Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

blog_banner.jpg

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

aktív (5) Baranya (3) Bikal (9) bor (37) borút (13) borvidék (4) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (3) búcsú (3) busó (3) Dél-Dunántúl (19) díj (4) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna-Dráva Nemzeti Park (15) EDEN (4) élménybirtok (3) én az év utazója (3) erdészet (3) erdészetek (3) erdő (7) falusi (3) fejlesztés (9) fesztivál (28) fürdő (22) gasztronómia (31) Gemenc (21) gyógy (4) gyógyfürdő (14) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (5) hagyomány (8) hagyományőrzés (10) Harkány (27) Harkányfürdő (10) helyi termék (8) hétvége (4) Hőspróba (3) hosszú hétvége (10) Húsvét (5) játék (4) Kaposvár (27) Karácsony (4) Kardosfa (5) Kaszó (27) kerékpár (3) kiállítás (21) kirándulás (8) kisvasút (18) Kodály Központ (6) koncert (6) kultúra (59) Leonardo (4) Magyarhertelend (7) Magyar Turizmus Zrt. (3) Mecsek (4) Mecsekerdő (18) Mikulás (3) Mohács (8) múzeum (5) Múzeumok Éjszakája (4) nemzeti park (5) öko (12) ökoturizmus (65) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (22) Paks (6) pályázat (6) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (4) Pécs (67) Pécsvárad (10) pince (5) program (128) programok (5) Pünkösd (12) recept (4) receptek (3) rendezvény (3) SEFAG (3) Siklós (6) Sikonda (3) skanzen (3) sváb (3) szabadidő (7) szauna (4) Széchenyi tér (3) Szekszárd (19) Szenna (6) Szigetvár (6) színház (6) szüret (3) Tamási (4) természet (6) természetjárás (7) Torkos Csütörtök (5) túra (18) túrázás (4) turizmus (4) Utazás (3) utazás (4) vad (3) vár (4) várak (3) verseny (6) Villány (20) Villány-Siklósi Borút (4) Vince (4) wellness (4) zarándoklat (4) zene (18) Zengővárkony (3) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (24) Címkefelhő

2014.09.01. 10:00 Dél-Dunántúl

7 ok, amiért Harkányba kell menni!

Az Európában egyedülálló és méltán híres Harkányfürdő immáron 200 éves múltra tekint vissza, alkáli- hidrogén karbonátos- kénes gyógyvíz összetételével, 13,5 hektáros ősparkjával közel 8000 m² vízfelülettel 5000 m² fedett pihenőterülettel.

A fürdőváros szerint a hét legfontosabb tényező, amitől Harkányfürdő különleges:

1. Egyedülálló összetételű gyógyvíz:
A helyi legenda szerint a föld alá bújó ördög nyomában fakadó gyógyforrás a világon egyedülálló kombinációját rejti a különféle ásványi anyagoknak. A – többek között – nátrium, kálium, kalcium és kénvegyületeket tartalmazó víz számos különféle tünetegyüttes kezelésére és gyógyítására alkalmas.

DSC_5656.jpg

2. Gyógyító ivókúra:
Régóta ismert tény, hogy a kéntartalmú gyógyvíz megfelelően adagolt fogyasztása az emésztéstől kezdve a keringésen át számos élettani funkcióra kedvező hatással bír. Fontos azonban a megfelelő kéntartalom: a túl kevés hatástalan, míg a túl sok káros is lehet. A harkányfürdői víz azonban pont az ideális mennyiséget tartalmazza, így ivókúrára is ideális.

Marsalkofoto 068.jpg
3. Professzionális kezelések:
A harkányfürdői víz számos betegségre jelent gyógyírt a psoriasistól az ízületi gyulladásokon át a meddőségig. A fürdőben orvosok és képzett egészségügyi személyzet segít a vendégek panaszai alapján a betegségeiket diagnosztizálni és a leghatékonyabb terápiás megoldásokat kiválasztani.

Harkányi Gyógykórház_383_HarkanyiKorhaz_NNFoto.jpg
4. Ötcsillagos strandfürdő:
A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő a hazai szakmai szövetség minősítésén a lehető legmagasabb, ötcsillagos kategóriába került. Ez azt jelenti, hogy nem csak a víz egészen kiváló, hanem az infrastruktúra, a vendégek tájékoztatása, kiszolgálása, a személyzet hozzáértése, vagyis minden, ami a gondtalan kikapcsolódáshoz kell, a lehető legmagasabb színvonalú.

Harkány_Harkányi-Gyógy--és-Strandfürdő_Gyógy--termál--és-strandfürdők_Kalmár-Lajos_Pezsgőfürdő2_a.jpg

5. Fesztivál fesztivált követ:
Strandfesztivál, szüreti fesztivál, boszorkányos gasztronómiai fesztivál, hőlégballon-fesztivál – a látogató csak kapkodja a fejét az egész éven át tartó, színes programkínálat láttán, amelyből idősek és fiatalok, családosak és egyedülállóak egyaránt kiválaszthatják a nekik tetszőt.

IMG_7458_1.jpg

6. Gyerekek paradicsoma:
Az egész nyár a gyerekekről és a családokról szól Harkányfürdőn. A strandon animátorok szórakoztatják a kicsiket, de működik játszóház, rendszeresek a gyerekműsorok a fesztiválok színpadán és a helyi szállásadók is gyerekbarát csomagajánlatokkal készülnek.

IMG_7919.jpg

7. Baranya kincse:
A Villányi-hegység és a Dráva-mente között elterülő kisváros a természet csendjét és békéjét is kínálja a nyaralóknak. A nyüzsgő strandfürdőt elhagyva festői dombokon vagy folyóparti ősfás ligetekben kirándulhatunk, gyalog vagy akár kerékpárral is. Közben megkóstolható a vidék gasztronómiájának legjava és a közeli villányi szőlészetek legjobb borai is.

Villány__Hangulatok_Horváth-Gábor_Fasor_i.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: fürdő gyógyfürdő Harkány Harkányfürdő


2014.08.29. 10:00 Dél-Dunántúl

Szülinapos a Bükkösdi Ökopark!

 

IMG_4859.jpg

Három éves a Bükkösdi Ökopark

A baranyai megyeszékhelytől félórányi autóútra fekvő Bükkösdtől északra, mintegy félezer hektárnyi idillikus zöldövezetben elhelyezkedő Bükkösdi Ökopark Pécsről és az ország távolabbi részeiből is vonzza a vendégeket. Nem meglepő, hiszen a vadaspark nyújtotta természetközeli élmények mellett teljes kényelmi infrastruktúra érhető el a vendégházaktól az éttermen át a különféle programokig.

Kevesen hinnék, hogy jelenleg már több mint 250 jószágból áll a park állatállománya, legnagyobb részt szürke marhák, lovak és rackajuhok. A legtöbb vadasparkkal szemben a látogatók egészen közel mehetnek hozzájuk, egyes példányokat akár meg is lehet simogatni. Persze vannak, akiket másképpen vonzanak az ősi magyar háziállatok: eddig 40 látvány-disznóvágást rendezett a park, nagy sikerrel.

IMG_8869.jpg

Magyar szürkemarha csorda

Rendezvényből ezeken túl sem volt hiány: eddig 18 pár tartotta esküvőjét az erdei díszletek között és többtucatnyi csapatépítő tréningnek, borestnek és tábornak is otthont adott a park.

Az elmúlt három évben 25 ezren fordultak meg a parkban, nagyjából negyedük óvodai-iskolai csoporttal érkezett. Ők összesen több mint százezer kilométert tettek már meg az Ökopark útjain és tanösvényein, számtalan dolgot tanulva közben a környezetünkről. Impozáns a lovas túrázók száma is: több mint 100 vendég pattant nyeregbe, de a lovas kocsit választó kényelmesebbek még náluk is számosabbak voltak: több mint 700-an járták be így a parkot.

Népszerű a vadászat is: az eddigi három idényben összesen közel 20 érmes vaddisznó kant lőttek ki a Bükkösdön megforduló vadászok, de szarvas és őz is szép számmal került puskavégre. 2012-ben itt rendezték a Baranya Megyei Vadász Napokat, az akkor megfordult mintegy hétezer vendég azóta is rekord az Ökopark történetében.

Szólj hozzá!

Címkék: zöld aktív természetjárás ökopark Bükkösd


2014.08.27. 10:00 Dél-Dunántúl

Hősök, ízek, élmények - Zrínyi Napok Szigetváron

Szigetvár és Zrínyi; két név, amely már több, mint 400 éve összekapcsolódott. Az Országgyűlés 2011-ben – Szigetvár védőinek tántoríthatatlan bátorságáért, a hazaszeretetből és áldozatvállalásból való példamutatásáért – Szigetvár városnak a „Leghősiesebb Város” („Civitas Invicta”) címet adományozta, így emlékezve az 1566-os ostrom idején a várat védő katonák, és gróf Zrínyi Miklós hősies tetteire.

Szigetvár_Szigetvári-vár_Hangulatok_Horváth-Gábor_GAB3550_a_1.jpg

Szigetvár lakói, civil szervezeti 1833 óta élesztgetik, táplálják Zrínyi Miklós és hős katonáinak emlékét. Minden év szeptemberének elején így emlékezik a város a vár "sajnos elestéről". A kezdeti egyházi ünnepekből napjainkra az egész várost és Szigetvár kistérségét megmozgató ünnepség sorozat fejlődött.

Zrínyi Napok
2014. szeptember 5-7.
Szigetvár

A Zrínyi Emlékünnepség és várjátékok, mint az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő rendezvénye, jelentőségét tekintve túlmutat a hagyományos fesztivál kereteken. Olyan hangulatot teremt, amellyel a rendezvény látogatói méltán gondolhatják, hogy visszafordult az idő kereke, és egy középkori végvárban találják magukat. A török kort idéző forgatagban számtalan hagyományőrző program utal a múltra, a hadijátékoktól a gasztronómián keresztül a művészetig.

DSC_0376.jpg

Az idei fesztivál igazán gazdag programkínálattal vár minden korosztályt.

Programkavalkád a Zrínyi téren
A város központjában számos kézműves, helyi termelő kínálja portékáját az Ízek terén. Napközben a helyi együtteseké a főszerep, délutánonként és esténként népszerű előadók szórakoztatják a nagyérdeműt: Somló Tamás, Tóth Gabi, Gypo Circus, Cserpes Laura, Beats, Komonyi Zsuzsi, Nótár Mary
Mindhárom nap várja az apróságokat a gyermekek utcája, játszóház, bábszínház és interaktív műsorok.

DSC_0127.jpg

Hagyományőrzés a Szigetvári Várban
Péntektől vasárnapig a várban hagyományőrző hadijátékok zajlanak; a végvári katonák tábori életébe nyerhetünk betekintést csatákkal tarkítva, középkori kalandozások és interaktív történelemóra is lesz: bemutatót tart a Siklósi Sárkányos Lovagrend, a Börzsönyi Lövészklub, a Nádasdy Bandérium, az Egri Vitézlő Oskola, a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület; vasárnap délután várható a "végső roham". Ezen kívül lesz még népi játszótér és póni lovaglás, korhű gyermekjátékok

DSC_0199.jpg

Szulejmán nyomában a Vigadóban
A szervezők pénteken fórumot tartanak a "Szulejmán nyomában" régészeti feltárásról, amelyet filmvetítés követ. Másnap Nemzetközi Pipaszívó Bajnokság színesíti a programot, este a "Zrínyi Lakoma" csábít a belvárosba. 

kép2.jpg

Érdemes hát többnapos utat tervezni a "déli végre". A fesztiválozásban elfáradt vendégeknek a vár mellett lévő, impozáns létesítmény, a Szigetvári Gyógyfürdő nyújt kikapcsolódási lehetőséget, mely több, egymást kiegészítő egységből áll (nyári strandfürdő, uszoda, termálvizes medencék, élménymedence, gyógyfürdői szolgáltató részleg), így minden korosztály számára színvonalas pihenési, felüdülési lehetőséget nyújt. A fürdő szolgáltatásai az idei évben is tovább bővültek különböző kényeztető masszázsokkal, fényterápiás infraszaunával, valamint egy sószoba kialakításával.

Bővebb információ a Zrínyi Napokról>>>
Bővebb információ a Szigetvári Gyógyfürdőről>>>
/Fotók: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület/

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultúra program hagyományőrzés gyógyfürdő Szigetvár Zrínyi Napok


2014.08.25. 10:00 Dél-Dunántúl

Itt van az ősz, itt van újra...fesztiválok szeptember első hétvégéjén

Szeptember elsejével nemcsak az iskola kezdődik el, hanem az őszi bor- és gasztronómiai fesztiválok időszaka is. Számos rendezvény csalogat már az első hétvégén Dél-Dunántúlra, és ha az idő is megajándékoz minket a "vénasszonyok nyarával", igazán tartalmas programot ígér a hétvége!

Atomfut-5.jpg

Atomfutás/Kenyér-, hal- és borünnep
Időpont: 2014. szeptember 5-6.
Helyszín: Paks, ASE csarnok, Sárgödör tér
A sport és gasztronómiai fesztivál résztvevőit számos zenekar, gyermekprogramok és fellépő könnyűzenei együttesek szórakoztatják. A rendezvény ideje alatt a pincék és présházak nyitott ajtókkal várják a borok kedvelőit a Sárgödör téren. Szeptember 6-án lesz a harmadik atomfutás és második brutálatom Pakson, ami 2012-ben a SPAR Budapest Nemzetközi Maraton hivatalos edzőversenye volt.
www.paks.hu, www.atomfutas.hu

Harkányi szüreti.jpg

XX. Harkányi Szüreti Fesztivál
Időpont: 2014. szeptember 5-7.
Helyszín: Harkány
Szüreti kavalkád, koncertek fiataloknak, táncfellépések a folklórt kedvelőknek, tűzijáték és bál zárja az eseményt. Fellépők: Korda György-Balázs Klári, Charlie, Balázs Fecó, Radics Gigi, Kovács Kati, Irigy Hónaljmirigy, Magna Cum Laude, operett és nóta gála
www.harkanyfurdo.hu

miénk a város.jpg

„Miénk a város fesztivál”
Időpont: 2014. szeptember 5-7.
Helyszín: Kaposvár
Bor- és gasztrofesztivál Kaposvár belvárosában igényes programokkal, sok zenével, családi mozi délutánokkal. A Kossuth téri színpadon fellépnek a város legjobb amatőr és félprofi zenekarai, kicsiket és nagyokat is mulatni hív a táncház, a Szivárvány Kultúrpalota filmdélutánjai az egész család számára kínálnak tartalmas időtöltést. A város esti fényeihez, a Fő utca egyedi hangulatához jó somogyi borászok is hozzájárulnak italaikkal ezeken a napokon.
www.egyud.kaposvar.hu

bóly.jpg

XVI. Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál
Időpont: 2014. szeptember 6.
Helyszín: Bóly, Kántor-rét
Szórakoztató nagyrendezvény, bor és gasztronómiai fesztivál
www.boly.hu

Szeptemberben is: Irány Dél-Dunántúl!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szüret bor gasztronómia szeptember Kaposvár Paks Harkány Bóly


2014.08.13. 10:00 Dél-Dunántúl

Kezdődik a Kaposfest! És ha már Kaposváron járunk...

Ma indul a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest), Magyarország legnagyobb komolyzenei fesztiválja. KAPOSFEST>>>

Ha néhány napot Somogyország fővárosában töltünk, érdemes megismerkedni a város kulturális értékeivel is.

Rippl-Rónai Emlékház.jpg

Kaposvár különleges kiállításai

Rippl-Rónai Józsefet általában festőóriásként ismerjük – de vajon köztudott, hogy az iparművészetben is kiemelkedőt alkotott? És azt tudjuk-e, mi történt a háború alatt festett majd eltűnt ceruzarajzaival? A válaszokat szülővárosában megtaláljuk!
Kaposvári otthonában, a Római Villa látogatóközpontjában eredhetünk egy csodás szecessziós enteriőr, az Andrássy ebédlő történetének nyomába, a Rippl-Rónainak szentelt Emlékházban pedig egy padlás mélyéről előkerült kofferben csaknem száz évig lapuló rajzok műélvezői lehetünk!

Az Andrássy - ebédlő rekonstrukciója.jpg

Az Andrássy-ebédlő különös története
Rippl-Rónai a magyar művészettörténetben elsőként tekintélyes szereprészt vállalt az iparművészet műfajában. Nemes egyszerűséggel „dekoratív dolgaimként” jelölte alkotásait. Plakát, meghívó, könyvillusztráció, textilkép, bútor, díszüveg, színes üvegablak, porcelán és kerámia – e gazdag műfaji sokféleség jóval több, mint egy festőművész alkalmi kirándulása. 1896-ban gróf Andrássy Tivadartól azt a megbízást kapta, hogy Budán található palotája számára tervezze meg és gyártassa le az ebédlőterem teljes berendezését. Az étkezőt 12 személynek szánták a szűk családi kör számára.

Az Andrássy-ebédlő egységes látványelv szerint összeállított szecessziós enteriőr. A modern magyar iparművészet első, nagy jelentőségű műegyüttese. A maga egészében és részleteiben csak archív fényképek alapján ismerjük, mivel az első világháborúban megsemmisült. A kaposvári Róma Villa új látogatóközpontjában mégis megcsodálhatjuk, mivel az összetett enteriőrt itt a legnagyobb műgonddal újraalkották. A mai mestereknek nem volt könnyű dolguk: az eredeti berendezést Rippl-Rónai József kiviteli tervei alapján, az ő irányításával nem kisebb nevek készítették, mint Thék Endre bútorgyáros , Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész, Zsolnay Vilmos keramikusművész.  

Az Andrássy ebédlő míves bútorait, az ebédlő ólmozott mozaik üvegablakát, a Vörösruhás nő című gobelinkép hű mását, eredeti tervrajzokat és tanulmányokat valamint az egykori ebédlő kalandos történetét ismerhetjük meg Rippl-Rónai egykori villájában, a Róma Villa látogatóközpontjában, miközben egy jelentős korszak művészete és történelme tárul elénk.

731031.jpg

Sosem látott ceruzarajzok Rippl-Rónaitól

 „Rippl-Rónai az I. világháborúban” címmel nyílt kiállítás a kaposvári Rippl-Rónai József Emlékház és Látogatóközpontban. A regénybe illő módon megtalált első világháborús grafikák a festőóriás egykori otthonában tekinthető meg. Rippl-Rónait az első világháború kitörése 53 évesen, egy rokonlátogatáson érte Franciaországban, felesége, Lazarine és nevelt lánya, Anella szülőfalujában, Issy L' Eveque-ben. Rippl-Rónai még érkezésük előtt iskolás rajzfüzeteket vásárolt, hogy a családi ismerkedést ezekben örökítse meg. Elsősorban a családtagokról készített ceruzarajzokat, amelyeket Lazarine a kaposvári otthonukban igyekezett biztos helyre eltenni, de megfeledkezett róla. A füzet nagy sokára, csak 15 évvel ezelőtt került elő, amikor a Róma-villa konyhájaként szolgáló melléképület padlásán kincsek után kutattak.

A festő rajzait rejtő vázlatfüzetet a villa felújításakor a padláson, egy kofferben találták meg. A tárlaton a kofferben talált 30 rajz mellett további 37-et láthat a közönség. Utóbbiakon a világháborús élményeit örökítette meg a művész.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra kiállítás Kaposvár Kaposfest Rippl-Rónai


2014.08.11. 10:00 Dél-Dunántúl

Szeptemberi borünnep Harkányfürdőn - Harkányi Szüreti Fesztivál

Huszadszor ünnepli Harkányfürdő a szüreti fesztivált: három napon keresztül sztárfellépők koncertjei, családi és gyerekprogramok sora vár minden látogatóra.

Harkányi Szüreti Fesztivál
2014. szeptember 5.
Harkány


Az ősz első napjaiban kezdődik a hagyományos háromnapos harkányi szüreti fesztivál, amit idén kerek huszadik alkalommal ünnepel a város.

IMG_2367.jpg

A programok között szerepel felvonulás és menettánc kéttucatnyi hazai és határon túli népművészeti csoport közreműködésével, lesz kézműves kirakodóvásár, gasztroudvar, malacsütés és természetesen a térség legfinomabb borai minden mennyiségben.

Esténként a lezárt főutcán felállított nagyszínpadon koncertek várják a vendégeket. A fellépő sztárok között többek között ott lesz Kovács Kati, a Korda házaspár, Charlie és a Magna Cum Laude.

A rendezvények ideje alatt természetesen változatlanul elérhetőek a harkányi gyógy- és strandfürdő szolgáltatásai, így a gyógyulni és a szórakozni érkezők egyaránt megtalálják a számításukat.

További információ: www.harkányihirmondo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultúra koncert fesztivál bor gasztronómia Harkányfürdő


2014.08.07. 10:00 Dél-Dunántúl

Zarándokolni jó!

Ez nem egy szokványos út. Spiritualitás, szellemiség, más világ...hálaadás az egészségért, vezeklés a bűnökért, kívánságok, vágyak teljesedéséért, szülőkért, gyerekekért, rokonokért.

2a2a4a697e08513a9e0aae945c4a271c.jpg

"A zarándoklat vagy zarándokút (lat. peregrinatio religiosa) hagyományos út egy parancsolat teljesítésére, vagy egy bizonyos, vallási jelentőségű zarándokhely felkeresése érdekében. Egy zarándoklat során ugyanakkor természetesen nem feltétlenül nemcsak az úti célra történő megérkezésen, hanem magán a testet és lelket egyaránt erősítő utazáson is komoly hangsúly lehet. A zarándoklat sajátos, aktív meditációs gyakorlat" (Wikipédia)

Erre nyílik lehetőség

a Skóciai Szent Margit út keretében
2014. augusztus 16-án, szombaton 10 órakor.

A találkozó Mecseknádasd és Óbánya között, az Aranypatkó Lovaspanzió kerítésénél lévő Skóciai Szent Margit képnél lesz. A zarándoklat hossza kb. 12 km, a következő útvonalon visz végig:
Szent Margit kép - Szent Margit kereszt - Réka-vár - Réka-völgy - Antal-kép - Büdös-kút - Pécsvárad
A zarándoklat végén, a pécsváradi vár 1000 éves kápolnájában rövid záró ima, majd tisztelgés a Szentkorona előtt. Ez után a vár éttermében frissítő következik, majd a közelmúltban kialakított zarándokszállás megtekintése.

További információ és jelentkezés:
Dr. Novotny Iván
20/336-2237
ivan.ba36@gmail.com

380303_280925415332642_909105264_n.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: túra zarándoklat Pécsvárad Magyar Zarándokút


2014.08.05. 10:00 Dél-Dunántúl

KAPOSFEST - a klasszikus zenei fesztiválok királynője

_DSC6153.jpg

A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált - KAPOSFESTet - Dél-Dunántúl "ékszerdobozában", Kaposváron rendezik 2010 óta.

Az “élvezet szabadsága” szlogen azt engedi meg a szervezőknek, hogy szabadon válogathassanak a klasszikus zene legnagyobb darabjai közül a reneszánsztól egészen a kortárs magyar kamarazenéig, és olyan művészek játszhassanak a Szivárvány Kultúrpalota színpadán, akik nagyon ritkán láthatók Magyarországon, vagy Kelet-Európában. A fellépők olyan sztárok, akiket a világ legfontosabb koncerttermeiben már ismernek és örömmel várnak a legnagyobb fesztiválokon is. Az eddigi fesztiváloknak több tízezer látogatója volt, így a szervezők idén is közel 15 000 érdeklődőre számítanak.

Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál - KAPOSFEST
2014. augusztus 13-19.
Kaposvár


Az idei nevek között találjuk: Thomas Dunford, José Gallardo, Szergej Nakarjakov, Latica Honda-Rosenberg, Kokas Katalin, James Boyd, Jan-Erik Gustafsson, Amadinda Ütőegyüttes, Rados Ferenc, Anna-Liisa Bezrodny, James Boyd, Marc Coppey, Oleg Kogan, Alina Ibragimova, Alina Pogostkina, Kokas Dóra, Kelemen Barnabás

_DSC6197.jpg

A fesztivál idején a napi két klasszikus zenei koncert mellett, az olasz és a hungarikumok tematikus napján is részt vehetnek az érdeklődők. Az olasz nap Kaposvárja a zenén át a gasztronómiáig bezárólag az itáliai kultúrát hivatott bemutatni; a hungarikumok napjának pedig a Kassai-völgy ad otthont, ahol a maga is hungarikumnak számító Kassai Lajos látja vendégül a látogatókat.

A kiegészítő programok között találjuk a Vaszary Képtár kiállításait, könnyűzenei koncerteket és gasztronómiai túrákat.

Az augusztus 16-i olasz napon a klasszikus zene és a gasztronómia mellett egy könnyűzenei világsztár, a Ricchi e Poveri ad ingyenes koncertet a város főterén 22 órától. A Ricchi e Poveri több évtizede az európai könnyűzenei élet kiemelkedő együttese. Olyan slágerek fűződnek a nevükhöz, mint Made in Italy, a Mamma Maria vagy a Voules vous Dancer. Magyarországon a nyolcvanas évektől ismerik a nevüket, többek között a Korda György és Balázs Klári által lefordított Mamma Maria dalnak köszönhetően. Hazánkban eddig csak párszor adtak koncertet és ez lesz első alkalom, hogy Kaposváron mutatkoznak be. A Kaposfest idején az ingyenesen látogatható koncertjükön a legsikeresebb slágereik is elhangzanak majd, mint például a Sara perche ti amo-t vagy a Mamma Maria.

"Igazából ez a Kaposfest titka: koncerten innen és túl a levegőben mindig ünnepi pillanatok szállnak, a színpadon pólóban-bermudában-mezítláb ücsörgő közönség pedig valódi élményeket él át." (Fidelio)

_DSC6145.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: zene kultúra klasszikus Kaposvár Kaposfest Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál


2014.08.01. 10:00 Dél-Dunántúl

"Színezd újra az életed" augusztusban is - Irány Orfű!

A két, természetes vizű strand, a tópartra épült Aquapark, a barlangi kalandtúrák, a vízi sportok és kerékpározás, az erdei lovas túrák és kulturális élmények mellett augusztusban valódi sport- és zenei fesztivál özönnek örülhetünk!

Elő hát a tollakkal, naptárakkal, okostelefonokkal!

12136-motoros-programok-2012.jpg

Augusztus 1-je és 3-a között az Abaligeti Motoros Találkozóra a kanyargós hegyi utakat is biztonsággal szelő, szelíd motorosokat várják. 2-án a 27. Orfűi Nap és az Orfűi Tó-Show Futás a tórendszer legnagyobb tavának körbefutásával indul, és hogy hol, mikor végződik, annak nem a koncertek hosszú sora fog gátat szabni!

3546_508253022544825_1119743437_n.jpg

Augusztus 8-ától 10-éig az ugyancsak vízparti, hagyományos abaligeti XII. Bluegrass Nemzetközi Akusztikus Zenei Fesztivál hazai és külföldi nagy nevű fellépői között szerepel  Candy Floss (SK), Hickory Project (US), Monogram (CZ), Lasse Johansson (S), Folton Folk, Localgrass, Miskolci Bluegrass Band Family, Pannongrass, és a Poa Pratensis. Augusztus. Augusztus 9-e a II. OrfűFitt Pécsi-tó Át-és Körbeúszás nagy napja. Az 1800 és 4200 m-es távokra a helyszínen is lehet nevezni.  

img_0362_1.jpg

Augusztus 15. és 17. között a II. Orfűi Ökofesztivál a természet értékeit és a fenntartható fejlődés elveit mutatja be. Láthatunk majd példát a szalma alternatív felhasználási módjaira, és land art műalkotásokra.

tn_99_5196.jpg

Augusztus 22-én Kovácsszénáján a Kerékpáros Dzsembori  és versenyek kicsiknek, nagyoknak, a legkülönbözőbb műfajokban, amilyen a downhill, a dirt jump (mountain bike és BMX – amatőr és profi kategóriában), vagy a pumptrack.  

001140977_surf.jpg.jpg_orig.jpg

Végül augusztus 29-31. között a VI. Vitorlás Napok hozzák majd lázba a Finn, Kalóz, Laser és Optimist osztályok versenyzőit, a szörfösöket, és persze mindenkit, aki a nyarat  az esti orfűi mólópartyn szeretné búcsúztatni.

Augusztusban is Irány Orfű!

Szólj hozzá!

Címkék: program kirándulás víz fürdő Orfű


2014.07.30. 10:00 Dél-Dunántúl

Egy igazi családi program: Szamárfül Fesztivál

A III. Szamárfül Fesztivál augusztus 22-24. között vár kicsiket és nagyokat Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Idén is kifejezetten a gyermekek lesznek a középpontban, de azért minden idelátogató talál izgalmas és érdekes programot.

00O26A7230.jpg

A Szamárfül Fesztivál idei különlegessége, hogy augusztus 22-én, a 0. napon a TV2 nagysikerű tehetséggondozó műsora, Az ének iskolája költözik le Pécsre. Az este 18 órakor kezdődő műsorban fellép többek között a győztes, Berki Artúr, valamint Kenedi Veronika, Tóth Kiara és Varga Vivien, a fiúk közül pedig Dénes Roland, Mata Ricsi és Radics Jani.  A koncertből természetesen a tanári kar sem maradhat ki, akiket ezen az estén Szandi képvisel majd.

A fő gyerekkoncert azért az Alma együttes fellépése lesz augusztus 23-án, hiszen a zenekar sok vidámsággal fűszerezett műsorában nevetve tanítják a gyerekeket, miközben felhőtlen és tartalmas szórakozást nyújtanak az egész családnak. Minden dalolni, kacagni és táncolni vágyó gyermeknek és gyermeklelkű felnőttnek ott a helye!

78O26A9019.jpg

A tavalyi pizsamás séta sikere után ebben az évben ismét, az Alma együttes koncertje után 21 órakor a Pirogránit udvaron gyülekeznek a gyerekek, és felkészülnek a Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsútra. Vagyis a magukkal hozott pizsamába beöltöznek, az itt összeszerelt üvegcsében mécsest gyújtanak – s Márta Istvánnal és más vezetőkkel indulhat a kalandtúra. A szülők csak a gyerekcsapat után következnek!
A séta során bekukkanthatnak a Zsolnay Kulturális Negyed legizgalmasabb és legrejtettebb zugaiba, és mindez természetesen meséléssel, énekléssel kötődik össze.

Ha már Szamárfül Fesztivál, akkor vidám szamárfület mutat a Negyed a fesztivál legfontosabb látogatóinak, a gyereknek, és persze a szülőknek-nagyszülőknek is, verssel, dallal tánccal, no meg síppal, dobbal és nádihegedűvel. A Szélkiáltó együttes koncertje augusztus 24-én 17 órakor kezdődik a Ginkgo téren!

58O26A7959.jpg


És még mennyi minden történik két nap alatt!Idén is nagy hangsúlyt kapnak az egészséges életmódra nevelő sport programok, lesz vívás a PTE-PEAC Vívószakosztály kiváló vívóinak – Berta Dániel junior világbajnok és Tóth Gergely kadét világbajnok – részvételével, pingpong a Tüke Sport SE segítségével, de falmászásban, jógában is kipróbálhatják magukat kicsik és nagyok.

 A fesztivál ideje alatt az Elektronikus modelljármű játékpark is ingyenesen lesz látogatható. Hi-tech autópályák, rádióirányítású járművek és modellvasút terepasztalok között mindenki kipróbálhatja ügyességét és versenyképességét – korra és nemre való tekintet nélkül.

A Színezz zenét! program, Tettamanti Zsófia és a Mezítlábas Zenészek interaktív audiovizuális játéka a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben jött létre az Erker, a Cézanne majd a Caravaggio kiállítás alapján.

A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat.

A Planetáriumban mesélnek a csillagokról, kalandozhatunk a csillagos égbolton, de megkereshetjük helyünket a világegyetemben, vagy rátalálhatunk az állatokra is!

68O26A8167.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program családbarát Pécs Zsolnay Kulturális Negyed Szamárfül