2016: jubileumi esztendők éve

2016. január 12. 11:08 - Dél-Dunántúl

2016-ban az emlékéveknek se szeri, se száma kis országunkban. Hogy a legrégebbről kezdjük:
- 2016-ban lesz 1700 éve, hogy Szent Márton Szombathelyen meglátta a napvilágot.
- Az idén lesz 450 éve, hogy a várvédő Zrínyi maroknyi hős katonája élén a szigetvári várból kitörve lelte halálát a török ostromlók gyűrűjében.
- 1791-ben, azaz egészen pontosan 225 évvel ezelőtt született "a legnagyobb magyar", gróf Széchenyi István.
- 110 éve született meg Pécs városában Vásárhelyi Győző, aki a világon az op-art egyik legjelesebb képviselőjeként, Victor Vasarely-ként vált közismertté.
- 2016 forradalmi emlékév is, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve.

S hogy mindez a gyakorlatban mit jelent? Rengeteg programot, kiállítást, fesztivált, számtalan új úti célt bakancslistánkra!

imazs_vagy_aktiv_jakabos_zsuzsi.jpg"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj" (fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

A Dél-dunántúli régió számára kétségkívül az egyik legjelentősebb esemény kétségkívül a Zrínyi emlékév lesz. Az éves programsorozat 2016. február 13-án kezdődik, Szigetvár török alóli felszabadulásának ünnepén, a csúcspont pedig az ostrom napjainak, valamint a hős hadvezér Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán halálának pontos évfordulóján lesz, szeptemberben.
Sor kerül majd tudományos összejövetelekre, katonazenekarok, korhű együttesek fellépéseire, íjászversenyre, vadászatokra, Zrínyi lakomára, sőt a nagyérdemű Moravecz Levente Zrínyi 1566 rockmusicaljét és Ivan Zajc Zrínyi című operáját is megtekintheti. Augusztus 1. és szeptember 7. között a hagyományőrzők pedig az 1566-os ostromot is eljátsszák.

dsc_0199_1.jpgSzigetvár ostroma hagyományőrzők tolmácsolásában (fotó: Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület)

TIPP: ha úgy döntünk, Szigetvár felé vesszük az irányt, mindenképpen próbáljuk ki a Szigetvári Gyógyfürdő vizének jótékony hatását (Szigetvár a magyarországi 17 minősített gyógyhely egyike), és látogassunk el a térség helyi termelőinek valamelyikéhez. Kóstoljunk kecskesajtot Almáskeresztúron, ízleljük meg az ízesített, bio tehéntejből készült sajtokat a mozsgói biogazdaságban, ismerkedjünk meg a fürjtojás jótékony hatásaival Boldogasszonyfán!

2016 dupla jubileum a pécsiek számára. 1906. április 9-én, 110 éve született meg az op-art egyik legjelentősebb képviselője, Victor Vasarely Pécsen, és éppen 40 éve annak, hogy a pécsi Vasarely Múzeum megnyitotta kapuit a látogatók előtt, amely az eltelt évtizedekben a város egyik leglátogatottabb, legismertebb kiállítóhelyévé vált. A tárlaton több, mint négyszáz alkotást találunk, amely alapos áttekintést biztosít a művész életről, a reklámgrafikáktól elkezdve egészen a plasztik munkákig.
A múzeum a történelmi belváros szívében, a "Múzeum utcában" áll, szemközt a Zsolnay Múzeummal, átellenben a Modern Magyar Képtárral és a Martyn Ferenc Múzeummal, Schaár Erzsébet: Utcájának, az Amerigo Tot Múzeum, a Nemes Endre Múzeum szomszédságában. Impozáns lista, nem igaz? Mert ha kultúrára vágyunk, irány Pécs!

pecs_vasarely-muzeum_latnivalok_ismeretlen-fotos_zebra_a.jpgVasarely: Zebra (fotó: Janus Pannonius Múzeum)

TIPP: egy pécsi kirándulás kötelező állomása a Zsolnay Kulturális Negyed magával ragadó egyedi hangulatával, utánozhatatlan látványú (és illatú) páfrányfenyőivel, páratlan kiállításaival. Érdemes egy előadásra beülni a Planetáriumba, ahol Európában elsőként itt állt szolgálatba az a digitális vetítőgép, amely felbontásával, képminőségével kiemelkedik társai közül.

Gróf Széchenyi István a magyar borok elkötelezett híve volt; elsőként ismerte fel a hazai borászat nehézségeit és fejlesztési irányait. A szekszárdi borról "Önismeret" című könyvében meg is említi, hogy "egy magyar főpapi ebéd szekszárdi bor nélkül elképzelhetetlen".
A Szekszárdi történelmi borvidék története egészen a római időkig nyúlik vissza, legismertebb borai a kadarka és a szekszárdi bikavér. Ma a borvidék nevével fémjelzett borúton olyan országos hírnévnek örvendő pincészeteket találunk, mint Heimann Pince, a Takler Borbirtok, a Bodri Pincészet, vagy a Mészáros Borház.
Szekszárdon, a másfél éve átadott Garay Élménypincében kezünkben egy pohár borral járhatjuk be a középkorban épült pincerendszert. Az interaktív borúton az illatok, az ízek, a tapintás, a művészetek és a tudomány segítségével ismerhetjük meg a borvidék borkultúráját.

garay_pince_img_2177ok.jpgGaray Élménypince (fotó: Szekszárdi Vagyonkezelő NKft.)

TIPP: a Tolna megyébe látogatók a világhírű borok és az egyedülálló Gemenci ártéri erdő mellett számos aktív kikapcsolódási lehetőséget találnak. Megmászhatják a Szekszárdi-dombság legmagasabb pontján, a Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala mentén álló Bati-kereszt kilátót, felfedezhetik a lösz-szurdik ösvényeket; az adrenalinfüggők pedig gokartozni mehetnek, vagy a közeli Őcsényből részt vehetnek egy sétarepülésen a vidék felett. 

Bármelyik úti célt is válasszuk, az élmény garantált! 2016-ban is irány Dél-Dunántúl

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthondeldunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr68261912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása