Dél-Dunántúl

A Dél-Dunántúl turisztikai gazdagságát jellemzi a híres bor és gasztrokultúra pl. a villányi borok a híres fehérborút , az aktív mecseki túrák, pihentető ÖKO és falusi turizmus, abaligeti barlangászat, almamellék kisvasút és még számos látnivaló.

Hirdetés

blog_banner.jpg

Térkép

városok és tourinform térkép.jpg

Címkék

aktív (5) Baranya (3) Bikal (10) bor (40) borút (13) borvidék (4) bor és gasztronómia (5) Bőszénfa (4) búcsú (3) busó (3) családbarát (3) Dél-Dunántúl (19) díj (5) Dombóvár (4) Dráva (7) Duna (3) Duna-Dráva Nemzeti Park (15) EDEN (4) élménybirtok (3) én az év utazója (3) erdészet (3) erdészetek (3) erdő (7) falusi (3) fejlesztés (9) fesztivál (33) fürdő (23) gasztronómia (32) Gemenc (23) gyógy (4) gyógyfürdő (14) gyógyturizmus (5) gyógyvíz (3) Gyulaj (5) hagyomány (8) hagyományőrzés (10) hagyományőrző (3) Harkány (27) Harkányfürdő (10) helyi termék (8) hétvége (4) Hőspróba (3) hosszú hétvége (11) Húsvét (5) játék (4) Kaposvár (33) Karácsony (4) Kardosfa (5) Kaszó (29) Katica Tanya (3) kedvezmény (3) kerékpár (3) kiállítás (22) kirándulás (13) kisvasút (18) Kodály Központ (6) koncert (6) kultúra (61) látogatóközpont (3) Leonardo (5) Magyarhertelend (7) Magyar Turizmus Zrt. (4) Mecsek (4) Mecsekerdő (19) Mikulás (3) Mohács (10) múzeum (5) Múzeumok Éjszakája (5) nemzeti park (5) öko (14) ökoturizmus (68) Ördögkatlan Fesztivál (5) Orfű (23) Ormánság (3) ősz (3) Paks (7) pályázat (6) Pannon Filharmonikusok (4) Patca (4) Pécs (73) Pécsvárad (12) pince (5) program (133) programok (5) Pünkösd (12) recept (4) receptek (3) rendezvény (3) SEFAG (3) Siklós (7) Sikonda (3) skanzen (4) sváb (3) szabadidő (7) szauna (4) Széchenyi tér (3) Szekszárd (22) Szenna (8) Szigetvár (7) színház (6) szüret (3) Tamási (5) természet (7) természetjárás (7) Torkos Csütörtök (5) túra (19) túrázás (4) turizmus (4) Turizmus Világnapja (3) újdonság (3) Utazás (3) utazás (4) vad (3) vár (4) várak (3) verseny (6) Villány (22) Villány-Siklósi Borút (4) Vince (4) wellness (4) zarándoklat (4) zene (19) Zengővárkony (3) Zselic (4) Zsolnay (4) Zsolnay Fesztivál (5) Zsolnay Kulturális Negyed (24) Címkefelhő

2014.10.20. 10:00 Dél-Dunántúl

Hamarosan megnyit a Virtuális Természettudományok Otthona

A Magyar Tudomány Napján, azaz 2014. november 4-én kerül sor az alsómocsoládi Kölyök Fészek Erdei Iskola keretein belül működő Virtuális Természettudományok Otthona ünnepélyes megnyitójára.

89318912.jpgFotó: Oktatóközpont (http://www.panoramio.com/photo/89318912)

Az Otthon izgalmas játék és tanulás is egyben. A természettudomány játékos megismerését interaktív táblák, logikai játékok és modern eszközök segítik. A termekben a gyerekek izgalmas eszközökkel és kreatív feladatokkal találkozhatnak. A földszinten növényeket, állatokat, ásványokat és tudományos eszközöket bemutató interaktív kiállítások várják a látogatót.

Felérve az emeletre következik a Rejtélyek szobája: a kreativitás és a csapatmunka eredményeként megfejthetjük "Az Űr titkait", rájövünk, hogy "Minden mindennel összefügg", így a "Rubik-teremben" mindenre megoldást találunk.

A program, november 4-én, 10 órakor kezdődik, ahol a Magyar Tudomány Napja alkalmából előadást tart Zombori Ottó csillagász, valamint Hollósy Ferenc biológus is. A programot svédasztalos ebéd zárja, melyet egy csapatépítő játék követ a Rejtélyek szobájában.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás tudomány gyerekek Alsómocsolád


2014.10.17. 10:00 Dél-Dunántúl

Megújult a sellyei Draskovich-kastély arborétuma!

Az európai uniós támogatásból megvalósult rekonstrukció keretében a Draskovich-kastély 7,5 hektáros franciaparkjában pótolták a bokrokat, fákat és gazdagították, amúgy is gazdag, mintegy 350 fafajtát bemutató növényállományt. A látogatók tájékoztatását információs táblák segítik.

Sellye__Hangulatok_Horváth-Gábor_OrmánságGAB7871_a.jpgFotó: Sellye (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Horváth Gábor)

Sellye a Dél-Dunántúl déli központja, az Ormánság fővárosa. A közel háromezer fő lakossággal büszkélkedő kisváros Baranya megye legfiatalabb városa, 17 évvel ezelőtt kapott városi rangot. Fénykorát Mátyás király idejében élte, birtok- és egyházi központ volt.

Az eredetileg a Batthyány-család birtokában lévő kastélyt és a hozzátartozó parkot az 1800-as évek elején kapta nászajándékba a Draskovich-család. A kastély parkja ma már arborétum, 1965-ben lett természetvédelmi terület botanikai értékei miatt. Számtalan ritkaságot találhatunk itt: 240 lombhullató, 115 örökzöld fafajtát. Olyan ritkaságok élnek itt, mint a mamutfenyő, a balzsamfenyő, a jegenyefenyő vagy a japánakác.

Sellye_Tájház,-Kiss-Géza-Ormánsági-Múzeum_Látnivalók_Csonka-Károly__a.jpgFotó: Kiss Géza Ormánsági Múzeum (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Csonka Károly)

A Nemzetközi Festő- és Faszobrász Alkotótáborokban készített alkotások közül 11 faragott szobor nyert itt otthonra. És az igazi kuriózum, hogy az itt élő gímpopuláció a Draskovich-féle Sellyei Vadaskertből származik, a II. világháború végéről. Őzállományának minősége is átlag feletti, és nagyon keresettek a jól szervezett vaddisznóhajtások is. Jellemző vadászati mód a lesvadászat, a területen mintegy 200 db magasles található.

A közel két éve tartó munkálatok számos újítást hoztak. Öntöző hálózatot építettek ki, füvesítettek, felújították a park gyalogútjait, helyreállították a kastély déli homlokzata előtti kőkorlátot, a lépcsőket, virágtartókat és a filagóriát is. A felújítás során természetesen az állatvilágra is gondoltak. Az arborétum etetőkkel, denevér- és madárodúkkal, süntanyákkal gazdagodott.

Kórós_Református-templom_Látnivalók_Csonka-Károly_Belső_a_1.jpgFotó: Festett fakazettás református templom Kóroson (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, fotós: Csonka Károly)

Sellye és az Ormánság megér egy kirándulást! Dél-Dunántúl legszebb és legfajtagazdagabb parkjának meglátogatása után érdemes meglátogatni az Ormánság Múzeumot. A múzeum épületében Kiss Géza, a névadó tudós-lelkész életét és munkásságát, valamint az Ormánság népművészetét mutatják be. Az udvaron pedig egy kis skanzen látható a vidék legjellegzetesebb épületeivel, köztük egy talpasházzal.

Kitűnő kiindulópont a kisváros kirándulásokhoz is. Elérhető közelségben fekszenek az Ormánság országszerte híres festett fakazettás református templomai (Adorjás, Kóros, Drávaiványi, Kovácshida), Drávasztára műemlék katolikus temploma, de csodás kirándulásokat tehetünk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Dráva-parti érintetlen természeti területeire is.

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás természet arborétum Ormánság Sellye


2014.10.15. 10:00 Dél-Dunántúl

Tippek az őszi szünetre gyerekekkel - Családi kirándulás a Zselic vidékén

Nemcsak a hosszú hétvége van a nyakunkon. Alig kezdődött el az iskola, de máris itt az őszi szünet. Most aztán igazán örülhetnek a gyerekek, mert ha az októberi 23-i hosszú hétvégét is hozzávesszük, 11 nap áll rendelkezésükre, hogy kipihenjék az iskolakezdést fáradalmait!

A hosszabb távú időjárás előrejelzés október végéhez képest jó időt jósol erre az időszakra; napsütést és 20 fok közeli hőmérsékletet. Érdemes hát fontolóra venni egy-egy kirándulást, főleg, ha anya és apa is otthon van!

Patca__Rendezvények_Ismeretlen-fotós_Gyerekek_a.jpgFotó: Hancúrpajta a Katica Tanyán (BPR Consult Kft.)

A Katica Tanya mára az ország egyik legismertebb élményközpontja. Somogy megye legkisebb falujában, Patcán, a "Zselici Csillagos Égbolt" alatt terül el tíz hektáron. A farmon az őshonos magyar háziállatok mellett tucatnyi játék található: kültéren a szalmával bélelt Hancúrpajta, három különböző nehézségű drótkötélpálya, 190 m hosszú lecsúszó, két pálya a lábbal hajtott gokartoknak. A vízi élményeket szeretőket a tavon óriási Bolyongó, labirintus, pontonhíd, vízi lövölde, trambulinok, csónakok, vízibiciklik és kézi kompok várják.
Beltéren a kockasarok, a Puhi Dühi és egyéb készségfejlesztő játékok várják a vendégeket. Sőt! A 7 pályás csúszdaparkban akár a szabadesés érzését is megtapasztalhatjuk!
A Katica Tanyán különböző szállások is találhatók, amelyek mindegyike SZÉP-kártya elfogadóhely!
További információ: www.katicatanya.hu

_DSC6375_1.jpgFotó: Bőszénfai Szarvasfarm (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Patcához egészen közel, a hangulatos zselici dombok között bújik meg a Bőszénfai Szarvasfarm. Itt található Közép-Európa egyik legjelentősebb vadállománya! Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt otthont. Emellett természetesen háziállatok - szürkemarha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vizibivaly - is megtalálhatók a farmon.
Az őszi időszakban hétköznap előzetes bejelentkezésre látogatható, hétvégén és ünnepnapokon szakvezetéses látogató programok indulnak 10 és 14 órakor.
Ha a szarvasfarm látogatása után megéheztünk, nem kell tovább indulni! A Zselicvad Étterem a'la carte étlappal várja vendégeit, amelyen elsősorban vadételek szerepelnek.
További információ: www.szarvasfarm.ke.hu

Kaposvár_Virágfürdő-Kaposvár_Gyógy--termál--és-strandfürdők_Horváth-Gábor_légifotó2_a.jpgFotó: Virágfürdő (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

De mit ér egy kirándulás élményfürdőzés nélkül? Főleg, ha gyerekekről van szó! A kaposvári Virágfürdő nemcsak a strandszezonban csábítja a vendégeket. A fürdő fedett élményfürdővel is rendelkezik, amelyben gyerekmedence vízköpővel, pezsgőmedence víz-levegő befúvásos hát- és derékmasszázzsal, élménymedence sodrófolyosóval, buzgárral, nyakzuhanyokkal, pezsgőággyal, gejzírrel és csúszdával áll rendelkezésre. A kültéri élménymedence, valamint a 38 fokos pezsgőmedence kedvezőtlen időjárás esetén is teljes kikapcsolódást ígér. A felnőttekre is gondolva a szaunavilág is felfrissülésre csábít: fény- és illatterápiás finn szauna, infraszauna, gőzkabin, taposó- és merülő medence, vagy akár egy vérpezsdítő masszázs csodákra képes!
A Virágfürdő SZÉP-kártya elfogadóhely!
További információ: www.virágfürdő.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás fürdő őszi szünet családbarát Kaposvár Virágfürdő Bőszénfa szarvasfarm Zselic Katica Tanya


2014.10.13. 10:00 Dél-Dunántúl

Tippek a hosszú hétvégére - Hagyományőrzés és helyi termékek Dél-Dunántúlon

Végre elérkezett az idei év második hosszú hétvégéje! A legutóbbi májusban volt, igazán ránk fér már egy kis pihenés!

Őszi hosszú hétvége
2014. október 23-26.

Ez alkalommal Szigetvár és Dél-Zselic az úticél.

G3_95x130_i1_Szigetvár_Gyógyfürdő_Saját fotó_1.jpgFotó: Szigetvári Gyógyfürdő (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma)

Szigetvár városában sétálgatva lépten-nyomon találkozhatunk a történelmi időszak nyomaival. A város szívében található Zrínyi vár az év minden napján várja a turistákat. A felújított várkertben történő sétán, a múzeum megtekintésén kívül az idelátogatók bátorságukat tehetik próbára, íjászat, dárdadobás, ágyú vontatás, ágyúgolyó gurítás játékok kipróbálásával.
A hétpróbában elfáradt vendégektől egy karnyújtásnyira található a vár mellett lévő, impozáns épület a Szigetvári Gyógyfürdő, mely több, egymást kiegészítő egységből áll (nyári strandfürdő, uszoda, termálvizes medencék, élménymedence, gyógyfürdői szolgáltató részleg), így minden korosztály számára színvonalas pihenési, felüdülési lehetőséget nyújt. A fürdő szolgáltatásai az idei évben is bővültek: különböző kényeztető masszázsokkal, fényterápiás infraszaunával, valamint egy sószoba kialakításával.
A város 2013 év végén elnyerte a „gyógyhely” minősítést, mellyel hivatalosan is igazolva lett, hogy a Szigetvári Vár és Várpark, valamint a Gyógyfürdő nem csak kitűnő minőségű gyógyvize miatt, hanem infrastrukturális,- természeti,- éghajlati,- levegőminőségi szempontból is ideális környezetet biztosít a gyógyuláshoz, feltöltődéshez és a kikapcsolódáshoz.

Magyarlukafa_Vendel-napi-búcsú_Rendezvény_Ismeretlen-fotós_Vendel-napi-búcsú_a.jpgFotó: Vendel-napi Búcsú (Kaptár Egyesület, Magyarlukafa)

Magyarlukafa Baranya megye és egyben az ország egyik legkisebb települése, mindössze 100 körüli lakosságszámmal. Az itt élők az elmúlt évszázadok során elsősorban állattartással foglalkoztak, hiszen a hatalmas zselici erdőség igen alkalmas volt a makkoltató disznótartásra. Ma már ennek sajnos semmi nyoma nincs, viszont az állatok védőszentjének, Szent Vendelnek a tisztelete a mai napig él a településen.
Az ő nevéhez fűződik a falu legnagyobb ünnepe a Vendel-napi búcsú, melyen évről évre több ezer látogató vesz részt.Az idén jubiláló, XXX. Vendel-napi búcsú 2014. október 26-án kerül megrendezésre. Ma már sokan gyűlnek itt össze ezen a napon közeli és távoli vidékről, hogy Vendelnek szobra előtt köszöntsék a pásztorok patrónusát, és mint névnaphoz illik, ünnepeljenek. A búcsúhoz hozzátartozik a kirakodó vásár is. Itt az igényes áruk nemcsak a közeli vidékről, hanem távolabbi régiókból is szép számmal érkeznek. A gyerekeket kitűnő gyerekműsor, foglalkozás várja, s a hagyományos folklór műsor is szerves tartozéka a lukafai búcsúnak.

lamin3.jpgFotó: Kaba Farm (Kaba Lamine)

A Baranya megyei Almáskeresztúron található a Kaba Farm, ahol tavasztól-őszig kecsketejet, lágysajtokat, krémsajtokat, érleltebb sajtokat készítenek, ősztől-tavaszig pedig húsáruval foglalkoznak. Pástétommal, kolbásszal és szalámival a svájci, családi receptek szerint. A termékeikre a lehetőségekhez képest nagy a kereslet, Pécsre szállítanak be éttermeknek, de a farmon is sok látogatót fogadnak. A farmon a kecskék a réti füvön túl rengeteg gyógynövényt, útifüvet, ambróziát legelnek, mely köztudottan erősíti az immunrendszert. A sajtok 100%-os kecsketejből készülnek, tartósítószereket egyáltalán nem tartalmaznak. A Kaba Farmon válogathatunk a Kiránduló tál, vagy akár a Kaba Farm menüi közül is. Előzetes bejelentkezés szükséges.

IMG_1052.jpgFotó: Zselici Csühögő (Mecsekerdő Zrt.)

Sajátos élményt nyújt a Mecsekerdő kezelésében működő erdei vasút, a „Zselici Csühögő”. Az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja Almamellék és Sasrét között közlekedik. A pálya széles, szép panorámájú völgyön halad, 6 km hosszban. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg. Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban. Sasréten az erdei iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkezünk meg a végállomásra. A vonatozás mintegy 25-30 percet vesz igénybe. A vonat visszaindulásáig üdítő sétát tehetünk Sasréten, ahol a Biedermann Rezső báró által építtetett patinás vadászkastély (ma vendégház), a KIKERICS Erdészeti Erdei Iskola és az ősbükkösben vezető tanösvény tekinthető meg.
Ősszel a kisvasút október 31-ig közlekedik menetrendszerűen hétvégén, és ezen időszakban ünnepnapokon a sasréti fővonalon.

TIPP: Őszi szállásajánlatok a Dél-Dunántúlon

Szólj hozzá!

Címkék: október 23 hosszú hétvége Szigetvár Zselic Mecsekerdő Kisvasút Vendel-napi búcsú Kaba Farm


2014.10.10. 10:00 Dél-Dunántúl

Programgazdag október Kaszón

A közelmúltban reflektorfénybe került Kaszó Zrt. októberben is gazdag programkínálattal várja az erdő, a természet iránt érdeklődő látogatókat.

IMG_4959.jpgFotó: Kaszó (Kaszó Zrt.)

Egészen az év végéig látogatható még Prihoda Judit festő és grafikusművész kiállítása az Ökocentrumban hétfőtől péntekig 9-től 15 óráig, illetve hétvégén is előzetes bejelentkezésre.
Jegyárak: 300 Ft/felnőtt, 100 Ft/14 év alatti gyermek

Október 18-án és 23-án délután 5 órakor "Dámok násza" kisvasutazásra invitálnak a szervezők. A mintegy kétórás dámbarcogás hallatás után a megfáradt látogatót fantasztikus vadételekből összeállított menü várja a Főherceg Fogadóban:
„A” Menü:
Erdei gombaleves, Vaddisznósonkával, sajttal töltött pulyka hercegnőburgonyával, Meggyes pite
„B” Menü:
Fácánleves finom metélttel, Vadsült bakonyi mártással krokettel, Erdőmester palacsinta
Gyerek Menü:
Fácánleves finom metélttel, Rántott sertéskaraj hasábburgonyával, Erdőmester palacsinta
A programcsomag ára: 3.600 Ft/felnőtt, 2.800 Ft/14 év alatti gyermek

Természetesen az idei évben is sor kerül az október 23-i ünnepi kisvasutazásra. Az erdei kisvonat egészen a Baláta megállóig fog közlekedni. Az utazást egy vezetett túra követi a májusban átadott Dr. Marián Miklós sétányon, amely "Az év ökoturisztikai létesítménye" pályázaton 2014-ben, tanösvény kategóriában III. helyezést ért el.
Jegyárak: 800 Ft/felnőtt, 400 Ft/14 év alatti gyermek

A hónap utolsó szombatján, október 25-én este 8 órakor alapítványi bál veszi kezdetét. Az "Erdőgazdaság azokért, akik az erdőért" Alapítvány zenés estjén a G&B zenekar húzza a talpalávalót.
Menü:
Tormakrémes sonkatekercs és karottás vitaminbomba
Sült csirkecomb és szarvassült áfonyamártással, rizzsel
Somlói galuska
A báli jegy ára: 6.000 Ft/fő

További információ a programokról:
Czigány Judit
Tel: 82/445-818
E-mail: czigany.judit@kaszort.hu
Internet: www.kaszort.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: program kirándulás ökoturizmus Kaszó


2014.10.08. 10:00 Dél-Dunántúl

Fekete István Látogatóközpont - új ökoturisztikai létesítmény a Desedán

Az eredetileg árvízvédelmi célból létrehozott Deseda-tó a Deseda-patak felduzzasztásából jött létre közel negyven éve. A tó ma 8 km hosszú és 300-350 méter széles. A kirándulók és horgászni vágyók paradicsoma.

IMG_2343.jpgFotó: Fekete István Látogatóközpont (Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület)

A nemrég átadott látogatóközpont Fekete István íróról kapta a nevét, aki maga is somogyi születésű.

A Fekete István Látogatóközpont egyik fő látványossága az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa. Körülötte a  vizek-vízpartok, a mezők és az erdők élővilága elevenedik meg előttünk. A fa törzsén és lombkoronájában macskaboly, fakopáncs, szajkó rejtőzik, de a nyusztot és a vörös mókust is felfedezhetik a megfigyelők.

A létrehozók gondoltak a vízi világra is. Egy hatalmas akváriumban a Deseda-tó jellegzetes növényevő és ragadozó halai csodálhatók meg.

A kültéri bemutatóhelyeken madár-, szitakötő-, béka- és teknősbéka-megfigyelőhelyek vannak, lehetőség nyílik a helyi védettségű természeti terület teljes élővilágának megtekintésére élettevékenységük közben.

A Látogatóközpont lehetőséget nyújt interaktív játékok kipróbálására és időszaki kiállítások megtekintésére, valamint előzetes bejelentkezés után részt vehetünk szakmai tárlatvezetésen, sokrétű múzeumpedagógiai foglalkozásokon vagy akár egész napos programokon is.

A Fekete István Látogatóközpont a lehetőségek tárháza! Bérelhetünk csónakot, vagy akár biciklit és bérelhetünk: a Deseda-tó 22 km hosszan körbekerekezhető!

A végére hagytam a legjobbat: a tavon 11 személyes kirándulóhajó közlekedik, amely a 2014-ben épült fahíd, a Kilátó (Kaposfüred) és a Látogatóközpont (Toponár) között halad. A hajókirándulás az idei évben ingyenes!

DSC_5123.jpgFotó: A Látogatóközpont és a Deseda (Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület)

Néhány praktikus információ:

Nyitva tartás:
április 1.- október 31. között H-V. naponta 10:00-18:00,
november 1.-március 31. között H-V.: 10:00-16:00 óráig.
Tel: 30/869-6051
E-mail: deseda@smmi.hu
 
Belépőjegy árak:
Teljes árú: 700 Ft/fő
Kedvezményes: 350 Ft/fő
Családi jegy: 1500 Ft
Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft/fő, 300 Ft/fő
Szakmai tárlatvezetés: 2500 Ft/csoportSzólj hozzá!

Címkék: újdonság ökoturizmus látogatóközpont Kaposvár Deseda


2014.10.06. 10:00 Dél-Dunántúl

Pécsváradi Leányvásár

Megérett a gesztenye, lassan az újbor is lekerül a pincékbe....kezdődik a Pécsváradi Leányvásár!

Szekszárd_Petrits Mézeskalács_Petrits Szilveszter_mézeskalács_gyertya_WU0Z8473.jpgFotó: Petrits Mézeskalács (Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft., fotós: Kalmár Lajos)

Pécsvárad 1966 óta szervezi meg a népszerű hagyományra épülő rendezvényt, évről-évre egyre gazdagabb programmal. A szokást a környék református fiataljai teremtették. Lukács napján (október 18.), vagy az azt követő szombaton találkozót szerveztek, ahová a környék fiataljai, közeli és távoli rokonok érkeztek csapatostul. Az első este bállal zárult, amely igazi ismerkedő, szerelemébresztő alkalom volt a fiatalok számára. Másnap került sor a pécsváradi vásárra, ahol megvásárolhatták a sokat ígérő mézeskalács szíveket, rajtuk egy-egy ki nem mondott vallomással...

Pécsváradi Leányvásár
2014. október 16-19.

10609549_754803624590943_7549670556247626138_n.jpgFotó: Hagyományőrző együttesek bemutatója (Fülep Lajos Művelődési Központ, Pécsvárad)

A Pécsváradi Leányvásár programjai

2014. október 16. csütörtök
A fesztivál első napján kiállítás megnyitók várják a Pécsváradra érkezőket. A könyvtárban 14 órakor a "Népmesék" című kiállítás, 16 órakor a Művelődési Központban a "Levelek" kiállítás megnyitója veszi kezdetét.

2014. október 17. péntek
Varga Éva "Egy tanár ékszerei" című kiállítását Polák Judit textilművész nyitja meg a Művelődési Központban.

2014. október 18. szombat
Most kezdődik igazán a fesztivál! A délután a Pécsváradi Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjével kezdődik, majd ezt követően hagyományőrző néptáncegyüttesek és népdalkörök lépnek a Szentháromság téri színpadra. 15 órától "A furfangos királykisasszony" bábelőadás kezdődik, az "Ízek tere - Borok tára" pedig tárt kapukkal vár minden vendéget.
Szombat este lesz a "nagy" Leányvásári bál is, mégpedig a Karawanka zenekar közreműködésével.

2014. október 19. vasárnap
A napot menettánc nyitja reggel 9 órakor, amelyet ismét hagyományőrző csoportok bemutatkozása követ. Ezután délutánig a gyerekeké lesz a főszerep. Megnyitja kapuit a Mocorgó Játszópark, 11 órakor pedig Benedek Elek "Prücsök" című bábelőadása látható a Galóca Bábtársulás előadásában.
Délután kerül sor a Leányvásár Szépe és Legszebb Párja választásra! A környék fúvószenészeiből alakult 100 tagú Zengő-rezek Sárközi össztánccal szórakoztatja a nagyérdeműt.

A fesztivál hétvégéjén kézműves bemutatók és foglalkozások, valamint kirakodó vásár is lesz a Kossuth Lajos utcában. Hátha valakinek szüksége lesz egy-egy mézeskalács szívre...

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál hagyományőrző Pécsvárad Leányvásár Pécsváradi Leányvásár


2014.10.03. 10:00 Dél-Dunántúl

Az év ökoturisztikai létesítménye - újabb sikerek a Dél-Dunántúlon

"Az év ökoturisztikai létesítménye" pályázat

Idén ötödik alkalommal adták át "Az év ökoturisztikai létesítménye" címet. Az eseményen a Dél-dunántúli régió kiemelkedően teljesített.

A pályázatra összesen 18 db pályamunka érkezett két kategóriában - ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategória. A szakmai munkacsoport az előzetes értékelés során vizsgálták az ökoturizmus alapelveinek való megfelelést, a fenntartható használatot, az autentikus élményeket, az alapos és élményszerű megismerést, illetve a pályázó látogatóközpont és tanösvény oktató és szemléletformáló szerepét is. Ezt követően került sor a helyszínbejárásra.

Az idei év különlegessége, hogy az innovatív megoldásokért, követendő példaként a zsűri különdíjakat is osztott.

Dél-Dunántúli sikerek

maj-4-5_051-2_664x374t5_ic.jpgFotó: Kilátás a Molnárka tanösvény kilátójából (Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.)

Tanösvény kategóriában megosztott I. helyezést ért el a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. által fenntartott gemenci Molnárka tanösvény.

Az idén májusban átadott tanösvény a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól 8 km-re, északra található, megközelíthető erdei vasúttal, valamint az árvízi töltés felől gyalogosan vagy akár kerékpárral is. A tanösvényen kirándulók Molnárka, azaz a tavi molnárpoloska segítségével ismerhetik meg interaktív módon az ártéri erdő kincseit.

DSC_0078.jpgFotó: Dr. Marián Miklós sétány (Kaszó Zrt.)

Ugyanezen kategória III. helyezettje lett a Kaszó Zrt. tanösvénye, a Dr. Marián Miklós sétány.

A Baláta-tó megismerését egy 540 méter hosszú stégrendszer segíti, ahol információs pontok segítségével ismerkedhetnek meg  a tó flórájával és faunájával. A sétány kisvasúttal közelíthető meg.

Patca_Katica tanya - Aktív Pihenés Központ_Táborok_ismeretlen fotós_06_a.jpgFotó: Hancúrpajta a Katica Tanyán (Katica Tanya - BPR Consult Kft.)

Látogatóközpont kategóriában a leginnovatívabb létesítménynek járó különdíjat a patcai Katica Tanya Élményközpont kapta.

A Katica Tanya egy 10 hektáros paradicsom a Zselic szívében gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Félszáz játszóalkalmatosság, 50-féle választható program - kézműves, természetismereti, hagyományőrző, gazdálkodás - nyújt szórakozási, tanulási, aktív pihenési lehetőséget. Minden fejlesztést, játékot a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jellemez.

Gratulálunk minden díjazottnak! 

Szólj hozzá!

Címkék: díj ökoturizmus látogatóközpont tanösvény Gemenc Kaszó Katica Tanya


2014.10.01. 15:03 Dél-Dunántúl

IX. Orfűi Tökfesztivál

Ezen a hétvégén nemcsak a Villányi Vörösbor Fesztiváltól lesz hangos a Dél-Dunántúl. Az Orfűi Tökfesztivál már a kilencedik alkalommal várja az őszi hangulathoz igazodó programon az érdeklődőket.

Idén is sor kerül tökversenyre, helyi termék és kézműves piacra, ahol a megye legjobb helyi és kézműves termék előállítóinak nívós kínálatából válogathatnak a látogatók.  A gyermekek számára egész napos elfoglaltságot jelenthet a "bio" körhinta, a görgős csúszda, a vízibomba, de lehetőség nyílik a lovaglásra és számos kézműves foglalkozásra is. A fesztivál legügyesebb tökfaragóját is keresik a szervezők!

IX. Orfűi Tökfesztivál
2014. október 4-5.

Orfűi Tökfesztivál_02.jpgFotó: Töklámpások (Orfűi Turisztikai Egyesület)

Programok részletesen:

2014. október 4. szombat - Tekeresi Lovaspanzió (Orfű-Tekeres, Petőfi S. u. 3.)
9.45-10.00 Nevezések a tökversenyre
10.00 A tökök mérése
10.00-17.00 Helyi Termék és Kézműves Piac
11.00 Carnavalito együttes latin-amerikai műsora
12.00 Csizmadia Sándor dalénekes
13.00 Cserkúti Szimpatikusok koncertje
14.00 Fülöp Gyula bűvész műsora
12.00-15.00 Tökös ételek kóstolója (felnőtteknek 1.400 Ft, gyerekeknek 900 Ft/fő - korlátlan ételkóstoló 7-féle ételből)
17.00 Kapuzárás

2014. október 5. vasárnap - Kistó Étterem (Orfű, Kossuth Lajos u. 46.)
10.00-16.00 Helyi Termék és Kézműves Piac
11.00 Fülöp Gyula bűvész műsora
11.30-14.30 Ebéd (a kínálatban nagyszerű tök ételek)
12.00 Csizmadia Sándor dalénekes
14.30 A tökverseny eredményének hirdetése

"Színezd újra az életed" és irány Orfű!

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál program tökfesztivál Orfű


2014.10.01. 10:00 Dél-Dunántúl

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 - Dél-Dunántúl

"Töltődj fel múzeummal!"

A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja ezzel a jelmondattal vár minden érdeklődőt 2014. szeptember 29. és november 15. között. Az ország 94 településén 168 muzeális intézmény 1773 programmal készül, és ezek között számos a Dél-Dunántúlon.

Közönségprogramok mindenkinek

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat közönségprogramjai izgalmas kalandokat, jó szórakozást ígérnek minden korosztály számára.

Pécs_Természettudományi-Múzeum_Látnivalók_Komlós-Attila__a_01.jpgFotó: Természettudományi Múzeum, Pécs (Komlós Attila)

Utazó múzeum - Múzeumi élmény falakon kívül
A fesztivál időszakában a múzeumok kilépnek az épületekből, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak: óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, vagy akár az utcára is! Pécsen régészeti sétán vehetünk részt, Kaposváron ha szeretnénk, jurtát építhetünk, Csurgón "Ki nevet a végén" társasjáték segítségével ismerkedhetünk meg Csokonai Vitéz Mihály munkásságával.
Utazó múzeum Pécsen>>>
Utazó múzeum Csurgón és Kaposváron>>>

Györköny_Sarok-Pince_Boros-szolgáltatók_ismeretlen-fotós_pince-belső_a.JPGFotó: Pince (Tolnai Borút Egyesület)

Csak itt, csak most - Pincétől a padlásig
Most itt a lehetőség, hogy betekintsünk a múzeumok kulisszatitkaiba, bejárjuk az épületek titkos zugait, izgalmas utazást tegyünk a múltba. Legizgalmasabbnak régiónkban talán a szekszárdi zseblámpás túra ígérkezik, ahol ha jól figyelnek a "múzeumbúvárok", a hely szellemét is megtalálhatják a rejtett zugokban!
Pincétől a padlásig Pécsen>>>
Pincétől a padlásig Csurgón és Kaposváron>>>
Pincétől a padlásig Szekszárdon>>>

Pécs__Hangulatok_Lévai-Gábor_Bringások-a-Széchenyi-téren_i.jpgFotó: Bringások a Széchenyi téren, Pécs (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Lévai Gábor)

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel!- Kulturális tereink másként
Hogy mitől különleges ez a program? Attól, hogy az alkalmi idegenvezetők, túravezetők múzeumi szakemberek, akik a történész, régész, muzeológus szemével kalauzolják az érdeklődőket. Az Orfűre induló Hermann Ottó emléktúrán a Malommúzeumnál piknik várja a túrázókat, de megismerkedhetünk a közelmúltban átadott, kaposvári Deseda Látogatóközponttal is egy kellemes szombati napon.
Túrák Pécsen>>>
Túrák Csurgón és Kaposváron>>>
Túra Szekszárdon>>>

Kaposvár__Hangulatok_Horváth-Gábor_Dorottya-Napok-GAB1071_a_1.jpgFotó: Kaposvári hangulat (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Horváth Gábor)

16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt
Péntek esti lááááz! A szervezők természetesen a kamaszokról sem feledkeztek meg. Igazán kalandosnak hangzik a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum "Esti kalandozás az erényövek pajzán világába" c. tárlatvezetése, és izgalmasnak ígérkeznek a szekszárdi "Levelek a frontról" felolvasóest is.
16+ Kaposváron>>>
16+ Szekszárdon>>>

Nagynyárád_Auth-Andor_Kézművesek_Csonka-Károly_Kékfestő-minta_a_01.jpgFotó: Kékfestő (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Csonka Károly)

Tárgydoktor rendel!
Mi másról is lehetne szó, mint a restaurátorok munkájáról? Tárgydoktor rendel Pécsen, a Várostörténeti Múzeumban, és megmutatja mi a textil restaurálás titka!
Tárgydoktor Pécsen>>>

Felsőszentmárton__Hangulatok_Csonka-Károly_Népzenész-lány-horvát-viseletben_a.jpgFotó: Fesztiváli hangulat (Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Csonka Károly)

Múzeumi Őszbúcsúztató
Zenés - táncos múzeumi délutántól a szórakoztató kulturális előadásokon és gasztronómiai programokon át az ünnepélyes kiállítás megnyitóig igen gazdag a „Múzeumi őszbúcsúztató” kínálata. Ezen a napon mutatkoznak be Mohácson nemzetiségi együttesek, de betyárok lehetünk a Szennai Skanzenben, vagy illemtant is tanulhatunk Kaposváron. Pakson pedig Lukács Péter, a Bikini gitárosa várja a nagyérdeműt.
Őszbúcsúztató Mohácson>>>
Őszbúcsúztató Szennán és Kaposváron>>>
Őszbúcsúztató Pakson>>>

Kaposvár_Festők-Városa-Hangulatfesztivál_Rendezvények_Ismeretlen-fotós_Arc2_a.jpgFotó: Festők városa (Együd Árpád Művelődési Központ, Kaposvár)

Alkossunk együtt! - A nagy rajzolás
A magyar múzeumok idén csatlakoztak a nemzetközi "BigDraw" kampányhoz. Az idei központi téma a "Rajzold meg a világot!", melynek keretében Sásdon "Varázshegyet" építhetünk papírból, aszfaltrajz versenyen vehetünk részt, vagy akár megformázhatjuk a település török kori várát is agyagból. Ha Paksra látogatunk, megalkothatjuk a jövő energiáját is az Atomenergetikai Múzeumban.
Alkotás Sásdon>>>
Alkotás a Deseda Látogatóközpontban>>>
Alkotás Pakson és Szekszárdon>>>

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának hat hete alatt idén először kedvezményes szállásajánlatok várják mindazokat, akik útra kelnek, hogy számukra eddig ismeretlen múzeumokat fedezhessenek fel.
Töltődj fel múzeummal a Dél-Dunántúlon (is) >>>

Szólj hozzá!

Címkék: szállás kedvezmény Pécs Kaposvár Paks Szekszárd Múzeumok Éjszakája Mohács Csurgó Szenna Sásd