De honnan is ered a gőzgombóc készítés hagyománya...és mi az a "stifolder"?

2012. október 09. 11:55 - Dél-Dunántúl

gozgomboc01.JPGA közép- és délnémet nyelvterületek lakóinak jellegzetes tésztaétele a Hefeknödel, szószerinti fordításban ’élesztős gombóc’. Elnevezése, elkészítési módja és felhasználása tájanként változó. Igy pl. Hessenben, mindenekelőtt Fulda környékén és a Rhön-hegységben, amely átnyúlik Thüringia déli és Bajorország északi részére is (Würzburg irányába), Hefeknödel és Hefeklöße néven ismert. A hagyományos változatát itt általában cukor nélkül készítik, gőzön főzik, főtt szárított gyümölccsel, kompóttal vagy szilvalekvárral főételként tálalják (Baumgart 1990: 59-60, Scherenberg-Stier 1994: 97). Heidelbergben és környékén a gőzgombóc neve Dampfnudel és édes kelt tészta az alapanyaga; tálalás előtt vanília- vagy csokoládésodóval öntik le és általában desszertként fogyasztják. Ausztriában Germknödel (Germ = élesztő) néven ismert az étel, gőzben vagy forró vízben főzik ki, szilvalekvárral töltik és fogyasztás előtt a gombócokat vanília öntettel vagy olvasztott vajjal öntik le és porcukros mákkal hintik meg a tetejét. Főételként és desszertként is kínálják (Pohl 2008: 43). 

kulen_es_stifolder.jpgGeresdlakon és a környező településeken a gőzgombóc hagyományos, gőzön főtt és főtt szárított gyümölccsel vagy az ebből készült mártással fogyasztott változata megegyezik a hesseni Fulda város környékén és a tőle délkeletre fekvő Rhön-hegységben még ma is ismert régebbi változatával. Ez nyilván nem a véletlennek köszönhető. Nyelvjárási, néprajzi és településtörténeti kutatásokból is ismert (Wild 2003: 14 ff., Wild 1996: 7-10, Seewann 2012: 120-126), hogy a Fulda környékéről és a Rhönből a 18. században érkezett német telepesek a Mohács és Pécs közötti térség mintegy 25 falvában találtak új hazát, így Geresdlakon is. Ők a Fuldai Apátság területéről jöttek, ezért az elnevezésük Stift Fuldaer, vagyis ’Fuldai Apátságiak’. A kifejezés német nyelvjárási megfelelője, a Stiffoller elnevezés, a mai napig megőrződött (szalámi specialitásuk neve Stiffollder, azaz ’stifolder’).

A fuldai eredetű németek, a Stiffollerek konyháját is a német hazából hozott és az itt élő más etnikai csoportok, elsősorban a magyarok konyhájából átvett elemek összeolvadása, keveredése jellemzi. Megőrizték származási területeik jellegzetes ételeit, mindenekelőtt a lisztből (pl. gőzgombóc), babból és burgonyából készülteket, valamint a húsfeldolgozás hagyományait. Általában olcsón elkészíthető és laktató ételeket fogyasztottak, ezért étrendjükben a tésztás ételek hangsúlyos szerepet töltöttek be. Hetente kétszer-háromszor is fogyasztották őket, elsősorban különböző gombócok formájában. A gombócok „királynőjét”, a gőzgombócot (Heweknell, Hefekliaß) régebben minden pénteken, néha még szerdán is készítették és elsősorban babfőzelékkel, de főtt szárított gyümölccsel is tálalták (Wild 1992: 56, 62-65).

Napjainkban, ahogy ez a geresdlaki fesztiválokon is látható volt, a gőzgombóc felhasználása sokoldalú. Különböző gyümölcsmártásokkal és befőttel is kínálják. Fogyasztják húsételekhez is, mint gulyásleveshez, pörkölthöz, továbbá sült húshoz fokhagymamártással, párolt káposztával és sült oldalassal.

A gőzgombócnak több változata ismert. A hagyományos gőzgombóc vastagabb falu lábasban kevés vízzel és zsírral gőzön főzve készül. A kissé édesebb tésztájú gombócot közepesen forró sütőben tepsiben sütik. Az fent említett fesztiválon zsírban, ill. olajban sült gombócot is láthattunk.

Ugyancsak a német hazából hozott recept alapján készül a ’gőzgombóc párolt káposztával’ (Krauthefeknödel, Dampfknödel mit Kraut). A gombócokat lábasban párolt káposztára helyezik és lassú tűzön tovább főzik. Önálló ételként is fogyasztható.

A II. világháború után az ún. fuldai német falvakban letelepített felvidéki magyarok és bukovinai székelyek is átvették a németek körében régebben és még ma is kedvelt tésztás ételeket, így mindenekelőtt az ízletes gőzgombócot héveknédli néven.

A 18. században betelepült fuldai eredetű németek jól megőrizték és részben továbbfejlesztették ezt a német hazájukból hozott ízletes tésztaételt. A geresdi fesztiválok a gőzgombóc népszerűsítésével fontos hagyományőrző szerepet is betöltenek.

Ha ezek után kedvet kaptunk megkóstolni a gőzgombócot, irány a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr564828414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása