Karácsonyváró receptek a Dél-Dunántúlról 3.

2013. december 21. 10:00 - Dél-Dunántúl

Jöhetnek a desszertek!

mennyei rétes.jpg

Mennyei rétes

Elkészítés: 110 perc

Hozzávalók:
60 dkg búzaliszt (BL55),
1 csipet só
5 dl langyos víz-a tésztához
10 dl tej
20 dkg búzadara,
20 dkg cukor,
3 dkg vaníliás cukor,
15 dkg gyümölcs vagy házi készítésű befőtt, vagy lekvár,
2 dl tejföl,
1 dl étolaj-a töltelékhez

A lisztbe beletesszük a sót, a langyos vizet, és nokedli tészta lágyságú cipót dagasztunk belőle. Lisztezett felületen langyos ruhával betakarva 40 percet pihentetjük. Közben vaníliás cukorral együtt tejbegrízt főzünk és langyosra hűtjük. A tésztát egy tiszta, lisztezett abroszon kihúzzuk,majd a tészta széleket körben leszakítjuk. Megfröcsköljük olajos tejföllel, majd egyenletesen elosztva rátesszük kisebb halmokban a tejbegrízt, friss gyümölcsöt, befőttet, vagy lekvárt .Az egyik végén elkezdve óvatosan felgöngyöljük, zsírozott tepsibe fektetjük, felületét megkenjük olajos tejföl keverékével.Kb.30-40 perc alatt 200 Celsius fokos sütőben ropogósra sütjük.

Polgárzsu mézeskalácsa.jpg


Polgárzsu mézeskalácsa

Elkészítés: 100 perc

Hozzávalók:
76 dkg liszt,
34 dkg porcukor,
2 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál őrölt fahéj,
fél teáskanál őrölt szegfűszeg,
só, ízlés szerint (csak egy csipet),
4 tojás,
5 dkg margarin,
4 evőkanál méz,
2 tojássárgája és egy fehérje a kenéshez
1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor a mázhoz.

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket, és a sót szárazon alaposan elegyítem. Hozzáadom a tojást és az egy edényben forróra olvasztott mézet és margarint. „szét mancsolom", majd fokozatosan kevés lisztet hozzáadva összegyúrom. Úgy tűnik majd, hogy ez nem egyszerű feladat, de nem szabad feladni, mert varázsütésre sima, kerek tészta cipócskát kapok. Hagyom pihenni legkevesebb két napot, de hűvösön állhat egy- két hetet is.
Felhasználáskor jó öklömnyi darabot a két kezem között finoman gyúrva megpuhítok, lisztezett deszkán vékonyra nyújtok - díszítéshez 1-2 mm-re, étkezéshez 4-5 mm-re.
Szaggatóval formázom, és vajas tepsibe helyezem ujjnyi távolságra egymástól. Ha különleges figurákat szeretnék, akkor a szorosan egymás mellé helyezett és így összesült darabokból új formák születnek. Így lesz a harangocskából és kis körből angyalka, nagyobb körökből állat fejecskék és még, amit a fantáziánk enged.
A nyers figurákat megkenem egy egész tojás és egy sárgája felvert masszájával. 180 fokon 6-8 perc alatt arany barnára sütöm, majd azonnal sima felületre csúsztatom ki a tepsiből. Hagyom kihűlni.
Elkészítem a díszítéshez a mázat. A legalább 10-szer átszitált porcukorhoz egy tojásfehérjét adok, és együtt verem robotgéppel 20 percig. A sűrű, krémszerű masszát 4-5 adagra osztva 1-1 műanyag zacskó sarkába kanalazom, szorosan lezárom befőttes gumival, majd parányi lyukat vágva rajta díszíteni kezdek.

zselici mézeskalács.jpg


Zselici karácsonyi mézeskalács, ami rögtön puha!

Elkészítés: 25 perc

Hozzávalók:
5 dkg vaj, vagy margarin,
6 dkg cukor, /de akár 50%-ban helyettesíthető mézzel is/,
12.5 dkg méz,
25 dkg finomliszt,
1 tasak sütőpor,
0.5 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 kávéskanál reszelt friss vagy őrölt szegfűszeg,
0.5 csomag mézes sütemény fűszerkeverék,
1 citrom héja reszelve,
1 tojás.
A díszítéshez:   12 dkg porcukor,1 tojás fehérje.

Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjat összekeverjük egy másik tálban. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk. 5-12 órára hidegre tesszük. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket. A tésztát 3 milliméter vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni sütés után.
Díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr605699175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása