Az év ökoturisztikai létesítménye - újabb sikerek a Dél-Dunántúlon

2014. október 03. 10:00 - Dél-Dunántúl

"Az év ökoturisztikai létesítménye" pályázat

Idén ötödik alkalommal adták át "Az év ökoturisztikai létesítménye" címet. Az eseményen a Dél-dunántúli régió kiemelkedően teljesített.

A pályázatra összesen 18 db pályamunka érkezett két kategóriában - ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategória. A szakmai munkacsoport az előzetes értékelés során vizsgálták az ökoturizmus alapelveinek való megfelelést, a fenntartható használatot, az autentikus élményeket, az alapos és élményszerű megismerést, illetve a pályázó látogatóközpont és tanösvény oktató és szemléletformáló szerepét is. Ezt követően került sor a helyszínbejárásra.

Az idei év különlegessége, hogy az innovatív megoldásokért, követendő példaként a zsűri különdíjakat is osztott.

Dél-Dunántúli sikerek

maj-4-5_051-2_664x374t5_ic.jpgFotó: Kilátás a Molnárka tanösvény kilátójából (Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.)

Tanösvény kategóriában megosztott I. helyezést ért el a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. által fenntartott gemenci Molnárka tanösvény.

Az idén májusban átadott tanösvény a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól 8 km-re, északra található, megközelíthető erdei vasúttal, valamint az árvízi töltés felől gyalogosan vagy akár kerékpárral is. A tanösvényen kirándulók Molnárka, azaz a tavi molnárpoloska segítségével ismerhetik meg interaktív módon az ártéri erdő kincseit.

DSC_0078.jpgFotó: Dr. Marián Miklós sétány (Kaszó Zrt.)

Ugyanezen kategória III. helyezettje lett a Kaszó Zrt. tanösvénye, a Dr. Marián Miklós sétány.

A Baláta-tó megismerését egy 540 méter hosszú stégrendszer segíti, ahol információs pontok segítségével ismerkedhetnek meg  a tó flórájával és faunájával. A sétány kisvasúttal közelíthető meg.

Patca_Katica tanya - Aktív Pihenés Központ_Táborok_ismeretlen fotós_06_a.jpgFotó: Hancúrpajta a Katica Tanyán (Katica Tanya - BPR Consult Kft.)

Látogatóközpont kategóriában a leginnovatívabb létesítménynek járó különdíjat a patcai Katica Tanya Élményközpont kapta.

A Katica Tanya egy 10 hektáros paradicsom a Zselic szívében gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Félszáz játszóalkalmatosság, 50-féle választható program - kézműves, természetismereti, hagyományőrző, gazdálkodás - nyújt szórakozási, tanulási, aktív pihenési lehetőséget. Minden fejlesztést, játékot a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jellemez.

Gratulálunk minden díjazottnak! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr396741515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása