapással.

Este nyolckor a várban török kávészeánsz és rabvásár várja a nagyérdeműt. Itt maga Ali pasa fogadja vendégeket szépséges rabnőivel, akik táncukkal minden járókelőt ámulatba ejtenek. A napot a Magyar Tekerőzenekar koncertje zárja.

002_1.jpgAli pasa a Zrínyi téren (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

Július 23-án, szombaton aztán már kora reggeltől indul az időutazás: tábori mustra, seregszemle, kilenc órától tűzfegyverek próbája, lőfegyverek és ágyúk bemutatása, majd viselet- és fegyverbemutató színesítik a délelőttöt.

A felvonulás természetesen ezen a napon sem maradhat el: délután háromkor a lovaké és a sólymoké a főszerep. Lesz török portya, ostromjáték, devsirme szedés, lányszöktetés is.

003.jpgVégvári hétköznapok (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

A történelmi hangulatról a fesztivál mindkét napján népi játékok, kézműves- és helyi termék vásár, batyus- és pokrócos piknik, és természetesen Ali pasa háreme gondoskodik.

Nincs más hátra hát: fegyvereket felcsatolni, úti batyut összecsomagolni, és a hétvégén irány Szigetvár!

További információ a programokról <<<ITT>>>

atfut-banner.jpg

Szólj hozzá!

Induljunk egy úton - szomszédolás itthon: Kaposvár és a Zselic vidéke, ahová a nap is mosolyogni jár

2016. július 15. 15:13 - Dél-Dunántúl

Ahová a nap is mosolyogni jár...

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egy viharos éjszaka, és egy esős út után hét ágra süt a nap, mire az Igali Gyógyfürdőben tett látogatás után csapatunk a Desedára ér.

13700119_1230122220365819_5522439575777591064_n.jpgMagyarország leghosszabb mesterséges tava, a 8 km hosszú, 26 km kerületű Deseda (fotó: Bencze Szabina)

Ezt a "furcsa nevű tavat" egyre többen keresik fel, és nemcsak az itt lakók. A Fekete István Látogatóközpontban található kiállításra nemcsak mondják, valóban interaktív: bemászhatunk a rókalyukba, tapintás segítségével megismerkedhetünk az itt élő állatok bundájának "puhaságával", és megsimogathatjuk a mókust is. Csak fel ne ébresszük!
A tó körül tizennégy kilométernyi kiépített kerékpárút van, amin végigsétálhatunk (vagy a vasemberek akár futhatnak is), de drótszamarakat is bérelhetünk. Ezen felül testközelből megfigyelhetjük a Deseda madárvilágát a madármegfigyelő házikóból egy speciális detektív üvegen keresztül, megismerhetjük a leggyakoribb szitakötőfajokat a szitakötő házban, a béka- és teknős lesnél pedig a vízpartok kis lakóinak életébe nyerhetünk betekintést. Az egyik legnépszerűbb program pedig minden bizonnyal a csónakázás és a hajózás!

A vizes programok után irány Kaposvár!

13659050_1094468637296147_7950818554967169779_n.jpgSétáló utca Kaposváron (fotó: Sáfrány Szilvia)

"Az ország legszebb főtere, főutcája" rangos címet viselő megyeszékhely méltán nyerte el 2010-ben a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díját. Ha szeretnénk alaposan megismerni ezt a gyönyörű, szecessziós épületeitől egyedülálló hangulatú várost, mindenképpen keressük fel a helyi Tourinform irodát, és Kaposvár egyik "arcát", Máyerné Bocska Ágnest, akinek a kalauzolásában olyan titkokat is megismerhetünk, amelyek az útikalauzokban biztosan nem szerepelnek: hogy mi közük van az orosz katonáknak a Városháza főbejáratához, ki volt Rigó Jancsi és hogy lett belőle a sütemény, vagy mitől lett Kaposvár és környéke az "Ország legakadálymentesebb desztinációja"? Bizony, sok-sok kitüntető címmel és még annál is több értékkel büszkélkedhet a város!

13707648_1094468910629453_9067369918244336264_n.jpgAhogy a kaposváriak emlegetik: a Róma-villa (fotó: Sáfrány Szilvia)

Kaposvár Rippl-Rónai városa. A belvárosi séta után mindenképpen tegyünk egy kis kitérőt a Róma-hegyen álló Rippl-Rónai villába. A 2013-ban "Az év kiállítása" címet nyert Andrássy-ebédlő (igen, egy újabb cím) megtekintése már megér egy misét, hát még a fürdőszoba és konyha nélküli villa - Rippl-Rónai egykori otthona -, és a festőművész életének rejtelmei! Hallottak már Lazarinrról? Anelláról? És Zorkáról? Csak annyit mondhatok, hogy nem véletlenül mondják, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll...

park-624x528.jpgZselici csillagos égbolt (fotó: SEFAG Zrt. Zselici Csillagpark)

A kulturális kalandozások, pajzán történetek után irány a Zselic, és a 2015-ös év leginnovatívabb látogatóközpontja (Év ökoturisztikai létesítménye pályázat díjazottja), a Zselici Csillagpark. A nyüzsgő várostól alig negyed órányi autóútra, az erdő közepén találjuk a világszerte egyedi értéket képviselő csillagparkot, amely Európában elsőként nyerte el az elismerést, és mára a területen egy minden, a mai kor látogatói igényeinek megfelelő komplexum áll a vendégek rendelkezésére akkor is, ha éppen felhős az ég, és nem süt a nap, vagy nem láthatók a csillagok. Tudták, hogy amíg a városban jó, ha 100-200 csillagot látunk az égen, addig a Zselicben legalább kétezret? Ki tudja pontosan, mi a Tejút? És az állatövi csillagjegyek? A csillapíthatatlan tudásszomj enyhítésére a lehető legjobb megoldás az éjszakai csillagtúrák egyike, vagy a csillagpark Planetáriuma, ahol a nyitva tartási időszak alatt bármely napszakban elmerülhetünk a csillagászat tudományában.

13715993_10210491305938743_2363081718192807925_n.jpgSzarvasok Bőszénfán (fotó: Kurilla Annamária)

Gizi, Bori, Pötyi, Panni, Nelli...nem, ők nem a kiránduló csapat hölgytagjai, hanem a Bőszénfai Szarvasfarm simogatható szarvasünői. S hogy miért nem mondtam egyetlen fiúnevet sem? Ez igazán "egyszerű": mert a szarvasbikákat nem szabad megszelidíteni. Ugyanis, ha így teszünk, akkor azok párzási időszakban az embert is vetélytársnak tekintik, ami egy agancsos esetében nem is olyan egyszerű eset!

A hangulatos zselici dombok között fekvő 1.200 hektáros (!) birtokon eme kellemes foglalatosság mellett láthatunk még vaddisznót, mufflont, de pávát és emut is! Nem érdemes kihagyni a hajdani magtárépületben berendezett trófeakiállítást és a Zselicvad Étterem kínálta ínyenckedést sem.

És a Zselici csodáknak még koránt sincs vége! Nem meséltem még a patcai Katica Tanyáról, és a Szennai Skanzenről sem! De az már egy másik kirándulás...

Szólj hozzá!

Induljunk egy úton - szomszédolás itthon: Mohács és Bóly

2016. július 13. 18:30 - Dél-Dunántúl

"Ó, magyar ifjú, ám utazzál, ha már ismered hazádat. De ha nem ismered: hiába jársz a Níluson, Helvécia hófödte tetőin, Itália kék ege alatt: fajod örök életének nyomait meg nem találod sehol." (Ötvös Károly: Balatoni utazás)

Vajon ismerjük hazánkat igazán? Azt hisszük, mindent tudunk róla? Ha igazi élményekre, az új megismerésére vágyunk, bizony útra kell kelni. S hol máshol is kezdhetnénk ezt az utazást, mint szűkebb hazánkban, a Dél-Dunántúlon?

A kezdet: Mohács és Bóly

Első túránk a régiónk dél-keleti határán fekvő Mohácsról indul,a történelmi belváros szívéből.

Ha Mohácson járunk - és éppen nincs Busójárás - , kihagyhatatlan program a néhány éve felépült Busóudvar. A város büszkeségének, a 2009-ben UNESCO Szellemi Világörökség listájára került Busójárásnak a hangulatát a városba látogatók már egész évben megtapasztalhatják, mert itt szüntelen szól a kereplő, táncba hív a sokac népzene, és mindeközben az ünnepre készülődés mozzanataiba is bepillanthatunk az itt felépített panoptikum segítségével.
A kiállítás megtekintése után térjünk be Rosta Endre, népi iparművészhez, és nézzük meg, ahogy a mester az egyszerű fadarabokból ördögi busómaszkokat varázsol. 

130918024154_0157.jpgBusóudvar (fotó: mohacs.hu)

A sokác kultúra iránt mélyebben érdeklődők feltétlenül látogassanak el a néhány utcányira található Kanizsai Dorottya Múzeumba, ahol a nemzetiség hagyományai mellett sok száz darabból álló kerámiagyűjteményt, a különböző korok népviseleteit, bútorait, használati tárgyait, és a várostörténet emlékeit is megtekinthetjük egy helyen.

kincsesbaranya.jpgEurópa egyetlen ismert és működő taposómalma (fotó: www.patakmalom.hu)

Mohács egyetlen ipartörténeti műemléke a Szent Miklós Vízi- és taposómalom a város külterén, a Csele patak partján áll. A "legnagyobb Mohácsi", Bugarszki Norbert, aki lakóhelye iránti tiszteletből egyébként fel is vette a "Mohácsi" előnevet,  2008-ban gondolt egyet, és megvette, majd két kezével felújította, s látogathatóvá tette a romokban álló épületet. A vízimalom nemcsak attól érdekes, hogy a mai napig működőképes, és kövekkel őrölnek benne, hanem attól a sok száz kézi készítésű lisztes zsáktól is, amelyet az évek során a környékbeli, sőt egész távoli (erdélyi, felvidéki, kárpátaljai) családok hordtak össze a malomba. Micsoda élmény lehet, amikor egy-egy gyanútlan látogató felfedezi saját családjának nevét, díszítési csíkjait, vagy címerét egy-egy kiállított zsákon! Sok kedves történetet tudhatunk meg ezzel kapcsolatban a tulajdonostól.
A taposómalom alig két éve áll a vendégek szolgálatára. Igazi ökofitness - mondja Norbert, és valóban az. Európa egyetlen ismert, működőképes, emberi erővel hajtott malomberendezését mi magunk bírhatjuk munkára, ha a kerékbe beállva egy "kis" sétával működésre késztetjük a gigantikus szerkezetet.

mohacsi-tortenelmi-emlekhely.jpgMohácsi Nemzeti Emlékhely (fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

S ha már a Csele patakról esett szó, minden bizonnyal mindenkinek a nagy, 1526-os mohácsi csata jut eszébe, és ezzel együtt a csata helyszínén kialakított sírkert, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely.
De valóban itt volt a csata? Nem is olyan földtől elrugaszkodott kérdés. Hogy miért? Megtudhatjuk, ha az emlékhely megtekintéséhez vezetést is kérünk. Az intézmény vezetője, Varga György olyan átéléssel mesél a mohácsi vészről, hogy néhány percen belül mi is ott vagyunk 1526 áprilisában: szemeink előtt indulnak el a túlvilágra a büszke magyar harcosok, átérezzük a karóba húzottak kínjait, a sok ezer ló szenvedését, megkönnyezzük a kisgyermekes édesanyák hősi áldozatát, s mire a lélekharanghoz érünk, talán már jobban megértjük azt is, mit jelent a kicsorbult rózsa, a szent koronát formázó fogadó épület, hogy tulajdonképpen, mit is jelent magyarnak lenni. Megér egy kitérőt a városból, ugye?

Amint sikerül az emlékhely hatása alól kivonni magunkat, egy jó ebéd után - amit akár itt az emlékhelyen is elkölthetünk - induljunk el a német néphagyományairól ismert Bólyba. Talán nincs is még egy ilyen település közel s távol, aki ennyire megőrizte történetét, tárgyi emlékeit, s a mai napig büszkén hirdeti azt.

mauzoleum.jpgBatthyány-Montenuovo Mauzóleum (fotó: boly.hu)

A városkához kalandos történetek fűződnek; még közvetetten Napóleon is szerepel a település önéletrajzában. A nagy francia hadvezér második feleségeként ismert Mária Lujza a waterloo-i csata után ugyanis megismerkedett Neipperg (Montenuovo) Ádám gróffal, és még élt Napóleon, amikor az egykori császárnőnek fia született, Vilmos, aki nem mellesleg az osztrák császár és a magyar király unokája volt. Ez a fiú férfikorba lépve Batthyány Júliát választotta élete párjául, akinek a hozományába a bólyi uradalom is beletartozott.

A család emlékezetét a mai napig őrzi a Batthyány-Montenuovo Mauzóleum 24 sírhelyével, a klasszicista stílusú kastély (ma szociális otthonként működik), a tizenegy hektáros, természetvédelmi oltalom alatt álló kastélypark, és nekik állít emléket a Békáspusztán található, országosan is elismert Agrártörténeti Kiállítás is, ahol a magyar mezőgazdaságán fejlődési szakaszain túl a Batthyány-Montenuovo család szövevényes életébe is betekintést nyerhetünk. A vezetett túra során megtudhatjuk, hogy a zivataros elmúlt század során, milyen körülmények között hagyta el a család Bólyt, a fogadalmat, miszerint sosem térnek vissza, majd a közelmúlt történéseit, a leszármazottak "haza érkezését". Persze, ennél jóval bonyolultabb, s fordulatokkal telis-tele van a történet; de a családi titkokat a bólyiak ismerik igazán.

Érdemes hát felkerekedni, és megismerni a titkok tudóinak történeteit; akár egy-egy pohár jó bólyi fehérbor társaságában a több, mint 400 pincéből álló bólyi pincesoron található pincék valamelyikében...

Szólj hozzá!

Én elmentem Nagyatádra félpénzen...

2016. július 04. 11:59 - Dél-Dunántúl

Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület szervezésében ismét "félpénzes hétvége" lesz július 8. és 10. között

a7e8aa88fd3f7c1d794bf504a553b9dc_769x533.jpg

Az akcióhoz szállások, éttermek és kávézók, múzeumok és egyéb szabadidős központok is csatlakoztak az idei évben. 

A kedvezmények skálája 10%-tól egészen 100%-ig terjed. Ingyen látogathatjuk meg például a Turisztikai Központ kiállításait és a városi múzeumot, félpénzen léphetünk be a nagyatádi gyógyfürdőbe és a strandra is; de ugyancsak féláron használhatjuk az íjászpályát, a beltéri és kültéri lőpályát, a fallabda és műfüves pályát, és még számtalan egyéb szórakozási lehetőség 50%-os kedvezménnyel vehető igénybe: a lovaglás, a kaszói kisvasút, vagy a Kaszó Vadászház strandja. A szállások és az éttermek is tárt karokkal várják az akciós hétvégén vendégeiket, 10-30%-os kedvezményekkel.

Nincs is jobb alkalom arra, hogy megismerjük a "Vendégváró Rinya mentét"  - Nagyatádot, Kaszót -, megkóstoljuk a rinyamenti gulyáslevest vagy a somogyi csirkepaprikást egy hosszú hétvége keretében. 

Tetszik az ötlet? Akkor nincs is más hátra, mint kinyomtatni a kuponokat az akciós oldalról, és irány Nagyatád!

 

Szólj hozzá!

Tolnai erdők ölelésében: Gyulaj

2016. június 28. 11:37 - Dél-Dunántúl

Hazánkban a régiók közül a Dél-Dunántúlon az egyik legnagyobb az erdőterületek aránya. Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna már Gemenc ártéri erdejéről, vagy a vadregényes Zselicről. A szintén Dél-dunántúli, több, mint 23 ezer hektáron elterülő, világhíres trófeákkal büszkélkedő Gyulaj varázslatos erdei időről időre újabb és újabb kirándulásra csábítják a természet szerelmeseit.

gyulaj_taj.jpgA gyulaji erdő (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. - 22 állami tulajdonában álló erdőgazdaságunk egyike - az elmúlt időszakban számos turisztikai jellegű fejlesztést valósított meg: Tengelicen és a Lengyel-Annafürdő térségében található parkerdőkben mára tanösvények, kirándulóhelyek és játszóhelyek várják a látogatókat. Tavaly októberben az annafürdői Erdészeti Erdei Iskola területén még egy speciális lombkorona-tanösvénnyel kiegészített pazar kilátó is épült. 

Különleges élményt ígér a Szentkúti Ökoház. A hagyományos népi építészet jegyeit magán viselő, száz éves parasztház a lehető legmodernebb környezetbarát elemekkel felszerelt: a napelem, a napkollektor, a szélkerék, a saját fúrt kutas vízhálózat, a nádgyökérzónás szennyvíztisztító és a komposzt illemhelyiség mind-mind a zöld energia tudatos alkalmazását szolgálja.

jagerreti_vadaszlak_atadounnepsege_13.jpgA megújult Jáger-réti vadászlak is (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

A fejlesztések sorába nemrég csatlakozott a Jáger-réti vadászlak, vagyis a Vilma-ház. A Kisszékely falu határában fekvő épületben lakott Mittelholz Vilma, Magyarország egyik első erdésznője, innen a közkedvelt elnevezés. A csendes, kicsit nomád jellegű turistaház remekül kiegészíti az erdőbarátok igényeit.

Míg a vadászok az óbíródi, a kisszékelyi, a csibráki, vagy a Bikács-kistápéi vadászházak hűs nyugalmát élvezik, a horgászok a kisdádi vagy az az óbíródi horgásztanyák festői környezetében pihennek, addig a természetjárók sem csalódhatnak Lengyel-Annafürdő vendégházában és kulcsosházában, vagy a legújabb éjszakai pihenőben, a Jáger-réti vadászlakban.

S hogy hol találjuk ezeket a varázslatos helyeket? KATT a térképre!

barangolasok_a_tolnai-hegyhaton.jpgTolnai hegyhát (fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

Szólj hozzá!

Fesztiválról fesztiválra: a Zsolnay Fényfesztivál

2016. június 21. 14:15 - Dél-Dunántúl

Még javában zajlik a Sétatér Fesztivál régiónk "fővárosában", Pécs máris egy újabb parádéval örvendezteti meg a kultúra városának szerelmeseit. Kétezer éves történelem, fantasztikus fényjátékok, koncertek, cirkusz- és utcaszínház; ez mind itt lesz július első hétvégéjén, a Zsolnay Fényfesztiválon.

Időutazás Sopianae-ban - történelmi játszóházak

A fesztivál mindhárom napján (pénteken délután, szombaton és vasárnap szinte egész nap) a város különböző pontjain különböző korok elevenednek meg.

római kor szerelmesei feltétlenül látogassanak el a Szent István térre: az Ókori játszóházban táblás és stratégiai játékok, olimpiai játékok - dárda- és diszkoszvetés, mini hajítógépcsata, vicces virtuspróbák várják a játékos kedvűeket, a Vesta templomban pedig pogány istenek papnőinek ital- és ételáldozatával, ókori esküvővel, valamint az ókeresztény hitre tért római provinciák lakóinak életével ismerkedhetünk meg.

0005875.jpgA török tábor (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Pécs történelmében meghatározó időszak volt a török hódoltság. Talán nincs is még egy olyan település Magyarországon, ahol ennyi épen maradt oszmán emlék lenne - gondoljunk csak a két dzsámira, Memi pasa fürdőjének romjaira, vagy akár a Nyár utcai Idris baba türbére.
Ennek megfelelően a "törökökkel" a város számos pontján találkozhatunk. Az északi várfalsétányon igazi török táborral, benne janicsárokkal, főrangú tisztekkel, török kori ételekkel, a Zrínyi katonai táborban tábori lelkésszel, seborvossal, borbéllyal, csiszárral, füvesasszonnyal ismerkedhetünk. Memi pasa fürdőjének romjainál Kávészeánsz és rózsavizes frissítők kóstolója várja az érdeklődőket szeráj- és háremhölgyekkel, rabszolgákkal, vízipipákkal. Irem kertje (Hild udvar) a fesztivál három napjára igazi török rózsakerté változik, ahol az illatos virágok rajongói kertészeti szaktanácsadás mellett vásárolhatnak is. 

A középkori játszóházban (az Aranyos Mária kápolna mellett) szekerek, kötelek, hordók, botok segítségével igazi mulatságban lehet részünk, pláne, ha ebben az Udvari Bolond is a segítségünkre lesz! 

Mindemellett madárbemutató, lovas solymászbemutató, tréfás vásári játékok, az adott kornak megfelelő, régi zenei koncertek, fél órás mini színdarabok színesítik az időutazást!

Péntek délután 17 órakor a történelmi időutazás végighalad a város főbb pontjain, melynek során testet öltenek a  Pécs életében fontos szerepet betöltött történelmi személyiségek alakjai, Szent Iraeneustól kezdve Janus Pannoniuson át Liszt Ferencig, vagy Zsolnay Vilmosig, összesen mintegy 100 résztvevővel.

A történelmi időutazás programjai >>>

Cirkusz és utcaszínház

Az utcai komédia az a közeg, ahol a néző maga is együtt bolondozhat a művészekkel, mégpedig úgy, hogy a felvonuló, parádézó fanfárcsapathoz és artistákhoz kapcsolódva együtt táncol velük végig az utcákon.

Az előadások sorát július 1-jén a Stream ON! klasszikus fellépése nyitja este a Széchenyi téren (3-án megismétlik). A történetben három fura figura menekül a törvény elől egy gőzhajtású tricikli segítségével, ami természetesen lerobban...

0005577.jpgTheater Tol (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

A 22 órakor kezdődő belga Theater Tol előadása egy esküvőről szól, melyben a szerelmespár felfalja egymást, táncol, repül és még vattacukrot is eszik. Este 11-kor a Színház térre érnek a TűzmadarakSwing Over című előadásuk egy igazi akrobatikus tűzshow akrobatikával, a tűztánccal, innovatív eszközökkel és látványos effektusokkal (őket vasárnap is megnézhetjük)

2-án a Baross Imre Artistaképző bemutató előadása után egy igazi kuriózum következik, a De Peluche, azaz a Plüss. A belvárosi felvonulás során egy 6 méteresre nőtt plüss majom örvendezteti meg a kicsiket és nagyokat egyaránt. 
S ha már felvonulásról esett szó: a Trappolók sárkányai 2-án és 3-án félelmetes mozdulataikkal kápráztatnak el minden nézelődőt. Ezek az óriási bábok 4,5 méter magasak, 2,5 méter szélesek, és több száz textildarabból varták őket össze.

Troubouch Fivérek amint kinyitják a szájukat, kiabálnak, énekelnek, persze a tánc sem áll messze tőlük. Előadásukat 2-án és 3-án este hét órától nézhetjük meg a Széchenyi téren.

Égnek meredező hajával, miniatűr biciklijével Argentínából érkezik vasárnap a főtérre Manic Freak, aki kétszeri előadásai során nem rest bevonni szájtátva bámuló közönségét is.  

Cirkuszi és utcaszínházi programok >>>

Pécs, a fények városa

Három napra legalábbis biztosan. Összesen kb. 70 "fényprogramot" számoltam össze a fesztivál programjának böngészése során, lehetetlen lenne mind felsorolni őket. 

0005925.jpgLumenartist (fotó: Zsolnay Örökségkezelő NKft.)

Ízelítő a grandiózus programokból:
Gázi Kászim Pasa dzsámijának fénypalástjait a pécsi Labor Fényműhely jóvoltából mindhárom este megcsodálhatjuk este fél tíz és éjjel egy óra között.
Ugyanebben az időszakban a Szent István téren a Lumenartist csapata varázsolja el a Miasszonyunk-Zárdatemplom, a Pezsgőház, és az Ókeresztény Mauzóleum felületeit.
E közben a Színház téren a LaLuz Visuals tagjai új dimenziót teremtenek hihetetlen fényeikkel és a színekkel. 
A Jókai Fénytér alkotói, a székesfehérvári Fényszórók a falfelületeket forgó kaleidoszkóppá, szélfútta vászonná, gyerekjátékok színterévé változtatják.

A Király utcai Belvárosi Könyvtár udvarában Meseablak nyílik. A árny-bábszínház három fényes történettel készül: egy abó népmesével Yhi Napistennőről, Pilinszky János A nap születésével és Csillaglátó Kicsi János átdolgozott történetével.

Ha Pécs, akkor lakatok. A Lumimosa csapata diafilmek segítségével vet fényt a Janus Pannonius utca különböző rétegeire, így a lakatokra is. Alkotásaikban a mintázatok, színek és a fény találkoznak. Nem messze innen, a Csontváry szobornál az itt álló facsoportot lézeres fények emelik el a megszokott földi formájuktól, éteri magasságokba. Lézerfény, színek és árnyak mindenütt.

S innen alig kell messzebb menni: fényárba borul a Barbakán, a Cella Septichora, a Sétatér szökőkútja és persze a Dóm tér is, ahol sosem látott, monumentális fényfestmények lesznek láthatók pénteken és szombaton a Bazilika teljes homlokzatán!

Fényalkotások pontos időpontjai és helyszínei >>>

Világzene határok nélkül

Mit ér egy fesztivál zene nélkül? 

Péntek este fél hétkor egy spanyol egyszemélyes zenekar, Señor Marküsen játszik egyedül és egyszerre összes hangszerén, majd következik a Balcony Players, melynek tagjai arra büszkék, hogy bárhol járjanak is a világon, mindig megtáncoltatják és vidámmá teszik a közönséget. A nemzetközi csapatban holland, belga, perui, new orleans-i zenészek játszanak. És itt lesz Tribali, a Fantomatic Orchestra, Buika és a Hot Jazz Band is. 

A fesztivál legnagyobb durranása azonban minden bizonnyal Natalie Imbruglia, a háromszorosan Grammy-díjra jelölt ausztrál énekesnő. Ingyenes koncertje július 2-án este 20 órakor kezdődik a Dóm téren.

 

Három nap, több, mint 150 program a város 20 helyszínén! Csak győzzük mind megnézni!

Szólj hozzá!