Békamentés Sikondán

2013. március 07. 11:19 - Dél-Dunántúl

1251806096_DDNP_szinhelyes_logo.jpgA Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleménye:

images.jpgKözeleg a tavasz, itt a békamentés szezonja - önkénteseket várunk március 9-én!

A hétvégére ígért felmelegedés és csapadék miatt nagyon valószínű, hogy hamarosan elindulnak a békák! 2013 március 9-én, szombaton helyezik ki munkatársaink, önkéntesek segítségével a hálókat a 66-os útnál levő sikondai elágazás és a Vadásztanya vendéglő közötti szakaszon! Mindenki segítségét várjuk! A háló kihelyezés ideje: 9:00 és 14:00 óra között.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2003 óta végzi a békamentést Sikondán. A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására a telelőhelyükről tömegesen megindulnak e kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, "aki" fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes. Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra.

A békák útra jutását egy háló elhelyezésével akadályozzuk meg, amely Sikonda esetében 800 méter hosszan van kifeszítve az út mentén. A hálóba került békákat naponta kétszer, napkeltekor és naplementekor kell összegyűjteni, vödörbe tenni, majd átvinni az úton, és a tóba vagy a tó mellé helyezni. Várjuk önkéntesek jelentkezését az alábbi honlapon, ahol sok hasznos információ is olvasható a békamentéssel kapcsolatos tudnivalókról: http://sbeka.mlap.hu/, illetve www.ddnp.hu .

Térkép: http://bit.ly/YBNmpE

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr55121181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.