Chagall, Zappettini, Yvaral: gazdag tavasz a pécsi múzeumokban

2015. március 03. 11:03 - Dél-Dunántúl

2015 tavaszán is érdemes felkeresni a Dél-Dunántúl régió "fővárosát" Pécset. A város széles programkínálatát a Janus Pannonius Múzeum izgalmas kiállításai teszik még színesebbé.

chagall58.jpgChagall remekműveinek kiállítása (fotó forrása: Janus Pannonius Múzeum, Pécs)

A napokban nyitott az I. Országos Kisplasztikai Quadriennale a Modern Magyar Képtárban. A kiállítás megrendezésére az elmúlt közel 50 évben kétévente került sor, azonban ezentúl 4 évenként lesz. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy elkészüljön annyi műalkotás, amelyből rangos kiállítás nyílhat. 2014 decemberében a szakmai zsűri 260 alkotó 600 szobrából válogatott, így a tárlaton 85 művész 135 alkotását csodálhatja meg a közönség egészen 2015. május 3-ig.

Álom ihlette művészet - ezzel a címmel nyílik meg Marc Chagall remekműveinek kiállítása 2015. április 24-én a Martyn Ferenc Múzeumban. A tárlaton 40 bibliai témájú litográfiát, Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó 43 litográfiát, valamint a Párizsi Opera mennyezetének megújítására (1964) készült tervrajzokat, vázlatokat (15 litográfia) láthatunk, emellett 12 litográfiát, amelyek a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációt ábrázolják. A kiállítás egészen 2015. október 31-ig látogatható.

Az olasz Gianfranco Zappettini az európai analitikus festészet (1960-as évek) meghatározó alakja. Alkotásaihoz olyan anyagokat használt fel, mint a beton, téglapor, nejlon, vagy akár a műanyagháló. Kiállítása 2015. május 15-én nyílik a Múzeum Galériában és június 21-ig látogatható.

Yvaral. Ha esetleg nem ismerős a név, ő Victor Vasarely, a "mi" Vásárhelyi Győzőnk fia, aki Jean-Pierre Vasarhelyi néven született, és édesapja nyomdokaiba lépett. Illuzionisztikus, konstruktív festményeihez még szemfényvesztőbb, látványosabb eszközöket használt. Többek között ő tervezte a Renault híres emblémáját is. A kiállítás május 22. és szeptember 20. között megtekinthető, hol másutt, mint a Vasarely Múzeumban?

2015 májusában a "Múzeum utca" (Káptalan utca) újabb attrakcióval bővül. A világhírű római kori leletegyüttes pályázati támogatás segítségével méltó helyre talált, így májustól megnyílik a "Sopianae - Baranya római kori leletei" című állandó régészeti kiállítás a Káptalan u. 4. szám alatt. Az év végéig pedig további meglepetésben lehet részük a Pécsre látogatóknak. Elkészül egy 3D-s interaktív animációs film, amely a római kori Pécset, azaz Sopianae-t mutatja be.

Egy jó tanács, a Pécsre utazást szervezőknek: maradjanak még egy napot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr397236531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása