VI. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál

2012. október 09. 11:34 - Dél-Dunántúl

2012. október 13.

A Gőzgombóc Fesztivál idén október 13-án 6.Geresdlak_Gőzgombóc Fesztivál_Rendezvények_Ismeretlen fotós_Gőzgombóc_a_resize.JPG alkalommal kerül megrendezésre, egyre nagyobb látogatottsággal. Ez a nagyszabású rendezvény remek lehetőség, hogy Geresdlakon fennmaradjon a gőzgombóc, mint hagyományos sváb étel elkészítésének tudománya, valamint a fiatal korosztály képviselői is kedvet kapjanak arra, hogy megtanulják az idősebbektől a fortélyokat. A fesztiválra az ország minden tájáról érkeztek látogatók, valamint rendszeres vendégek a település osztrák és finn testvértelepülésének képviselői, akik minden évben részt vesznek a gőzgombóc készítő versenyben is.

A rendezvény délelőtt főzőversennyel kezdődik, ahol az előre benevezett csapatok (18-25 csapat) saját receptjeik alapján változatos formában (sütve, párolva, édesen, káposztaágyon, stb.) készítik el a gőzgombócot. Az érdeklődőknek lehetősége van megtekinteni a gőzgombóc elkészítésének minden fázisát, kérdezhetnek, tanulhatnak a csapatoktól. Az elkészült ételeket zsűri bírálja el, ahol mindig helyet kapnak a korábbi győztes csapatok tagjai is. A legjobban elkészített étel mellett több kisebb díj is kiosztásra kerül (pl. legrégebbi teríték, legötletesebb csapatnév, legidősebb csapattag, legfiatalabb csapattag, legvidámabb csapat, legtávolabbról érkezett csapat).

Délután folyamatos műsorkavalkád szórakoztatja az érdeklődőket. Sok helyi és környékbeli fellépő követi egymást. A fellépők között mindig helyet kapnak a helyi iskolások és óvodások, akik alkalomhoz illő műsorral készülnek a rendezvényre. Valamint rendszeres fellépőink közé sorolható a helyi Pacsirtakórus (2007-ben alakult, magyarul, finnül, németül énekelnek, valamint a Véménden megrendezett német nemzetiségi kórusminősítésen arany minősítést szereztek), a himesházi  Rezeda tánccsoport (2007-ben alakult, repertoárjukban a sváb mellett sárközi, rábaközi, széki és dél-alföldi táncok szerepelnek), és nem utolsó sorban a Stimmungsparade (műsor összeállításuk elsősorban sváb dalokra épül, emellett rövid paródiákkal teszik változatossá a műsort,melybe aktívan bevonják a közönséget is). Őket szélesebb körben ismert pécsi vagy budapesti előadók, fellépők követik. Este bál zárja a programot.

Idén sikeresen megpályázta a Geresdlaki Önkormányzat a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett HÍR védjegy használatának jogosultságát. A díjátadó 2012. augusztus 25-én volt a Vajdahunyad várban az V. HÍR-es Íznapok keretében megrendezésre kerülő konferencián, ahol egy oklevelet és egy díjat adtak át, valamint a Dr. Habjánecz Tibor egy rövid előadást tartott a Geresdlaki gőzgombóc készítéséről és titkairól. Ezen a napon Önkormányzatunk részt vett, mint kiállító is és ott helyben készítettünk gőzgombócot, amit megkóstolhattak az odalátogatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr174828385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása