Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

blog_banner.jpg

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

aktív (5) Baranya (3) Bikal (10) bor (40) borút (13) borvidék (4) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (3) búcsú (3) busó (3) Dél-Dunántúl (19) díj (4) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (15) EDEN (4) élménybirtok (3) én az év utazója (3) erdészet (3) erdészetek (3) erdő (7) falusi (3) fejlesztés (9) fesztivál (32) fürdő (22) gasztronómia (32) Gemenc (22) gyógy (4) gyógyfürdő (14) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (5) hagyomány (8) hagyományőrzés (10) Harkány (27) Harkányfürdő (10) helyi termék (8) hétvége (4) Hőspróba (3) hosszú hétvége (10) Húsvét (5) játék (4) Kaposvár (31) Karácsony (4) Kardosfa (5) Kaszó (27) kedvezmény (3) kerékpár (3) kiállítás (22) kirándulás (10) kisvasút (18) Kodály Központ (6) koncert (6) kultúra (61) Leonardo (5) Magyarhertelend (7) Magyar Turizmus Zrt. (4) Mecsek (4) Mecsekerdő (18) Mikulás (3) Mohács (10) múzeum (5) Múzeumok Éjszakája (5) nemzeti park (5) öko (14) ökoturizmus (65) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (23) ősz (3) Paks (7) pályázat (6) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (4) Pécs (73) Pécsvárad (11) pince (5) program (132) programok (5) Pünkösd (12) recept (4) receptek (3) rendezvény (3) SEFAG (3) Siklós (7) Sikonda (3) skanzen (4) sváb (3) szabadidő (7) szauna (4) Széchenyi tér (3) Szekszárd (22) Szenna (8) Szigetvár (6) színház (6) szüret (3) Tamási (5) természet (6) természetjárás (7) Torkos Csütörtök (5) túra (19) túrázás (4) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) Utazás (3) utazás (4) vad (3) vár (4) várak (3) verseny (6) Villány (22) Villány-Siklósi Borút (4) Vince (4) wellness (4) zarándoklat (4) zene (19) Zengővárkony (3) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (24) Címkefelhő

2014.10.01. 15:03 Dél-Dunántúl

IX. Orfűi Tökfesztivál

Ezen a hétvégén nemcsak a Villányi Vörösbor Fesztiváltól lesz hangos a Dél-Dunántúl. Az Orfűi Tökfesztivál már a kilencedik alkalommal várja az őszi hangulathoz igazodó programon az érdeklődőket.

Idén is sor kerül tökversenyre, helyi termék és kézműves piacra, ahol a megye legjobb helyi és kézműves termék előállítóinak nívós kínálatából válogathatnak a látogatók.  A gyermekek számára egész napos elfoglaltságot jelenthet a "bio" körhinta, a görgős csúszda, a vízibomba, de lehetőség nyílik a lovaglásra és számos kézműves foglalkozásra is. A fesztivál legügyesebb tökfaragóját is keresik a szervezők!

IX. Orfűi Tökfesztivál
2014. október 4-5.

Orfűi Tökfesztivál_02.jpgFotó: Töklámpások (Orfűi Turisztikai Egyesület)

Programok részletesen:

2014. október 4. szombat - Tekeresi Lovaspanzió (Orfű-Tekeres, Petőfi S. u. 3.)
9.45-10.00 Nevezések a tökversenyre
10.00 A tökök mérése
10.00-17.00 Helyi Termék és Kézműves Piac
11.00 Carnavalito együttes latin-amerikai műsora
12.00 Csizmadia Sándor dalénekes
13.00 Cserkúti Szimpatikusok koncertje
14.00 Fülöp Gyula bűvész műsora
12.00-15.00 Tökös ételek kóstolója (felnőtteknek 1.400 Ft, gyerekeknek 900 Ft/fő - korlátlan ételkóstoló 7-féle ételből)
17.00 Kapuzárás

2014. október 5. vasárnap - Kistó Étterem (Orfű, Kossuth Lajos u. 46.)
10.00-16.00 Helyi Termék és Kézműves Piac
11.00 Fülöp Gyula bűvész műsora
11.30-14.30 Ebéd (a kínálatban nagyszerű tök ételek)
12.00 Csizmadia Sándor dalénekes
14.30 A tökverseny eredményének hirdetése

"Színezd újra az életed" és irány Orfű!

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program tökfesztivál Orfű


2014.10.01. 10:00 Dél-Dunántúl

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 - Dél-Dunántúl

"Töltődj fel múzeummal!"

A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja ezzel a jelmondattal vár minden érdeklődőt 2014. szeptember 29. és november 15. között. Az ország 94 településén 168 muzeális intézmény 1773 programmal készül, és ezek között számos a Dél-Dunántúlon.

Közönségprogramok mindenkinek

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat közönségprogramjai izgalmas kalandokat, jó szórakozást ígérnek minden korosztály számára.

Pécs_Természettudományi-Múzeum_Látnivalók_Komlós-Attila__a_01.jpgFotó: Természettudományi Múzeum, Pécs (Komlós Attila)

Utazó múzeum - Múzeumi élmény falakon kívül
A fesztivál időszakában a múzeumok kilépnek az épületekből, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak: óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, vagy akár az utcára is! Pécsen régészeti sétán vehetünk részt, Kaposváron ha szeretnénk, jurtát építhetünk, Csurgón "Ki nevet a végén" társasjáték segítségével ismerkedhetünk meg Csokonai Vitéz Mihály munkásságával.
Utazó múzeum Pécsen>>>
Utazó múzeum Csurgón és Kaposváron>>>

Györköny_Sarok-Pince_Boros-szolgáltatók_ismeretlen-fotós_pince-belső_a.JPGFotó: Pince (Tolnai Borút Egyesület)

Csak itt, csak most - Pincétől a padlásig
Most itt a lehetőség, hogy betekintsünk a múzeumok kulisszatitkaiba, bejárjuk az épületek titkos zugait, izgalmas utazást tegyünk a múltba. Legizgalmasabbnak régiónkban talán a szekszárdi zseblámpás túra ígérkezik, ahol ha jól figyelnek a "múzeumbúvárok", a hely szellemét is megtalálhatják a rejtett zugokban!
Pincétől a padlásig Pécsen>>>
Pincétől a padlásig Csurgón és Kaposváron>>>
Pincétől a padlásig Szekszárdon>>>

Pécs__Hangulatok_Lévai-Gábor_Bringások-a-Széchenyi-téren_i.jpgFotó: Bringások a Széchenyi téren, Pécs (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Lévai Gábor)

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel!- Kulturális tereink másként
Hogy mitől különleges ez a program? Attól, hogy az alkalmi idegenvezetők, túravezetők múzeumi szakemberek, akik a történész, régész, muzeológus szemével kalauzolják az érdeklődőket. Az Orfűre induló Hermann Ottó emléktúrán a Malommúzeumnál piknik várja a túrázókat, de megismerkedhetünk a közelmúltban átadott, kaposvári Deseda Látogatóközponttal is egy kellemes szombati napon.
Túrák Pécsen>>>
Túrák Csurgón és Kaposváron>>>
Túra Szekszárdon>>>

Kaposvár__Hangulatok_Horváth-Gábor_Dorottya-Napok-GAB1071_a_1.jpgFotó: Kaposvári hangulat (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Horváth Gábor)

16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt
Péntek esti lááááz! A szervezők természetesen a kamaszokról sem feledkeztek meg. Igazán kalandosnak hangzik a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum "Esti kalandozás az erényövek pajzán világába" c. tárlatvezetése, és izgalmasnak ígérkeznek a szekszárdi "Levelek a frontról" felolvasóest is.
16+ Kaposváron>>>
16+ Szekszárdon>>>

Nagynyárád_Auth-Andor_Kézművesek_Csonka-Károly_Kékfestő-minta_a_01.jpgFotó: Kékfestő (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Csonka Károly)

Tárgydoktor rendel!
Mi másról is lehetne szó, mint a restaurátorok munkájáról? Tárgydoktor rendel Pécsen, a Várostörténeti Múzeumban, és megmutatja mi a textil restaurálás titka!
Tárgydoktor Pécsen>>>

Felsőszentmárton__Hangulatok_Csonka-Károly_Népzenész-lány-horvát-viseletben_a.jpgFotó: Fesztiváli hangulat (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Csonka Károly)

Múzeumi Őszbúcsúztató
Zenés - táncos múzeumi délutántól a szórakoztató kulturális előadásokon és gasztronómiai programokon át az ünnepélyes kiállítás megnyitóig igen gazdag a „Múzeumi őszbúcsúztató” kínálata. Ezen a napon mutatkoznak be Mohácson nemzetiségi együttesek, de betyárok lehetünk a Szennai Skanzenben, vagy illemtant is tanulhatunk Kaposváron. Pakson pedig Lukács Péter, a Bikini gitárosa várja a nagyérdeműt.
Őszbúcsúztató Mohácson>>>
Őszbúcsúztató Szennán és Kaposváron>>>
Őszbúcsúztató Pakson>>>

Kaposvár_Festők-Városa-Hangulatfesztivál_Rendezvények_Ismeretlen-fotós_Arc2_a.jpgFotó: Festők városa (Együd Árpád Művelődési Központ, Kaposvár)

Alkossunk együtt! - A nagy rajzolás
A magyar múzeumok idén csatlakoztak a nemzetközi "BigDraw" kampányhoz. Az idei központi téma a "Rajzold meg a világot!", melynek keretében Sásdon "Varázshegyet" építhetünk papírból, aszfaltrajz versenyen vehetünk részt, vagy akár megformázhatjuk a település török kori várát is agyagból. Ha Paksra látogatunk, megalkothatjuk a jövő energiáját is az Atomenergetikai Múzeumban.
Alkotás Sásdon>>>
Alkotás a Deseda Látogatóközpontban>>>
Alkotás Pakson és Szekszárdon>>>

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának hat hete alatt idén először kedvezményes szállásajánlatok várják mindazokat, akik útra kelnek, hogy számukra eddig ismeretlen múzeumokat fedezhessenek fel.
Töltődj fel múzeummal a Dél-Dunántúlon (is) >>>

Szólj hozzá!

Címkék: szállás kedvezmény Pécs Kaposvár Paks Szekszárd Múzeumok Éjszakája Mohács Csurgó Szenna Sásd


2014.09.29. 10:00 Dél-Dunántúl

Ha október, akkor Villányi Vörösbor Fesztivál!

A Villányi Vörösborfesztiválon a gasztronómia, a valódi értéket képviselő kézművesség, a kulturális programok és a zene karöltve, a vörösbor égisze alatt, egy különleges élményt tartogatnak mindenki számára!

Villány_Borkapu_Látnivalók_Ismeretlen fotós_Borkapu11_a_1.jpgFotó: Borkapu (Villány-Siklósi Borút Egyesület)

Villányban minden év október első hétvégéjén rendezik meg a szüreti napokat. Ez egy igazi boros-kulturális rendezvény. Több helyszínen állítanak fel színpadot ahol a vendég kedvére válogathat a színes programokból. A szombati nap fő attrakciója a "Szüreti felvonulás" a Baross G. főutcán. Lovasok, hintók, borrendek, tánccsoportok, zenekarok, kórusok...stb színes kavalkádja. Az Eislingen téren, a Borudvarban és a Diófás téren villányi borászok kínálják finom boraikat. A Baross Gábor főutcát kézművesek népesítik be.

Villányi Vörösbor Fesztivál
2014. október 3-5.

Villány__Hangulatok_Horváth-Gábor_Bor-körtével_i_1.jpgFotó: Bor körtével (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Horváth Gábor

2014. október 3. péntek
9.00-14.00 "Bor-Virág" virágkötészeti verseny (Teleki Szakképző Tanpincéje)
19.00 Villányi Fúvószenekar koncertje (Kisszínpad)
19.00 Odett (Rendezvénytér)
20.00 Noé apánk vesszője - Pajzán mesék borivóknak (Kisszínpad)
21.00 Besh 'O Drom (Rendezvénytér)
21.30 Csak apa kedvéért - zenekar (Kisszínpad)
23.00 Utcabál a Music-Express zenekarral

Villánykövesd_Pincesor_Látnivalók_Kalmár-Lajos_klasszikus_a_01.jpgFotó: Pincesor (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Kalmár Lajos)

2014. október 4. szombat
10.00-18.00 Kézműves játszóház (Eislingen tér)
10.00 Bakancsos túra a Szársomlyóra (Szoborpark)
10.00 Borkóstoló, borbemutató (Teleki Szakképző Tanpincéje)
10.30 A regöléstől a vonószenekarig - a Zengő együttes hangszerbemutató műsora (Kisszínpad)
11.00-17.00 Történeti játékpark (Eislingen tér) - hordós próbák, íjászat, lándzsahajítás, vívás, hétpróba
11.30 Gulyás László - Szekérmesék (Diófás tér)
11.30 Hagyományőrző néptáncbemutatók (Kisszínpad)
12.00-20.00 Utcazenei koncertek - Brass on the Road, Sokadia Tamburazenekar és még sokan mások
12.30 Gasztroblog - beszélgetés gasztronómiáról, borokról, a Villányi borvidékről (Diófás tér)
13.30 Veteránautó felvonulás (Baross Gábor utca)
14.00 Szüreti felvonulás (Pincesortól a rendezvénytérig)
A hagyományokhoz híven idén is látványos szüreti felvonulással indul a fesztivál. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, felvonulnak a borrendek, a Tenkes Huszárok, betyárok és csikósok, valamint látványos népviseletbe öltözött népzenei együttesek és néptáncosok hagyományos folklórműsorral gazdagítják a programot.
15.00 Megnyitó (Rendezvénytér)
15.15 Bartók Béla Férfikar koncertje (Rendezvénytér)
15.00 Folklór bemutatók (Kisszínpad)
15.30 Budapest Voices (Rendezvénytér)
16.00 Borakadémia (Diófás tér)
17.00 A Köztársaság Bandája (Kisszínpad)
18.00 Gringo Star (Rendezvénytér)
19.00 Gulyás László - Felnőttmesék (Pincesor)
19.30 Kerekes Band (Kisszínpad)
21.00 KFT (Rendezvénytér)
22.00 DJ TOM-I (Kisszínpad)
23.00 Tűzijáték (Rendezvénytér)
23.15 Utcabél a véméndi Sextett zenekarral (Rendezvénytér)

Villánykövesd__Hangulatok_Csonka-Károly_Néni-a-pinceajtóban-naplementekor_a.jpgFotó: Borvidéki Hangulat (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Csonka Károly)

2014. október 5. vasárnap
09.30 Szentmise (Kisszínpad)
17.00 Juhos Együttes (Rendezvénytér)
19.00 Rock McCountry (Rendezvénytér)
21.00 Nihil Chips (Rendezvénytér)
23.00 Utcabál az Unterrock Zenekarral (Rendezvénytér)

Állandó programok: borudvar, sajtutca, ételudvar, kézművesek utcája, borkorcsolya

További programok:

Gere Gasztro- és Borduvar:
Minden nap 12.00-22.00-ig grill kert, borudvar, akusztikus koncertek pénteken és szombaton 18 órától

Bock Pince:
Október 3. 20.00 Szakács Zoltán triója
Október 4. 19.00 Deák Bill Gyula koncertje, majd Szakács Zoltán triója

Vinatus Pince Fogadó programja
Október 4. 18.00 Kovács (Vérszívó) Károly zenés estje

Szólj hozzá!

Címkék: bor Bock Gere Villány Vinatus Vörösbor Fesztivál


2014.09.25. 10:00 Dél-Dunántúl

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! - Szent Mihály napi programok Szennán

tuz.jpg

Szeptember 27-én Szent Mihály-napi tematikus programok, bojtárképző, pásztor étel főzőverseny, Pajta Mozi, Faluszínház, koncertek, táncház és tűzugrás várja a látogatókat Szennán.

A Szent Mihály napi Vigalom ünnepén,  szeptember 27-én egész nap a pásztor hagyományok bemutatása mellett már kora reggel kezdetét veszti a főzőverseny, ahol kiderül, ki készíti Szenna és környéke legízletesebb pásztorétkét. Ügyességi és erőnléti játékokkal teszik próbára azokat a kicsiket és nagyokat, akik pásztorságra akarják adni fejüket. Emellett Faluszínház, Pajta Mozi, a Vaskarika Együttes koncertje és a Juhos Együttes táncházzal egybekötött koncertje, valamint Pásztortűz gyújtással várják az érdeklődőket.

Programok:
09.00-13.00 Pásztor étel főző verseny
13.00-14.00 Zsűrizés
14.00-14.30 A főzőverseny eredményhirdetése
10.00-18.00 A pásztorok nyomán - tematikus programok a Skanzenben
14.30-16.00 Juhos Együttes koncertje és táncház - moldvai táncok
16.30 Faluszínház - Légy jó mindhalálig - Varga Zsuzsa Jászai Mari-díjas színművész rendezésében
18.00-19.00 Pajta mozi
19.30-20.40 Vaskarika Együttes koncertje
20.30 Pásztortűz gyújtás

Kísérő programok:
Zselickisfalud: bojtárképző
Somogyszob: gyógyító növényeink: a pásztorkodással együtt jár különböző növények gyűjtögetése, azok felhasználása gyógyhatású készítményekhez

Szólj hozzá!

Címkék: skanzen Szenna Magyarország szeretlek Itthon vagy!


2014.09.23. 09:26 Dél-Dunántúl

Turizmus Világnapja a Dél-Dunántúlon

TVN_logo.jpg

Szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján az egész világon együtt ünneplik a turizmust. Az UNWTO (ENSZ Turisztikai Világszervezete) kezdeményezésére a világon 1980 óta, hazánkban negyedik alkalommal kerül sor az ünneplésre.

Az idei esemény központi témája a "Turizmus és a közösségépítés kapcsolata", mely jól jellemzi az ágazat sokszínűségét. Az Magyar Turizmus Zrt. felhívására idén is megmozdult a szakma. Országszerte születtek a kreatív ötletek arra vonatkozóan, mivel lehet kedveskedni a vendégeknek ezen a napon.

A Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága szeptember 26-án, pénteken a bikali Puchner Birtokot mutatja be szakmai partnereinek, szeptember 27-én, szombaton pedig a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében várja az érdeklődőket.

Régiónk Tourinform irodái és TDM szervezetei is számos vendégbarát akcióval kedveskednek az érdeklődőknek

tamási termf.1.jpgFotó: Tamási Termálfürdő (Tamási Termálfürdő, Róth Zoltán)

Tamásiban szeptember 26-án reggel 7.30 és 8.30 között a város főterén, a polgármesteri hivatal előtti standon köszönti a városlakókat, az iskolába/munkahelyre igyekvőket. 9 és 12 óra között pedig a termálfürdő bejáratánál várják a vendégeket.

Pécs_Széchenyi-tér_Látnivalók_Körtvélyesi-László_Széchenyi-tér-éjjel-img1831_a.jpgFotó: Pécs, Széchenyi tér (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Körtvélyesi László)

Pécs a Turizmus Világnapja alkalmából fáklyás városnézéssel kedveskedik. A program szeptember 27-én este 20 órakor indul a Szent István térről magyar és angol nyelven egyaránt. Emellett a Tourinform irodában LEONARDO csokit osztogatnak az iroda munkatársai.

elmenybirtok_eloadas (Medium)_1.jpgFotó: Bikal, Reneszánsz Élménybirtok (Puchner Birtok)

Bikalon szeptember 27-én, szombaton a recepciónál köszöntő fogadja a vendégeket plakát formájában, és minden vendég a szálloda logójával ellátott csokoládét kap.

DSC03953.jpgFotó: Pécsváradi Élményvár (Pécsváradi Vár Kft.)

Vendégeskedj az Uradalomban! 2014. szeptember 26-27-én Családi Dézsmanapok várnak minden érdeklődőt a Pécsváradi Élményvárban. A szüret alkalmából versengéssel egybekötött ünnepi lakoma lesz, melynek keretében megismerkedhetünk az apátsági birtokkal, települési címert készíthetünk, bajvívó tornán ügyeskedhetünk, és rejtélyek nyomában járhatunk. A Tourinform iroda pedig Tourinform ajándékcsomaggal kedveskedik a családoknak.

Nagyatád_Nagyatádi-Termál--és-Gyógyfürdő_Gyógy--termál--és-strafürdők_Horváth-Gábor_GAB3592_i.jpgFotó: Nagyatád, légifotó (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Horváth Gábor)

A Nagyatád-Rinyamente TDM Egyesület szervezésében szeptember 26-án adják át Nagyatád új Turisztikai Központját, amelyhez kapcsolódóan szeptember 27-én nyílt napot is tartanak. Az érdeklődők betekintést kaphatnak az irodai háttérmunkákba, megismerkedhetnek az új tematikus kiállításokkal, valamint szakmai vezetés keretében bejárhatják az új épületet, még a pincébe is lejuthatnak!

_DSC5745.jpgFotó: Kaposvár, városnézés (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Horváth Gábor)

A Turizmus Világnapjának szombatján Kaposvár lesz a régió közepe! Ingyenes idegenvezetéssel kiegészített városnézéssel, az új attrakciók bemutatásával (Andrássy-ebédlő, Deseda-tavi Látogatóközpont) és ínycsiklandó ebéddel várják az utazókat. Az irodába betérő látogatók a minicsoki mellé egy utazással/élménnyel kapcsolatos jókívánságot is kapnak.
A Dél-Dunántúli RMI a kaposvári Tourinform irodával közösen részt vesz a Kaposvári Állattenyésztési Napokon is, ahol turisztikai információkkal, apró ajándékokkal várják az érdeklődőket!

SAVE THE DATE: Turizmus Világnapja, 2014. szeptember 27.

Szólj hozzá!

Címkék: Pécs Kaposvár Tamási Turizmus Világnapja Nagyatád Pécsvárad Bikal Magyar Turizmus Zrt. Reneszánsz Élménybirtok


2014.09.19. 10:00 Dél-Dunántúl

Új otthont kapnak a Pécsi Állatkert lakói

Pécs_Pécsi-Állatkert-és-Akvárium-Terrárium_Látnivalók_Horváth-Gábor_gyerekek-az-állatkertben_a.JPG Pécsi Állatkert - Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma

2014. szeptember 15-én helyezték el a pécsi állatkert alapkövét. A jövő év tavaszára megvalósuló fejlesztés során új fogadóközpont épül, ahol nemcsak oktatóterem, kiszolgálóegységek, büfé kapnak helyet, hanem felköltözik a Munkácsy utcában az Akvárium-Terrárium is a sokszínű édesvízi és tengeri világgal, valamint fóka medencével.

Helyet kap az Ökoturisztikai és a NATURA 2000 Park is, ahol a Mecsek és környékének flórája és faunája kerül bemutatásra.

Szinte az összes helyszín átalakul: az állatkertben a meglévő állatok mellé újak érkeznek: barnamedve, puma, leopárd, tigris, fóka, varacskos disznó, tehénantilop, számtalan tengeri halfaj és madárfaj (pl. cápák és keselyűfélék), továbbá a hüllőgyűjtemény is érdekes lakókkal bővül (pl. arany pettyes teju).

Az Állatkert a következő tematikára épül:

- Az állatsimogató és majomház a majmok, madarak, pónik, kecskék és disznók otthona - Állatsimogató-Majomház
- A pumák és a leopárdok új otthona az állatkert nyugati részén kap majd helyet - Állatház-Nagymacskák
- Az állatkert egyik fő látványossága az oroszlánok, tigrisek és vízilovak életébe enged betekintést - Ragadozóház-vízilóház
- A fejlesztés eredményeképpen az Afrikai kifutó is korszerűsödik - Afrikai kifutó
- Ezen felül az állatkert szinte valamennyi kisebb épülete, állatháza is megújul - Egyéb, kisebb állatházak

Végül, de nem utolsósorban, egy kerékpározásra alkalmas útvonalat is kialakítanak a Mecsextrém Park és a Remete-rét között.

2015. tavasz - Pécsi Állatkert - Irány Pécs!

Szólj hozzá!

Címkék: Pécs Zoo Pécsi állatkert


2014.09.17. 10:00 Dél-Dunántúl

Programkavalkád - hétvégi programajánló - Irány Dél-Dunántúl!

A meteorológusok azt ígérik a hét végére végre megérkezik a vénasszonyok nyara! Bízzunk benne, hogy tényleg így lesz, és induljunk el a mediterrán Dél-Dunántúlra!

oroksegfesztival1.jpgPécsi Napok (fotó: Pécsi Kulturális Központ)

Ha pénteken, munka után időben elindulunk, az első állomás Pécs lehet, ahol javában zajlik a Pécsi Napok, amely egészen szeptember 28-ig tart. Harminc borász, tíznél több vendéglátó és rengeteg kézműves települt ki az eseményre, és program is van bőven: szeptember 19-én este nyolc órakor a Sétatéren a Halott Pénz szórakoztatja a nagyérdeműt, míg szombaton a Szélkiáltó együttes ad gyermekkoncertet és a Janus Pannonius Múzeum Napja várja a látogatókat. Még a vasárnap is a gyerekeké! Szeptember 21-én, vasárnap lesz az Állatok Napja, melynek során egész napos állatsimogató, játszóház és koncertek ígérnek aktív kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak egyaránt!
További információ a Pécsi Napok programjairól <<<ITT>>>

Kölesd_Kölesdi-Közéleti-Egyesület-Borok-Háza_Boros-szolgáltatók_Horváth-Gábor_DSCF0639_a.jpgSzekszárdi Szüreti Fesztivál (fotó: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Az ország egyik legkisebb megyeszékhelyén, Szekszárdon a szüret az év legnagyobb ünnepe. Már az 1970-es évek óta szervezik a Szekszárdi Szüreti Napokat, amely ötvözi magában a Sárköz és a Szekszárdi történelmi borvidék szürettel összefüggő néphagyományait, a gasztronómia, a borászat és a kulturált borfogyasztás szokásait.
A bor és gasztronómia kiváló kínálata mellett színvonalas koncertek, kórustalálkozók, mozgás- és harcművészeti bemutatók színesítik a fesztivált. Szeptember 19-én, pénteken fellép a Mrs. Columbo, akiket a Neoton Familia Sztárjai követnek. Másnap a borrendi avatás után a Balkán Fanatik lép színpadra, vasárnap pedig Charlie búcsúztatja a szüreti napokat.
További információ a Szekszárdi Szüreti Napok programjairól <<<ITT>>>

Kaposvár_Festők Városa_IMG_7920.jpgKaposvári Mézfesztivál (fotó: Együd Árpád Kulturális Központ, Kaposvár, www.egyud.kaposvar.hu)

Ezen a hétvégén a Kaposvár újra ragadni fog a méztől, persze csak képletesen! A nyolcadik Kaposvári Mézfesztiválon lesz regionális méhész találkozó, Mézlovagrendek felvonulása és mindenfajta mézes-mázas kulináris élvezet várja az érdeklődőket! A fesztivál ideje alatt természetesen vásárolni is lehet: mézet, méhészeti eszközöket, mézeskalácsot, viaszgyertyát, propoliszos készítményeket, és még sorolhatnánk. Mindemellett természetesen nem maradhatnak el a zenés produkciók sem!
További információ a Kaposvári Mézfesztiválról <<<ITT>>>

TIPP: További programok a régióban

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program Pécs Kaposvár Szekszárd Pécsi Napok Szekszárdi Szüreti Napok Kaposvári Mézfesztivál


2014.09.15. 10:00 Dél-Dunántúl

IV. Villányi Prémium Bormustra

bormustra-fokep_1.jpg

A Villány-Siklósi Borút Egyesület sajtóközleménye

Az XVIII. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 18 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag prémium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

A XVIII. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát. Az Európa férfikarait, vokálegyütteseit, és népzenei előadóit felvonultató nemzetkzözi bordalfesztivál gálaműsora előtt 18 villányi pincészet tart jótékonysági borkóstolót a rendezvényközpont aulájában.

A Villányi borvidék pincészetei a zászlóshajónak tekintett prémium cabernet franc-t főszereplőként mutatják be 100%-os és házasított változatokban. A fajtatiszta, 100% prémium és szuper prémium franc a közeljövőben Villányi Franc márkanév alatt kerül a fogyasztók elé. A szervezők az eladott belépőjegyekből befolyó összeggel a bordalfesztivál megrendezését támogatják.

IV.Villányi Prémium Bormustra borai és pincészetei:
Bock Pince - (Capella Cuvée, 2008)
Csányi Pincészet -(Kővilla Válogatás Cabernet Franc
,
2009)
Gere Attila Pincészete - (Cabernet Franc Selection, 2009)
Gere Tamás és Zsolt Pincészete - Cabernet Franc Válogatás, 2009)
Günzer Tamás Pincészete -(Bocor Franc, 2011)
Halasi Pince -(Cabernet Franc, 2011)
Heumann Pincészet -(Cabernet Franc, 2011)
Hummel Pincészet -(Panterra, 2011)
Jackfall Bormanufaktúra -(Grand, 2009)
Janus Borház - (Örömbor, 2008)
Jekl Pincészet -(Il primo 2012)
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok  -(Kúria Cabernet Franc, 2007)
Mokos Családi Pincészet (Cabernet Franc Barrique, 2009)
Polgár Pincészet (Cabernet Franc, 2009)
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete -(Lucia, 2009)
Vinatus Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)
Wassmann Pince Bioborok - (Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc, 2011)

IV. Villányi Prémium Bormustra program:
•    16.30-18.30 Prémium Bormustra- állófogadás és borkóstoló az aulában
•    19.00 a XVIII. Bordalfesztivál gálakoncertje a koncert teremben

Jegyek megvásárolhatóak elővételben külön-külön, illetve kedvezményes, kombinált jegy formájában a XVIII. Európai Bordalfesztivál szombati (szeptember 27.), Kodály Központban tartandó gálakoncertjére, illetve az azt megelőző IV. Villányi Prémium Bormustrára.

További információ: http://villanyiborvidek.hu/hu/programok/833_iv-villanyi-premium-bormustra

Szólj hozzá!

Címkék: bor bormustra Villány bordalfesztivál


2014.09.12. 10:00 Dél-Dunántúl

Szelfi - Én és a Gemenci erdő

Ezzel a címmel hirdet fotópályázatot a Gemenc Zrt. Egy „önfotót" kell készíteni a Gemenci erdőben, a Gemenci Erdei Vasúton, annak megállóiban, bármely Gemenci kiállításon vagy a Pörböly mellett található vadmegfigyelőnél, minél kreatívabb módon.

Tamási_Gyulaj-Erdészeti-és-Vadászati-Zrt._Erdészetek_Ismeretlen-fotós_Bőgés_a_1.jpg

Én és a Gemenci erdő

A versenyen bármely természetes személy részt vehet egy, a Gemenci erdőben készített fotóval, amelyen önmaga szerepel esetleg családja, barátai társaságában. A pályamű készülhet digitális fényképezővel vagy okostelefonnal. Minden pályázó egy pályaművel vehet részt a megmérettetésen, amely lehet egyedi kép vagy maximum 3 képből álló fotósorozat.

Technikai követelmény: JPG kiterjesztés, legalább 640×480 pixel, legfeljebb 3500×2900 pixel felbontás.

A pályaműveket a szelfi@gemenczrt.hu e-mail címre várják a szervezők. Az üzenet tartalmazza a pályázó nevét és címét, mobiltelefonszámát, a fotó/k készítésének helyét és a pályamű címét.

Beküldési határidő: 2014. szeptember 19., 22:00 óra.

Díjazás:
I. helyezett:     Gemenci kalandhétvége 4 fő részére, előre egyeztetett programmal 2014. november 1. és 2015. május 31. között.
II. helyezett:    Felfedezőnap Gemencen 4 fő részére, előre egyeztetett programmal 2014. november 1. és 2015. május 31. között.
III. helyezett:   Gemenc ajándékcsomag.

Közönségdíj:   2 éjszaka szállás a Gemenc Zrt. valamely vadászházában 2 fő részére, 2015. március 15. és augusztus 20. között.

A nyeremények nem átruházhatóak, pénzre nem válthatóak.

Részletes pályázati kiírás: http://www.gemenczrt.hu/index.php?apps=news&news=362

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás fotózás öko Gemenc selfie


2014.09.10. 10:00 Dél-Dunántúl

A behajtás ünnepe Kaposváron - VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok

A házigazda Kaposvári Egyetem az idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. A rendezvény időpontja visszatér a Szent Mihály-napjához kötődő dátumhoz, szeptember utolsó hétvégéjéhez.

KÁN.jpg

Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN)
Kaposvár, Pannon Lovasakadémia
2014. szeptember 26-28.

 

A mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia területe ideális helyszín a rendezvény számára. A rendezvény tematikájának megfelelően megjelennek itt az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek, ahogy itt lesznek a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart, valamint az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások is.
A tenyészállat-kiállításon showbírálatokra, szarvasmarha-fejési, -nyírási bemutatóra, valamint felvezetők ügyességi versenyére számíthatnak a látogatók. Ez utóbbi igazi megmérettetés, hiszen ember és állat együttműködéséről szól. Ezek a programok a nagyközönség számára is kuriózumot jelentenek, hiszen láthatják az állatok felkészítését egy-egy versenyre vagy a fejőberendezéseket működés közben.

A VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok ad otthont a XIII. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének. A 2001-ben útjára indított versenysorozatot évente rendezik meg, a döntőben 40, négyfős csapat méri össze tudását több versenyszámban. A fakitermelő verseny után a sportfavágás csúcsának számító STIHL Timbersports Series versenysorozatba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők, hiszen a magyar Timbersports válogatott tagjai egyórás bemutatót tartanak.

KAN 2011 082.jpg

A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg a látogatók, és természetesen sor kerül a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napokra is, melynek megnyitóján Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrál Hubertusz misét, majd tiszteletet adnak az elejtett vadnak. Idén trófea bemutatóval és -bírálattal, sólyomreptetéssel, vadászkutya bemutatóval és interaktív előadással várják a nagyközönséget.

A színpadi programok között többek között néptáncegyüttesek biztosítják majd a jó hangulatot. A média képviselői az idén is összemérik tudásukat a Vadfőző Bajnokságon, ebben az évben vadból készült ételeket bírál majd a neves szakemberekből álló zsűri.

A magyar ízeket bemutató kis- és középvállalkozások külön blokkban mutatkoznak meg. A kóstoltatással egybekötött árubemutatón főleg a somogyi ízek megismertetésén, a zselici tájegység termékeinek népszerűsítésén van a hangsúly. Aki megízlelte és megszerette a termékeket, helyben meg is vásárolhatja azokat.

KAN_DSC_1041.jpg

A közel 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában három napon át tart majd a lovasprogram, amely az elmúlt években mindig teltházas volt. A fedett lovarda az agrár-felsőoktatási intézmények gazdászversenyének is helyszínéül szolgál. A megmérettetésen 3 fős csapatok vesznek részt és mérik össze elméleti, gyakorlati tudásukat, a győztes csapat az aranyvasvilla mellett elviheti a jubileumi vándorkupát is.

A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol lehet krumplit ültetni, veteményezni, állatot etetni, kis időre felvenni a vidéki életformát. A nyuszi- és őzsimogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújt élvezetes programokat. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár pedig elmaradhatatlan eleme a kiállításnak. Az elmúlt évben nagy sikert aratott offroad tesztvezetést idén is megszervezik, és egy rendkívül látványos haszongépjármű-bemutatóval készülnek a szervezők.  Az érdeklődők nemcsak megtekinthetik majd, de ki is próbálhatják a korszerű járműveket, láthatják és megtapasztalhatják, miként küzdik le az olykor leküzdhetetlennek tűnő akadályokat és miként segítik a gazdák mindennapjait ezek a járművek!

Szólj hozzá!

Címkék: program állatok öko Kaposvár KÁN Kaposvári Állattenyésztési Napok